Global vækstguru: Danmark tænker for småt

Nye opstartsvirksomheder er ikke det samme som ny vækst. Små virksomheder er ikke økonomiens rygrad. Og vækst er ikke noget politikerne kan skabe eller kontrollere. Det er nogle af budskaberne fra vækstguruen Daniel Isenberg, der skal lede et nyt vækstprojekt for Erhvervsstyrelsen. I et interview med Mandag Morgen går han til angreb på den danske småt-er-godt-tænkning: ”I forstår ikke, at små virksomheder netop er problemet, ikke løsningen,” siger han. 

”Hvis du vil have mange små virksomheder og start-ups, så tag til Uganda. Der har de ingen store virksomheder. De har heller ingen velfungerende økosystemer, hvor virksomheder, iværksættere, universiteter, investorer og myndigheder befrugter hinanden til at skabe økonomisk vækst. Og dét er en af de helt store udfordringer for landets økonomiske udvikling.”

Ordene kommer fra Daniel Isenberg, professor i ledelse på iværksætteruniversitetet Babson College i Boston. Han er en af verdens fremmeste forskere i vækstkultur og såkaldte økosystemer for økonomisk vækst og iværksætteri.

Hans henvisning til Uganda er en bevidst provokation. Den er udløst af en indstilling, som han har mødt utallige gange i forbindelse med vækstprojekter i Europa.

Login