Grøn energistrategi med vækstfremmer

I denne uge mødes statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) med sine 27 kolleger i Det Europæiske Råd for at beslutte den vigtige energi- og klimapakke for perioden 2020-2030. Og allerede nu står det klart, at kompromisforslaget er blevet markant grønnere end det udspil, der kom fra EU-Kommissionen i januar. Blandt andet takket være Danmarks indsats ser det ud til at holde ambitionsniveauet fra EU’s nuværende energiaftale. Det siger den Frankrigs europaminister, Harlem Désir, i et interview med Mandag Morgen.

Hele Europa bliver nødt til at opføre sig ligesom Danmark, når det gælder finanspolitisk ansvarlighed, grøn omstilling, offentlige investeringer og innovativt samarbejde mellem offentlig og privat kapital. Hvis EU-landene gør det, kan det bane vejen for, at EU over de kommende to år vil opleve et boom i offentligt initierede private investeringer med fokus på at skabe et mere bæredygtigt europæisk energimarked, som samtidig danner grundlaget for de kommende års økonomiske vækst i Europa.

Sådan lyder den forhåbningsfulde analyse fra Frankrigs europaminister, Harlem Désir, i et interview med Mandag Morgen. Désir var i den forløbne uge på besøg i København for at have drøftelser i Statsministeriet og Udenrigsministeriet før det kommende topmøde.

Den franske minister er i disse uger dybt involveret i to helt centrale politiske slagsmål, som knytter EU’s nærmest ikkeeksisterende vækstpolitik tæt sammen med unionens energi- og klimapolitik.

Login