Nyt Job til  
Riikka Purra

Her er den nye stærke kvinde i Helsinki – hun vil noget helt andet end Sanna Marin

Finlands nye finansminister er en stemmesluger fra den yderste højrefløj, der vil stramme udlændingepolitikken og trække tempoet ud af den grønne omstilling.

Foto: Staff/Reuters/Ritzau Scanpix
Claus Kragh

Om

Hvem?
Riikka Purra 

Hvilket job?
Finansminister og vicestatsminister i Finlands nye borgerlige regering

Hun har læst statskundskab, er vegetar og i gang med en ph.d. i internationale relationer, som hun stadig har planer om at afslutte, selvom hun er nyudnævnt finsk finansminister og vicestatsminister.

Riikka Purra er samtidig leder af Finnernes Parti, det mest yderligtgående af de fire partier i Finlands nye borgerlige regering. Hun er den nye stjerne i finsk politik, efter at hun med 42.589 personlige stemmer fik næsten 7.000 flere end socialdemokraten Sanna Marin, der nu er fortid som statsminister.

Riikka Purra er en ekstremt stærk vicestatsminister og finansminister ved siden af Petteri Orpo, der er den midtsøgende konservative statsminister i Finlands nye borgerlige samarbejdsregering.

Regeringen vil trække Finland mod højre, når det gælder økonomi og indvandring, og samtidig vil den forfølge en kurs i klimapolitikken, som Purra i høj grad har sat sit præg på. Hun mener, at Finland sparker sig selv over skinnebenet ved at have et mål om at blive klimaneutralt i 2035. Det er der ingen grund til at blive før 2050, mener hun.

Purra kommer som finansminister til at sidde med nøglerne til Finlands grønne omstilling, der ifølge det nye regeringsprogram skal tilrettelægges sådan, at finnernes udgifter til grøn omstilling inden for opvarmning, transport og fødevarer planlægges med lang sigtbarhed, og at den grønne omstilling i øvrigt gennemføres med størst mulig omkostningseffektivitet og hensyn til national konkurrenceevne. 

Blå bog

Baggrund

  • Riikka Purra, født 1977, har siden 2021 været formand for partiet Finnernes Parti
  • Højeste personlige stemmetal – godt 42.500 – ved valget i april 2023
  • Funktionær i Finnernes Parti siden 2016
  • Medlem af parlamentet i Helsinki siden 2019

Uddannelse

  • Master i politisk videnskab fra universitetet i Turku. Har arbejdet som forsker og underviser.

 

Purra fører en hård linje i udlændingepolitikken, og hun tabte en sag mod det finske statsmedie YLE, der rapporterede, at Purra har udtalt sig på sådanne måder, at hun kan siges at forsvare en omstridt teori om ’den store udskiftning’, som er populær i indvandringskritiske miljøer over hele verden. Purra har selv forklaret, at hendes kritiske syn på indvandring hænger sammen med negative oplevelser i hendes eget nærmiljø i Tampere i 1990'erne.

”Da vi hang ud i byen, havde vi problemer med visse personer, der kom fra visse flygtningelande og tilbragte dagen i Koskikeskus (en bydel i Tampere, red.) Mændene chikanerede os seksuelt, forfulgte os, lavede forskellige lyde – og vi løb væk,” har hun sagt i et interview med YLE.

Sanna Marin har erklæret, at Finnernes Parti er åbenlyst racistisk, og at hun aldrig kunne finde på at danne regering sammen med partiet.

Riikka Purra er i øvrigt stærkt EU-skeptisk og en arg modstander af, at EU stifter yderligere fælles gæld, sådan som man gjorde det i forbindelse med den store genopretningspakke efter coronakrisen. Til gengæld er hun og resten af regeringen stærkt Ruslands-kritisk og Ukraine-venligt.

Omtalte personer

Riikka Purra

Finansminister og vicestatsminister, Finland, formand for Finnernes Parti
Master i politisk videnskab fra universitetet i Turku


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu
Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nuMandag Morgen logo
Læs mindre - forstå mere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 93 93 23[email protected]CVR nr.: 38253395

Mandag Morgen leveres af Mandag Morgen ApS, der ejes af Alrow Media ApS.

Ansv. ChefredaktørAndreas BaumannDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Mandag Morgen, 2024