Headhuntere i hård kamp om finanselitens gunst

De mange omvæltninger i den finansielle sektor har gjort branchen til et særdeles lukrativt marked for landets headhuntere, og flere kaster sig nu ind i kampen om de prestigefyldte opgaver.

Morten Johnsen

Den finansielle sektor er blevet en lukrativ jagtmark for landets førende headhuntere. Banker, forsikringsselskaber og pensionskasser har gennem de senere år haft akut brug for stærke kompetencer fra ind- og udland for at følge trit med den tiltagende regulering og de mange nye udfordringer, man står overfor på den teknologiske front. Samtidig er både de hjemlige og udenlandske fonde i stigende grad blevet vigtige kunder, i takt med at fondenes aktivitetsniveau er steget markant de senere år.

Det gør den finansielle sektor til et sted, hvor man som headhunter i langt højere grad end tidligere er nødt til at lægge en dedikeret indsats, hvis man vil lande de mest prestigefyldte og lukrative opgaver. Flere af landets førende headhuntere opruster derfor nu med henblik på at stå stærkere, når de skal slås med rivalerne om de store mandater.

”Finans, herunder finansielle services, fylder 30-40 pct. af vores forretning og er fortsat den største sektor både herhjemme og i Skandinavien. Udviklingen i den finansielle sektor går stærkt for tiden, og kravene til kandidaterne stiger. Derfor er man som search-firma nødt til at være både mere fokuseret og specialiseret end tidligere, hvor der var flere generalister,” siger ledende partner i Russels Reynolds danske afdeling Peter Gramkov.

Især det tidligere Amrop med partnerne Frank Halborg og Peter Christiansen har i mange år været en magtfaktor, når der skulle hentes topchefer i den finansielle sektor. Flere konkurrenter lugter nu blod, efter at Amrop sidste år blev opkøbt af giganten Heidrick & Struggles. Samtidig har man gennem årene set, hvordan Amrop gang på gang har snuppet lukrative opgaver for bl.a. ATP, Nordea og Nets uden at have samme globale platform som branchens internationale giganter.

For Amrop var salget til Heidrick da også en klar konsekvens af, at man i dag er nødt til at have et internationalt netværk at trække på, når der skal hentes specialister fra Goldman Sachs, JP Morgan eller en anden af de globale finansgiganter til Danmark. Netop det globale fokus spiller ifølge Peter Gramkov også en mere central rolle i dagens hovedjagt. 

”Det er ikke længere nok at have et netværk i København, man skal også være i stand til at trække på kontakter i eksempelvis London for at finde de rigtige folk. Kandidatpoolen er simpelthen ikke stor nok herhjemme, ligesom det for enkelte stillinger kan være nødvendigt at hente folk fra de helt store globale finansielle koncerner simpelthen for at få folk, der har tilstrækkelig erfaring med de mange nye forretningsområder, der vinder frem,” siger Peter Gramkov.

Fonde gør deres indtog

Ud over at finde kandidater uden for landets grænser til bl.a. de hjemlige banker har mange headhuntere gennem de senere år også nydt godt af, at pensionssektoren langt om længe har fået øjnene op for, at de har brug for nogle skarpere kompetencer på både bestyrelsesniveau og i deres investeringsteams. Det skyldes ikke blot stigende krav og regulering, men også at samtlige pensionskasser de senere år har kastet sig ud i en hæsblæsende jagt på alternative investeringer i alt fra vind til kapitalfonde og ejendomme.

Det har medført, at de enkelte pensionskasser med tilsynets ånde i nakken har været nødt til at opgradere deres kompetencer inden for især investeringsområdet for bedre at kunne source og vurdere de enkelte muligheder og undgå at havne i en skandale i stil med Hesalight eller Genan.

Alt imens banker, forsikringsselskaber og pensionssektoren i stigende grad hyrer headhuntere til de mere og mere komplekse opgaver, er både udenlandske og hjemlige fonde også blevet en langt mere værdifuld kunde hos de enkelte aktører.

Det gælder eksempelvis den specialiserede headhunter Human Capital Group med Henrik Greisen i spidsen, hvor man på det seneste har udvidet sit fokus med markant flere kunder blandt kapitalfondene. Det skyldes især, at samtlige kapitalfonde i skrivende stund udnytter de gode tider og rejser nye fonde, hvor investorernes mange milliarder skal placeres i lovende virksomheder. Netop fordi fondenes investeringer sker i et marked med stærkt stigende priser, er nødvendigheden af at lave en grundig research på ledelsen i et konkret opkøbsemne vigtigere end nogensinde før.

