Gør det #forDanmark - nu

Erik Rasmussen

Tusinder af flygtninge er på få måneder blevet Danmarks største sociale og humanitære udfordring i årtier. Hvor længe den varer, og hvor stor den blive, kan der kun gisnes om. Udover de praktiske, sociale og økonomiske udfordringer risikerer flygtningestrømmen at sætte den danske medmenneskelighed på en afgørende prøve.

At dømme efter overskrifterne i medierne og de politiske udmeldinger kan man frygte, at statsministerens nytårsforsæt om, at ’vi skal passe på Danmark’ oversættes til, at ’vi skal passe os selv’, underforstået at for mange fremmede truer vores hverdag. Og at vi derfor skal gøre alt, hvad der menneskeligt, økonomisk og politisk muligt for at gøre Danmark til et skræmmeeksempel for mennesker i nød og på flugt. Et sted man for alt i verden ikke skal søge til. Det er tilsyneladende succeskriteriet for den danske asylpolitik.

Der er selvsagt grænser for, hvor mange vi kan modtage og integrere, og der kan være grunde til at gennemføre et ”time out” i form af øget grænsekontrol for at finde de langsigtede løsninger. Men dette ”time out” kan også bruges til at nytænke, hvordan vi i hverdagen kan behandle og integrere de mennesker, der er kommet hertil og i praksis demonstrere, at velfærd, respekt for det enkelte individ og tillid ikke er forbeholdt danskere, men er en del af vores mentale DNA. Og den kvalitet skelner hverken imellem rig eller fattig eller mellem racer og religioner.

Enkle midler med stor effekt

Det er vores opfattelse, at medmenneskelighed er dybt forankret i den danske folkesjæl – og at den ikke kun omfatter os selv og naboerne, men også andre mennesker i nød. Hvordan det kommer til udtryk har vi sat os for at vise. Derfor har vi taget initiativ til kampagnen ”Gør det for Danmark”.

Med støtte fra Poul Due Jensens Fond og i samarbejde med filmkollektivet Bread and Butter vil vi i januar og februar producere fire korte film, der hver fortæller en historie om, hvordan danskere yder deres bidrag til at give flygtninge en menneskelig tilværelse. De fortæller også, hvordan stive regler og bureaukrati kan hæmme integrationen og gøre hverdagen for flygtninge unødigt besværlig og ofte ydmygende.

Den første film har vi allerede lavet. Den har premiere i dag og kan ses her. Den viser, hvordan de i Sønderborg på samme tid gør det bedste for flygtningene og for den lokale økonomi og jobskabelse. At flygtningepolitik også kan være hjælp til selvhjælp.

De næste tre film har vi brug for din hjælp til. Vi vil gerne høre dit bud på nogen, der gør en særlig indsats for flygtninge og integration. Fortæl os om det ved at klikke her - her kan du også læse mere om projektet.

Håbet er, at filmene vil inspirere flest mulige til at fortælle andre historier om hverdagens integration af flygtninge – store som små begivenheder. Det i sig selv løser ikke alle flygtningeproblemer, men det kan forhåbentlig minde os om, hvor langt man kommer med så enkle og så rodfæstede midler som medmenneskelighed. Og hvilke kontante fordele der samtidig kan opnås.

Det gjorde heller ikke noget, hvis den form for privat asylpolitik var med til at tegne udlandets opfattelse af Danmark. Efter massive overskrifter om et land, der vil fratage flygtninge deres smykker, kunne der være behov for at vise andre eksempler på, hvad danskerne dybest set står for.

Så hjælp os med at finde historier om danskernes private asylpolitik – og med at dele de historier, vi finder frem til. I en tid, hvor debatten dagligt domineres af de problemer, flygtningene skaber, er der behov for at bevise hvilke muligheder, der også eksisterer. Det er ikke alene den billigste form for integration, men også den, vi bedst kan være bekendt - og bedst tegner det Danmark, vi kender.

Med venlig hilsen,

Erik Rasmussen

Administrerede direktør og ansvarshavende chefredaktør


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu