Global undersøgelse: Mistillid til demokratiet er markant – ikke mindst i demokratier

Både i Danmark og andre steder med demokratisk fundament vokser desillusioneringen, og der er generel manglende tillid til, at politikerne handler i offentlighedens interesse.

Tidligere dansk statsminister og NATO-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen er en af hovedkræfterne bag undersøgelsen. Her ses han ved Copenhagen Democracy Summit som afholdes i Skuespilhuset i København i dag.
Tidligere dansk statsminister og NATO-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen er en af hovedkræfterne bag undersøgelsen. Her ses han ved Copenhagen Democracy Summit som afholdes i Skuespilhuset i København i dag.Foto: Keld Navntoft / Ritzau Scanpix
Lisbeth Knudsen

Demokratiet er i krise. Det er sagt mange gange som en påstand uden klar dokumentation. Nu får vi det sort på hvidt serveret i en kæmpe befolkningsanalyse med 125.000 respondenter i 50 lande indsamlet i perioden 6. juni til 18. juni i år.

Befolkningerne i demokratiske lande rundt omkring i verden har i stor udstrækning tabt tilliden til, at deres stemme overhovedet bliver hørt, og til at regeringen i deres land arbejder i den almindelige borgers bedste interesse.

Desillusioneringen er tilmed større i demokratier end andre steder. Overraskende 64 procent af befolkningerne i demokratiske lande svarer i undersøgelsen, at deres regering ”sjældent” eller ”aldrig” handler i offentlighedens bedste interesse, mens gennemsnittet af alle lande i undersøgelsen ligger på 58 procent.

Står det bedre til i Danmark end andre steder? Nej, faktisk heller ikke. Her i landet er det 69 procent af befolkningen i undersøgelsen, der svarer, at regeringen ”sjældent” eller ”aldrig” handler i offentlighedens interesse. Når man spørger, om folk føler, at deres stemme bliver hørt, så svarer et gennemsnit på 51 procent ud af befolkningerne i samtlige undersøgte lande ”sjældent” eller ”aldrig”. Danmark ligger her præcis på gennemsnittet.

Nyt indeks

Den store befolkningsundersøgelse om demokratiets tilstand har fået navnet “The Democracy Perception Index (DPI)”. Undersøgelsen er udført af Dalia Research i samarbejde med organisationen Alliance of Democracies og Rasmussen Global.

Demokrati-alliancen er stiftet af den tidligere danske statsminister og NATO-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen i 2017 med henblik på at understøtte en demokratisk udvikling i verden og hjælpe nye demokratier på vej. 

Det nye demokratiindeks har til hensigt at måle, hvor effektivt de forskellige lande fungerer I forhold til at levere demokratiske kerneværdier. Det gælder fornemmelsen af at deltage og blive hørt i demokratiet, regeringernes interesse i at tjene befolkningens interesser, ytringsfrihed og adgangen til neutral og afbalanceret information.

De nye tal præsenteres i forbindelse med, at Alliance of Democracies holder møde i København med store internationale navne på deltagerlisten. Det gælder bl.a. en stribe tidligere toppolitikere og regeringschefer.

Hastig forandring

Næsten halvdelen af befolkningerne i analysen, 46 procent, føler, at de er afskåret fra at tale frit om deres politiske meninger, hvis majoriteten af befolkningen er uenige i dem. Det kommer dog mere til udtryk i ikke-demokratiske lande end i demokratier.

I Danmark er tallet af respondenter, der mener, at de ”sjældent” eller ”aldrig” kan tale frit om deres politiske holdning, hvis majoriteten er af en anden opfattelse, oppe på 32 procent.

Endelig bliver der i analysen spurgt til, om de nyheder, som folk læser, giver dem en afbalanceret eller neutral information. Mere end halvdelen af respondenterne, 56 procent, svarer her ”sjældent” eller ”aldrig” . For Danmarks vedkommende er det 48 procent.

Undersøgelsen er den største globale temperaturmåling på befolkningernes tillid til demokratiet, politikerne og de demokratiske værdier.

Nico Jaspers, som er CEO og medstifter af Dalia Research siger om undersøgelsen:

"Politiske systemer rundt om i verden ændrer sig i øjeblikket med en hastighed, som vi ikke har set i næsten 30 år. Nøglen til at forstå, hvorfor dette sker, og hvad man kan forvente, der vil ske i næste udviklingsfase, er at forstå den globale, offentlige mening. Lige nu er den største risiko for demokratier, at offentligheden ikke længere ser dem som demokratiske."

Hent undersøgelsen her


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu