ICDK: Kan Googles brug af AI revolutionere fremtidens sundhedsvæsen?

Sundhed er et enormt marked, og mange af de kommende års nye værktøj til at understøtte bedre sundhed er baseret på at registrere og analysere enorme mængder data og opbygge kunstigt intelligente værktøjer til at støtte patienter og behandlere. Så også inden for sundhed får techgiganterne en stadig større betydning.

Af Joan Hentze
CEO, Innovation Centre Denmark, Boston

Vi kender alle de fem store teknologigiganter på markedet: Facebook, Amazon, Apple, Microsoft og Alphabet (Google). Gennem årene har de øget deres tilstedeværelse i vores hverdag på hver sin vis.

Et af de markeder, der i særdeleshed kæmpes om i disse dage, er sundhedsvæsenet. Hver spiller har sin strategi for at udnytte deres teknologi på sundhedsområdet, herunder hospitaler og klinikker. Især den amerikanske søgemaskinegigant Google har i årevis øget sin tilstedeværelse i sundhedsvæsenet.

Men hvad er det helt præcist, Google kan bidrage med, og er Googles teknologier og forskning på området i stand til radikalt at ændre den måde, vi praktiserer medicin og pleje på i fremtiden?

Hvad er Google i dag?

Google Inc. er et datterselskab under konglomeratet Alphabet Inc. De har en lang række af datterselskaber, der dækker alt fra investering til marketing. I billedet nedenfor er datterselskaberne med et stærkt sundhedsfokus fremhævet.

Især Verily og DeepMind er værd at bemærke.
Verily Life Sciences er Alphabets forskningsenhed, der forsker inden for sundhedsområdet.
DeepMind var et britisk AI-firma, som Google opkøbte i 2014, og som nu bidrager til Googles R&D inden for kunstig intelligens.   

Kunstig intelligens skal automatisere dyre procedurer

Gennem de seneste år har Googles DeepMind-division forsket i at identificere kræft og planlægge kræftforløb for patienter. I 2017 offentliggjorde DeepMind resultaterne fra et forskningsprojekt, hvori det var lykkedes at træne en algoritme til at kunne genkende tumorer ved brystkræft i op til 92 procent af tilfældene.

Tilsvarende bruger Googles Verily Life Sciences-division maskinlæring til at assistere patologer i at identificere kræftceller på medicinske billeder.

Google som behandler

I 2016 indledte Google et partnerskab med den franske farmavirksomhed Sanofi og markerede dermed en af de mere betydelige sammenarbejder mellem store private it- og farmavirksomheder. Sammen dannede de Onduo med hovedkvarter i Boston. Onduo er en virtuel type-2-diabetes-klinik, der kombinerer software, professionelle trænere og sundhedsteknologiske apparater for at hjælpe patienter med at håndtere deres sygdomsforløb. (I 2019 annoncerede Sanofi, at de trådte tilbage fra partnerskabet med Google.)

På samme vis indledte Googles Verily et samarbejde med Kettering Health Network og Premier Health, og i 2019 åbnede de klinikken OneFifteen i Ohio. Klinikkens formål er at behandle og hjælpe patienter, som er afhængige af opioider, hvilket er et enormt problem i USA. Verily bidrager med kunstig intelligens og analytiske redskaber, og de andre med behandling og eksperter på området.

Derfor vinder Google

Generelt er Google i færd med at danne partnerskaber verden over, dels for at teste deres algoritmer på hopitalerne, og dels for at få adgang til patientdata.

En algoritme er kun så god som den data, du træner den med, og Googles massive tilstedeværelse og adgang til data verden over giver dem en betydelig fordel i forhold til mindre, konkurrerende virksomheder.

Ikke nok med, at Google indgår strategiske partnerskaber, de har også været fremme i skoene, når det kommer til vertikal integration på markedet.

I 2019 købte Verily FitBit-armbåndet, hvor man kan følge sit helbred og sin fysiske aktivitet. Et strategisk fokus for Google er nemlig at komme ind på markedet for såkaldte tovejs elektroniske sundhedsjournaler, hvor både patienten og lægen kan bidrage med data til journalen.

Et forsøg herpå ses også gennem Google Homes hjemmeassistent, Google Assistant, der vil kunne være et redskab for lægerne til at fjernmonitorere patienternes helbred gennem Q&A-sessioner.  

Yderligere har Verily taget patent på en kirurgisk robot, der bruger maskinlæring til at måle interaktionen mellem redskabet og patientens væv for derefter at sende signal til kirugen, hvis trykket skal justeres.

De strategiske partnerskaber og tiltrækning af talent er alfa og omega og nøglen til Googles succes. Det er derfor ikke overraskende, at Google er en stor spiller i økosystemet i Boston. Her har Google adgang til verdens førende innovationshub inden for life sciences og er derfor hurtigt til stede, når spændende startups lancerer strategier, der kan være værdifulde for firmaet.

Ydermere har Google i Boston adgang til nogle af verdens førende universiteter, hvorved de sikrer sig yderst talentfulde forskere. 

Er regler for patientdata en kæp i hjulet for Google?  

Googles massive tilstedeværelse i sundhedssektoren har ført til en vis skepsis over for Googles adgang til patientdata.

Googles vertikale integrationsstrategi gør, at de har mulighed for at konsolidere data om en patient i længere udstrækning end blot den tid, patienten bruger i klinikken. Det kan føre til mere præcise målinger og bedre monitorering af patientens helbred.

Omvendt kan man frygte, at Google vil udnytte patientdata til at fremme deres forretning, som jo dybest set er at sælge reklamer.

I 2019 indgik Google et partnerskab med Mayo Clinic (hospitalssystem i Minnesota), hvor alle hospitalets data bliver lagret i Google Cloud de næste ti år. Det skabte debat, da Mayo Clinic lovmæssigt skal sikre patientens data, hvorimod Google ville kunne drage fordel af at sælge den.

Yderligere har Googles indtræden på markedet for tovejs elektroniske patientjournaler skabt stor debat om overtrædelse af både GDPR og den amerikanske pendant, HIPAA-lov, der har til formål at beskytte patientdata. 

Der er ingen tvivl om, at integrationen af teknologi i sundhedsvæsenet kommer til at ændre den måde, vi praktiserer og leverer patientpleje i fremtiden. Det kræver en stor spiller at løfte det potentiale, der ligger i en omfattende integration, og der er ingen tvivl om, at Google er en kandidat til dette.

Dog ligger der store udfordringer forude med etiske overvejelser vedrørende patientdata, datasikkerhed samt borgernes tillid og accept af at dele data med en techgigant som Google.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu