Government Sachs - præsidentens pengemænd

Goldman Sachs har sat sig tungt på magten i Det Hvide Hus med seks personer på præsident Trumps hold. Fra at være symbolet på Wall Streets grådighed er den forhadte investeringsbank tilbage på toppen, både politisk og økonomisk. Deregulering af finanssektoren venter forude.

For Obama var det utænkeligt at udpege en bankmand fra Goldman Sachs som finansminister i 2008, kort efter finanskrisen havde rystet verden. Det ville aldrig blive accepteret i Senatet. Før ham havde både republikanske og demokratiske præsidenter ellers flittigt brugt investeringsbanken som rekrutteringspulje til nogle af de vigtigste poster i regeringen. Finansministrene under både George W. Bush og Bill Clinton var eksempelvis hentet hos Goldman Sachs. Men under Obama blev der lagt en dæmper på det tætte bånd mellem pengenes magt på Wall Street og den politiske magt i Washington.

Med Donald Trump som ny præsident er Government Sachs tilbage, som den indflydelsesrige og kontroversielle investeringsbank bliver kaldt i den amerikanske presse. Ikke bare har Trump valgt den tidligere Goldman Sachs-mand, Steven Mnuchin, som sin finansminister, han har også udpeget fem andre personer fra den ellers så forkætrede investeringsbank som sine rådgivere, heriblandt til den vigtige stilling som økonomisk toprådgiver og chef for Det Nationale Økonomiske Råd, der bliver besat af Gary Cohn. Han har en over 25 år lang karriere i Goldman Sachs bag sig og kommer direkte fra en stilling som investeringsbankens COO og næstkommanderende.

Cohn får selskab i Trumps stab af sin gamle kollega og forretningspartner fra Goldman Sachs, Dina Powell, der skal rådgive Trump om iværksætteri og vækst, og af tre andre forhenværende kollegaer, nemlig Trumps kontroversielle chefstrateg og spindoktor, Stephen Bannon, medlem af Trumps transitionshold Anthony Scaramucci, der fortsætter som Trumps rådgiver, og sidst men ikke mindst den tidligere Goldman Sachs-advokat Jay Clayton, der bemærkelsesværdigt nok er udset til at lede regeringens Securities and Exchange Commission, der under Obama stod for en række retsopgør med investeringsbanker for deres medvirken til at udløse den finansielle krise. Se figur 1.[graph title="Trumps hold" align="center" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2017/01/ABA_Trumps-hold_web.png" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2017/01/ABA_Trumps-hold_web.png" caption="Figur 1" text="Trumps hold fra Goldman Sach" ]Kilde: Goldman Sachs, New York Times.

Login