Nyt Job til  
Kristian Jensen

Han skal give grøn power til lobbyindsatsen

Kristian Jensen bliver en nøglespiller i den grønne omstilling og for at gøre Danmark til nettoeksportør af grøn strøm i 2030.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Torben K. Andersen

Største udfordring

Fakta

Hvem?

Kristian Jensen

Hvilket job?

Adm. direktør i Green Power Denmark

Hvorfra?

Udenrigsministeriet som særlig repræsentant for Danmark vedr. valget til FN’s Sikkerhedsråd

Vi kan lige så godt vænne os til navnet med det samme: Green Power Denmark.

Den nye grønne, magtfulde erhvervsorganisation er kommet til verden som en fusion mellem Dansk Energi, Wind Denmark og Dansk Solkraft. Den har været undervejs et stykke tid. Men nu er den her. Og nu er det op til den nye administrerende direktør, Venstres tidligere næstformand Kristian Jensen, og det øvrige ledelsesteam at styrke positionen som den førende lobbyorganisation i en tid, hvor behovet for grøn omstilling er mere akut end nogensinde.

Med krigen i Ukraine og ambitionerne om at frigøre sig fra russisk olie og gas så hurtigt som muligt er der for alvor brug for at sætte endnu mere tryk på omstillingen, så alle dele af Danmark hurtigst muligt bliver elektrificeret med grøn strøm. Kampen for at sikre Danmarks – og EU's – energiuafhængighed bliver Kristian Jensens største udfordring de kommende år.

Med den nye storfusion bliver de gamle el- og forsyningsselskaber forenet med vindmølle- og solcellebrancherne i en endnu større organisation end Dansk Energi. Deres primære fokus er, at Danmark skal være nettoeksportør af grøn strøm i 2030, og at al aktivitet og produktion i Danmark senest i 2050 – og gerne før – udelukkende baserer sig på vedvarende energi.

Den helt store, aktuelle udfordring er, at opstilling af vindmøller i Danmark nærmest er gået i stå på grund af lokal modstand og bureaukratisk bøvl.

Det kan godt være, at den grønne omstilling ikke har stået øverst på Kristian Jensens politiske dagsorden, og at han skal udfylde nogle store sko efter Dansk Energis nu afgående direktør gennem 15 år, Lars Aagaard. Til gengæld har han som toppolitiker i mange år og tidligere udenrigsminister og finansminister et stærkt netværk og stor politisk erfaring, som nu kommer den nye erhvervsorganisation til gavn. 

Kristian Jensens nye formand i Green Power Denmark bliver Jesper Hjulmand. Han er til daglig administrerende direktør i Andel, der er en af landets største forbrugerejede energi- og fibernetkoncerner, og som blandt meget andet forsyner 1,4 millioner sjællandske husstande med el.

Dermed er der skabt et nyt lobbyist-makkerskab, som vi kommer til at høre meget mere til fremover. 

Fakta

–2021: Udenrigsministeriet som særlig repræsentant for Danmark vedr. valget til FN’s Sikkerhedsråd

2009–2019: Næstformand i Venstre

1998–2021: Folketingsmedlem for Venstre

2016–2019: Finansminister

2015–2016: Udenrigsminister 

2004–2010: Skatteminister

Omtalte personer

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu