Nyt Job til  
Karen Ellemann

Hun skal sætte retning i det nordiske samarbejde

Karen Ellemann har tidligere kaldt Nordisk Råd for “en kostbar kaffeklub”. Nu får hun – som generalsekretær i selvsamme råd – muligheden for at levere effektivt nordisk samarbejde.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Claus Kragh

Største udfordring?

Om

Hvem?
Karen Ellemann

Hvilket job?
Generalsekretær i Nordisk Ministerråd i København fra den 1. januar 2023

Karen Ellemanns største udfordring bliver at reformere organiseringen af det politiske samarbejde i Norden, så det leverer konkrete politiske resultater, der svarer til den folkelige fællesskabsfølelse, der vitterligt er blandt indbyggerne i de fem nordiske lande – Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige.

Det er en stor opgave. Ikke mindst fordi toneangivende politikere og meningsdannere i hovedstæderne København, Helsinki, Reykjavik, Oslo og Stockholm i praksis vanrøgter det nordiske samarbejde, selvom man både bruger megen tid og mange penge på det.

Den største nedtur i den forbindelse er den grænsekontrol, der siden flygtningekrisen i 2015 er indført mellem flere af de nordiske lande, selvom de fem lande officielt udgør en pasunion, der betyder, at nordiske statsborgere ikke skal vise pas ved rejse over grænserne.

Karen Ellemann er en stor tilhænger af både samarbejde, der finder sted mellem de nordiske regeringer i Nordisk Ministerråds 11 forskellige ministerråd, og det samarbejde, der finder sted i Nordisk Råd, hvor i alt 87 medlemmer af de nordiske landes parlamenter mødes en gang om året med en ny formand hvert år. 

Blå bog

Baggrund

  • Skolelærer
  • Liberal, medlem af Venstre
  • Tidligere minister for blandt andet miljø, social, fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde
  • Medlem af Folketinget 2007-2022

Men Ellemann har også i mange år været stærkt kritisk over for effektiviteten af det nordiske samarbejde. I 2013 kaldte hun det i en kronik i Berlingske en ’kostbar kaffeklub’ og anførte, at det burde nedlægges. Dermed burde det stå klart, at hun nu er ansat med et mandat til at skabe betydelige organisatoriske ændringer.

De fem nordiske landes statsministre vedtog i 2019, at Norden skulle være den mest integrerede region i verden. Med Finlands og Sveriges snarlige indtræden i Nato har rammebetingelserne for nordisk samarbejde aldrig været bedre. Og med det enorme pres, der er fra Tyskland og Frankrig for yderligere integration i EU, er der et stærkt behov for en fælles nordisk stemme i EU, sådan at man sikrer, at de nordiske landes ønsker tilgodeses.

At være katalysator for en sådan udvikling er Karen Ellemanns store opgave, og hun skal varetage den i et bredt samarbejde hen over midten, eftersom det er den norske socialdemokratiske regering, der har formandskabet for Nordisk Råd i 2023.

Omtalte personer

Karen Ellemann

Generalsekretær, Nordisk Ministerråd, fhv. minister, MF (V) og medlem af Folketingets Præsidium
lærer (N. Zahles Seminarium. 2004)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu