Hjælp nu regeringen med at begrænse grådighed og ulighed i stedet for at stritte imod

KOMMENTAR: Harmonien i vores velfærdssamfund og den politiske stabilitet er truet af ulighedsskabende svindel og grådighed. Det er en dagsorden, som regeringen vil rykke på. Hvis Venstre og Konservative vil tages seriøst, bør de gøre det samme.

Af John Wagner
Adm. direktør for De Samvirkende Købmænd, tidl. politisk kommentator på Berlingske og generalsekretær for Konservative.

Glem alt om lavere topskat og registreringsafgift på dieselbiler, flere privatiseringer, yderligere nedskæring af DR, nye hypermarkeder, afskaffelse af helligdagslovgivning, lagkager i Integrationsministeriet, og hvad der ellers kunne være lagt op til i en blå åbningstale og finanslov.

Med en ny regering følger en ny dagsorden og dermed en række tiltag, som VLAK-regeringen forsømte og derfor tabte junivalget: en mere offensiv klima- og miljøpolitik, en mere humanistisk tone i udlændingedebatten og et opgør med ulighedsskabende svindel og grådighed i dele af erhvervslivet.

Hvis borgerlige partiledere og løjtnanter vil tilbage til regeringsbænkene, bør de tale mere om disse politiske udfordringer og mindre om lederskab. Jo mere de taler om fortidens synder og uafklarede ledelsesforhold og – ikke mindst – kritiserer hinanden, desto længere går der, før de vinder magten tilbage. Hvis det overhovedet er realistisk mange år frem? Venstre (og ikke bare den nu tidligere statsminister) og Konservative bør erkende, at vejen til indflydelse går hen over midten og ikke gennem gold blokpolitik.

Alternativet er, at den socialdemokratiske regering tvinges i armene på Enhedslisten, og hvad deraf følger.

Beskæmmende reaktioner fra V og K

Derfor er det beskæmmende at se VK-politikere fra første færd, per refleks tyder det på, meget voldsomt lægge afstand til stort set alle de i øvrigt sparsomme meldinger, som er kommet fra den nye regering. Eksempelvis: Ja til et beskedent antal kvoteflygtninge, undskyldningen til Godhavn-drengene, indgreb mod internationale bolighajer.

Lad os nu for søren høre Mette Frederiksens åbningstale til Folketinget den første tirsdag i oktober, se lovkatalog og finanslovsforslag, inden vi dømmer og taler os bort fra mulighederne for et bredt samarbejde – i hvert fald på en række områder.

Tag for eksempel, apropos det tidligere nævnte ”opgør med ulighedsskabende svindel og grådighed i dele af erhvervslivet”, de tiltag, som regeringen helt sikkert kommer med for at forebygge, opklare og sanktionere ulovligheder. Men ikke nok med det: Regeringen påtænker formentlig en vis offentlig repræsentation i dele af erhvervslivets bestyrelser og grænser for aflønning af topledelse. Symbolpolitik? Jaa, tjaa, bum, bum, bum. Løn som fortjent? Ja.

Advarsler mod grådighed og ulighed

Min sommerlæsning var blandt andet Thomas Larsens ’Mette Frederiksen – Et politisk portræt’ og Kirsten Jacobsens ’Befrielsens øjeblik – Samtaler med Lars Løkke Rasmussen’, som begge kan anbefales, hvis man søger dybere forklaringer på dansk politiks to hovedpersoners politiske adfærd. De er uenige om meget, men måske i virkeligheden enige om mere – og det sidste gælder i hvert fald holdningen til eksorbitante lønninger, gyldne håndtryk og særlige bonusordninger til erhvervslivets topledere:

Mette Frederiksen: ”I dele af erhvervslivet er der kommet en uforståelig grådighed. Vi taler om summer, som de chefer aldrig vil kunne nå at bruge. Den slags er udtryk for en mangel på respekt for det skabende lag i virksomhederne. I mine øjne er det også udansk. Jeg besøgte engang Linak, som er en stærk dansk virksomhed i Sønderjylland. Uden at fornærme ejeren kan jeg godt sige, at man ikke kunne se på ham, at han ejede virksomheden. Han var præget af ansvarlighed og ydmyghed over for opgaven. Men så ser man andre ledere, der hiver lønninger og bonusser hjem, som på ingen måde klæder dem og deres virksomheder. Det er skadeligt.”

Lars Løkke Rasmussen: ”Jeg er ikke ’ven’ med ham, der tjener 50 millioner kroner om året. Han rager mig en høstblomst, men hans løn kaster lange skygger ind over solidariteten i vores skattesystem, og det er fuldstændig skævt. Når vi med vores skatteudspil har tænkt, at det bedre skal kunne betale sig at arbejde end at være på offentlig forsørgelse, har vi ikke tænkt, at det bedre skal kunne betale sig at være bryggeridirektør. Det kan vist fint betale sig, helt uden vores indblanding.”

Også de mangeårige ”chefideologer” i Venstre og Konservative, Bertel Haarder og Per Stig Møller, har gennem længere tid advaret mod den grådighed og på områder stigende ulighed, som truer harmonien i vores velfærdssamfund og den politiske stabilitet.

Her er altså en udfordring og en opgave, som partierne over midten burde have en fælles interesse i at håndtere hurtigt og bredt, hvad enten det handler om måske mere symbolske, præventive tiltag som offentlig repræsentation i bankbestyrelser og grænser for aflønning eller mere håndfast: et skattesystem, som er både dynamisk og retfærdigt, forståeligt og vandtæt. 

Ordentlighed og ansvarlighed

Min sommerlæsning inkluderede også den tidligere konservative partileder, økonomi- og erhvervsminister og medlem af Europa-Parlamentet Bendt Bendtsens erindringer ’Fra bondedreng til vicestatsminister’. Og heri adresserer han også den problemstilling. Han roser EU-kommissær Margrethe Vestager for hendes virke og skriver så:

”Der er udstukket bøder for masser af milliarder, hvilket blot understreger, at moral og ordentlighed blandt mange virksomheder er eroderet gennem de seneste år. Det er ikke kun uden for Danmarks grænser, dette er sket. Alle kender efterhånden de erhvervsskandaler herhjemme, hvor grådigheden blot er steget og steget. Sagerne understreger for mig endnu en gang, at det, at EU intet har at skulle have sagt på skattepolitikken, er problematisk. Det er op til det enkelte land at bestemme sin egen skattepolitik. Det er skidt, for de store snyder de små. Store virksomheder bruger formuleringen ’skatteoptimering’ – jeg vil kalde det det, som det er: skattesnyd. Vi har behov for, at der strammes gevaldigt op, og erhvervslivet må tilbage til gamle dyder som ordentlighed og ansvarlighed. Det er nok ikke muligt i øjeblikket, men så må vi til at regulere.”

Skriver altså Bendt Bendtsen – og med udtalelserne fra Mette Frederiksen og Lars Løkke Rasmussen, Bertel Haarder og Per Stig Møller in mente burde der ikke være tvivl om, at politiske initiativer på dette felt, erhvervs- og skattepolitikken, bør komme fra og forliges hen over midten af den socialdemokratiske regering, Radikale, Venstre og Konservative.

At der ikke kunne etableres en bred regering, det er en kendsgerning. Desværre. Mette Frederiksen har formentlig fire, måske otte eller flere år foran sig som statsminister. Dem kan hun tvinges til at udfylde med politik på Enhedslistens præmisser – alternativt kan de ansvarlige, borgerligt-liberale partier byde sig til med en retorik og et indhold, som gør det svært for hende at afvise bredt samarbejde med også synlige borgerlige fodaftryk.

Det siges ofte, at regeringen har det privilegium at have ”serveretten”. Ja, men den ansvarlige del af oppositionen har muligheden for at returnere … Og så er forvaltningen af vores samfund i øvrigt ikke at sammenligne med en tenniskamp, men forhåbentlig en fælles opgave at løse.

---

Indlægget er alene udtryk for skribentens egne holdningerJohn Wagner

Adm. direktør, De Samvirkende Købmænd. Tidligere politisk kommentator på Berlingske og generalsekretær for Det Konservative Folkeparti.

LÆS MERE
Forrige artikel Invitér Donald Trump til Grønland Invitér Donald Trump til Grønland Næste artikel Det polariserede demokrati Det polariserede demokrati

Techtendenser: Køb globalt, print lokalt

Techtendenser: Køb globalt, print lokalt

Hvis en komponent i en maskine går i stykker, er det dumt at erstatte den med en reservedel, der er magen til. I stedet burde man lave en ny del, der er designet, så den ikke går i stykker igen.

Deleøkonomiens giganter bliver indhentet af virkeligheden

Deleøkonomiens giganter bliver indhentet af virkeligheden

Deleøkonomiens tre globale giganter, Uber, Airbnb og WeWork, er alle voldsomt udfordrede, præcis fordi deres forretningsmodel bygger på, at de kan sætte sig ud over de begrænsninger og regler, som deres traditionelle konkurrenter må leve med.

