ICDK: Kan Googles brug af AI revolutionere fremtidens sundhedsvæsen?

Sundhed er et enormt marked, og mange af de kommende års nye værktøj til at understøtte bedre sundhed er baseret på at registrere og analysere enorme mængder data og opbygge kunstigt intelligente værktøjer til at støtte patienter og behandlere. Så også inden for sundhed får techgiganterne en stadig større betydning.

Af Joan Hentze
CEO, Innovation Centre Denmark, Boston

Vi kender alle de fem store teknologigiganter på markedet: Facebook, Amazon, Apple, Microsoft og Alphabet (Google). Gennem årene har de øget deres tilstedeværelse i vores hverdag på hver sin vis.

Et af de markeder, der i særdeleshed kæmpes om i disse dage, er sundhedsvæsenet. Hver spiller har sin strategi for at udnytte deres teknologi på sundhedsområdet, herunder hospitaler og klinikker. Især den amerikanske søgemaskinegigant Google har i årevis øget sin tilstedeværelse i sundhedsvæsenet.

Men hvad er det helt præcist, Google kan bidrage med, og er Googles teknologier og forskning på området i stand til radikalt at ændre den måde, vi praktiserer medicin og pleje på i fremtiden?

Hvad er Google i dag?

Google Inc. er et datterselskab under konglomeratet Alphabet Inc. De har en lang række af datterselskaber, der dækker alt fra investering til marketing. I billedet nedenfor er datterselskaberne med et stærkt sundhedsfokus fremhævet.

Især Verily og DeepMind er værd at bemærke.
Verily Life Sciences er Alphabets forskningsenhed, der forsker inden for sundhedsområdet.
DeepMind var et britisk AI-firma, som Google opkøbte i 2014, og som nu bidrager til Googles R&D inden for kunstig intelligens.   

Kunstig intelligens skal automatisere dyre procedurer

Gennem de seneste år har Googles DeepMind-division forsket i at identificere kræft og planlægge kræftforløb for patienter. I 2017 offentliggjorde DeepMind resultaterne fra et forskningsprojekt, hvori det var lykkedes at træne en algoritme til at kunne genkende tumorer ved brystkræft i op til 92 procent af tilfældene.

Tilsvarende bruger Googles Verily Life Sciences-division maskinlæring til at assistere patologer i at identificere kræftceller på medicinske billeder.

Google som behandler

I 2016 indledte Google et partnerskab med den franske farmavirksomhed Sanofi og markerede dermed en af de mere betydelige sammenarbejder mellem store private it- og farmavirksomheder. Sammen dannede de Onduo med hovedkvarter i Boston. Onduo er en virtuel type-2-diabetes-klinik, der kombinerer software, professionelle trænere og sundhedsteknologiske apparater for at hjælpe patienter med at håndtere deres sygdomsforløb. (I 2019 annoncerede Sanofi, at de trådte tilbage fra partnerskabet med Google.)

På samme vis indledte Googles Verily et samarbejde med Kettering Health Network og Premier Health, og i 2019 åbnede de klinikken OneFifteen i Ohio. Klinikkens formål er at behandle og hjælpe patienter, som er afhængige af opioider, hvilket er et enormt problem i USA. Verily bidrager med kunstig intelligens og analytiske redskaber, og de andre med behandling og eksperter på området.

Derfor vinder Google

Generelt er Google i færd med at danne partnerskaber verden over, dels for at teste deres algoritmer på hopitalerne, og dels for at få adgang til patientdata.

En algoritme er kun så god som den data, du træner den med, og Googles massive tilstedeværelse og adgang til data verden over giver dem en betydelig fordel i forhold til mindre, konkurrerende virksomheder.

Ikke nok med, at Google indgår strategiske partnerskaber, de har også været fremme i skoene, når det kommer til vertikal integration på markedet.

I 2019 købte Verily FitBit-armbåndet, hvor man kan følge sit helbred og sin fysiske aktivitet. Et strategisk fokus for Google er nemlig at komme ind på markedet for såkaldte tovejs elektroniske sundhedsjournaler, hvor både patienten og lægen kan bidrage med data til journalen.

Et forsøg herpå ses også gennem Google Homes hjemmeassistent, Google Assistant, der vil kunne være et redskab for lægerne til at fjernmonitorere patienternes helbred gennem Q&A-sessioner.  

Yderligere har Verily taget patent på en kirurgisk robot, der bruger maskinlæring til at måle interaktionen mellem redskabet og patientens væv for derefter at sende signal til kirugen, hvis trykket skal justeres.

De strategiske partnerskaber og tiltrækning af talent er alfa og omega og nøglen til Googles succes. Det er derfor ikke overraskende, at Google er en stor spiller i økosystemet i Boston. Her har Google adgang til verdens førende innovationshub inden for life sciences og er derfor hurtigt til stede, når spændende startups lancerer strategier, der kan være værdifulde for firmaet.

Ydermere har Google i Boston adgang til nogle af verdens førende universiteter, hvorved de sikrer sig yderst talentfulde forskere. 

Er regler for patientdata en kæp i hjulet for Google?  

Googles massive tilstedeværelse i sundhedssektoren har ført til en vis skepsis over for Googles adgang til patientdata.

Googles vertikale integrationsstrategi gør, at de har mulighed for at konsolidere data om en patient i længere udstrækning end blot den tid, patienten bruger i klinikken. Det kan føre til mere præcise målinger og bedre monitorering af patientens helbred.

Omvendt kan man frygte, at Google vil udnytte patientdata til at fremme deres forretning, som jo dybest set er at sælge reklamer.

I 2019 indgik Google et partnerskab med Mayo Clinic (hospitalssystem i Minnesota), hvor alle hospitalets data bliver lagret i Google Cloud de næste ti år. Det skabte debat, da Mayo Clinic lovmæssigt skal sikre patientens data, hvorimod Google ville kunne drage fordel af at sælge den.

Yderligere har Googles indtræden på markedet for tovejs elektroniske patientjournaler skabt stor debat om overtrædelse af både GDPR og den amerikanske pendant, HIPAA-lov, der har til formål at beskytte patientdata. 

Der er ingen tvivl om, at integrationen af teknologi i sundhedsvæsenet kommer til at ændre den måde, vi praktiserer og leverer patientpleje i fremtiden. Det kræver en stor spiller at løfte det potentiale, der ligger i en omfattende integration, og der er ingen tvivl om, at Google er en kandidat til dette.

Dog ligger der store udfordringer forude med etiske overvejelser vedrørende patientdata, datasikkerhed samt borgernes tillid og accept af at dele data med en techgigant som Google.

Forrige artikel Led din leder Led din leder Næste artikel Indien bruger apps, digitale kontanter og opvaskemaskiner under krisen Indien bruger apps, digitale kontanter og opvaskemaskiner under krisen

Sådan netværker du uden at mødes fysisk

Sådan netværker du uden at mødes fysisk

LEDELSE At skabe forretningsforbindelser i en coronatid kræver, at vi går online for at skabe relationerne og pleje dem. Det betyder også, at vi må droppe nogle af vores gamle strategier.

Mogens Jensen: Her er de fire største  benspænd for ligestillingen

Mogens Jensen: Her er de fire største benspænd for ligestillingen

POLITIK Ligestillingsminister Mogens Jensen har store planer for den kommende politiske sæson. Han vil presse virksomheder til at få flere kvinder i topledelsen. Mænd skal tage en større del af barselsorloven. Danmark skal have et mindre kønsopdelt uddannelsessystem. Og så skal LGBTI-personer have flere rettigheder.

Seniorer vil pensioneres før tid – Folketinget vil hæve pensionsalderen

Seniorer vil pensioneres før tid – Folketinget vil hæve pensionsalderen

POLITIK Om kort tid stiger pensionsalderen endnu engang. Og i takt med den højere pensionsalder stiger modløsheden blandt danskere, der ikke kan overskue flere år med fysisk og psykisk krævende arbejde. Landets største pensionsselskaber, forskere og Ældre Sagen opfordrer til et øget fokus på det gode og fleksible arbejdsliv. 

Det får seniorer til at blive længere i job

Det får seniorer til at blive længere i job

POLITIK Seniorerne har en ønskeseddel til landets politikere og virksomheder, hvis de skal blive længere tid på arbejdsmarkedet. Øverst på sedlen står ønsket om flere seniordage og længere ferie, godt socialt arbejdsmiljø og tillid til ledelsen. Det viser stor undersøgelse med 16.000 personer.

Regeringen vil rydde op i pensionsregler

Regeringen vil rydde op i pensionsregler

POLITIK Regeringen er på vej med kommission, der skal undersøge, om man kan forenkle reglerne for fleksibel tilbagetrækning, og om den nuværende stigning i pensionsalderen skal stoppe ved 70 år. Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard vil samtidig investere mere i det sunde arbejdsliv.

Politikerne har taget den økonomiske taktstok tilbage

Politikerne har taget den økonomiske taktstok tilbage

ØKONOMI Sidste gang en økonomisk krise lammede verden, gemte de folkevalgte sig bag kølige teknokrater. Den hårdt tilkæmpede aftale fra EU-topmødet fortæller en ny historie. Mens centralbankernes værktøjskasse er ved at være tom, er selv tyskerne nu sluppet fri af spændetrøjen. Finanspolitikken er tilbage.  

Det lyksalige klimavalg

Det lyksalige klimavalg

KOMMENTAR Kan man købe sig lykkelig? Jeg tror det ikke, men jeg tror, at man ved at handle på noget godt kan opnå en fornemmelse af lykke. Den nye vare på hylden, som gør mig lykkelig, er den, som handler om et bedre klima. Produkter, som gør det nemt for forbrugeren at vælge klimarigtigt, som er produceret ansvarligt og lavet for at sætte positive aftryk.

Offentlige ledere skal stadig have det lange lys på

Offentlige ledere skal stadig have det lange lys på

LEDELSE Rygterne om strategiernes død i kølvandet på coronakrisen er stærkt overdrevne, men indholdet i det offentliges strategiske arbejde har ændret sig. Særligt fire nye spørgsmål melder sig.

Frederiksen har fundet sin europæiske vej

Frederiksen har fundet sin europæiske vej

POLITIK Sommerens store forlig i EU, der sender milliardstøtte til Sydeuropa, koster Danmark halvanden ’Arne-reform’ – 4,5 milliarder kroner – om året. Alligevel vil statsministeren have opbakning i Folketinget og erhvervslivet til sin europapolitiske kurs, der trods det højere EU-kontingent, bygger på stram finanspolitik og grøn realisme.

For stor til denne verden

For stor til denne verden

DIGITAL OMSTILLING Den amerikanske kongres kæmper om en mulig opsplitning af techgiganterne – men løsningen er ikke åbenbar.

Essay: Et nyt Danmark på vind og brint

Essay: Et nyt Danmark på vind og brint

GRØN OMSTILLING Esbjerg boomer, Aalborg Portland er CO2-neutral, og Hobro fører på brint. Tag med på tur i det forandrede Danmark anno 2031, sådan som det tager sig ud i Mandag Morgens scenarie.

Derfor satser Danmark nu milliarder på brint

Derfor satser Danmark nu milliarder på brint

GRØN OMSTILLING Danmark vil i fremtiden kunne producere fire gange så meget strøm, som vi selv kan bruge. Derfor melder regeringen og Danmarks største virksomheder sig nu ind i udviklingen af det nye energiindustrielle kompleks i Europa, hvor grøn brint skal erstatte olie og gas. Danmarks brintsatsning er inspireret af Holland, der på sin side køber både vindmøller, fjernvarme og bedre klimastatistikker i Danmark.

Hollandsk diplomat:

Hollandsk diplomat: "Brint er the missing link i den grønne omstilling"

GRØN OMSTILLING Hollands særlige brintambassadør, Noé van Hulst, hilser Danmark velkommen som en ny og ambitiøs spiller i den hastigt voksende europæiske brintindustri. Hans vision er et transeuropæisk brintnetværk baseret på genbrugte gasrørledninger – og danske vindmøller spiller en central rolle.

Esbjerg bliver Nordeuropas centrum for havvind

Esbjerg bliver Nordeuropas centrum for havvind

GRØN OMSTILLING Esbjerg Havn er Europas absolut førende inden for udskibning af havvindmøller. Antallet af havvindmøller i Europa vil vokse til det 20-dobbelte over de næste tre årtier. Danmarks yngste storby står foran kraftig grøn vækst og en kraftig internationalisering.

Margrethe Vestager: Hurtigere politik giver færre resultater

Margrethe Vestager: Hurtigere politik giver færre resultater

LEDELSE Margrethe Vestager har en irritation: Moderne politik går djævelsk hurtigt, og politikeres kommunikation handler efterhånden om alt andet end selve politikken. På trods af at hun for mange er billedet på den moderne politiker, der er god på både Twitter og klassiske medier, betragter hun sig selv som gammeldags. Grundighed er en dyd, der bør bevares.

Fremtidens arbejde kalder

Fremtidens arbejde kalder

KOMMENTAR Industrialderens tid er for alvor sluttet med coronakrisen. Nu kan vi se, at digitale og fleksible løsninger er vejen frem for et sundt arbejdsliv. Derfor er det ikke nok at gøre noget for Arne – vi må også sørge for, at hans børn og børnebørn ikke ender ligesom ham. 

Innovationscenter: Indiens storbyer skal vokse – men også være til at bo i

Innovationscenter: Indiens storbyer skal vokse – men også være til at bo i

KOMMENTAR: Indiens byer vokser vildt, og det samme gør udfordringerne med at håndtere forurening, klimabelastning og den grundlæggende forsyning med vand og sanitet. Indiens smart city-program skal bruge ny teknologi til at stimulere vækst og udvikling, samtidig med at man undgår, at forureningen forværres yderligere.

Her er Mette Frederiksens pension til Arne og andre nedslidte

Her er Mette Frederiksens pension til Arne og andre nedslidte

POLITIK OG VELFÆRD Efter sommerferien fremlægger regeringen sit forslag til en tidlig ret til folkepension. Reformen bygger først og fremmest på, hvor længe danskerne har været på arbejdsmarkedet, og ikke på den branche, man har arbejdet i. Reformen tager ifølge Mandag Morgens oplysninger også højde for store kønsforskelle. Topledere i fagbevægelsen hilser forslaget velkommen.

Lederaktivisterne kommer

Lederaktivisterne kommer

LEDELSE De leder med deres meningers mod, føler sig frem gennem shitstorme og bryder grænser og logik for at gå forrest for hjertesagen. Det er ikke nemt at være lederaktivist, men gøres det rigtigt, er der gevinster at hente på bundlinjen, i arbejdslivet og for selvforståelsen, skriver Mads Thimmer, CEO i Innovation Lab.

Eksperter: Regeringens biomasselov får lille effekt på klimaet

Eksperter: Regeringens biomasselov får lille effekt på klimaet

GRØN OMSTILLING Regeringens nye biomasselov vil ikke sikre et bæredygtigt forbrug af biobrændslerSå langt er eksperterne enige. Men hvad skal der så til? Mandag Morgen har samlet 11 konkrete forslag fra eksperter i klima, energi og skovbrug.

Færre flygtninge kommer i job efter paradigmeskiftet

Færre flygtninge kommer i job efter paradigmeskiftet

POLITIK OG VELFÆRD Målet med det kontroversielle paradigmeskifte af udlændingepolitikken var at sende flere flygtninge tilbage til deres oprindelsesland, så snart det var muligt. Her godt et år senere ser kursskiftet nærmere ud til at have bidraget til lavere beskæftigelse.

Set, læst og hørt: Rane Willerslev

Set, læst og hørt: Rane Willerslev

Rane Willerslev er fascineret af de store paradokser i tilværelsen og anbefaler en podcast, der udfordrer lytteren til at undre sig over det åndelige.

En sløv grøn kickstart

En sløv grøn kickstart

KOMMENTAR Hvis den grønne omstilling og genopretningen af samfundsøkonomien efter coronaen skal spille konstruktivt sammen, så må regeringen vise omverdenen sine kort og fortælle, hvordan den forestiller sig processen.

Er robotter ved at indtage dansk politik?

Er robotter ved at indtage dansk politik?

KOMMENTAR Taktiske manøvrer og strategiske hensyn dikteret af særlige rådgivere og spindoktorer har overtaget styringen af magthaverne. ”Ingen kommentarer” er ved at blive et problem for folkestyret, skriver John Wagner.

Mange virksomheder forventer mere hjemmearbejde

Mange virksomheder forventer mere hjemmearbejde

NY VIDEN En rundspørge til DI’s Virksomhedspanel viser, at 70 procent af virksomhederne har øget brugen af hjemmearbejde under nedlukningen. Af dem ønsker 40 procent mere hjemmearbejde fremover.

Tidligere sikkerhedsrådgiver: USA's Kina-politik handler kun om Trumps genvalg

Tidligere sikkerhedsrådgiver: USA's Kina-politik handler kun om Trumps genvalg

EKSKLUSIVT UDDRAG Intet er helligt for Donald Trump. Hverken forfatning, Taiwan, demokratiet i Hong Kong eller millioner af kinesiske muslimer i genopdragelseslejre, skriver hans forhenværende sikkerhedsrådgiver. I en aktuel bog om sin tid i Det Hvide Hus beskriver John Bolton den amerikanske præsident som en mand, der svigter alle demokratiske værdier for at sikre sit eget genvalg.

Klimagevinsten ved hjemmearbejde drukner i mere biltrafik

Klimagevinsten ved hjemmearbejde drukner i mere biltrafik

GRØN OMSTILLING Danskernes har fået smag for at arbejde fra distancen. Men det vil næppe give bedre plads på motorvejene, vurderer trafikforskere. Til gengæld kan det forstærke nedturen for den offentlige trafik, der er nødt til at tænke i helt nye baner. 

Nyt job: Rossens svære balancegang hos Danfoss

Nyt job: Rossens svære balancegang hos Danfoss

Statsministerens helt særlige rådgiver Martin Rossen bliver lobbychef hos Danfoss. Han vil gerne ud af rampelyset, men både oppositionen og medierne vil holde skarpt øje med hans ageren fremover.

Design af en uperfekt fremtid

Design af en uperfekt fremtid

KOMMENTAR Fremtidsscenarier kan give kød og blod til virksomhedens strategiarbejde. Men de er ikke meget værd, hvis de kun tegner et rosenrødt billede af fremtiden. Virkeligheden er ikke perfekt – hverken nu eller i fremtiden – og derfor er uperfekte fremtidsscenarier det bedste grundlag for at forestille sig, hvad der fører til succes.

Teknologi i den gode sags tjeneste

Teknologi i den gode sags tjeneste

Af og til møder man eksempler på teknologi, der kan mobilisere det bedste i mennesker, og som gør det muligt for os at skabe værdi, som var utænkelig uden teknologien.  

Økonomi alene lokker ikke ufaglærte tilbage på skolebænken, Hummelgaard

Økonomi alene lokker ikke ufaglærte tilbage på skolebænken, Hummelgaard

KOMMENTAR Hvis beskæftigelsesministeren vil have flere danskere til at efteruddanne sig, skal vi være bedre til at forstå, hvorfor så mange kortuddannede og ufaglærte ikke vil tilbage på skolebænken. Økonomiske incitamenter spiller ofte kun en mindre rolle, skriver konsulent Per Andersen.

Om at genforhandle det normale

Om at genforhandle det normale

LEDELSE Coronakrisen har haft omkostninger, men også vist nye veje. Nu handler det om at genforhandle rutinerne – med det bedste af det gamle og det nye. Der er bare den hage, at vi slet ikke er enige om, hvad det bedste er, skriver Klaus Majgaard.

Bæredygtig omstilling for lejernes penge

Bæredygtig omstilling for lejernes penge

GRØN OMSTILLING Et nyt forslag fra Københavns Kommune kræver bæredygtighedscertificering af alment boligbyggeri. Det åbner spørgsmålet, om samfundet kan tillade sig at kræve mere grøn omstillingsvilje af de fattigste lejere end af boligejerne. Boligforeningerne frygter, at dyre miljøkrav vil svække andelen af almennyttige boliger i byerne yderligere.