ICDK: Californiens omstilling til elbiler kan inspirere Danmark

GRØN OMSTILLING Californien har fuld fart på den grønne omstilling af transportsektoren og har i dag over 700.000 elbiler på vejene. Politiske tiltag, udbygning af ladeinfrastrukturen og diverse apps, der hjælper billisterne på vej, er blot nogle af de værktøjer, som har fået californiske indbyggere til at vælge elbilen til, fortæller Innovation Centre Denmark i Silicon Valley.

Af Stephanie Kristiansen
Senior Commercial Advisor, Innovation Centre Denmark Silicon Valley

I hjertet af Silicon Valley, hvor det danske innovationscenter ligger, er det ikke unormalt, at der holder mere end én Tesla i indkørslerne. Næsten hver tredje solgte bil i Palo Alto er en elbil, og den totale markedsandel af plugin-hybrider og rene elbiler udgør omkring 8 procent i Californien. Så Tesla-modeller og i øvrigt Leafs, Bolt’s og Prius’er med flere fylder godt i gadebilledet. 

Californiens rejse mod en grønnere transportsektor kan spores helt tilbage til 1990 med den første regulering på området, som har betydet, at bilproducenter gennem årene har skullet producere et stigende antal lav-emissionsbiler ud fra krav, der er blevet reguleret i takt med teknologiudviklingen. 

I dag, 30 år senere, har over 700.000 californiere udskiftet den traditionelle benzinsluger med en elektrisk version, og staten er derved godt på vej til at nå sit mål om 1,5 millioner grønne biler i 2025. 

Ambitionerne stopper dog ikke hér, for Californien har et mål om at få 5 millioner grønne biler på vejene i 2030. Samtidig har guvernør Gavin Newsom netop i september annonceret, at salget af nye benzin- og dieselbiler skal ophøre fra 2035.

Da over 40 procent af Californiens CO2-udledninger kommer fra transportsektoren – og elbiler i øvrigt er blandt statens største eksportvarer – giver det rigtig god mening for de klima-ambitiøse californiske myndigheder at sætte yderligere skub på at omstille befolkningens bilvaner.

Men hvordan er den solrige stat på vestkysten kommet så langt, og hvad kommer først: elbiler eller ladestandere? 

Et stort netværk af ladestandere

En kendt barriere for, at bilister skifter til en elbil, er bekymringen for, om det er muligt at finde en tilgængelig ladestander, når man skal bruge den.

Den californiske delstat har i det seneste årti prioriteret at få bygget den nødvendige infrastruktur for at få flere til at skifte deres benzinbil ud med en elbil. For de californiske myndigheder har der ikke været tvivl om behovet for, at der skal være tilgængelige lademuligheder, før forbrugerne bliver klar til at skifte til en elbil. 

Der er i dag cirka 23.000 ladestationer på tværs af Californien, og målet er 250.000 ladestationer i alt i 2025, hvoraf 10.000 skal være lynladestationer. Denne sommer offentliggjorde delstaten endvidere et ambitiøst 2030-mål på 1 million ladestationer i Californien. 

For at sikre opladningsmuligheder på hele strækningen langs den amerikanske vestkyst har Californien sammen med de to nabostater, Washington og Oregon, etableret det offentlig-private samarbejde The West Coast Electric Highway, som er et stort netværk af lynladerstationer placeret langs motorvejen for hver 40 til 80 kilometer.   

Med hensyn til de store investeringer, der kræves for at opføre ladestandere, har det San Francisco-baserede firma Volta Charging skabt en interessant forretningsmodel, der sikrer en indtægtskilde via reklameindtægter.

Volta samarbejder med ejendoms- og virksomhedsejere om at installere ladestandere i områder med meget trafik, for eksempel indkøbscentre, og tilbyder gratis strøm til besøgende gennem udendørs reklame indlejret i de opstillede ladestandere. Herved får elbilisterne flere lademuligheder på deres daglige færd, samtidig med at det er gratis for dem at oplade deres elbil. 

Også Silicon Valleys store virksomheder har fokus på at hjælpe udviklingen mod grønnere transport ved at investere i ladeinfrastruktur. 

Virksomheder som Google, Netflix, SAP og Facebook begyndte allerede for ti år siden at installere deres første ladestandere på virksomhedens parkeringspladser som del af deres medarbejderfordele og grønne employer branding

I 2007 lancerede Google eksempelvis deres ReChargeIT-initiativ, der har opstillet ladestandere på Googles store campus i Mountain View og har indkøbt elbiler til deres campusdelebilsprogram for medarbejdere, GFleet. Efter at have prøvet at køre i elbil på arbejdet har flere medarbejdere også fået smag for selv at købe en elbil. 

Opladning på arbejdspladsen er især gavnlig for medarbejdere, der ikke kan oplade på hjemmeadressen. Samtidig er der også den fordel, at opladningen på arbejdspladser typisk sker i løbet af dagen, hvor der er allermest grøn strøm i nettet fra de mange solcelleanlæg i Californien.

På den måde undgås det, at disse elbilister bruger strøm, når de kommer hjem, hvor størstedelen af strømmen produceres ved hjælp af naturgas, efter at solen er gået ned. 

Økonomiske incitamenter

Ligeledes medvirkende til at sende nye elbilister på vejene i Californien er de forskellige økonomiske incitamenter for elbilkøbere.

For det første kan nye elbilsejere få en afgiftsrabat via de føderale tax credits på op til 7.500 dollar, afhængigt af hvilken elbilmodel der er tale om. Tax credit-ordningen er dog ikke ubegrænset. Den fases ud, efterhånden som salget af elbiler stiger, og det generelt bliver billigere at have elbil.

Når en bilproducent har solgt 200.000 elbilmodeller, kan elbilkøbere ikke længere få afgiftsfradrag på biler fra den specifikke bilproducent. Ikke overraskende var Silicon Valley-virksomheden Tesla i juli 2018 den første producent, der ramte loftet, og nye Tesla-ejere er derfor ikke længere kvalificeret til fradrag. 

Nye teknologiske løsninger  

Den store interesse for elbiler kommer ikke kun fra staten og forbrugerne. Udviklingen af nye teknologier og løsninger, som kan understøtte den forventede vækst i elbilismen, bringer iværksætterne på banen.

De risikovillige investorer i Silicon Valley kan se potentialet i at investere i grøn mobilitet. I hele USA er der siden 2017 investeret 17 milliarder dollar i virksomheder inden for elbilsområdet, hvoraf næsten 40 procent af investeringerne er foretaget i Californien. 

Blandt de populære startups er Bay Area-virksomheden FreeWire Technologies, som producerer lynladestandere koblet med energilagring, så lynopladningen ikke belaster elnettet i samme grad som uden et tilknyttet batteri. Denne løsning reducerer omkostningerne ved at opsætte lynladere, da der ikke er samme behov for at opgradere elnettet, hvilket er en dyr post. 

Andre startups har med deres nye applikationer zoomet ind på behovet for nemt at få adgang til ladeinfrastruktur. Eksempler er PlugShare og ChargePoint, der guider bilister via deres smartphone til nærmeste ledige oplader, og som også klarer betalingstransaktionen kontaktløst via tap to charge, hvor man holder sin smartphone op foran ladestanderen. 

På Innovationscentret følger vi udviklingen på tværs af energi- og mobilitetsområdet og er klar til at hjælpe danske virksomheder og offentlige aktører med at finde inspiration og relevante forretningsmodeller, afsøge muligheder for demonstrationsprojekter samt indgå partnerskaber, som kan bidrage til at accelerere grøn mobilitet i Danmark.

Læs mere om elbilisme i Californien i vores insights-artikel, eller find information og andre elementer i Californiens grønne omstilling her.

Forrige artikel Stop digital selvfedme og kom ind i kampen Stop digital selvfedme og kom ind i kampen Næste artikel Politik skal ikke være en beskidt affære Politik skal ikke være en beskidt affære
Hvor fri er en fri kommune?

Hvor fri er en fri kommune?

POLITIK OG VELFÆRD Velfærdsaftaler er det nye sort i den politiske værktøjskasse, som skal frisætte offentligt ansattes faglighed og øge kvaliteten af offentlig kernevelfærd. Alle jubler over hensigten. Men hvor fri bliver en fri kommune egentlig?

Hvordan skal vi forstå Viktor Orbán og hans ligesindede?

Hvordan skal vi forstå Viktor Orbán og hans ligesindede?

POLITIK OG VELFÆRD Polen og Ungarn er EU’s problembørn: De respekterer ikke basale demokratiske rettigheder, og knægter den frie presse og domstolene. Senest har de to lande nedlagt veto mod det samlede EU-budget og coronahjælpepakken. Men hvordan ser konflikten ud set fra Orbáns Ungarn? Er der noget, vi har misforstået i Vesten? 

Deep tech er fremtidens sammensmeltning af teknologier

Deep tech er fremtidens sammensmeltning af teknologier

DIGITAL OMSTILLING Der kommer en tid, hvor digitalisering ikke længere driver den teknologiske udvikling. Fremtidens løsninger vil være digitale – men samtidig en blanding af mange nye avancerede teknologier og videnskaber. Og måden, de udvikles på, vil inddrage langt flere og mere forskelligartede aktører.

ICDK: High tech byfarme skal forny Sydkoreas landbrug

ICDK: High tech byfarme skal forny Sydkoreas landbrug

GRØN OMSTILLING Den rekordhurtige økonomiske udvikling, som Sydkorea har gennemlevet de seneste årtier, har sat sit præg på alle aspekter af hverdagen. En af de sektorer, der har oplevet den største forandring, er landbruget og fødevareproduktionen, skriver Innovation Centre Denmark fra Seoul. 

Missioner er ledelsesbrændstof til tiden

Missioner er ledelsesbrændstof til tiden

LEDELSE Missioner kan hjælpe ledere og medarbejdere med at navigere efter langsigtede mål og udvikle forretningen i en tid, hvor sigtbarheden for mange organisationer er stærkt reduceret, skriver Christian Bason.

Søren Henriksen anbefaler

Søren Henriksen anbefaler

KULTURANBEFALING KMD's Søren Henriksen giver et indblik i tech-entusiastens kulturforbrug. Og så er han fascineret af renæssancemenneskets dyder.

Det er hele systemet, den er gal med

Det er hele systemet, den er gal med

POLITIK OG VELFÆRD Når man skal løse samfundets mest genstridige problemer, kan det hjælpe at træde et skridt tilbage og forsøge at forstå hele det system, som problemet er opstået i. Men hvordan forandrer man et helt system? Det skal et stort nyt projekt fra Rockwoolfonden undersøge.

Sociale detektiver finder udsatte kvinders motivation

Sociale detektiver finder udsatte kvinders motivation

POLITIK OG VELFÆRD Radikalt nybrud i tilgangen til kvinder, der får fjernet deres barn ved fødslen, reducerer antallet af tvangsfjernelser. ”Alt for ofte definerer vi kvinderne gennem deres problemer og ser dem ikke som borgere eller individer,” siger Sophie Humphrey, kvinden bag den britiske succeshistorie.

På Næstved Rådhus gentænker direktøren hele systemet

På Næstved Rådhus gentænker direktøren hele systemet

POLITIK OG VELFÆRD Over hele landet bakser kommuner med sociale udfordringer, som kører i ring. I Næstved gør kommunaldirektør Rie Perry klar til at tune hele sin organisation for at bryde det frustrerende mønster. I samarbejde med medarbejdere vil hun udvikle en praksis, der sætter borgeren og ikke borgerens problem i centrum.

Fonde vil ikke længere finansiere et defekt system

Fonde vil ikke længere finansiere et defekt system

POLITIK OG VELFÆRD Trods mange års fokus er det svært at rykke udsatte borgere. Organisationer og flere fonde vil derfor ikke blot finansiere sociale projekter – de vil også rette op på de fejl i systemet, der er med til at fastholde borgere i udsatte positioner.

Drejebog for en grøn fremtid

Drejebog for en grøn fremtid

GRØN OMSTILLING Danmark har alle forudsætninger for at blive rollemodel for bæredygtig omstilling. Men der mangler en fælles fortælling, der kan binde de mange gode aktiviteter og strategier sammen. Et nyt ambitiøst projekt, ledet af tænketanken Sustainia, skal skabe et samlingspunkt, som viser verden, at klimakrisen er en mulighed for udvikling.

Tema: Demokrati og borgerrettigheder under corona

Tema: Demokrati og borgerrettigheder under corona

Når de gule bjælker blinker og røgen står ud af nyhedsredaktørernes tastaturer, er der ekstra grund til at stoppe op og spørge, hvad det egentlig er for dagsordner, der er i spil neden under alle mellemregningerne.

I disse uger kan det næsten ikke blive større: Tilliden til samfundets institutioner. Respekt for demokratiet. Og vores samfunds resiliens og danskernes evne til at komme styrket og samlet gennem en krise.

Vi har samlet en stribe artikler og debatindlæg fra Mandag Morgen, der gør dig klogere på netop de store spørgsmål.

Farvel, Trump – nu er EU's demokrati på spil

Farvel, Trump – nu er EU's demokrati på spil

EU Kampen om demokratiet i EU går under radaren for de fleste, men der er afgørende ting på spil. I længden kan EU ikke acceptere at finansiere korruption og falske nyheder i Ungarn og Polen.

Hun skal skabe tillid

Hun skal skabe tillid

LEDELSE Nu var der endelig ved at være skabt ro på bassinkanten. Men så blussede balladen op igen. Derfor skal Merete Riisager få genskabt tilliden hurtigst muligt.

Regeringen spiller en grøn defensiv

Regeringen spiller en grøn defensiv

GRØN OMSTILLING Udspillet til en grøn skattereform viser med stadig større tydelighed en regering, der i klimapolitikken lytter mere til traditionalisterne i fagbevægelsen end til erhvervslivets grønne frontløbere. Måske kommer der slet ikke noget udspil til CO2-afgift i denne regeringsperiode. 

EU's ombudsmand: Kommissionen har ikke styr på interessekonflikter hos sine rådgivere

EU's ombudsmand: Kommissionen har ikke styr på interessekonflikter hos sine rådgivere

EU bør sikre sig langt bedre mod interessekonflikter, skriver EU’s ombudsmand i en afgørelse på en klage over valget af Blackrock som rådgiver om bæredygtig finans. Verdens største kapitalforvalter har indlysende egne interesser på spil i det område, som den nu skal rådgive kommissionen om. Men Kommissionens retningslinjer forhindrer i dag ikke, at Blackrock kan gå direkte fra lobbyist til rådgiver.  

Pandemi-udbrændthed og hvad du kan gøre ved det

Pandemi-udbrændthed og hvad du kan gøre ved det

LEDELSE Ledere prøver at støtte deres medarbejdere med alt fra overraskende fridage til 30 timers-uger under pandemien. Nogle gange handler det bare om at spørge ”Hvordan har du det, helt oprigtigt?”

Veganerpartiet ønsker et opgør med den menneskelige kødæder

Veganerpartiet ønsker et opgør med den menneskelige kødæder

GRØN OMSTILLING Hvis det nyligt opstillingsberettigede Veganerpartiet kommer til magten i morgen, bliver Danmark over 200 millioner individer fattigere. Partiets mærkesag er at lukke det konventionelle dyrelandbrug, servere bønnepostej for leverpostejsdanskerne og sætte naturen og dyrene i centrum – på lige fod med mennesket. For nogle et skrækscenarie. For Veganerpartiets forperson Lisel Vad Olsson det eneste scenarie for et medfølende og grønt land, som kan tage kampen op med klimakrise og døende økosystemer.

Verdens rige lande hamstrer coronavacciner

Verdens rige lande hamstrer coronavacciner

POLITIK OG VELFÆRD Allerede før den første coronavaccine har ramt markedet, er kampen om doserne i fuld gang. Et studie fra Duke University viser, at USA og EU har sat sig hårdt på den forventede produktion, skarpt efterfulgt af Indien, hvilket kan betyde færre og senere vacciner til milliarder af mennesker i andre og mindre velstående lande.

Grøn omstilling vil styrke EU på verdensscenen

Grøn omstilling vil styrke EU på verdensscenen

GRØN OMSTILLING Vedvarende energi er ikke kun godt for klodens klima. Det er også en nødvendig vej for Europa til regulær selvstændighed i forhold til USA og Rusland. Der kan også være sikkerhedsmæssige risici ved en udvikling, der svækker oliestater som Rusland og Saudi-Arabien og efterlader afrikanske lande med fossil energi. 

USA har stoppet russisk-europæisk energiprojekt til 75 milliarder

USA har stoppet russisk-europæisk energiprojekt til 75 milliarder

GRØN OMSTILLING Amerikanske politikere har truet europæiske virksomheder til at stoppe byggeriet af gasrørledningen Nord Stream 2. Sagen er et voldsomt geopolitisk sammenstød mellem USA på det ene side og Tyskland, Rusland og EU på den anden side om Europas energiforsyning.

Nye energikilder forskyder verdens magtbalancer

Nye energikilder forskyder verdens magtbalancer

GRØN OMSTILLING USA er blevet selvforsynende med olie. Dét faktum kombineret med den accelererede grønne omstilling betyder, at de gamle oliegiganter som Rusland og Saudi-Arabien mister indflydelse, mens Kina og andre lande, der satser på rene energiteknologier, styrkes.

Koks i regeringens maskinrum

Koks i regeringens maskinrum

LEDELSE Minksagen kommer ikke alene til at trække dybe politiske spor. Det må også blive en anledning til et kritisk eftersyn af ministeriernes topledelser. Det er ikke kun et Fødevareministerium og en fødevareminister, der har et problem.

Velkommen til skandaleministeriet

Velkommen til skandaleministeriet

LEDELSE Rasmus Prehn overtager et ministerium, hvor den tidligere departementscchef har beklaget fejl i ministerbetjeningen. Det er ikke første gang, Fødevareministeriets sagsbehandling halter efter almindelige forvaltningsretlige standarder. Rasmus Prehn skal sørge for, at det bliver den sidste gang.

Kent Damsgaard anbefaler

Kent Damsgaard anbefaler

KULTURANBEFALING Corona kan heldigvis ikke aflyse efterårets flotte farver. Ny administrerende direktør i Forsikring & Pension, Kent Damsgaard, mærker årstiden og anbefaler filmklassiker, der i den grad tåler et gensyn – også sammen med teenagebørnene.

Macron-doktrinen: Europa skal samle koalitioner af villige

Macron-doktrinen: Europa skal samle koalitioner af villige

POLITIK OG VELFÆRD Frankrigs præsident og Tysklands kansler vil øge EU’s autonomi over for USA og Kina. EU skal stille sig i spidsen for globale koalitioner om sundhed, terror, menneskerettigheder, sådan som man har gjort det på klimaområdet.

Den næste industrielle revolution er biologisk

Den næste industrielle revolution er biologisk

DIGITAL OMSTILLING Industrialiseringen bygger på ingeniørkunst. De teknologier, vi har brugt til fremstilling, har været præget af mekanik og kemi – og drevet af fossile brændsler. Men fremtidens industriproduktion kan for en stor dels vedkommende blive baseret på et helt andet teknologisk paradigme; på biologi.

Innovation Centre Denmark: Indien vil være førende på vacciner

Innovation Centre Denmark: Indien vil være førende på vacciner

KOMMENTAR Indien har været hårdt ramt af pandemien, men indsatsen for at bekæmpe covid-19 har også udviklet det indiske sundhedssystem, forskningssystem og den medicinske industri med ekspresfart, skriver det danske innovationscenter i Indien.

Hyldest til forstyrrelsen

Hyldest til forstyrrelsen

LEDELSE Prisen for hjemmearbejdets uforstyrrede fokus er mindre innovation og færre løbende småjusteringer af mål, strategier og processer. Coronakrisen har understreget, at en vigtig ledelsesopgave er blot at være til stede og “åben for forstyrrelse”, skriver Mads Thimmer.

Eksperter: Økonomisk genopretning uden grøn slagkraft

Eksperter: Økonomisk genopretning uden grøn slagkraft

GRØN OMSTILLING Regeringens økonomiske genstart af Danmark har indtil videre ikke formået at gribe en række grønne muligheder. Sådan lyder kritikken fra en lang række eksperter og DI, som opfordrer regeringen til at udnytte hjælpepakkernes grønne potentialer.

Nina Smith: Kom med alle jeres gode idéer

Nina Smith: Kom med alle jeres gode idéer

POLITIK OG VELFÆRD Som ny kommissionsformand får økonomiprofessor Nina Smith et stort ansvar for at forme fremtidens Danmark med en ny generation af reformer, så flere borgere på kanten af arbejdsmarkedet kommer i job. I et interview med Mandag Morgen løfter hun sløret for, hvordan hun vil forberede reformerne. Det danske uddannelseslandskab kan stå over for store forandringer.

Fra dimittend til direktør

Fra dimittend til direktør

POLITIK OG VELFÆRD Den tårnhøje ledighed blandt dimittender får universitet, jobcenter og erhvervskontorer til at samarbejde om at finde job til de unge. Nu skal dimittenderne også selv tænke på jobmuligheder i små og mellemstore virksomheder – eller starte deres egen virksomhed.

Der er brug for en vejviser i junglen af efteruddannelser

Der er brug for en vejviser i junglen af efteruddannelser

POLITIK OG VELFÆRD Man kan få fuld løn under et kursus, men mulighederne bliver ikke brugt. Ekspert efterlyser en personlig uddannelseskonto og et farvel til et uoverskueligt system af efteruddannelser. Jysk kommune bryder fødekæde fra fravær i folkeskolen til et liv med ufaglærte job.

Frivillige hjælper udsatte unge ud på karrieresporet

Frivillige hjælper udsatte unge ud på karrieresporet

POLITIK OG VELFÆRD Over 600 drenge fra udsatte boligområder har etableret knap 70 mikrovirksomheder i samarbejde med erhvervsfolk og andre frivillige i løbet af ti år. Skoledirektør opfordrer til at skrue ned for skoler og i stedet flytte undervisning ud, hvor borgerne er, for at få flere til at tage en uddannelse. Halvdelen af hans 3.000 kursister bliver undervist andre steder end på skolen. Men incitamenterne halter.

Netværk erstatter isolation

Netværk erstatter isolation

POLITIK OG VELFÆRD Mange års en-til-en-møder mellem jobcentre og kvinder med en ikkevestlig baggrund har ikke fået kvinderne i job eller uddannelse. Nu samler jobcentret i Svendborg kvinder i ti-personersgrupper, hvor de kan støtte hinanden. De har fejret den første mønsterbryder, der har fået et arbejde.

Regeringens nye nødvendighedens politik giver bagslag

Regeringens nye nødvendighedens politik giver bagslag

POLITIK OG VELFÆRD Minksagen har givet en gedigen forskrækkelse til en regering, der har været fristet til at lede enerådigt. Når presset øges på borgerens rettigheder, skal den demokratiske legitimitet styrkes. Den balance er tippet for regeringen, mener eksperter.