Hjælp nu regeringen med at begrænse grådighed og ulighed i stedet for at stritte imod

KOMMENTAR: Harmonien i vores velfærdssamfund og den politiske stabilitet er truet af ulighedsskabende svindel og grådighed. Det er en dagsorden, som regeringen vil rykke på. Hvis Venstre og Konservative vil tages seriøst, bør de gøre det samme.

Af John Wagner
Adm. direktør for De Samvirkende Købmænd, tidl. politisk kommentator på Berlingske og generalsekretær for Konservative.

Glem alt om lavere topskat og registreringsafgift på dieselbiler, flere privatiseringer, yderligere nedskæring af DR, nye hypermarkeder, afskaffelse af helligdagslovgivning, lagkager i Integrationsministeriet, og hvad der ellers kunne være lagt op til i en blå åbningstale og finanslov.

Med en ny regering følger en ny dagsorden og dermed en række tiltag, som VLAK-regeringen forsømte og derfor tabte junivalget: en mere offensiv klima- og miljøpolitik, en mere humanistisk tone i udlændingedebatten og et opgør med ulighedsskabende svindel og grådighed i dele af erhvervslivet.

Hvis borgerlige partiledere og løjtnanter vil tilbage til regeringsbænkene, bør de tale mere om disse politiske udfordringer og mindre om lederskab. Jo mere de taler om fortidens synder og uafklarede ledelsesforhold og – ikke mindst – kritiserer hinanden, desto længere går der, før de vinder magten tilbage. Hvis det overhovedet er realistisk mange år frem? Venstre (og ikke bare den nu tidligere statsminister) og Konservative bør erkende, at vejen til indflydelse går hen over midten og ikke gennem gold blokpolitik.

Alternativet er, at den socialdemokratiske regering tvinges i armene på Enhedslisten, og hvad deraf følger.

Beskæmmende reaktioner fra V og K

Derfor er det beskæmmende at se VK-politikere fra første færd, per refleks tyder det på, meget voldsomt lægge afstand til stort set alle de i øvrigt sparsomme meldinger, som er kommet fra den nye regering. Eksempelvis: Ja til et beskedent antal kvoteflygtninge, undskyldningen til Godhavn-drengene, indgreb mod internationale bolighajer.

Lad os nu for søren høre Mette Frederiksens åbningstale til Folketinget den første tirsdag i oktober, se lovkatalog og finanslovsforslag, inden vi dømmer og taler os bort fra mulighederne for et bredt samarbejde – i hvert fald på en række områder.

Tag for eksempel, apropos det tidligere nævnte ”opgør med ulighedsskabende svindel og grådighed i dele af erhvervslivet”, de tiltag, som regeringen helt sikkert kommer med for at forebygge, opklare og sanktionere ulovligheder. Men ikke nok med det: Regeringen påtænker formentlig en vis offentlig repræsentation i dele af erhvervslivets bestyrelser og grænser for aflønning af topledelse. Symbolpolitik? Jaa, tjaa, bum, bum, bum. Løn som fortjent? Ja.

Advarsler mod grådighed og ulighed

Min sommerlæsning var blandt andet Thomas Larsens ’Mette Frederiksen – Et politisk portræt’ og Kirsten Jacobsens ’Befrielsens øjeblik – Samtaler med Lars Løkke Rasmussen’, som begge kan anbefales, hvis man søger dybere forklaringer på dansk politiks to hovedpersoners politiske adfærd. De er uenige om meget, men måske i virkeligheden enige om mere – og det sidste gælder i hvert fald holdningen til eksorbitante lønninger, gyldne håndtryk og særlige bonusordninger til erhvervslivets topledere:

Mette Frederiksen: ”I dele af erhvervslivet er der kommet en uforståelig grådighed. Vi taler om summer, som de chefer aldrig vil kunne nå at bruge. Den slags er udtryk for en mangel på respekt for det skabende lag i virksomhederne. I mine øjne er det også udansk. Jeg besøgte engang Linak, som er en stærk dansk virksomhed i Sønderjylland. Uden at fornærme ejeren kan jeg godt sige, at man ikke kunne se på ham, at han ejede virksomheden. Han var præget af ansvarlighed og ydmyghed over for opgaven. Men så ser man andre ledere, der hiver lønninger og bonusser hjem, som på ingen måde klæder dem og deres virksomheder. Det er skadeligt.”

Lars Løkke Rasmussen: ”Jeg er ikke ’ven’ med ham, der tjener 50 millioner kroner om året. Han rager mig en høstblomst, men hans løn kaster lange skygger ind over solidariteten i vores skattesystem, og det er fuldstændig skævt. Når vi med vores skatteudspil har tænkt, at det bedre skal kunne betale sig at arbejde end at være på offentlig forsørgelse, har vi ikke tænkt, at det bedre skal kunne betale sig at være bryggeridirektør. Det kan vist fint betale sig, helt uden vores indblanding.”

Også de mangeårige ”chefideologer” i Venstre og Konservative, Bertel Haarder og Per Stig Møller, har gennem længere tid advaret mod den grådighed og på områder stigende ulighed, som truer harmonien i vores velfærdssamfund og den politiske stabilitet.

Her er altså en udfordring og en opgave, som partierne over midten burde have en fælles interesse i at håndtere hurtigt og bredt, hvad enten det handler om måske mere symbolske, præventive tiltag som offentlig repræsentation i bankbestyrelser og grænser for aflønning eller mere håndfast: et skattesystem, som er både dynamisk og retfærdigt, forståeligt og vandtæt. 

Ordentlighed og ansvarlighed

Min sommerlæsning inkluderede også den tidligere konservative partileder, økonomi- og erhvervsminister og medlem af Europa-Parlamentet Bendt Bendtsens erindringer ’Fra bondedreng til vicestatsminister’. Og heri adresserer han også den problemstilling. Han roser EU-kommissær Margrethe Vestager for hendes virke og skriver så:

”Der er udstukket bøder for masser af milliarder, hvilket blot understreger, at moral og ordentlighed blandt mange virksomheder er eroderet gennem de seneste år. Det er ikke kun uden for Danmarks grænser, dette er sket. Alle kender efterhånden de erhvervsskandaler herhjemme, hvor grådigheden blot er steget og steget. Sagerne understreger for mig endnu en gang, at det, at EU intet har at skulle have sagt på skattepolitikken, er problematisk. Det er op til det enkelte land at bestemme sin egen skattepolitik. Det er skidt, for de store snyder de små. Store virksomheder bruger formuleringen ’skatteoptimering’ – jeg vil kalde det det, som det er: skattesnyd. Vi har behov for, at der strammes gevaldigt op, og erhvervslivet må tilbage til gamle dyder som ordentlighed og ansvarlighed. Det er nok ikke muligt i øjeblikket, men så må vi til at regulere.”

Skriver altså Bendt Bendtsen – og med udtalelserne fra Mette Frederiksen og Lars Løkke Rasmussen, Bertel Haarder og Per Stig Møller in mente burde der ikke være tvivl om, at politiske initiativer på dette felt, erhvervs- og skattepolitikken, bør komme fra og forliges hen over midten af den socialdemokratiske regering, Radikale, Venstre og Konservative.

At der ikke kunne etableres en bred regering, det er en kendsgerning. Desværre. Mette Frederiksen har formentlig fire, måske otte eller flere år foran sig som statsminister. Dem kan hun tvinges til at udfylde med politik på Enhedslistens præmisser – alternativt kan de ansvarlige, borgerligt-liberale partier byde sig til med en retorik og et indhold, som gør det svært for hende at afvise bredt samarbejde med også synlige borgerlige fodaftryk.

Det siges ofte, at regeringen har det privilegium at have ”serveretten”. Ja, men den ansvarlige del af oppositionen har muligheden for at returnere … Og så er forvaltningen af vores samfund i øvrigt ikke at sammenligne med en tenniskamp, men forhåbentlig en fælles opgave at løse.

---

Indlægget er alene udtryk for skribentens egne holdningerJohn Wagner

Adm. direktør, De Samvirkende Købmænd. Tidligere politisk kommentator på Berlingske og generalsekretær for Det Konservative Folkeparti.

LÆS MERE
Forrige artikel Invitér Donald Trump til Grønland Invitér Donald Trump til Grønland Næste artikel Det polariserede demokrati Det polariserede demokrati

Danmarks vigtigste ægteskab

Danmarks vigtigste ægteskab

Den alliance, der blev indgået på DI's topmøde mellem regeringen og erhvervslivet, kan gøre konferencen til en af de hidtil mest skelsættende og konstruktive begivenheder i klimakampen, vurderer Erik Rasmussen. Men den skaber også meget høje forventninger.

Nyt Job: Sass bliver lobbyist for kapitalfonde

Nyt Job: Sass bliver lobbyist for kapitalfonde

Det er lidt af et scoop for kapitalfondenes brancheforening, at de nu kan lade sig repræsentere af en tidligere erhvervsminister med et kæmpe politisk netværk og tætte bånd til den siddende regering.

Kan du holde dit lederskab under 1,5 grader?

Kan du holde dit lederskab under 1,5 grader?

KOMMENTAR: Der er brug for at opfinde en helt ny model for virksomhedsledelse, hvis verdens mål for klimaet skal efterleves. Erik Rasmussen håber, at dansk erhvervsliv vil gå foran i det udviklingsarbejde, og skitserer her seks af de spørgsmål, ledelser kan starte med at stille sig selv, hvis de vil i gang med at omstille deres egen virksomhed eller organisation.

Ø-mærket gør det sværere at være klimavenlig

Ø-mærket gør det sværere at være klimavenlig

Det danske økologimærke er blevet synonymt med varer, som er gode for os og vores klode. Men økologiske produkter er ikke nødvendigvis bæredygtige i bred forstand – eller det mest klimavenlige valg. Ø-mærkets popularitet er ligefrem blevet en hæmsko for nogle af dem, der går nye veje for at skabe fremtidens klimavenlige fødevareproduktion.

Derfor opgav politikerne klimamærket

Derfor opgav politikerne klimamærket

Den forrige regering forsøgte i foråret at indføre et klimamærke til fødevarer, men det viste sig at være for kompliceret. Nu vil fødevareminister Mogens Jensen forsøge at gøre forbrugerne mere klimabevidste gennem folkeoplysning og informationskampagner.

Klimahensyn genåbner debatten om GMO

Klimahensyn genåbner debatten om GMO

Etisk Råd kalder det i en rapport ”etisk problematisk” at afvise GMO som et af værktøjerne til at dyrke tilstrækkeligt med fødevarer uden at ødelægge klimaet. Selv Økologisk Landsforening afviser ikke fuldstændigt mulighederne for at tillade sorter med bedre egenskaber via genteknologi.

Kina savner soft power

Kina savner soft power

Beijing er ivrig for at øve kulturel indflydelse, men kun et frit samfund i åben samtale med sig selv kan skabe global efterspørgsel.

Et Europa i form til den digitale tidsalder

Et Europa i form til den digitale tidsalder

KOMMENTAR: Bag Vestagers nye job ligger en meget stærk ambition i den nye Kommission om at rykke hurtigere og mere effektivt på den digitale dagsorden. Man fristes til at sige: Endelig. Må alle gode ønsker følge Vestager på gigantmissionen.

EU satser på grøn omstilling – med gas

EU satser på grøn omstilling – med gas

Grøn omstilling står centralt i den nye EU-Kommission af klimamæssige, økonomiske og industripolitiske grunde. Samtidig sikrer valget af hollænderen Frans Timmermans som klima- og energichef, at EU-toppen fortsat støtter import af russisk naturgas.

Et godt råd til danske startups: Go east

Et godt råd til danske startups: Go east

I det klassiske iværksættereventyr tager den lille startup til Silicon Valley og finder investorer og et kæmpe marked i USA. Men eventyrlystne iværksættere bør kigge mod Asien, som bugner af muligheder. Danske startups er generelt ikke særlig internationalt orienterede – og Asien er stort set ikke på landkortet.

E-sport er blevet en milliardindustri i Tyskland

E-sport er blevet en milliardindustri i Tyskland

I weekenden fandt en af verdens største computerspilsturneringer sted i Berlin, og endnu en gang blev det klart, at e-sport er meget mere end bare underholdning. Industrien er en sovende kæmpe med et stort uforløst samfundsmæssigt og industrielt potentiale.  

Politikere fastholder fossile brændsler på varmeværker

Politikere fastholder fossile brændsler på varmeværker

Politikerne bag sidste års energiaftale skubber bæredygtig dansk biomasse til side for at bane vejen for klimavenlige varmepumper. Resultatet er bare, at værkerne fastholdes i at fyre fossile brændsler af, når vinterkulden tager fat, og varmepumperne ikke længere slår til.

Biomassen tages op til politisk revision

Biomassen tages op til politisk revision

Biomasse har været under kritik i den seneste tid, og politikerne tager nu træpiller, flis og halm op til revision. Hvordan skal biomassen bruges i fremtidens varmeforsyning? Og er det fornuftigt at basere de små, decentrale værker på naturgas frem for bæredygtig dansk biomasse? Vi har spurgt politikerne bag energiaftalen fra 2018 om deres holdning til biomasse. 

Velfærd afgør Venstres regeringsdrømme

Velfærd afgør Venstres regeringsdrømme

Socialdemokratiets og Venstres vælgere trækker de to partier fra hinanden på nogle af de mest centrale temaer i dansk politik: lighed, skat og velfærd. Forskellene har være forbløffende stabile i 40 år. Det viser Mandag Morgens omfattende undersøgelse af vælgernes holdninger. Det forsøgte Løkke at løse med sit velfærdsløfte og SV-regering. Ny V-formand står nu med et alvorligt dilemma mellem hensynet til velfærdsvælgerne og ønsket om en klar borgerlig profil.

Sådan kan Venstre trække vælgere over midten

Sådan kan Venstre trække vælgere over midten

Statsminister Mette Frederiksen sidder tungt på ejerskabet til valgets to vigtigste temaer – velfærd og klima. Det bliver svært at rykke ved for Venstres nye formand. Men ikke umuligt. Venstre har også sine styrker, viser valgundersøgelse.

Løkke grundlægger sit exit i 2015

Løkke grundlægger sit exit i 2015

En af de mest oversete politiske historier er Venstres fejllæsning af valgresultatet i 2015, mener valgforsker. Selv om vælgerne havde givet reformpartierne en ordentlig lussing, fortsatte Løkke med at gå reform-amok. Det var en af årsagerne til, at han tabte regeringsmagten, lyder dommen.

Set, læst og hørt: Stine Bosse

Set, læst og hørt: Stine Bosse

I denne uges ’Set, læst og hørt’ anbefaler forretningskvinden Stine Bosse filmen om, hvordan Cambridge Analytica var med til at hacke Trump til sejr. Og så skal vi en tur tilbage til 1970’erne med bandet 10CC.   

Politiske regneregler binder fjernvarmeværker til naturgas

Politiske regneregler binder fjernvarmeværker til naturgas

Det fossile brændsel naturgas vinder indpas på de små varmeværker, mens regneregler, der blev vedtaget i forbindelse med energiaftalen sidste år, dømmer bæredygtig, dansk biomasse ude. Reglerne er et forsøg på at fremme varmepumper og dermed en grøn omstilling af værkerne, men varmepumperne rækker ikke til hele vinteren.

Dansk biomasse skal bruges i de små byer

Dansk biomasse skal bruges i de små byer

De decentrale værker kan i højere grad end de store, centrale kraftvarmeværker aftage den danske skovflis. Derfor er det en god idé at lade de små værker benytte sig af den bæredygtige biomasse, der er tilgængelig inden for landets grænser, vurderer flere eksperter.

Klimaministeren skynder sig langsomt

Klimaministeren skynder sig langsomt

Klimaminister Dan Jørgensen (S) giver sig god tid til at bygge en bred alliance bag regeringens mål om 70 procents CO2-reduktion i 2030. Efter ministerens udtalelser i Mandag Morgen om nye regler for biomasse kæmper brancheforeningerne Dansk Energi og Dansk Fjernvarme for fortsat politisk accept af afbrænding af træ på kraftværkerne.

Løkkes fatale selvbedrag

Løkkes fatale selvbedrag

Det uhørt dramatiske opgør i Venstre tjener som skrækeksempel på, hvad der kan ske, hvis en leder ikke har en exitstrategi.

Kina vil have verdens smarteste byer

Kina vil have verdens smarteste byer

KOMMENTAR: Kina er i fuld gang med at samle alle tænkelige data fra sensorer, kameraer og mobiltelefoner i byrummet sammen og skabe smart cities. Det sker i et tæt samarbejde mellem myndighederne og de store tech-virksomheder.

Tech-analysen: Vi skal leve af det usædvanlige og ualmindelige

Tech-analysen: Vi skal leve af det usædvanlige og ualmindelige

TECHTENDENSER: I fremtidens økonomi skifter fokus fra det masseproducerede og standardiserede til det usædvanlige og personligt tilpassede. Når det forudsigelige kan automatiseres, bliver det det udsøgte og specielle, som driver økonomien.

Brainstormen stilner af

Brainstormen stilner af

Forestillingen om, at man kan finde de gode idéer ved at smide så mange på bordet som muligt, holder ikke længere. Idéerne skal ud af mødelokalet. 

Udvikler du mennesket bag talentet?

Udvikler du mennesket bag talentet?

Talenter, der accelererer hurtigt karrieremæssigt, har også brug for at accelerere det at modnes som menneske. Kan du som leder sætte strøm til læren om livet, så kan du få talenter, der modnes hurtigere end andre. Din opgave er ikke bare at uddanne, men at danne talentet.

Også blå vælgere ønsker minimums-normeringer

Også blå vælgere ønsker minimums-normeringer

De blå partier er ude af trit med deres vælgere om et af valgkampens hovedtemaer. Et stort flertal af danskere på tværs af alle partier ønsker et loft over, hvor mange børn der må være per voksen i landets børnehaver og vuggestuer. Kommunerne har længe været modstandere, men har læst skriften på væggen.

Set, læst og hørt: Mikkel Bogh

Set, læst og hørt: Mikkel Bogh

Mikkel Bogh anbefaler en udstilling, der sætter Emil Nolde i helt nyt lys, barokmusik fremført af Les Ombres og dansk poesi.