ICDK: Californiens omstilling til elbiler kan inspirere Danmark

GRØN OMSTILLING Californien har fuld fart på den grønne omstilling af transportsektoren og har i dag over 700.000 elbiler på vejene. Politiske tiltag, udbygning af ladeinfrastrukturen og diverse apps, der hjælper billisterne på vej, er blot nogle af de værktøjer, som har fået californiske indbyggere til at vælge elbilen til, fortæller Innovation Centre Denmark i Silicon Valley.

Af Stephanie Kristiansen
Senior Commercial Advisor, Innovation Centre Denmark Silicon Valley

I hjertet af Silicon Valley, hvor det danske innovationscenter ligger, er det ikke unormalt, at der holder mere end én Tesla i indkørslerne. Næsten hver tredje solgte bil i Palo Alto er en elbil, og den totale markedsandel af plugin-hybrider og rene elbiler udgør omkring 8 procent i Californien. Så Tesla-modeller og i øvrigt Leafs, Bolt’s og Prius’er med flere fylder godt i gadebilledet. 

Californiens rejse mod en grønnere transportsektor kan spores helt tilbage til 1990 med den første regulering på området, som har betydet, at bilproducenter gennem årene har skullet producere et stigende antal lav-emissionsbiler ud fra krav, der er blevet reguleret i takt med teknologiudviklingen. 

I dag, 30 år senere, har over 700.000 californiere udskiftet den traditionelle benzinsluger med en elektrisk version, og staten er derved godt på vej til at nå sit mål om 1,5 millioner grønne biler i 2025. 

Ambitionerne stopper dog ikke hér, for Californien har et mål om at få 5 millioner grønne biler på vejene i 2030. Samtidig har guvernør Gavin Newsom netop i september annonceret, at salget af nye benzin- og dieselbiler skal ophøre fra 2035.

Da over 40 procent af Californiens CO2-udledninger kommer fra transportsektoren – og elbiler i øvrigt er blandt statens største eksportvarer – giver det rigtig god mening for de klima-ambitiøse californiske myndigheder at sætte yderligere skub på at omstille befolkningens bilvaner.

Men hvordan er den solrige stat på vestkysten kommet så langt, og hvad kommer først: elbiler eller ladestandere? 

Et stort netværk af ladestandere

En kendt barriere for, at bilister skifter til en elbil, er bekymringen for, om det er muligt at finde en tilgængelig ladestander, når man skal bruge den.

Den californiske delstat har i det seneste årti prioriteret at få bygget den nødvendige infrastruktur for at få flere til at skifte deres benzinbil ud med en elbil. For de californiske myndigheder har der ikke været tvivl om behovet for, at der skal være tilgængelige lademuligheder, før forbrugerne bliver klar til at skifte til en elbil. 

Der er i dag cirka 23.000 ladestationer på tværs af Californien, og målet er 250.000 ladestationer i alt i 2025, hvoraf 10.000 skal være lynladestationer. Denne sommer offentliggjorde delstaten endvidere et ambitiøst 2030-mål på 1 million ladestationer i Californien. 

For at sikre opladningsmuligheder på hele strækningen langs den amerikanske vestkyst har Californien sammen med de to nabostater, Washington og Oregon, etableret det offentlig-private samarbejde The West Coast Electric Highway, som er et stort netværk af lynladerstationer placeret langs motorvejen for hver 40 til 80 kilometer.   

Med hensyn til de store investeringer, der kræves for at opføre ladestandere, har det San Francisco-baserede firma Volta Charging skabt en interessant forretningsmodel, der sikrer en indtægtskilde via reklameindtægter.

Volta samarbejder med ejendoms- og virksomhedsejere om at installere ladestandere i områder med meget trafik, for eksempel indkøbscentre, og tilbyder gratis strøm til besøgende gennem udendørs reklame indlejret i de opstillede ladestandere. Herved får elbilisterne flere lademuligheder på deres daglige færd, samtidig med at det er gratis for dem at oplade deres elbil. 

Også Silicon Valleys store virksomheder har fokus på at hjælpe udviklingen mod grønnere transport ved at investere i ladeinfrastruktur. 

Virksomheder som Google, Netflix, SAP og Facebook begyndte allerede for ti år siden at installere deres første ladestandere på virksomhedens parkeringspladser som del af deres medarbejderfordele og grønne employer branding

I 2007 lancerede Google eksempelvis deres ReChargeIT-initiativ, der har opstillet ladestandere på Googles store campus i Mountain View og har indkøbt elbiler til deres campusdelebilsprogram for medarbejdere, GFleet. Efter at have prøvet at køre i elbil på arbejdet har flere medarbejdere også fået smag for selv at købe en elbil. 

Opladning på arbejdspladsen er især gavnlig for medarbejdere, der ikke kan oplade på hjemmeadressen. Samtidig er der også den fordel, at opladningen på arbejdspladser typisk sker i løbet af dagen, hvor der er allermest grøn strøm i nettet fra de mange solcelleanlæg i Californien.

På den måde undgås det, at disse elbilister bruger strøm, når de kommer hjem, hvor størstedelen af strømmen produceres ved hjælp af naturgas, efter at solen er gået ned. 

Økonomiske incitamenter

Ligeledes medvirkende til at sende nye elbilister på vejene i Californien er de forskellige økonomiske incitamenter for elbilkøbere.

For det første kan nye elbilsejere få en afgiftsrabat via de føderale tax credits på op til 7.500 dollar, afhængigt af hvilken elbilmodel der er tale om. Tax credit-ordningen er dog ikke ubegrænset. Den fases ud, efterhånden som salget af elbiler stiger, og det generelt bliver billigere at have elbil.

Når en bilproducent har solgt 200.000 elbilmodeller, kan elbilkøbere ikke længere få afgiftsfradrag på biler fra den specifikke bilproducent. Ikke overraskende var Silicon Valley-virksomheden Tesla i juli 2018 den første producent, der ramte loftet, og nye Tesla-ejere er derfor ikke længere kvalificeret til fradrag. 

Nye teknologiske løsninger  

Den store interesse for elbiler kommer ikke kun fra staten og forbrugerne. Udviklingen af nye teknologier og løsninger, som kan understøtte den forventede vækst i elbilismen, bringer iværksætterne på banen.

De risikovillige investorer i Silicon Valley kan se potentialet i at investere i grøn mobilitet. I hele USA er der siden 2017 investeret 17 milliarder dollar i virksomheder inden for elbilsområdet, hvoraf næsten 40 procent af investeringerne er foretaget i Californien. 

Blandt de populære startups er Bay Area-virksomheden FreeWire Technologies, som producerer lynladestandere koblet med energilagring, så lynopladningen ikke belaster elnettet i samme grad som uden et tilknyttet batteri. Denne løsning reducerer omkostningerne ved at opsætte lynladere, da der ikke er samme behov for at opgradere elnettet, hvilket er en dyr post. 

Andre startups har med deres nye applikationer zoomet ind på behovet for nemt at få adgang til ladeinfrastruktur. Eksempler er PlugShare og ChargePoint, der guider bilister via deres smartphone til nærmeste ledige oplader, og som også klarer betalingstransaktionen kontaktløst via tap to charge, hvor man holder sin smartphone op foran ladestanderen. 

På Innovationscentret følger vi udviklingen på tværs af energi- og mobilitetsområdet og er klar til at hjælpe danske virksomheder og offentlige aktører med at finde inspiration og relevante forretningsmodeller, afsøge muligheder for demonstrationsprojekter samt indgå partnerskaber, som kan bidrage til at accelerere grøn mobilitet i Danmark.

Læs mere om elbilisme i Californien i vores insights-artikel, eller find information og andre elementer i Californiens grønne omstilling her.

Forrige artikel Stop digital selvfedme og kom ind i kampen Stop digital selvfedme og kom ind i kampen Næste artikel Politik skal ikke være en beskidt affære Politik skal ikke være en beskidt affære
Et anlæg i den saudiarabiske ørken skal katapultere grøn brint

Et anlæg i den saudiarabiske ørken skal katapultere grøn brint

GRØN OMSTILLING Der er et evindeligt dilemma: Hvis man skal producere grøn brint i stor skala, kræver det, at der er et marked og en bekostelig infrastruktur. I Neom, en fremtidig megaby i Saudi-Arabien, tror investorer, at de kan levere både hønen og ægget med et projekt, der minder meget om de danske power-to-x-planer. 

Direktør for patienternes gode liv

Direktør for patienternes gode liv

POLITIK OG VELFÆRD Godt 36.000 medarbejdere i Region H har på 11 sygehuse sat lighedstegn mellemsundhed og behandling. Det har reduceret dødeligheden efter kræft og hjertesygdomme. Nu skal de også hjælpe patienterne tilat leve gode liv - nogle endda med kroniske sygdomme. Den kulturændring skal regionens nye direktørstå i spidsen for.

Nu skal teknikken designes modulært

Nu skal teknikken designes modulært

DIGITAL OMSTILLING B&O har netop lanceret en ny mobil højttaler, der er designet til at holde mange år – selvom den teknologiske udvikling løber hastigt videre. Apparatet er modulært opbygget, så delene let kan repareres eller udskiftes i takt med, at nye digitale formater og software stiller andre krav til elektronikken.

Kinas 300 millioner børn er et kæmpe marked for danske virksomheder

Kinas 300 millioner børn er et kæmpe marked for danske virksomheder

I Kina er det gode børneliv kommet på dagsordenen. Det giver forretningsmuligheder for en bred vifte af danske virksomheder – fra legetøjsproducenter over arkitekter til spiludviklere. Danske forskere kan være med til at åbne dørene, da der trækkes på en solid tradition for at undersøge tingene i børnehøjde, skriver det danske innovationscenter i Shanghai.

Dit klima-mindset afgør din virksomheds fremtid

Dit klima-mindset afgør din virksomheds fremtid

LEDELSE Corona har naturligt nok farvet lederes syn på verden det sidste år. Men hvis man vil fremtidssikre virksomheden, må klimaet nu udgøre en fremtrædende del af lederens mindset, skriver Anna Fenger Schefte og Anders Nolting Magelund.

Bæredygtig virksomhedsdrift er for alle

Bæredygtig virksomhedsdrift er for alle

LEDELSE Virksomheder skal vænne sig til at udarbejde samfundsregnskaber, hvor virksomheden nøje vurderer og redegør for, hvordan den bidrager positivt, og hvordan den belaster samfundet. Det bliver et krav fra myndigheder, investorer, långivere, partnere og kunder, skriver Steen Hildebrandt.

Sådan kan den digitale udvikling støtte den grønne omstilling

Sådan kan den digitale udvikling støtte den grønne omstilling

DIGITAL OMSTILLING Siger man ”grøn og digital omstilling”, så har man dækket de to måske væsentligste dagsordener de kommende ti år. Digitaliseringen og en bæredygtig økonomi kan støtte hinanden – men det er ikke sikkert, at de gør det. Vi ser på, hvad der skal til for at få de to udviklinger til at trække i samme retning.

Grøn + Digital = Danmarks store chance

Grøn + Digital = Danmarks store chance

DIGITAL OMSTILLING Grøn teknologi og digitale offentlige tjenester er begge danske styrkeområder. Men der er brug for koordinering og samarbejde på tværs af det offentlige og det private, hvis Danmark skal udnytte mulighederne for at bruge digital teknologi til at nå klimamålene. KMD’s direktør, Eva Berneke, opfordrer regeringen til at bringe parterne sammen. 

Den traditionelle fagbevægelse organiserer nu kun halvdelen af lønmodtagerne

Den traditionelle fagbevægelse organiserer nu kun halvdelen af lønmodtagerne

POLITIK OG VELFÆRD Fundamentet under den berømmede danske model på arbejdsmarkedet slår dybe revner. Medlemsflugten fra fagbevægelsen er langt større og mere dramatisk end hidtil antaget, viser ny opsigtsvækkende forskning. Fagbevægelsens topfolk ser dybt alvorligt på udviklingen og arbejdsmarkedsforsker opfordrer til politisk handling.

Lizette Risgaard: ”Den udvikling skal bare vendes”

Lizette Risgaard: ”Den udvikling skal bare vendes”

POLITIK OG VELFÆRD De klassiske fagforbund forhandler overenskomster på stribe men organiserer en stadig mindre del af de danske lønmodtagere. Formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation, Lizette Risgaard, vil finde nye måder at organisere lønmodtagerne på for at vende udviklingen.

Analyse af pandemiparathed skød helt forbi målet

Analyse af pandemiparathed skød helt forbi målet

POLITIK OG VELFÆRD Den kendte økonom Branko Milanovic har sammenlignet landenes vurderede pandemiparathed i rapporten ‘Global Health Security Index’ fra 2019 med de faktiske corona-dødstal. GHS-indekset var ikke bare ude af stand til at forudsige udfaldet – tendensen har nærmest været det modsatte af det forventede.

10 trends for sociale investeringer i 2021

10 trends for sociale investeringer i 2021

KOMMENTAR Det er svært at spå, især om en fremtid præget af coronakrisens uforudsigelige dønninger. Den Sociale Kapitalfond vover alligevel pelsen og giver her 10 uvidenskabelige men dog kvalificerede bud på trends, der vil kendetegne markedet for sociale impact-investeringer i 2021.

Anders Dybdal anbefaler

Anders Dybdal anbefaler

KULTURANBEFALING CEO i konsulentbureauet Operate, Anders Dybdal, dykker ned i systemisk tænkning og holder sig opdateret med Altingets nyhedspodcast, Altinget Ajour.

Støtten til systemet vakler

Støtten til systemet vakler

VINTERLÆSNING: Støtten til systemet vakler.

Mistroen og frustrationerne bobler frem fra neden.

Vi ser det i form af romerlys og sortklædte demonstranter i danske byer. Eller som et stormløb på Kongressen i Washington. Og som en endeløs strøm af vrede på sociale medier.

Vi har samlet artikler fra Mandag Morgens arkiv, der ser nærmere på den udfordring, vores demokrati står overfor.

Bliver økonomien ramt af senfølger?

Bliver økonomien ramt af senfølger?

VINTERLÆSNING: Økonomien får lige nu en ordentlig rusketur af coronakrisen.

Vil den være alvorligt forslået, når pandemien gradvist slipper sit tag i vores samfund?

Vi har samlet en række af Mandag Morgens artikler fra det seneste halvår, der ser på, hvilken vej de økonomiske tendenser peger.

Vær en ny leder efter krisen

Vær en ny leder efter krisen

VINTERLÆSNING: På mange arbejdspladser har coronakrisen på rekordtid knust vaner og principper, der ellers virkede som støbt i beton.

Meget er nyt, og vi famler os frem. Vi er i færd med at genskrive manualen.

I den forstand er coronakrisen også en invitation til fornyelse af ledelsesgerningen.

Det er ikke en nem proces. Her finder du fire ledelsesindlæg med hjælp og inspiration til opgaven.

Dystopisk Big Mother eller fagre nye verden?

Dystopisk Big Mother eller fagre nye verden?

VINTERLÆSNING: Algoritmer er ved at indtage den offentlige forvaltning.

På Mandag Morgen har vi gennem længere tid undersøgt, hvad der sker, når big data og kunstig intelligens kan blive hverdag i socialarbejdet, ved domstolene og fastsættelsen af vores ejendomsskat.

Det kan betyde bedre service til den enkelte og bedre udnyttelse af offentligt ansattes tid.

Men det kan også resultere i et koldt og kafkask system, hvor algoritmens uperfekte data vinder over det menneskelige skøn.

Så hvordan sikrer man, at den nye teknologi bruges til borgerne – og ikke blot til systemets – fordel?

De fattigste betaler prisen for to årtiers skattelettelser

De fattigste betaler prisen for to årtiers skattelettelser

POLITIK OG VELFÆRD Danmark er blevet et mindre omfordelende land, viser nye tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Uligheden er voksende, men der er lange udsigter til en ny politisk kurs. Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard maner til tålmodighed. 

2021 kan blive vendepunktet

2021 kan blive vendepunktet

POLITIK OG VELFÆRD Vi har alt for længe stået handlingslammede overfor globale kriser, som vi ved, kræver handling. Klimakrise. Mistillid til demokratiet. Global ulighed. Erfaringerne med at tackle pandemien har skabt et unikt momentum. Måske er 2021 det vindue for forandring, vi har ventet på.

Fagre grønne og digitale fremtidsteknologier

Fagre grønne og digitale fremtidsteknologier

DIGITAL OMSTILLING Blockchain, virtual reality og DNA-baseret hukommelse er blandt de stadig noget eksotiske teknologier, som vil brede sig i de kommende år, og som udmærker sig ved at være langt bedre redskaber til at gøre økonomien mere effektiv og mindre ressourcekrævende. 

ICDK: Den digitaliserede familielæge er mere tilgængelig

ICDK: Den digitaliserede familielæge er mere tilgængelig

DIGITAL OMSTILLING Med en stigende mangel på praktiserende læger kan nye teknologiske løsninger være med til at afhjælpe situationen i Danmark. Der er meget inspiration at hente i Silicon Valley, hvor konsultation via nettet, og selvbetjeningsløsninger til måling af helbredet, er blevet en del af hverdagen for mange. Det skriver Innovation Centre Denmark i Silicon Valley.

Gør klar til de arbejdende seniorer

Gør klar til de arbejdende seniorer

LEDELSE Den aldrende arbejdsstyrke betyder, at ledere vil skulle håndtere en voksende gruppe af aktive seniorer, og det stiller nye krav. Den klassiske aldersbaserede formular for afslutning af arbejdslivet kan ikke længere bruges, skriver Jesper Brask Fischer.

”Hvis du ikke er pissevred, er det fordi du ikke følger med”

”Hvis du ikke er pissevred, er det fordi du ikke følger med”

ØKONOMI Coronakrisen har forværret vilkårene for økonomisk pressede folk, der havde nok at slås med i forvejen. Højlydt utilfredshed og massedemonstrationer mod systemet er brudt ud og eskaleret i årets første uger. For at stoppe vredens vækstvilkår er politikerne nødt til at bevæge sig mentalt ud af 1980’erne og vende sig mod en ny økonomisk virkelighed, mener den britisk-amerikanske økonomiprofessor Mark Blyth.

Julie Arnfred Bojesen anbefaler

Julie Arnfred Bojesen anbefaler

KULTURANBEFALING Fra historiepodcast om mongolernes hærgen i Østeuropa til fantastiske fortællinger fra det enorme russiske grænseland. Ung frontperson bag nyt ukrainsk-dansk ungdomshus giver et indblik i hendes kulturelle forberedelser til jobbet.

Krisestyring for 31 milliarder:  Historisk mange trepartsaftaler under corona

Krisestyring for 31 milliarder: Historisk mange trepartsaftaler under corona

POLITIK OG VELFÆRD Det seneste år har budt på hele 15 trepartsaftaler, som har kostet milliarder af kroner og har reddet tusindvis af arbejdspladser. Coronakrisen har pustet nyt liv i selve hjertet af den berømmede danske model, treparts-institutionen. Førende forskere forudser, at trepartsfesten vil forsætte med aftaler om blandt andet grøn omstilling og de såkaldte andengenerationsreformer.

Lønmodtagere og arbejdsgivere klar til ny generation af reformer

Lønmodtagere og arbejdsgivere klar til ny generation af reformer

POLITIK OG VELFÆRD Efter 15 trepartsaftaler på et år har lønmodtagernes og arbejdsgivernes topfolk fået sult på mere. De er klar til at hjælpe regeringen med nye type af reformer. Lizette Risgaard og Jacob Holbraad har også andre ting på ønskesedlen til nye aftaler.

Algoritmer i socialarbejdet kan hurtigt umyndiggøre borgerne

Algoritmer i socialarbejdet kan hurtigt umyndiggøre borgerne

DIGITAL OMSTILLING Brug af algoritmer og prædiktive data i det borgernære velfærdsarbejde kræver, at vi overvejer nøje, hvordan det forandrer samarbejdet med de berørte familier. Faren er, at vi sætter systemet over borgerne, hvilket er det, vi netop prøver at komme væk fra, skriver Robin Vickery.

S fører klimakamp med skarp gul profil

S fører klimakamp med skarp gul profil

POLITIK Regeringen har gjort sin håndtering af den grønne omstilling til et centralt element i en værdipolitik, der handler om at være tæt på produktions- og provins-Danmark og at lægge afstand til det radikale storby-Danmark.

Ny stil: Blå rådgivere til røde ministre

Ny stil: Blå rådgivere til røde ministre

NYT JOB Både i Udlændinge- og Integrationsministeriet og i Finansministeriet har man ansat folk, der for ganske nyligt har været særlige rådgivere for blå toppolitikere.

Den cirkulære økonomi vil være intenst digital

Den cirkulære økonomi vil være intenst digital

DIGITAL OMSTILLING Den grønne omstilling og den gennemgribende digitalisering hænger uløseligt sammen. Risikoen er, at digitaliseringen fører til et fremmedgjort, overvåget forbrugersamfund. Muligheden er, at detaljerede data, kunstig intelligens og tæt digital sammenkobling skaber en cirkulær og energieffektiv økonomi til gavn for mennesker og natur.

ICDK: Sydkorea viser hvordan madspild kan håndteres

ICDK: Sydkorea viser hvordan madspild kan håndteres

KOMMENTAR Sydkorea har med en blanding af skrap lovgivning og avanceret digital teknologi reduceret madspild til nogle få procent. De koreanske løsninger kunne med fordel inspirere både fødevareindustrien og husholdningerne i Danmark, skriver det danske innovationscenter i Seoul. 

Hvad parforholdet kan lære os om coronaledelse

Hvad parforholdet kan lære os om coronaledelse

LEDELSE Vi skal tage de følelsesmæssige reaktioner efter mange måneders nedlukning alvorligt. Med inspiration fra parforholdet er der en række erkendelser og øvelser, som kan gøre en forskel, skriver erhvervs- og krisepsykolog Louise Dinesen.

Ud af EU, ind i ilden: Det globale Storbritanniens skæbneår

Ud af EU, ind i ilden: Det globale Storbritanniens skæbneår

POLITIK OG VELFÆRD På paradoksal vis er Storbritannien havnet forrest på den globale scene, netop som landet træder endeligt ud af EU. Som vært for klimakonferencen COP26 og årets G7-topmøde kommer premierminister Boris Johnsons ’Global Britain’-vision på omgående prøve. Men hvordan kan det globale Storbritannien gøre sig gældende i 2021? 

Danske virksomheder forsømmer den sociale bæredygtighed

GRØN OMSTIlLLING Danske virksomheder har på tværs af alle sektorer haft et stort fokus på de grønne verdensmål, men billedet er mere broget, når det gælder de sociale mål, viser ny rapport fra Danmarks Statistik.

Coronakrisen har blotlagt det opdelte samfund

Coronakrisen har blotlagt det opdelte samfund

POLITIK OG VELFÆRD For de i forvejen velbjergede danskere var 2020 et lidt begivenhedsløst år fyldt med hjemmearbejde, boomende aktieporteføljer og ekstra værdi på villaen. Andre vil huske året som et trist deja-vu – ufaglærte og udsatte blev endnu en gang ramt hårdest, også selv om politikernes krisehjælp afværgede de største katastrofer.