Her er kommunernes største udfordringer i 2013

2013 bliver et skelsættende år for landets knap 2.500 borgmestre og øvrige kommunalpolitikere. Kommunalvalget kommer til at præge en stor del af dagsordenen. Men det er blot en af mange udfordringer. Økonomien kommer til at spille en hovedrolle. Kommunerne er ramt af frygt for statens sanktioner og har bremset deres udgifter i historisk grad. Det økonomiske gab mellem land og by vokser og truer det interne sammenhold. Den voksende ungdomsledighed er også kommunernes hovedpine. De skal skrue ekstra op for prioriteringen af velfærdsgoderne. Og så venter et varmt overenskomstforår, hvor konflikt truer med at underminere regeringens ambitiøse folkeskolereform. Mandag Morgen beskriver borgmestrenes største udfordringer for et travlt 2013.

Selv om der er knap et år til næste kommunalvalg, er de politiske partier allerede i fuld gang med at ruste sig til det store slag i november, der med garanti vil byde på nye personlige dramaer og mange borgmesterkup.

Meget tyder på, at det kommunale landkort bliver langt mere blåt og mindre rødt end i dag, for mange S-borgmestre står til at tabe valget. Venstre ser ud til at få et supervalg. Det samme gør De Radikale, der måske kan tilbageerobre nogle af de borgmesterposter, partiet tabte sidste gang.

Også SF og De Konservative er i fare for at få et katastrofalt valg rent mandatmæssigt. Men De Konservative kan dog håbe på, at nogle S-borgmestre hellere vil overdrage borgmesterkæderne til en K-politiker end en kandidat fra ”hovedfjenden” Venstre. Læs også Danmark bliver mere blå.

Login