Koreansk-dansk samarbejde om grønne maritime løsninger

Koreansk-dansk samarbejde om grønne maritime løsninger

Klima og bæredygtighed er også blevet et nøgleord i den maritime industri, og det præger i høj grad det voksende samarbejde mellem de maritime virksomheder i Danmark og Korea – to af verdens førende søfartsnationer.

Lad nysgerrigheden nedbryde de kulturelle barrierer

Lad nysgerrigheden nedbryde de kulturelle barrierer

Samarbejde på tværs af nationale og kulturelle grænser er i dag en realitet for stadigt flere ledere. Håndteret forkert kan det resultere i dyre misforståelser, lav produktivitet og afbrudte samarbejder. Men de kulturelle forskelle kan også skabe drive, innovation og nye perspektiver. Her får du seks tips til at håndtere udfordringerne og udnytte mulighederne.

Set, læst og hørt: Anne Lawaetz Arhnung

Set, læst og hørt: Anne Lawaetz Arhnung

Anne Lawaetz Arhnung har læst om Poul Schlüters kloge betragtninger, set en udstilling om Andy Warhol i San Francisco og ville gerne have hørt John Mayer i Royal Arena.

Jeremy Corbyn vil have fingrene i Ørsteds britiske milliardforretning

Jeremy Corbyn vil have fingrene i Ørsteds britiske milliardforretning

Udenlandske selskaber som danske Ørsted skal ikke løbe med hele det overskud, der opstår, når Storbritannien investerer milliarder i havvindmøller, mener den britiske Labour-leder, Jeremy Corbyn. Derfor lover han de britiske vælgere, at det offentlige fremover skal eje 51 procent af de 37 havvindmølleparker, han vil bygge inden 2030.

Brian Mikkelsens strategiske statskapitalisme er en gave til de røde

Brian Mikkelsens strategiske statskapitalisme er en gave til de røde

Grøn omstilling kræver offentlig-privat samarbejde i milliardklassen. Det vil derfor være i god tråd med rød politik, hvis regeringen tager den blå Brian Mikkelsen på ordet og etablerer en grøn statsfond med de 120 milliarder, der kan tjenes på at sælge aktiemajoriteten i Ørsted.

EU er tæt på 2020-mål, men tre områder halter

EU er tæt på 2020-mål, men tre områder halter

EU ser ud til at nå sine 2020-mål om at forbedre beskæftigelsen og skabe smart, bæredygtig og inkluderende vækst. Til gengæld kniber det med socialområdet, energiforbruget og forskningen.

Flygtninge A/S: Europas nye milliardindustri

Flygtninge A/S: Europas nye milliardindustri

Flygtninge og migranter har skabt grobund for et nyt europæisk marked for multinationale virksomheder, kapitalfonde og private investorer, der omsætter milliarder på alt fra sikkerhed og drift af asylcentre til social- og sundhedsydelser.

Ny bog: Gør forandring af velfærden til et håndværk

Ny bog: Gør forandring af velfærden til et håndværk

De sociale tilbud og strukturer i samfundet skal konstant nytænkes for at følge med den teknologiske udvikling. Britiske Geoff Mulgan, der har et enestående indblik i, hvordan man skaber den nødvendige forandring, deler sine erfaringer i bogen ’Social innovation’.

Innovationens mentor

Innovationens mentor

Britiske Geoff Mulgan har i snart 20 år drevet arbejdet med offentlig innovation i Storbritannien. Han har ofte besøgt Danmark og også her skubbet til innovationsarbejdet. Det giver direktør for Dansk Design Center Christian Bason tre eksempler på.

Marie Stærke: Jeg blev for dygtig for hurtigt

Marie Stærke: Jeg blev for dygtig for hurtigt

INTERVIEW: Da Marie Stærke første gang blev borgmester, var hun blot 27 år gammel og den yngste kvindelige borgmester nogensinde. Nu er hun 40 år og en helt anden type leder. Fire år i opposition gav hende tid til at se indad, tænke sig om og til at øve sig i at være leder for den socialdemokratiske byrådsgruppe.

Nyt råd skal prioritere behandlinger

Nyt råd skal prioritere behandlinger

Danmark får sit første behandlingsråd, som skal prioritere nye behandlinger. Resultatet kan blive et ja til nogle behandlinger og et nej til andre. Regionerne er snart klar med et nyt udspil og overhaler dermed S-regeringen. Det nye råd kommer til at få mindst lige så svære prioriteringsopgaver som Medicinrådet og kan måske danne international skole.

Klimadebat med flere nuancer af grøn

Klimadebat med flere nuancer af grøn

KOMMENTAR: Klimamål og handlingsplaner skal på plads på en afbalanceret og realistisk måde med respekt for vores danske samfundsmodel. Klogt af statsministeren og erhvervslivet at finde sammen om løsningerne.

Egeninteresse driver Danmarks grønne omstilling

Egeninteresse driver Danmarks grønne omstilling

Hele Danmark er klar til den grønne omstilling, men det kommer til at koste penge og kræve store omlægninger af de incitamentsstrukturer, der får egeninteresse til at falde sammen med samfundets interesser. Det centrale spørgsmål er: Hvordan får Danmark sat mere fart på den grønne omstilling?

Trods årtiers fokus: 50.000 unge lever på kanten af samfundet uden uddannelse eller job

Trods årtiers fokus: 50.000 unge lever på kanten af samfundet uden uddannelse eller job

Trods økonomisk fremgang i samfundet har udsatte unge sværere ved at klare sig. Mange kæmper med misbrug eller psykiske lidelser, og færre får en ungdomsuddannelse. Det har enorme menneskelige, sociale og økonomiske omkostninger. Derfor er et af de helt centrale politiske spørgsmål lige nu: Hvordan får man udsatte unge i job eller uddannelse?

Hvad hvis væksten ikke kommer tilbage?

Hvad hvis væksten ikke kommer tilbage?

Ti år efter finanskrisen er det, som om en række traditionelle økonomiske sammenhænge er sat ud af kraft. Lav vækst ser ud til at blive den nye normal. Men hvad betyder det for udviklingen i vores samfund? Og for de liv, vi lever? Mandag Morgen har talt med en række økonomer om udsigten til et lavvækstsamfund.

Vi fylder 30, og nu tager vi vores egen medicin

Vi fylder 30, og nu tager vi vores egen medicin

KOMMENTAR: I tre årtier har Mandag Morgen levet af at fortælle andre, hvordan de skulle omstille sig. Nu står vi selv midt i en stor omstilling, der skal sikre os 30 år mere som uundværligt værktøj for dem, der ikke møder op på arbejde for at passe et job, men som går forrest og arbejder for at forme fremtiden.

Mandag Morgens stifter, Erik Rasmussen: Forelsk dig ikke i dit medie. Forelsk dig i dine kunder og deres behov.

Mandag Morgens stifter, Erik Rasmussen: Forelsk dig ikke i dit medie. Forelsk dig i dine kunder og deres behov.

Han startede Mandag Morgen 6. november 1989, få dage før Muren faldt, og Europa forandrede sig. Erik Rasmussen mener stadig, at Mandag Morgen har en vigtig berettigelse som et begavet korrektiv til en mainstream nyhedsstrøm. Som det medie, der konstant overrasker og udfordrer og forbereder sine læsere bedst på forandringer. Og læsere hedder i øvrigt kunder i Erik Rasmussens univers.

Kommer du over eller under algoritmen?

Kommer du over eller under algoritmen?

Skal vi bestemme over maskinerne, eller kommer de til at bestemme over os? Fremtiden vil blive præget af stadig stærkere og mere intelligente computere. De vil aflaste og understøtte os, og de vil komme med gode råd og anbefalinger – men de vil også kunne styre og kontrollere os.

Lykkeland – velfærdsstatens globale sejr

Lykkeland – velfærdsstatens globale sejr

ANALYSE: Danmark og de øvrige nordiske lande er dygtige til at skabe gode rammer for det gode liv. Det inspirerer resten af verden, der nu måler på lykkeniveau fremfor udelukkende at se på økonomiske nøgletal. Men der er en risiko for, at vi i lykkerusen glemmer dem, der føler sig hægtet af, skriver Meik Wiking, direktør i Institut for Lykkeforskning.

De politiske brudflader rykker sig

De politiske brudflader rykker sig

ANALYSE: Det seneste folketingsvalg gav ganske vist fremgang til de etablerede partier. Men politikerne skal navigere i en politisk virkelighed, der er under hastig forandring, vurderer politisk kommentator og journalist Noa Redington.

Den sunde forvandling af dansk økonomi

Den sunde forvandling af dansk økonomi

ANALYSE: I løbet af tre årtier har dansk økonomi lagt systemfejl, arbejdsløshed og udlandsgæld bag sig, så den i dag fremstår sund og robust. Det er Danmarks evne til at vedtage større økonomiske reformer, der har gjort forskellen – og som forhåbentlig kan sikre en fornuftig kurs gennem de udfordringer, der viser sig forude, skriver økonom og professor Torben M. Andersen.

Vi står over for et stort nyt systemgennembrud

Vi står over for et stort nyt systemgennembrud

ANALYSE: I 1970'erne skabte oliekriserne grundlaget for en gennemgribende forandring, der skubbede olien ud af energiforsyningen. I dag bliver ambitionen om markante reduktioner af C02-udledningerne mødt med en lignende beslutsomhed og målrettethed, vurderer tidligere direktør i Dong Energy Anders Eldrup. 

Lederen som pejlemærke eller skydeskive

Lederen som pejlemærke eller skydeskive

KOMMENTAR: Toplederens betydning for virksomhedernes brand er stigende, og ledelsesopgaven meget mere sensitiv både indadtil og udadtil. Finansielle resultater er ikke længere nok.

Haves: Dygtige seniorer - Ønskes: Bedre ledere

Haves: Dygtige seniorer - Ønskes: Bedre ledere

Dårlig ledelse er suverænt det største problem i arbejdslivet. Det fortæller 128 seniorer om i ny bog. Her får new public management tørt på, og manglende respekt for faglighed udstilles. Indfør selvstyrende teams, og lyt til medarbejderne, lyder opfordringen fra de erfarne.

Hvorfor klapper alle ad Klopp?

Hvorfor klapper alle ad Klopp?

Liverpools manager, Jürgen Klopp, rider på en bølge af succes, og nu skeler mange ledere til den tyske træner, der vækker begejstring med sin begejstring. Han er livsglad, autentisk og ærlig, og det er noget, erhvervsledere kan lære af. Men tag ikke fejl. Klopp er ikke kun sit brede smil.

Hvad ledere kan lære af Moby Dick, Moses og Robinson Crusoe

Hvad ledere kan lære af Moby Dick, Moses og Robinson Crusoe

Find den gode stol frem, tag en af klassikerne ned fra hylden, og lad fortællingen illustrere en leders dilemmaer. ”God faglitteratur om ledelse blegner ved siden af fortællinger som Moby Dick,” siger Klaus Majgaard, der i mere end 20 år har arbejdet med offentlig styring og velfærdsudvikling

Energien flytter bjerge

Energien flytter bjerge

Bjergbestigning er ikke et ledelsesredskab for Lars Lyse, CEO i møbelkæden Bolia. Men det er en passion, der har gjort mere for den måde, han leder Bolia på vej mod milliardomsætning, end noget ledelseskursus, han nogensinde har været på. Ledelse handler om personen, siger han, ikke om lederen som figur.

Bliv fyret og bliv en bedre leder

Bliv fyret og bliv en bedre leder

Særligt to jobskifter har sat sit præg på, hvordan Marianne Dahl, vice president i Microsoft Western Europe, agerer som leder i dag. Begge gange har hun forladt en stilling uden at have en anden på hånden, og det gav hende tiden til at finde ud af, at ledelse ikke er en position. Det er en væremåde.

Ejerledere vækster når der kommer nyt blod i bestyrelsen

Ejerledere vækster når der kommer nyt blod i bestyrelsen

Lederne i familieejede firmaer får ofte stor gevinst ud af at invitere folk udefra ind i deres bestyrelser, viser ny forskning. Alt, alt for mange ledere med egen virksomhed lader sig nøje med rygklappende ‘tante-bestyrelser’, vurderer direktør.

Driver du GPS-ledelse?

Driver du GPS-ledelse?

På område efter område vil maskinerne blive smartere og mere kompetente, end vi selv er. Udfordringen bliver at bruge maskinen til at understøtte og hjælpe os til at gøre det, vi vil, bedre og hurtigere – og holde fast i, at det er os, der leder maskinerne, ikke omvendt.

Bag om undersøgelsen af vælgernes holdning til muslimske indvandrere

Bag om undersøgelsen af vælgernes holdning til muslimske indvandrere

I denne uge udkom Mandag Morgen med den sidste del af en stor vælgerundersøgelse – denne gang om vælgernes holdninger til udlændinge. Især én artikel har på sociale medier udløst mange spørgsmål til undersøgelsen. Vi har samlet de mest stillede spørgsmål og bedt professoren bag undersøgelsen, Jørgen Goul Andersen, svare på dem her.