”Finanssektoren fylder omkring 40 pct. af vores samlede forretning, og vi oplever en stor stigning af opgaver fra kapitalfonde, der gerne vil lave due diligence på en ledelse, inden de opkøber et selskab. Det sker med henblik på bl.a. at vurdere ledelsens kompetencer og motivation,” forklarer Henrik Greisen, der samtidig peger på, at også den teknologiske udvikling inden for især banksektoren og forsikringsbranchen giver nye muligheder, hvor man har brug for nogle helt andre kompetencer end tidligere.

”Inden for bank, forsikring og pension går udviklingen rigtig stærkt for tiden, og især inden for det teknologiske område har mange et stort ønske om at knytte sig tættere til kunden. Derfor har de behov for nogle helt særlige kompetencer, så man kan udnytte sin stigende viden om kunderne til at skabe en øget loyalitet,” siger Henrik Greisen.

Klassens frække dreng

Mens de store firmaer slås om at lande de prestigefyldte opgaver med at finde topchefer til landets finansielle mastodonter, har det lille specialiserede firma Copenhagen Search Partners på blot et par år opbygget en ganske solid forretning. Her satser man frem for direktører og formænd på at finde specialister til pensionskasser og andre finansielle koncerner som den succesfulde fond Copenhagen Infrastructure Partners.

”Vi har det rigtig fint med at være den frække dreng i klassen. Vi bliver måske ikke spurgt, når en formand skal finde en CEO eller en CFO, men vi er rigtig stærke, når der skal findes specialister til eksempelvis at investere i alternativer. For os handler det om at finde en niche i et prestigefyldt område, som rigtig mange af de helt store satser på for tiden,” siger partner og medstifter Thomas Lund.

Ligesom Human Capital Group peger han også på, at især kapitalfonde udgør et kundeområde, der er i rivende udvikling.

”Vi ser en trend, hvor fondene ændrer hele deres måde at arbejde på. Hvor man før i tiden mest var interesseret i finansiel optimering, er langt de fleste i dag langt mere optaget af at arbejde målrettet med selskaberne i porteføljen og skabe værdi via f.eks. opkøb, udvidelse til nye markeder eller ny teknologi. Derfor ser vi i dag, at mange kapitalfonde ansætter folk med forstand på de områder, som de kan placere nede i deres porteføljeselskaber,” forklarer Thomas Lund.

Finanssektorens headhuntere

Heidrick & Struggles: Efter købet af Amrop har man med Frank Halborg og Peter Christiansen fået et særdeles slagkraftigt hold inden for alt, hvad der har med finans og financial service at gøre. Især Nordea har været stor kunde i det tidligere Amrop, men også flere pensionskasser, herunder PFA og ATP og forsikringsselskaber, samt Nets har bidraget til, at Amrop gennem mange år har været den førende aktør, når det handler om at finde topfolk i den finansielle sektor.

Korn Ferry: Efter mange svære år herhjemme er Korn Ferry for alvor ved at få fodfæste, og det skyldes blandt andet, at man med partner Folke Friis-Frederiksen har fået godt fat i den finansielle sektor. Korn Ferry løser netop nu en række opgaver for Danske Bank, ligesom man har hjulpet pensionskassen PBU med at indsætte en ny ledelse.

Stanton Chase: Det mindre firma er så småt ved at etablere sig herhjemme, og takket være tidligere Danske Bank-profil Rina Asmussen har man fået rigtig godt fat i den finansielle sektor, herunder pensionskasserne. Rina Asmussen stopper dog nu for at hellige sig bestyrelsesarbejde, og spørgsmålet er, om man kan finde en tilsvarende profil.

Russell Reynolds: Med daværende chef Jens Howitz i spidsen havde Russel Reynolds et nært forhold til en række tunge aktører i finanssektoren, herunder Danske Bank og Axcel. Efter at Howitz er gået på pension, har headhunteren med chef Peter Gramkov i spidsen hentet Louise Vøttrup hjem fra London med det klare formål at få endnu bedre fat i de finansielle giganter herhjemme.

Spencer Stuart: Headhunteren har i mange år været rigtig stærk inden for medicinalsektoren og industri, men man har også gennem flere år formået at lande en række prestigefyldte opgaver i den finansielle sektor. Senest var firmaet udset til at finde en afløser for Danica-topchef Per Klitgaard, men den opgave ser med opkøbet af SEB ud til at have lange udsigter.

Human Capital Group: Den specialiserede headhunter har i mange år satset målrettet på den finansielle sektor, hvor man blandt andet har haft rigtig godt fat i landets forsikringsselskaber og pensionskasser. Samtidig har man de senere år arbejdet sig ind på mange af de hjemlige og udenlandske kapitalfonde.

Copenhagen Search Partners: Den nye frække dreng i klassen, der har en række tidligere Amrop-folk i spidsen, går typisk ikke efter de helt store CEO-rekrutteringer, men satser i stedet på at finde de specialister, som der er så massiv efterspørgsel efter for tiden.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu