ICDK: Silicon Valleys digital sundhedsløsninger boomer

Change management har fået et skud steroider under coronakrisen. Gin- og whisky-destillatører laver håndsprit, bilfirmaer laver ansigtsmasker, raketfirmaer leverer ventilatorer til hospitaler, og politiet bruger droner til at kontrollere den offentlige adfærd. Forandringsvillighed er blevet et must.

Af Christian Malherbe
Senior advisor, Healthcare & Life Science, Innovation Centre Denmark, Silicon Valley 

Et af de områder, der ikke overraskende har oplevet et boom, er telekonsultationer i sundhedssektoren. I Silicon Valley er der sket en dramatisk vækst i værdien af udbydere af tjenester, der understøtter telekonsultationer – et firma, Teledoc, rapporterede en fordobling af virtuelle besøg alene i marts måned.

Væksten er understøttet af, at den amerikanske kongres tidligt i coronakrisen besluttede at ændre incitamentsstrukturen for at give patienter, der er dækket af medicare og medicaid, de to store amerikanske offentlige sygeforsikringer, nemmere adgang til denne type lægebesøg. 

Telesundhedsteknologien har åbenlyse fordele. Patienter kan komme i kontakt med deres læge uden at risikere smitte. Derfor udsætter patienter heller ikke nødvendige lægebesøg og risikerer at forværre deres sygdom. 

Et eksempel på en virtuel, patientcentreret model, som har oplevet kraftig vækst under krisen, er One Medical.  

Selskabet har genopfundet den måde, man går til lægen på, ved at tænke teknologi ind fra begyndelsen. Deres app er central i den oplevelse, man har som patient, og i mange henseender er der ikke forskel på, om man besøger sin læge virtuelt, gennem videoopkald på telefonen, eller om man besøger en af de moderne og smart indrettede klinikker. 

One Medical bruger en såkaldt bricks and clicks-model, hvor patienternes serviceres gennem en blanding af klik på computeren og på en fysisk klinik, der er bygget af mursten, bricks.   

Omdrejningspunktet er One Medicals app, hvor patienten gennem video, tale, chat eller beskeder kan have en dialog med deres læge døgnet rundt. Men i erkendelse af at ikke alt kan klares over telefonen, er der også mulighed for at aftale et besøg i en rigtig lægeklinik. 

I Danmark, hvor implementeringen af telemedicin har været en lang proces med mange udfordringer, er der god grund til at kigge mod Silicon Valley for nye innovative og teknologisk avancerede løsninger.

I første kvartal 2020 blev der i Silicon Valley alene investeret 788 millioner dollar i firmaer, der laver telemedicinløsninger. Det er tre gange mere end investeringerne samme kvartal året før. Og udviklingen ses også inden for andre sundhedsområder 

Kliniske studier – med afstand

Også virtuelle kliniske studier, hvor symptomer og resultater af behandling indsamles digitalt, er accelereret under krisen. Det betyder hurtigere, mere effektiv og patientinvolverende processer, hvilket både kan reducere tiden og omkostningerne ved dataindsamlingen til lægemiddeludvikling. Igen er nøglen patienternes egne smartphones. 

Selvom teknologien er begrænset til sygdomsområder, hvor effekten primært afhænger af feedback fra patienten (migræne, hudsygdomme mm.), har den fået fornyet interesse. 

Ligesom telesundhed har virtuelle studier klare fordele, idet kontakt til hospitaler og klinikker er minimeret, og datarapportering og monitorering foregår via internettet og apps på telefonen. 

En af de markante spillere på dette marked er Science 37, som har udviklet en onlineplatform der udnytter mobiltelefoner, for eksempel videochat. Forskere kan bruge denne platform til – på afstand – at rekruttere nye patienter, planlægge besøg fra mobile sygeplejersker og lignende.

Data skal forudsige smitterisiko

Der er også stort fokus på præventive værktøjer under den nuværende krise. Der bliver fortsat investeret millioner i udvikling af bærbare sensorer, som overvåger hjerterytme, aktivitet, hudtemperatur og andre variabler, der kan afsløre, hvad der foregår inde i en person, inklusive infektionsdebut, betændelse og endda insulinresistens. 

Ud over mere end 100 startupvirksomheder ser vi også, at de helt store spillere er kommet på banen. Googles køb af  Fitbit for 2,1 milliarder dollar er et eksempel. Generelt forventes bærbare devices som ure, ringe og plastre at opleve stor vækst i de kommende år. 

Bærbare enheder er som sådan ikke nye, men i fremtiden vil data fra disse enheder blive brugt til langt mere end bare at måle skridt.

I et stort anlagt projekt sigter forskere fra Stanford Universitetet og deres samarbejdspartnere mod at forudsige virusinfektioner gennem data leveret af bærbar teknologi. Teamet håber, at de i fremtiden kan hjælpe med at begrænse spredningen af virusinfektioner såsom covid-19, samtidig med at de vil kunne hjælp folk med monitorering af deres generelle helbred. 

Enheder med kunstig intelligens kan advare brugerne, når deres hjertefrekvens, hudtemperatur eller en anden del af deres fysiologi indikerer, at deres krop kæmper med en infektion, ofte dage inden folk ellers ville blive klar over, at de er syge.

Som covid-19 har understreget, kan smitte spredes af folk uden symptomer. Kan dette spores gennem såkaldt predictive modelling, vil det kunne afhjælpe smittespredning. 

Lab-on-a-chip

Et af de store fokusområder under coronakrisen har været at få testkapaciteten for covid-19 i vejret. Også her har Silicon Valley muligvis en fremtidig løsning, nemlig den såkaldte lab-on-a-chip-teknologi, som vi allerede kender fra eksempelvis blodsukkermålinger. 

Ideen om at kunne foretage blodprøver og -analyser nemt, hurtigt og billigt i stor skala blev alvorligt kompromitteret, da det i 2015 viste sig, at firmaet Theranos og den karismatiske unge stifter Elizabeth Holmes ikke var i stand til at leve op til den storstilede plan, der med lab-on-a-chip-teknologien som omdrejningspunkt skulle revolutionere markedet for test. 

Theranos-skandalen er ikke glemt, men i de senere år er der sket en dramatisk udvikling af teknologien, som nu muliggør endnu mere avancerede test, der kan foretages hjemme hos patienten, for eksempel påvisning af forskellige infektionssygdomme eller tidlig kræft. 

I marts 2020 annoncerede Abbott lanceringen af en molekylær diagnosticeringstest til at opdage covid-19 på så lidt som fem minutter.

Også Alveo Technologies diagnostiske enhed bruger nukleinsyredetektion til at teste for forskellige infektionssygdomme. Enheden er også cloud-forbundet, hvilket giver brugerne adgang til data, der sporer globale smitsomme sygdomsudbrud og forbinder brugere med behandlinger. 

Teknologi kan ændre dine hygiejnevaner

En anderledes brug af ny teknologi er taget i brug af Immutouch, som er et af flere firmaer, der arbejder på at ændre vores adfærd i forhold til hygiejne.

Gode hygiejnevaner er altid vigtige – den gennemsnitlige person rører i gennemsnit sit ansigt 23 gange i timen og udsætter sig derfor for potentiel smittefare 276 gange i døgnet. Immutouchs smarte armbånd vibrerer, hver gang brugeren tager hånden op til ansigtet. 

Oura Health, virksomheden bag Oura-smartring, lancerede for nylig TemPredict, en undersøgelse i samarbejde med forskere ved University of California, San Francisco, i første omgang  målrettet 2.000 sundhedsarbejdere.

Forskerne vil kombinere biometriske data, der konstant indfanges af fingerringen –kropstemperatur, åndedrætsfrekvens og hjerterytme – med daglige symptomundersøgelser for at identificere mønstre, der kan hjælpe med at forudsige start af covid-19, progression og bedring. 

Coronakrisen har understreget vigtigheden af nye teknologier i sundhedens tjeneste.

Sundhed, videnskab og teknologi er som altid i hastig udvikling i Silicon Valley. Og på Innovationscentret er vi i dialog med mange vigtige spillere i industrien, der står på spring til at udvide deres samarbejde med Danmark. Der er masser af inspiration at hente for danske sundhedsvirksomheder, som har ambitioner om at levere globale løsninger, også postcorona.

 

Forrige artikel De lukkede døre åbner ikke altid automatisk De lukkede døre åbner ikke altid automatisk Næste artikel Vi skal tøjle teknologien Vi skal tøjle teknologien

Fra tærende til nærende ledelse

Fra tærende til nærende ledelse

LEDELSE Essensen af verdensmålene er, at vi skal være nærende i stedet for tærende på vores omgivelser. Det gælder også i ledelse. Som leder skal du arbejde for at skabe rum og processer, der både for dig selv og andre skaber mere energi, end de bruger, skriver Flemming Andersen.

Coronavirus er en ulighedsvirus

Coronavirus er en ulighedsvirus

VERDENSMÅL 10 Forskellen mellem rige og fattige stiger i Danmark. Skiftende regeringers mange velfærdsreformer har bidrager til den øgede ulighed. Alligevel er Danmark fortsat et af verdens mest lige samfund sammenlignet med andre lande. Coronakrisen har øget den globale ulighed.

Vi skal øve os på at tænke de sociale mål med

Vi skal øve os på at tænke de sociale mål med

VERDENSMÅL 1 & 2 Fattigdom og sult er ikke længere kun en ulandsdebat men en alle-debat. Og det er der mange, der skal vænne sig til, mener formanden for Rådet for Socialt Udsatte, Vibe Klarup. For selv om Danmark har gode sikkerhedsnet, er der også udfordringer.

Klimaaktivist: Kulturændringer, ikke teknologi, får os i mål i 2030

Klimaaktivist: Kulturændringer, ikke teknologi, får os i mål i 2030

VERDENSMÅL 13 Formand for Klimabevægelsen Frederik Sandby har meget svært ved at sige noget positivt om politikernes klimahandling. Det kommer ikke til at gøre ondt at gennemføre den grønne omstilling, mener han. Tværtimod er det svært at se en lykkelig fremtid uden omgående forandringer.  

 Verdensmålene er den frivillige kamp  for den grønne omstilling

Verdensmålene er den frivillige kamp for den grønne omstilling

KOMMENTAR Verdensmålene er FN’s største succes nogensinde. Aldrig tidligere har verdensorganisationen været i stand til at samle så mange stater, virksomheder og borgere om den helt centrale dagsorden: At gøre verden til et bedre sted at leve. Det lyder nativt. Men det er det ikke. Det er politik, der virker. Og det er big business.

Cirkulær økonomi er stadig mest noget vi snakker om

Cirkulær økonomi er stadig mest noget vi snakker om

VERDENSMÅL 12 Trods bred erkendelse af den cirkulære omstillings potentialer, slæber Danmark sig fortsat langsomt afsted, mener en af de største fortalere for cirkulær økonomi herhjemme, Flemming Besenbacher. “Danmark skal op i gear,” lyder hans budskab.

Sådan kan en lille dansk virksomhed bruge verdensmålene

Sådan kan en lille dansk virksomhed bruge verdensmålene

VERDENSMÅL 8 Små og mellemstore virksomheder skaber mere end hvert andet af Danmarks private job. En af dem, Missionpharma, skaber også job i udlandet. Virksomheden har gjort en forretning ud af tre af FN’s verdensmål. 

Kan fri forskning være styret af verdensmål?

Kan fri forskning være styret af verdensmål?

VERDENSMÅL 4 Syddansk Universitet har netop gjort verdensmålene til sin grundlæggende fortælling. Et brud med traditionen for fri forskning, lyder kritikken. Nej, siger rektor Henrik Dam, der mener, at forskningen skal stille den viden til rådighed, som samfundet har brug for.

Sundhed er verdensmålenes afgørende globale test

Sundhed er verdensmålenes afgørende globale test

VERDENSMÅL 3 Mange års fremskridt på sundhedsområdet er bragt i fare på grund af coronakrisen. Nu skal verdens statsledere vise, at de tager verdensmålene alvorligt, mener professor i global sundhed. Gør de ikke det, kan det få katastrofale konsekvenser for millioner af mennesker.

Ligestillingen i Danmark er langt fra målet

Ligestillingen i Danmark er langt fra målet

VERDENSMÅL 5 Der er sket forbedringer af ligestilling mellem kønnene. Men ingen lande i verden kan prale med at have fuld ligestilling. Heller ikke Danmark. På en række områder står ligestillingen endda bomstille.

Danmark kan lære meget af Costa Rica

Danmark kan lære meget af Costa Rica

VERDENSMÅL 14 & 15 Biodiversiteten i Danmarks natur er under voldsomt pres. Landbrug, fiskeri, skovbrug og befolkningen som helhed slider hårdt på planter og dyr, der trænger til fred og tid til at regenerere. Danmark skal lære af lande uden for Europa, mener både Danmarks Naturfredningsforening og Danmarks Fiskeriforening.

Man skal have lyst til at bo i den bæredygtige by

Man skal have lyst til at bo i den bæredygtige by

VERDENSMÅL 9 & 11 Store skinnende skyskrabere i dristige udformninger, megabyer med førerløse biler, hvor alt og alle er forbundet til nettet, kolonier på Månen og på Mars – nå ja, og skibakker på Amager. Når Bjarke Ingels forestiller sig en bæredygtig fremtid, er det bekvemmelighed, sjov og lyst, der præger byerne.

ICDK: Forfærdelige førstepladser: Den største produktion med de værste bivirkninger

ICDK: Forfærdelige førstepladser: Den største produktion med de værste bivirkninger

KOMMENTAR: Den indiske medicinalindustri er vokset hastigt, og på mange områder er indiske producenter i dag blandt verdens førende. Men den indiske succes overskygges i stigende grad af den knap så attraktive førsteplads som det land, der har størst problemer med resistente bakterier, skriver Innovation Centre Denmark i Bangalore.

Jeff Sachs: Formålet med økonomien er at skabe trivsel for mennesker

Jeff Sachs: Formålet med økonomien er at skabe trivsel for mennesker

VERDENSMÅL 16 Der er behov for en ny økonomisk tankegang, som sigter mod at skabe trivsel og lykke for alle mennesker – snarere end at maksimere profitten for nogle få, mens resten af planeten forfalder, mener Jeffrey Sachs. Vi kan kun nå verdensmålene ved at tilføje en etik til den økonomiske tænkning, der gør samarbejde mere attraktivt end egoisme.

Netflix' CEO: “Der er ingen positive aspekter ved at arbejde hjemmefra”

Netflix' CEO: “Der er ingen positive aspekter ved at arbejde hjemmefra”

LEDELSE Reed Hastings, Netflix’ grundlægger og topchef, fortæller i en ny bog om en virksomhedskultur, der er benhård og helt åben. Han forklarer sine tanker i dette interview, hvor han skyder fordelene ved distancearbejde ned og sammenligner sine ansatte med elitesportsudøvere.

#MeToo: Som mediechef lover jeg …

#MeToo: Som mediechef lover jeg …

KOMMENTAR De seneste uger har jeg tænkt over, hvad jeg som chef i medieverdenen selv kan gøre ved sexisme på de arbejdspladser, jeg færdes på. Her er mine ti bud til mig selv. Ligesom dem fra Bibelen bliver de ikke nemme at overholde. Men jeg vil gøre mit bedste.

Bidens svære klimabalance

Bidens svære klimabalance

GRØN OMSTILLING USA oplever historisk lave energipriser, faldende CO2-udledninger og et boom i vedvarende energi. Energi- og klimapolitikken deler de amerikanske vælgere. Joe Biden har opprioriteret jobskabelse på bekostning af klima for at imødegå Trump-angreb i energitunge svingstater. 

Global grøn omstilling overlever Trump

Global grøn omstilling overlever Trump

GRØN OMSTILLING Den grønne omstilling har global medvind, selv om Donald Trump har trukket USA ud af FN’s klimapolitik, mener udenrigsminister Jeppe Kofod. Eksperter påpeger, at Trumps klimapolitik er nært forbundet til hans Kina-politik, og at det vil kunne svække nationale klimaløfter i Paris-aftalen fra 2015. 

Inflation i partier – deflation i antal medlemmer

Inflation i partier – deflation i antal medlemmer

KOMMENTAR Det vrimler med nye partier, men under fire procent af danskere gider deltage i partiarbejde. Holder det i længden ud fra et demokratisk synspunkt, at en lille snæver kreds bestemmer, hvem der skal stilles op som kandidater til valgene? 

Set, læst og hørt: Henning Thiesen

Set, læst og hørt: Henning Thiesen

DJØF-formand Henning Thiesen læser om den barske kolonisering af Grønland og har under lockdown genopdaget Bruce Springsteens album om den kuldslåede tid efter 9/11.

I Danmark ligger grøn til venstre for rød

I Danmark ligger grøn til venstre for rød

GRØN OMSTILLING Den seneste uges begivenheder i dansk politik sætter klimakampens indbyggede sociale skævheder på spidsen: Eldrup-kommissionens forslag om højere skatter på gamle biler blev den grønne omstillings første frontale sammenstød med borgernes privatøkonomi. Og fødslen af de Frie Grønne afslører store brudflader i venstre side af Danmarks klimapolitiske landskab. Der er lagt op til grøn klassekamp.

Velfærdsforskere: Gaveøkonomi giver mere velfærd for pengene

Velfærdsforskere: Gaveøkonomi giver mere velfærd for pengene

KOMMENTAR Vores velfærd står og falder med, at vi finder nye innovative måder at organisere os på. Såkaldt ’gaveøkonomi’ er en af dem, og den målelige værdi baner allerede vejen til mere og bedre velfærd, skriver forfatterne til bog om emnet.

Stop cookiemonsteret

Stop cookiemonsteret

DIGITAL OMSTILLING Hver gang vi åbner et nyt website, skal vi give samtykke til, at der bliver brugt cookies. Det skal beskytte vores privatliv – men i praksis er der ingen, der har kræfter eller indsigt til at tage bevidst stilling. En tysk forsker kalder det et ”skuespil om samtykke” – consent theatre.

Det digitale A- og B-hold klarer coronakrisen meget forskelligt

Det digitale A- og B-hold klarer coronakrisen meget forskelligt

KOMMENTAR Et samfund afhænger af gode veje for at borgerne kan få hverdagen til at fungere. Men den digitale infrastruktur er mindst lige så vigtig - ikke mindst i krisesituationer. I USA har den ulige adgang til digitale tjenester forstærket de svagestes vanskeligheder under coronakrisen, skriver Torben Orla Nielsen fra ICDK i Boston.

Gør kompleksiteten til din ven

Gør kompleksiteten til din ven

LEDELSE Forsøg på at reducere kompleksitet ender som regel med tunnelsyn, beslutningsdovne omgivelser og fyldte leder-indbakker. Vi skal lære ikke blot at navigere i kaos, men ligefrem at nyde den livgivende uforudsigelighed. Det starter på ledelsesgangen, skriver Mads Thimmer.

Coronakrisen rusker op i arbejdsgangene

Coronakrisen rusker op i arbejdsgangene

POLITIK OG VELFÆRD Da Mette Frederiksen lukkede store dele af Danmark ned i marts, fik kommuner og andre myndigheder en hidtil uset frihed til at afprøve nye løsninger – og til at begå fejl. Nu vil topledere overføre de gode erfaringer fra coronakrisen. Det er sværere, end det lyder. Vanens magt er stor.

Ledelse efter corona: Ryd op i målene

Ledelse efter corona: Ryd op i målene

POLITIK OG VELFÆRD På et enkelt punkt understreger erfaringerne fra coronakrisen et helt centralt budskab fra Ledelseskommissionen: Topledere skal sætte en retning – og begrunde den. Ekspert i offentlig ledelse vil bevare det fokus på retning og vision. Hun tror ikke på et opgør med nulfejlskulturen.

Nye løsninger hjælper udsatte

Nye løsninger hjælper udsatte

POLITIK OG VELFÆRD Coronakrisen har givet kommuner og regioner succesfulde erfaringer med at få fat i udsatte grupper, som de måske hidtil har haft svært ved at nå. Nu skal de gode løsninger ind i hverdagen.

Corona har givet opskriften på en folkesundhedsreform

Corona har givet opskriften på en folkesundhedsreform

POLITIK OG VELFÆRD Lene Bruun er som leder i Billund Kommune hver dag med til at sikre størst mulig tryghed for borgerne under coronakrisen. Nu opfordrer hun til at bruge de gode erfaringer fra krisen til at lave en stor folkesundhedsreform for at styrke forebyggelse og sikre danskerne et sundere liv.

Lederne har oplevet øget tillid under nedlukningen

Lederne har oplevet øget tillid under nedlukningen

POLITIK OG VELFÆRD Større tillid og bedre løsninger. De offentlige ledere har oplevet en stribe positive forandringer under krisen. Fagbevægelsen opfordrer nu regeringen til at bruge de gode erfaringer, når den vil gennemføre en stor nærhedsreform af den offentlige sektor.

I Uffe Elbæks nye parti er magt ikke et fyord

I Uffe Elbæks nye parti er magt ikke et fyord

POLITIK OG VELFÆRD Partiet Frie Grønne er stiftet af flere af folkene bag Alternativet. Men det nye parti er markant anderledes. Der bliver strammere styring, der bliver slået ned på partiskadende adfærd, og magtstrukturen er fra starten på plads. Uffe Elbæk, medstifter og en art nestor i Frie Grønne, er ikke i tvivl: Tiden kalder mere på klart lederskab end på løse rammer.

Set, læst og hørt: Niels Nygaard

Set, læst og hørt: Niels Nygaard

Niels Nygaard var til stede, da den olympiske ild blev tændt, kort før verden lukkede ned. Nu venter han på, at begivenheder som De Olympiske Lege igen kan afholdes.