Hjemmearbejdspladsen er til kritisk eftersyn

Hjemmearbejdsdage er blevet sat til voldsom debat, efter at den amerikanske internetvirksomhed Yahoo for nylig afskaffede den fleksible arbejdsordning i håb om at øge sin produktivitet. Ræsonnementet hos den nyansatte direktør i Yahoo, Marissa Mayer, lød: ”Hastighed og kvalitet bliver tit ofret, når vi arbejder hjemmefra". Yahoos ansatte skal fremover udelukkende arbejde på kontoret, og Marissa Mayers udmelding skabte straks overskrifter i verdenspressen og tvivl om fremtiden for hjemmearbejde.

Men hjemmearbejdsdage er næppe på vej helt ud. Et nyt studie fra det prestigefulde National Bureau of Economic Research i New York peger på, at der kan være betydelige produktivitetsgevinster at hente ved hjemmearbejde.

I et 9 måneder langt eksperiment i det kinesiske rejsebureau Ctrip blev produktiviteten hos 500 nyansatte testet. Halvdelen blev sat til at arbejde hjemmefra, mens den anden halvdel fik plads i virksomhedens hovedkontor i Shanghai. De hjemmearbejdendes produktivitet viste sig gennemsnitligt at være 13 pct. højere. Heraf stammede 9 pct. af produktivitetsforøgelsen fra færre pauser og mindre sygefravær, mens de resterende 4 pct. kunne tilskrives et roligere arbejdsmiljø. De gevinster kommer vel at mærke oven i besparelserne på f.eks. transport og kontorfaciliteter.

Læs også: Store firmaer rykker ud af domicilerne og Storrumskontorer sænker produktiviteten

Yahoo har da også selv meldt ud, at beslutningen om at skrotte hjemmearbejde kun er et internt tiltag for at rette op på den skrantende indtjening.

”Det er ikke et bredt syn på hjemmearbejde. Det handler om, hvad der er rigtigt for Yahoo lige nu,” sagde en talsmand for Yahoo. Og trenden går da også i den modsatte retning – mod mere hjemmearbejde. Ikke mindst i Danmark.

Andelen af arbejdstagere i Danmark, der lejlighedsvist arbejder hjemmefra, er steget markant de sidste 10 år. Fra et niveau på 26 pct. i 2002 er andelen nu oppe på omkring 42 pct. af den danske arbejdsstyrke, der har arbejdet hjemmefra mindst én dag i løbet af en måned. Se figur.

[graph title="Populært hjemmearbejde" caption=" " align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/a5d2c-aba_fig01_populaert_hjemmearbejde.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/5d858-aba_fig01_populaert_hjemmearbejde.png" text="Andelen af beskæftigede i Danmark med mindst én dags hjemmearbejde om måneden er steget betydeligt over de sidste 10 år. Ekspert vurderer, at andelen vil stabilisere sig omkring nuværende niveau i fremtiden."]Note: 1 Arbejdskraftsundersøgelsen er baseret på 89.000 gennemførte telefoninterview pr. år med personer i alderen 15-74 år., Kilde: Arbejdskraftsundersøgelsen, Danmarks Statistik [/graph]

Den tendens bliver næppe vendt rundt lige med det samme, lyder vurderingen fra Helle Søndergaard, direktør i Partner HR, der rådgiver virksomheder om bl.a. personalepolitik og hjemmearbejde. Hun vurderer, at anvendelsen af hjemmearbejde vil stabilisere sig omkring det nuværende niveau, fordi det har så åbenlyse fordele i form af f.eks. sparet transporttid, at det vil være dumt at gå helt væk fra hjemmearbejde.

”Det er langt mere effektivt, hvis der i et eller andet omfang er mulighed for at arbejde hjemmefra,” siger hun til Mandag Morgen. Men hun peger også på, at mange danske virksomheder ligesom Yahoo oplever, at det ikke altid fungerer tilfredsstillende.

”Hjemmearbejde kan let blive en sovepude i nogle virksomheder, hvis det ikke gribes rigtigt an,” siger hun. Men her bør pilen pege på ledelsen. Det hænder nemlig alt for ofte, at hjemmearbejde er en belønning til bestemte ansatte i stedet for at være en bevidst strategi til løsning af bestemte opgaver.

”For at få hjemmearbejdet til at virke, skal man i ledelsen nøje analysere jobfunktion og ansvar, sætte dialogen med den ansatte i rammer og skabe en klog form for kontrol,” siger hun. Derudover er det afgørende, at der er tydelige mål for, hvad man skal have ud af hjemmearbejdet, understreger hun.

Derfor er det gode ved Yahoo-sagen også, at den har sat fokus på sammenhængen mellem hjemmearbejde og produktivitet. Produktivitetsgevinsterne ved hjemmearbejde er måske ikke altid så håndgribelige som ved eksperimentet i det kinesiske rejsebureau. Men hvis der er bevidsthed i ledelsen om, hvordan man griber den del af personalepolitikken an, så kan man også i fremtiden drage nytte af fordelene ved hjemmearbejde.

Kilder:

  • “Does Working from Home Work? Evidence from a Chinese Experiment”, Nicholas Bloom, James Liang, John Roberts, Zhichun Jenny Ying, NBER Working Paper No. 18871, marts 2013.
  • “Distanceledelse”, Helle Søndergaard, Forlaget BIOS, 2010.
  • Arbejdskraftsundersøgelsen, Danmarks Statistik, december 2012.
  • ” Yahoo Orders Home Workers Back to the Office”, Claire Cain Miller og Catherine Rampell, New York Times, 25. februar 2013.
  • ”Practical Work-From-Home Policies That Actually Work”, Patty Azzarello, Fastcompany, 14. marts, 2013.

Forrige artikel Store firmaer rykker ud af domicilerne Næste artikel Storrumskontorer sænker produktiviteten

Sådan kan en lille dansk virksomhed bruge verdensmålene

Sådan kan en lille dansk virksomhed bruge verdensmålene

VERDENSMÅL 8 Små og mellemstore virksomheder skaber mere end hvert andet af Danmarks private job. En af dem, Missionpharma, skaber også job i udlandet. Virksomheden har gjort en forretning ud af tre af FN’s verdensmål. 

Kan fri forskning være styret af verdensmål?

Kan fri forskning være styret af verdensmål?

VERDENSMÅL 4 Syddansk Universitet har netop gjort verdensmålene til sin grundlæggende fortælling. Et brud med traditionen for fri forskning, lyder kritikken. Nej, siger rektor Henrik Dam, der mener, at forskningen skal stille den viden til rådighed, som samfundet har brug for.

Sundhed er verdensmålenes afgørende globale test

Sundhed er verdensmålenes afgørende globale test

VERDENSMÅL 3 Mange års fremskridt på sundhedsområdet er bragt i fare på grund af coronakrisen. Nu skal verdens statsledere vise, at de tager verdensmålene alvorligt, mener professor i global sundhed. Gør de ikke det, kan det få katastrofale konsekvenser for millioner af mennesker.

Ligestillingen i Danmark er langt fra målet

Ligestillingen i Danmark er langt fra målet

VERDENSMÅL 5 Der er sket forbedringer af ligestilling mellem kønnene. Men ingen lande i verden kan prale med at have fuld ligestilling. Heller ikke Danmark. På en række områder står ligestillingen endda bomstille.

Danmark kan lære meget af Costa Rica

Danmark kan lære meget af Costa Rica

VERDENSMÅL 14 & 15 Biodiversiteten i Danmarks natur er under voldsomt pres. Landbrug, fiskeri, skovbrug og befolkningen som helhed slider hårdt på planter og dyr, der trænger til fred og tid til at regenerere. Danmark skal lære af lande uden for Europa, mener både Danmarks Naturfredningsforening og Danmarks Fiskeriforening.

Man skal have lyst til at bo i den bæredygtige by

Man skal have lyst til at bo i den bæredygtige by

VERDENSMÅL 9 & 11 Store skinnende skyskrabere i dristige udformninger, megabyer med førerløse biler, hvor alt og alle er forbundet til nettet, kolonier på Månen og på Mars – nå ja, og skibakker på Amager. Når Bjarke Ingels forestiller sig en bæredygtig fremtid, er det bekvemmelighed, sjov og lyst, der præger byerne.

ICDK: Forfærdelige førstepladser: Den største produktion med de værste bivirkninger

ICDK: Forfærdelige førstepladser: Den største produktion med de værste bivirkninger

KOMMENTAR: Den indiske medicinalindustri er vokset hastigt, og på mange områder er indiske producenter i dag blandt verdens førende. Men den indiske succes overskygges i stigende grad af den knap så attraktive førsteplads som det land, der har størst problemer med resistente bakterier, skriver Innovation Centre Denmark i Bangalore.

Jeff Sachs: Formålet med økonomien er at skabe trivsel for mennesker

Jeff Sachs: Formålet med økonomien er at skabe trivsel for mennesker

VERDENSMÅL 16 Der er behov for en ny økonomisk tankegang, som sigter mod at skabe trivsel og lykke for alle mennesker – snarere end at maksimere profitten for nogle få, mens resten af planeten forfalder, mener Jeffrey Sachs. Vi kan kun nå verdensmålene ved at tilføje en etik til den økonomiske tænkning, der gør samarbejde mere attraktivt end egoisme.

Netflix' CEO: “Der er ingen positive aspekter ved at arbejde hjemmefra”

Netflix' CEO: “Der er ingen positive aspekter ved at arbejde hjemmefra”

LEDELSE Reed Hastings, Netflix’ grundlægger og topchef, fortæller i en ny bog om en virksomhedskultur, der er benhård og helt åben. Han forklarer sine tanker i dette interview, hvor han skyder fordelene ved distancearbejde ned og sammenligner sine ansatte med elitesportsudøvere.

#MeToo: Som mediechef lover jeg …

#MeToo: Som mediechef lover jeg …

KOMMENTAR De seneste uger har jeg tænkt over, hvad jeg som chef i medieverdenen selv kan gøre ved sexisme på de arbejdspladser, jeg færdes på. Her er mine ti bud til mig selv. Ligesom dem fra Bibelen bliver de ikke nemme at overholde. Men jeg vil gøre mit bedste.

Bidens svære klimabalance

Bidens svære klimabalance

GRØN OMSTILLING USA oplever historisk lave energipriser, faldende CO2-udledninger og et boom i vedvarende energi. Energi- og klimapolitikken deler de amerikanske vælgere. Joe Biden har opprioriteret jobskabelse på bekostning af klima for at imødegå Trump-angreb i energitunge svingstater. 

Global grøn omstilling overlever Trump

Global grøn omstilling overlever Trump

GRØN OMSTILLING Den grønne omstilling har global medvind, selv om Donald Trump har trukket USA ud af FN’s klimapolitik, mener udenrigsminister Jeppe Kofod. Eksperter påpeger, at Trumps klimapolitik er nært forbundet til hans Kina-politik, og at det vil kunne svække nationale klimaløfter i Paris-aftalen fra 2015. 

Inflation i partier – deflation i antal medlemmer

Inflation i partier – deflation i antal medlemmer

KOMMENTAR Det vrimler med nye partier, men under fire procent af danskere gider deltage i partiarbejde. Holder det i længden ud fra et demokratisk synspunkt, at en lille snæver kreds bestemmer, hvem der skal stilles op som kandidater til valgene? 

Set, læst og hørt: Henning Thiesen

Set, læst og hørt: Henning Thiesen

DJØF-formand Henning Thiesen læser om den barske kolonisering af Grønland og har under lockdown genopdaget Bruce Springsteens album om den kuldslåede tid efter 9/11.

I Danmark ligger grøn til venstre for rød

I Danmark ligger grøn til venstre for rød

GRØN OMSTILLING Den seneste uges begivenheder i dansk politik sætter klimakampens indbyggede sociale skævheder på spidsen: Eldrup-kommissionens forslag om højere skatter på gamle biler blev den grønne omstillings første frontale sammenstød med borgernes privatøkonomi. Og fødslen af de Frie Grønne afslører store brudflader i venstre side af Danmarks klimapolitiske landskab. Der er lagt op til grøn klassekamp.

Velfærdsforskere: Gaveøkonomi giver mere velfærd for pengene

Velfærdsforskere: Gaveøkonomi giver mere velfærd for pengene

KOMMENTAR Vores velfærd står og falder med, at vi finder nye innovative måder at organisere os på. Såkaldt ’gaveøkonomi’ er en af dem, og den målelige værdi baner allerede vejen til mere og bedre velfærd, skriver forfatterne til bog om emnet.

Stop cookiemonsteret

Stop cookiemonsteret

DIGITAL OMSTILLING Hver gang vi åbner et nyt website, skal vi give samtykke til, at der bliver brugt cookies. Det skal beskytte vores privatliv – men i praksis er der ingen, der har kræfter eller indsigt til at tage bevidst stilling. En tysk forsker kalder det et ”skuespil om samtykke” – consent theatre.

KOMMENTAR: Det digitale A- og B-hold klarer coronakrisen meget forskelligt

KOMMENTAR: Det digitale A- og B-hold klarer coronakrisen meget forskelligt

Et samfund afhænger af gode veje for at borgerne kan få hverdagen til at fungere. Men den digitale infrastruktur er mindst lige så vigtig - ikke mindst i krisesituationer. I USA har den ulige adgang til digitale tjenester forstærket de svagestes vanskeligheder under coronakrisen, skriver Torben Orla Nielsen fra ICDK i Boston.

Gør kompleksiteten til din ven

Gør kompleksiteten til din ven

LEDELSE Forsøg på at reducere kompleksitet ender som regel med tunnelsyn, beslutningsdovne omgivelser og fyldte leder-indbakker. Vi skal lære ikke blot at navigere i kaos, men ligefrem at nyde den livgivende uforudsigelighed. Det starter på ledelsesgangen, skriver Mads Thimmer.

Coronakrisen rusker op i arbejdsgangene

Coronakrisen rusker op i arbejdsgangene

POLITIK OG VELFÆRD Da Mette Frederiksen lukkede store dele af Danmark ned i marts, fik kommuner og andre myndigheder en hidtil uset frihed til at afprøve nye løsninger – og til at begå fejl. Nu vil topledere overføre de gode erfaringer fra coronakrisen. Det er sværere, end det lyder. Vanens magt er stor.

Ledelse efter corona: Ryd op i målene

Ledelse efter corona: Ryd op i målene

POLITIK OG VELFÆRD På et enkelt punkt understreger erfaringerne fra coronakrisen et helt centralt budskab fra Ledelseskommissionen: Topledere skal sætte en retning – og begrunde den. Ekspert i offentlig ledelse vil bevare det fokus på retning og vision. Hun tror ikke på et opgør med nulfejlskulturen.

Nye løsninger hjælper udsatte

Nye løsninger hjælper udsatte

POLITIK OG VELFÆRD Coronakrisen har givet kommuner og regioner succesfulde erfaringer med at få fat i udsatte grupper, som de måske hidtil har haft svært ved at nå. Nu skal de gode løsninger ind i hverdagen.

Corona har givet opskriften på en folkesundhedsreform

Corona har givet opskriften på en folkesundhedsreform

POLITIK OG VELFÆRD Lene Bruun er som leder i Billund Kommune hver dag med til at sikre størst mulig tryghed for borgerne under coronakrisen. Nu opfordrer hun til at bruge de gode erfaringer fra krisen til at lave en stor folkesundhedsreform for at styrke forebyggelse og sikre danskerne et sundere liv.

Lederne har oplevet øget tillid under nedlukningen

Lederne har oplevet øget tillid under nedlukningen

POLITIK OG VELFÆRD Større tillid og bedre løsninger. De offentlige ledere har oplevet en stribe positive forandringer under krisen. Fagbevægelsen opfordrer nu regeringen til at bruge de gode erfaringer, når den vil gennemføre en stor nærhedsreform af den offentlige sektor.

I Uffe Elbæks nye parti er magt ikke et fyord

I Uffe Elbæks nye parti er magt ikke et fyord

Partiet Frie Grønne er stiftet af flere af folkene bag Alternativet. Men det nye parti er markant anderledes. Der bliver strammere styring, der bliver slået ned på partiskadende adfærd, og magtstrukturen er fra starten på plads. Uffe Elbæk, medstifter og en art nestor i Frie Grønne, er ikke i tvivl: Tiden kalder mere på klart lederskab end på løse rammer.

Set, læst og hørt: Niels Nygaard

Set, læst og hørt: Niels Nygaard

Niels Nygaard var til stede, da den olympiske ild blev tændt, kort før verden lukkede ned. Nu venter han på, at begivenheder som De Olympiske Lege igen kan afholdes. 

Designere skaber grønnere modeller for forbrug

Designere skaber grønnere modeller for forbrug

GRØN OMSTILLING Design kan gøre vores forbrug mere bæredygtigt ved at udforme forretningsmodeller, der knytter forbrugerne tættere til butikker og producenter, så man sammen kan forøge levetiden og forbedre genanvendelsen af produkter.

Teknologi kan give os kontrol over vores penge

Teknologi kan give os kontrol over vores penge

DIGITAL OMSTILLING En ny rapport fra FN’s udviklingsorganisation undersøger, hvordan digitalisering af det finansielle system kan hjælpe med at få investeringer og forbrug til at støtte de globale bæredygtighedsmål, snarere end at modarbejde dem.

Tre megatrends for det grønne Kina

Tre megatrends for det grønne Kina

KOMMENTAR: Via offentlige investeringer i udvikling af grønne løsninger og kommercielle incitamenter forsøger centralregeringen at styre Kina i en bæredygtig retning. Kinesiske forskere er i dag nogle af de mest kompetente inden for forskning i teknologiske, grønne løsninger skriver Innovation Centre Denmark i Shanghai.

Set, læst og hørt: Dorthe Petersen

Set, læst og hørt: Dorthe Petersen

Sommeren har budt på surprise-opera og inspirerende udstilling om islandsk kvindesagsikon for nytiltrådt CEO i PlanBørnefonden, Dorthe Petersen.