Hjælp nu regeringen med at begrænse grådighed og ulighed i stedet for at stritte imod

KOMMENTAR: Harmonien i vores velfærdssamfund og den politiske stabilitet er truet af ulighedsskabende svindel og grådighed. Det er en dagsorden, som regeringen vil rykke på. Hvis Venstre og Konservative vil tages seriøst, bør de gøre det samme.

Af John Wagner
Adm. direktør for De Samvirkende Købmænd, tidl. politisk kommentator på Berlingske og generalsekretær for Konservative.

Glem alt om lavere topskat og registreringsafgift på dieselbiler, flere privatiseringer, yderligere nedskæring af DR, nye hypermarkeder, afskaffelse af helligdagslovgivning, lagkager i Integrationsministeriet, og hvad der ellers kunne være lagt op til i en blå åbningstale og finanslov.

Med en ny regering følger en ny dagsorden og dermed en række tiltag, som VLAK-regeringen forsømte og derfor tabte junivalget: en mere offensiv klima- og miljøpolitik, en mere humanistisk tone i udlændingedebatten og et opgør med ulighedsskabende svindel og grådighed i dele af erhvervslivet.

Hvis borgerlige partiledere og løjtnanter vil tilbage til regeringsbænkene, bør de tale mere om disse politiske udfordringer og mindre om lederskab. Jo mere de taler om fortidens synder og uafklarede ledelsesforhold og – ikke mindst – kritiserer hinanden, desto længere går der, før de vinder magten tilbage. Hvis det overhovedet er realistisk mange år frem? Venstre (og ikke bare den nu tidligere statsminister) og Konservative bør erkende, at vejen til indflydelse går hen over midten og ikke gennem gold blokpolitik.

Alternativet er, at den socialdemokratiske regering tvinges i armene på Enhedslisten, og hvad deraf følger.

Beskæmmende reaktioner fra V og K

Derfor er det beskæmmende at se VK-politikere fra første færd, per refleks tyder det på, meget voldsomt lægge afstand til stort set alle de i øvrigt sparsomme meldinger, som er kommet fra den nye regering. Eksempelvis: Ja til et beskedent antal kvoteflygtninge, undskyldningen til Godhavn-drengene, indgreb mod internationale bolighajer.

Lad os nu for søren høre Mette Frederiksens åbningstale til Folketinget den første tirsdag i oktober, se lovkatalog og finanslovsforslag, inden vi dømmer og taler os bort fra mulighederne for et bredt samarbejde – i hvert fald på en række områder.

Tag for eksempel, apropos det tidligere nævnte ”opgør med ulighedsskabende svindel og grådighed i dele af erhvervslivet”, de tiltag, som regeringen helt sikkert kommer med for at forebygge, opklare og sanktionere ulovligheder. Men ikke nok med det: Regeringen påtænker formentlig en vis offentlig repræsentation i dele af erhvervslivets bestyrelser og grænser for aflønning af topledelse. Symbolpolitik? Jaa, tjaa, bum, bum, bum. Løn som fortjent? Ja.

Advarsler mod grådighed og ulighed

Min sommerlæsning var blandt andet Thomas Larsens ’Mette Frederiksen – Et politisk portræt’ og Kirsten Jacobsens ’Befrielsens øjeblik – Samtaler med Lars Løkke Rasmussen’, som begge kan anbefales, hvis man søger dybere forklaringer på dansk politiks to hovedpersoners politiske adfærd. De er uenige om meget, men måske i virkeligheden enige om mere – og det sidste gælder i hvert fald holdningen til eksorbitante lønninger, gyldne håndtryk og særlige bonusordninger til erhvervslivets topledere:

Mette Frederiksen: ”I dele af erhvervslivet er der kommet en uforståelig grådighed. Vi taler om summer, som de chefer aldrig vil kunne nå at bruge. Den slags er udtryk for en mangel på respekt for det skabende lag i virksomhederne. I mine øjne er det også udansk. Jeg besøgte engang Linak, som er en stærk dansk virksomhed i Sønderjylland. Uden at fornærme ejeren kan jeg godt sige, at man ikke kunne se på ham, at han ejede virksomheden. Han var præget af ansvarlighed og ydmyghed over for opgaven. Men så ser man andre ledere, der hiver lønninger og bonusser hjem, som på ingen måde klæder dem og deres virksomheder. Det er skadeligt.”

Lars Løkke Rasmussen: ”Jeg er ikke ’ven’ med ham, der tjener 50 millioner kroner om året. Han rager mig en høstblomst, men hans løn kaster lange skygger ind over solidariteten i vores skattesystem, og det er fuldstændig skævt. Når vi med vores skatteudspil har tænkt, at det bedre skal kunne betale sig at arbejde end at være på offentlig forsørgelse, har vi ikke tænkt, at det bedre skal kunne betale sig at være bryggeridirektør. Det kan vist fint betale sig, helt uden vores indblanding.”

Også de mangeårige ”chefideologer” i Venstre og Konservative, Bertel Haarder og Per Stig Møller, har gennem længere tid advaret mod den grådighed og på områder stigende ulighed, som truer harmonien i vores velfærdssamfund og den politiske stabilitet.

Her er altså en udfordring og en opgave, som partierne over midten burde have en fælles interesse i at håndtere hurtigt og bredt, hvad enten det handler om måske mere symbolske, præventive tiltag som offentlig repræsentation i bankbestyrelser og grænser for aflønning eller mere håndfast: et skattesystem, som er både dynamisk og retfærdigt, forståeligt og vandtæt. 

Ordentlighed og ansvarlighed

Min sommerlæsning inkluderede også den tidligere konservative partileder, økonomi- og erhvervsminister og medlem af Europa-Parlamentet Bendt Bendtsens erindringer ’Fra bondedreng til vicestatsminister’. Og heri adresserer han også den problemstilling. Han roser EU-kommissær Margrethe Vestager for hendes virke og skriver så:

”Der er udstukket bøder for masser af milliarder, hvilket blot understreger, at moral og ordentlighed blandt mange virksomheder er eroderet gennem de seneste år. Det er ikke kun uden for Danmarks grænser, dette er sket. Alle kender efterhånden de erhvervsskandaler herhjemme, hvor grådigheden blot er steget og steget. Sagerne understreger for mig endnu en gang, at det, at EU intet har at skulle have sagt på skattepolitikken, er problematisk. Det er op til det enkelte land at bestemme sin egen skattepolitik. Det er skidt, for de store snyder de små. Store virksomheder bruger formuleringen ’skatteoptimering’ – jeg vil kalde det det, som det er: skattesnyd. Vi har behov for, at der strammes gevaldigt op, og erhvervslivet må tilbage til gamle dyder som ordentlighed og ansvarlighed. Det er nok ikke muligt i øjeblikket, men så må vi til at regulere.”

Skriver altså Bendt Bendtsen – og med udtalelserne fra Mette Frederiksen og Lars Løkke Rasmussen, Bertel Haarder og Per Stig Møller in mente burde der ikke være tvivl om, at politiske initiativer på dette felt, erhvervs- og skattepolitikken, bør komme fra og forliges hen over midten af den socialdemokratiske regering, Radikale, Venstre og Konservative.

At der ikke kunne etableres en bred regering, det er en kendsgerning. Desværre. Mette Frederiksen har formentlig fire, måske otte eller flere år foran sig som statsminister. Dem kan hun tvinges til at udfylde med politik på Enhedslistens præmisser – alternativt kan de ansvarlige, borgerligt-liberale partier byde sig til med en retorik og et indhold, som gør det svært for hende at afvise bredt samarbejde med også synlige borgerlige fodaftryk.

Det siges ofte, at regeringen har det privilegium at have ”serveretten”. Ja, men den ansvarlige del af oppositionen har muligheden for at returnere … Og så er forvaltningen af vores samfund i øvrigt ikke at sammenligne med en tenniskamp, men forhåbentlig en fælles opgave at løse.

---

Indlægget er alene udtryk for skribentens egne holdningerJohn Wagner

Adm. direktør, De Samvirkende Købmænd. Tidligere politisk kommentator på Berlingske og generalsekretær for Det Konservative Folkeparti.

LÆS MERE
Forrige artikel Invitér Donald Trump til Grønland Invitér Donald Trump til Grønland Næste artikel Det polariserede demokrati Det polariserede demokrati
”Man kan frygte, at Biden overhører læren af Trump”

”Man kan frygte, at Biden overhører læren af Trump”

POLITIK OG VELFÆRD USA bliver under Joe Biden EU’s bedste ven i Washington i årtier, forudser USA-eksperten Vibeke Tjalve. Men hun frygter samtidig, at Biden i sin udenrigspolitik vil overse de antiliberale strømninger, der efter Trump fortsat stikker dybt i USA og i Europa. 

Anne Mette Fugleholm anbefaler

Anne Mette Fugleholm anbefaler

KULTURANBEFALING Diakonissestiftelsens direktør, Anne Mette Fugleholm, læser ny politisk thriller, hvor stiftelsens it-sikkerhed bliver pudsigt omdrejningspunkt, og lader sig inspirere af podcast, der med skæve vinkler sætter ledelse i perspektiv.

Byggeklodser til det fleksible arbejdsliv

Byggeklodser til det fleksible arbejdsliv

POLITIK OG VELFÆRD Danskerne diskuterer ikke længere arbejdsugens længde, men hvordan vi kan holde fri, når børnene bliver syge, eller når kræfterne slipper op som seniorer. På det private arbejdsmarked kan lønmodtagere bruge et beløb svarende til en lille månedsløn på ekstra fridage. Nu forhandler parterne på det offentlige arbejdsmarked om deres version af en fritvalgsordning. 

Timebank giver bankansatte større frihed

Timebank giver bankansatte større frihed

POLITIK OG VELFÆRD Ansatte i finanssektoren har mulighed for at spare timer op i en timebank, som de kan bruge på at realisere deres drømme eller have mere tid sammen med familien. De ansatte kan også i langt højere grad bestemme, hvornår, hvordan og hvor de vil arbejde.

Tre dages weekend tiltrækker nye medarbejdere

Tre dages weekend tiltrækker nye medarbejdere

POLITIK OG VELFÆRD Medarbejderne på rådhuset i Odsherred og jobcenteret i Esbjerg har fået bedre mulighed for at få arbejds- og familielivet til at hænge sammen. De har mulighed for kun at arbejde fire dage om ugen. De foreløbige erfaringer er positive. Ordningen kan nu brede sig til andre kommuner i landet.

Peter Hummelgaard: Tag nu på barsel mand – for din egen skyld

Peter Hummelgaard: Tag nu på barsel mand – for din egen skyld

POLITIK OG VELFÆRD Beskæftigelsesministeren vil have lønmodtagerne til at udnytte overenskomsternes muligheder for fleksible arbejdsliv: Bryd med industrisamfundets mødetider, arbejd mindre som senior og tag omsorgsdage med familien, lyder opfordringen fra Peter Hummelgaard. Om nogle måneder går han selv foran og tager to måneders far-barsel

Tilliden på prøve i Davos

Tilliden på prøve i Davos

ØKONOMI Topmødet i Davos bliver rituelt kritiseret for at være mere varm luft end konkret indhold. Men samtalerne er alligevel med til at rykke tankesættet blandt verdens topledere – og alle os andre. I år kan du selv være med digitalt.

Vigtige sessions i Davos

Vigtige sessions i Davos

Det årlige topmøde i Davos er i denne coronaplagede tid afløst af et digitalt arrangement under titlen Davos Dialogues. Det giver almindeligt interesserede mennesker mulighed for at følge med fra første række. Her giver Mandag Morgens fagredaktører deres bud på, hvornår de vil koble sig på online-arrangementerne.

Tag ikke fejl af Stephanie Lose

Tag ikke fejl af Stephanie Lose

LEDELSE Den underspillede bogelsker fra Løgumkloster skal hjælpe ministersønnen fra Hellerup med at stoppe vælgerblødningen i Venstre.

Kampen om USA’s demokrati begynder nu

Kampen om USA’s demokrati begynder nu

POLITIK OG VELFÆRD Joe Biden må anvende sit flertal til at regere. USA har ikke råd til fire år mere, hvor et blokerende mindretal lammer Kongressen.

Klimapres vinder frem – især blandt unge

Klimapres vinder frem – især blandt unge

GRØN OMSTILLING Hver fjerde dansker har det seneste år forsøgt at påvirke venner og familie til at tage mere klimavenlige valg, viser en undersøgelse fra Kraka. Særligt de unge, hvor knap halvdelen er såkaldte ’klimainfluencere’, samt folk med lange uddannelser. 

Når politik føles som noget opreklameret lort

Når politik føles som noget opreklameret lort

POLITIK OG VELFÆRD Danske politikere, medier og vælgere har et fælles ansvar for at lære af de øretæver, som coronakrisen og andre 2020-dramaer har givet vestlige demokratier. Alternativet er, at vi får vores egen Trump, skriver John Wagner.

De etiske dilemmaer myldrer frem på teknologiens forkant

De etiske dilemmaer myldrer frem på teknologiens forkant

DIGITAL OMSTILLING Teknologiens udvikling stiller os overfor den ene vanskelige etiske beslutning efter den anden. Alt for ofte klikker vi bare JA til betingelserne uden at overveje konsekvenserne. I en ny bog advarer en amerikansk professor i jura mod at overlade det til store selskaber og iværksættere at definere, hvad der er acceptable måder at bruge ny teknologi på.  

ICDK: Venture Client-modellen har succes hos Tysklands industrigiganter

ICDK: Venture Client-modellen har succes hos Tysklands industrigiganter

KOMMENTAR Acceleratorprogrammer har længe været den foretrukne model blandt tyske virksomheder, der vil samarbejde med startups for at udvikle nye teknologier. Men nu er det en ny model, som de store virksomheder foretrækker. Venture Client Units er brændstoffet i tysk innovation i øjeblikket, skriver ICDK i München.

Din relevans afgør om du er leder eller bare chef

Din relevans afgør om du er leder eller bare chef

LEDELSE Det er måske ikke hver dag, du forholder dig til din egen relevans som leder. Men det kan være afgørende for, om du kan bevare dit reelle ledelsesmandat, skriver Elize Dimare og Johnny Sørensen.

Kan danske virksomheder lyn-modernisere japansk bureaukrati?

Kan danske virksomheder lyn-modernisere japansk bureaukrati?

DIGITAL OMSTILLING Coronakrisen blev et moment of truth for Japans offentlige sektor, der er håbløst bagud med at digitalisere kommunikationen med borgerne. Papirdokumenter med traditionelle hanko-stempler overføres med fax, og først nu udvikles noget, der ligner NemID. Danmark øjner it-eksportmuligheder til det coronaramte japanske bureaukrati. 

Erhvervslivet sætter regeringen under hårdt grønt pres

Erhvervslivet sætter regeringen under hårdt grønt pres

GRØN OMSTILLING Klimapartnerskaberne har været en stor succes – så stor, at den nu manifesterer sig som et hårdt pres på regeringen fra erhvervslivet, der vil have mere fart på den grønne omstilling. Klimaloven, klimapartnerskaberne og Danmarks grønne industripolitik er rollemodeller for hele EU. 

Dan Jørgensen: ”Det er gået stærkt. Og vi har tænkt os at holde kadencen.”

Dan Jørgensen: ”Det er gået stærkt. Og vi har tænkt os at holde kadencen.”

GRØN OMSTILLING Dan Jørgensen er stolt af sine bedrifter i 2020. Klimaministeren kan ikke genkende billedet af en regering, der hænger i bremsen. Der er nedsat fire nye arbejdsgrupper, som skal fremme klimainitiativer på tværs af sektorerne. Og forude venter tre nye strategier for Power to X, CO2-lagring og elektrificering af Danmark.

De klimapolitiske højdepunkter i 2020

De klimapolitiske højdepunkter i 2020

GRØN OMSTILLING Selvom coronakrisen stjal mediebilledet, blev 2020 et travlt klimaår for erhvervslivet, klimapartnerskaberne og regeringen. Her er nogle af årets vigtigste grønne begivenheder.

Der er stadig lang vej til klimaneutral produktion i Danmark

Der er stadig lang vej til klimaneutral produktion i Danmark

GRØN OMSTILLING I 2030 skal CO2-udledningerne fra produktionsvirksomhederne være reduceret med 95 procent i forhold til 1990-niveauet. Det er målet i klimapartnerskabet for produktionsvirksomheder. Men det kommer til at kræve en helt ny tilgang i de små og mellemstore virksomheder, hvor klimakamp endnu ikke fylder i hverdagen.

Mere undervisning, færre udsendte, færre flyveture

Mere undervisning, færre udsendte, færre flyveture

LEDELSE Læger Uden Grænser sender færre eksperter ud i verden i en tid med corona. Rådgivning via Teams, Skype eller Zoom kan løse nogle opgaver. Denne positive erfaring vil ændre praksis i organisationen, spår ny direktør.

De slukkede for kontakten til Trump – og hvad så nu?

De slukkede for kontakten til Trump – og hvad så nu?

POLITIK OG VELFÆRD De toneangivende techgiganter indgik en historisk alliance om at stoppe Trumps direkte adgang til de amerikanske vælgere. Dermed eksponerede de mere end nogensinde deres reelle politiske magt.

Stine Bosse anbefaler

Stine Bosse anbefaler

LEDELSE Stine Bosse glæder sig over en højskolesangbog, hvor alle kan synge med, og så anbefaler hun en græsk klassiker, der minder os om, at også nazisterne var mennesker med følelser, længsler og omsorg for andre.

Fremtidens MBA er fleksibel, billig og livslang

Fremtidens MBA er fleksibel, billig og livslang

LEDELSE Erhvervsuddannelserne på de amerikanske universiteter Harvard og Columbia føjer certifikater og livslang læring til deres programmer. Det er et skift, der siger noget grundlæggende om vores samfund. 

Den utæmmede digitale ytringsfrihed giver hovedbrud

Den utæmmede digitale ytringsfrihed giver hovedbrud

DIGITAL OMSTILLING Diskussionen har ulmet længe, men optøjerne på Capitol Hill og den efterfølgende nedlukning af Trumps konti på Twitter og Facebook har gjort et centralt spørgsmål meget påtrængende: Hvem skal bestemme, hvad der må siges online? EU-Kommissionen har et bud.

ICDK: Nye strategier skal tiltrække grønne investeringer i Indien

ICDK: Nye strategier skal tiltrække grønne investeringer i Indien

KOMMENTAR En af de positive effekter af covid-epidemien i Indien er, at indiske startups og iværksættere har formået at arbejde tæt sammen med indiske forskere om at udvikle løsninger hurtigt og effektivt. Nu overvejer man, om den form for innovation kan overføres til at løse udfordringerne med bærdygtighed, skriver det danske innovationscenter i Bangalore

Regenerativ ledelse vokser ud af pandemiens skygge

Regenerativ ledelse vokser ud af pandemiens skygge

LEDELSE En opgave for ledere i 2021 bliver at se ud over Teams-møderne og de hurtige corona-omstillinger og se på den helt store omstilling, der vil kendetegne 2020’erne: omstillingen fra den ekstraktive tænkning til den regenerative. Også i den daglige ledelse, skriver Mads Thimmer.

Investeringsbank advarer mod dansk klimaselvtilfredshed

Investeringsbank advarer mod dansk klimaselvtilfredshed

GRØN OMSTILLING Den schweiziske investeringsbank J. Safra Sarasin piller de grønne fjer af Danmark. Godt nok er Danmark et af verdens foregangslande, men vi når ikke Parisaftalens mål ved at følge den nuværende kurs, siger folkene bag bankens nye fremskrivningsmodel, der har til formål at vise konsekvenserne ved virksomhedernes klimaplaner.

Færre virksomheder i udsatte erhverv frygter corona-lukning

Færre virksomheder i udsatte erhverv frygter corona-lukning

ØKONOMI Danmarks Statistisk har, siden coronakrisen brød ud, spurgt virksomheder om deres frygt for at måtte lukke som følge af covid-19. Siden foråret er frygten overordnet set mindsket, og generelt vurderes risikoen for at måtte afvikle virksomheden på grund af covid-19 som lille – også inden for serviceerhverv samlet set.

Beskæftigelse af ikkevestlige indvandrere sætter danmarksrekord

Beskæftigelse af ikkevestlige indvandrere sætter danmarksrekord

POLITIK OG VELFÆRD Da coronakrisen ramte Danmark, var beskæftigelsen blandt ikkevestlige indvandrere højere, end den har været i fire årtier. Krisen har heller ikke været den katastrofe for integrationen, som mange ellers havde spået. Tre af landets førende eksperter betegner udviklingen som meget positiv. Den lave beskæftigelse blandt indvandrerkvinder og unge mænd uden uddannelse er dog to store udfordringer.

Forskningsdirektør om flere indvandrere i job: Vi har fat i noget af det rigtige

Forskningsdirektør om flere indvandrere i job: Vi har fat i noget af det rigtige

POLITIK OG VELFÆRD Rekordhøje beskæftigelsestal for ikkevestlige indvandrere gør forskningsdirektør Torben Tranæs optimistisk – på en moderat, forskeragtig facon. Han ser store muligheder i fokus på særlige brancher og udpeger den manglende integration af unge, mandlige efterkommere som et af samfundets største problemer.

Sindige jyder finder job til kvinder med ikkevestlig baggrund

Sindige jyder finder job til kvinder med ikkevestlig baggrund

POLITIK OG VELFÆRD Vesthimmerland ligger nummer ét på ranglisten over de kommuner, der er bedst til at få indvandrerkvinder i job. Det er en svær opgave. Så hvad er opskriften på deres succes? Det giver et jobcenter og to virksomheder deres forklaring på.

Tålmodighed hjælper ikkevestlige kvinder i job

Tålmodighed hjælper ikkevestlige kvinder i job

POLITIK OG VELFÆRD I Furesø Kommune tror man ikke på et quickfix, der kan skaffe ikkevestlige indvandrerkvinder varige job. Løsningen er langvarig og kræver grundige samtaler om kønsroller og helbred.

Et job giver dig frihed

Et job giver dig frihed

NYT JOB For Abdulkarim Alasat er jobbet på fabrikken i Tullebølle nøglen til frihed.

Investorer lægger klimapres på virksomheder

Investorer lægger klimapres på virksomheder

GRØN OMSTILLING En lang række store investorer indskærper over for nogle af Europas største virksomheder, at de skal arbejde Parisaftalen grundigt ind i deres forretninger. Der blæser nye grønne vinde i den finansielle sektor, lyder vurderingen fra eksperter.

Ellen Klarskov Lauritzen anbefaler

Ellen Klarskov Lauritzen anbefaler

KULTURANBEFALING Ellen Klarskov Lauritzen værdsætter kunsten at fatte sig i korthed på arbejdet, men leder efter det modsatte, når hun har fri. Hun anbefaler en murstensroman, der dvæler ved detaljen, og forbereder sig på foråret med elektronisk dansk musik. 

De næste årtier bliver et kæmpe opsving

De næste årtier bliver et kæmpe opsving

DIGITAL OMSTILLING Scenarier har det med at være deprimerende læsning. De enorme udfordringer og forandringer, der er på vej, virker skræmmende. Wired-journalisten Peter Leydens scenarie The transformation er en fortælling om fremtiden, man faktisk bliver inspireret og i bedre humør af at læse.

Omstillingen - et uddrag

Omstillingen - et uddrag

DIGITAL OMSTILLING The transformation – Omstillingen – er et scenarie i seks afsnit, der beskriver verdens udvikling fra 2020 til 2050. Scenariet er udformet som artikler, skrevet i år 2100 af den fiktive journalist Stuart Rand, der kigger tilbage på de tre årtiers radikale forandringer.