Nyt Job til  
Niels Smedegaard

Geopolitisk bindeled mellem erhvervsliv og regering

Sanktioner, handelsbarrierer og statslige subsidier toner frem i den geopolitiske krystalkugle. ISS-bestyrelsesformand Niels Smedegaard skal som formand for et nyt råd under Erhvervsministeriet sikre, at regeringen også ser den nye virkelighed fra erhvervslivets perspektiv.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Mads Thunestvedt Hansen

Om

Hvem?
Niels Smedegaard

Hvilket job? 
Formand for Virksomhedsforum for Globale Risici

Hvorfra?
Bestyrelsesformand i ISS

Dansk erhvervsliv brændte for alvor fingrene, da Rusland invaderede Ukraine. Mange af de største virksomheder som Carlsberg, ECCO og Rockwool stod pludselig over for et svært dilemma: Enten måtte de trække sig ud af Rusland med store tab til følge, eller også måtte de blive og risikere en regulær shitstorm.

Det er den type dilemmaer, som bestyrelsesformanden for ISS, Niels Smedegaard, skal sparre med regeringen om. Som udpeget formand for Erhvervsministeriets nye råd, Virksomhedsforum for Globale Risici, skal han være bindeleddet mellem danske virksomheder og regeringen i det minefelt af sanktioner, handelsbarrierer og statslige subsidier, som toner frem i den geopolitiske glaskugle i øjeblikket.

Det afgørende spørgsmål for Niels Smedegaard lyder: Hvordan navigerer en åben dansk eksportøkonomi i et tiltagende ustabilt og uforudsigeligt hav? Det er afgørende at finde gode svar på det spørgsmål, hvis væksten skal fortsætte, og de grønne planer lykkes. 

Planerne om grøn vækst står og falder nemlig med muligheden for import af råstoffer til den grønne teknologi. Det er derfor, erhvervsminister Morten Bødskov i et interview i forbindelse med udnævnelsen af Niels Smedegaard udtalte, at ”handelspolitik er blevet sikkerhedspolitik”. 

Blå bog

Baggrund
2021-: Bestyrelsesformand i ISS

2019-2021: Bestyrelsesformand i Norwegian

2007-2019: CEO i DFDS

2000-2006: CEO i E-gatematrix

Uddannelse
Kandidat i økonomi fra Copenhagen Business School

Selv siger Niels Smedegaard i samme interview, at ”vi skal sørge for, at vi har alternativer, så vi ikke bliver så hårdt ramt”. Med det mener han, at Danmark har brug for at finde nye venner, hvis en handelskrig mellem USA og Kina gør, at virksomheder ikke længere kan importere fra Kina.  

Til at finde dem får Niels Smedegaard hjælp i forummet af en universitetsforsker og seks virksomhedsledere, herunder Asger S. B. Lauritsen fra FLSmidth. Sidstnævnte må siges at have erfaring fra den geopolitiske arena, eftersom han har trukket FLSmidth ud af både Mozambique og Rusland inden for få år.

Første møde bliver allerede den 22. august. Samme dag mødes Rusland og Kina i øvrigt til en BRIKS-konference (møde mellem de fem store vækstøkonomier).

Omtalte personer

Niels Smedegaard

Formand for Falck, Bikubenfonden, ISS og Molslinjen, i bestyrelsen for DSV og Frederiksbergfonden
cand.merc. (Handelshøjskolen i København 1986)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu
Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu