ICDK: Silicon Valleys digital sundhedsløsninger boomer

Change management har fået et skud steroider under coronakrisen. Gin- og whisky-destillatører laver håndsprit, bilfirmaer laver ansigtsmasker, raketfirmaer leverer ventilatorer til hospitaler, og politiet bruger droner til at kontrollere den offentlige adfærd. Forandringsvillighed er blevet et must.

Af Christian Malherbe
Senior advisor, Healthcare & Life Science, Innovation Centre Denmark, Silicon Valley 

Et af de områder, der ikke overraskende har oplevet et boom, er telekonsultationer i sundhedssektoren. I Silicon Valley er der sket en dramatisk vækst i værdien af udbydere af tjenester, der understøtter telekonsultationer – et firma, Teledoc, rapporterede en fordobling af virtuelle besøg alene i marts måned.

Væksten er understøttet af, at den amerikanske kongres tidligt i coronakrisen besluttede at ændre incitamentsstrukturen for at give patienter, der er dækket af medicare og medicaid, de to store amerikanske offentlige sygeforsikringer, nemmere adgang til denne type lægebesøg. 

Telesundhedsteknologien har åbenlyse fordele. Patienter kan komme i kontakt med deres læge uden at risikere smitte. Derfor udsætter patienter heller ikke nødvendige lægebesøg og risikerer at forværre deres sygdom. 

Et eksempel på en virtuel, patientcentreret model, som har oplevet kraftig vækst under krisen, er One Medical.  

Selskabet har genopfundet den måde, man går til lægen på, ved at tænke teknologi ind fra begyndelsen. Deres app er central i den oplevelse, man har som patient, og i mange henseender er der ikke forskel på, om man besøger sin læge virtuelt, gennem videoopkald på telefonen, eller om man besøger en af de moderne og smart indrettede klinikker. 

One Medical bruger en såkaldt bricks and clicks-model, hvor patienternes serviceres gennem en blanding af klik på computeren og på en fysisk klinik, der er bygget af mursten, bricks.   

Omdrejningspunktet er One Medicals app, hvor patienten gennem video, tale, chat eller beskeder kan have en dialog med deres læge døgnet rundt. Men i erkendelse af at ikke alt kan klares over telefonen, er der også mulighed for at aftale et besøg i en rigtig lægeklinik. 

I Danmark, hvor implementeringen af telemedicin har været en lang proces med mange udfordringer, er der god grund til at kigge mod Silicon Valley for nye innovative og teknologisk avancerede løsninger.

I første kvartal 2020 blev der i Silicon Valley alene investeret 788 millioner dollar i firmaer, der laver telemedicinløsninger. Det er tre gange mere end investeringerne samme kvartal året før. Og udviklingen ses også inden for andre sundhedsområder 

Kliniske studier – med afstand

Også virtuelle kliniske studier, hvor symptomer og resultater af behandling indsamles digitalt, er accelereret under krisen. Det betyder hurtigere, mere effektiv og patientinvolverende processer, hvilket både kan reducere tiden og omkostningerne ved dataindsamlingen til lægemiddeludvikling. Igen er nøglen patienternes egne smartphones. 

Selvom teknologien er begrænset til sygdomsområder, hvor effekten primært afhænger af feedback fra patienten (migræne, hudsygdomme mm.), har den fået fornyet interesse. 

Ligesom telesundhed har virtuelle studier klare fordele, idet kontakt til hospitaler og klinikker er minimeret, og datarapportering og monitorering foregår via internettet og apps på telefonen. 

En af de markante spillere på dette marked er Science 37, som har udviklet en onlineplatform der udnytter mobiltelefoner, for eksempel videochat. Forskere kan bruge denne platform til – på afstand – at rekruttere nye patienter, planlægge besøg fra mobile sygeplejersker og lignende.

Data skal forudsige smitterisiko

Der er også stort fokus på præventive værktøjer under den nuværende krise. Der bliver fortsat investeret millioner i udvikling af bærbare sensorer, som overvåger hjerterytme, aktivitet, hudtemperatur og andre variabler, der kan afsløre, hvad der foregår inde i en person, inklusive infektionsdebut, betændelse og endda insulinresistens. 

Ud over mere end 100 startupvirksomheder ser vi også, at de helt store spillere er kommet på banen. Googles køb af  Fitbit for 2,1 milliarder dollar er et eksempel. Generelt forventes bærbare devices som ure, ringe og plastre at opleve stor vækst i de kommende år. 

Bærbare enheder er som sådan ikke nye, men i fremtiden vil data fra disse enheder blive brugt til langt mere end bare at måle skridt.

I et stort anlagt projekt sigter forskere fra Stanford Universitetet og deres samarbejdspartnere mod at forudsige virusinfektioner gennem data leveret af bærbar teknologi. Teamet håber, at de i fremtiden kan hjælpe med at begrænse spredningen af virusinfektioner såsom covid-19, samtidig med at de vil kunne hjælp folk med monitorering af deres generelle helbred. 

Enheder med kunstig intelligens kan advare brugerne, når deres hjertefrekvens, hudtemperatur eller en anden del af deres fysiologi indikerer, at deres krop kæmper med en infektion, ofte dage inden folk ellers ville blive klar over, at de er syge.

Som covid-19 har understreget, kan smitte spredes af folk uden symptomer. Kan dette spores gennem såkaldt predictive modelling, vil det kunne afhjælpe smittespredning. 

Lab-on-a-chip

Et af de store fokusområder under coronakrisen har været at få testkapaciteten for covid-19 i vejret. Også her har Silicon Valley muligvis en fremtidig løsning, nemlig den såkaldte lab-on-a-chip-teknologi, som vi allerede kender fra eksempelvis blodsukkermålinger. 

Ideen om at kunne foretage blodprøver og -analyser nemt, hurtigt og billigt i stor skala blev alvorligt kompromitteret, da det i 2015 viste sig, at firmaet Theranos og den karismatiske unge stifter Elizabeth Holmes ikke var i stand til at leve op til den storstilede plan, der med lab-on-a-chip-teknologien som omdrejningspunkt skulle revolutionere markedet for test. 

Theranos-skandalen er ikke glemt, men i de senere år er der sket en dramatisk udvikling af teknologien, som nu muliggør endnu mere avancerede test, der kan foretages hjemme hos patienten, for eksempel påvisning af forskellige infektionssygdomme eller tidlig kræft. 

I marts 2020 annoncerede Abbott lanceringen af en molekylær diagnosticeringstest til at opdage covid-19 på så lidt som fem minutter.

Også Alveo Technologies diagnostiske enhed bruger nukleinsyredetektion til at teste for forskellige infektionssygdomme. Enheden er også cloud-forbundet, hvilket giver brugerne adgang til data, der sporer globale smitsomme sygdomsudbrud og forbinder brugere med behandlinger. 

Teknologi kan ændre dine hygiejnevaner

En anderledes brug af ny teknologi er taget i brug af Immutouch, som er et af flere firmaer, der arbejder på at ændre vores adfærd i forhold til hygiejne.

Gode hygiejnevaner er altid vigtige – den gennemsnitlige person rører i gennemsnit sit ansigt 23 gange i timen og udsætter sig derfor for potentiel smittefare 276 gange i døgnet. Immutouchs smarte armbånd vibrerer, hver gang brugeren tager hånden op til ansigtet. 

Oura Health, virksomheden bag Oura-smartring, lancerede for nylig TemPredict, en undersøgelse i samarbejde med forskere ved University of California, San Francisco, i første omgang  målrettet 2.000 sundhedsarbejdere.

Forskerne vil kombinere biometriske data, der konstant indfanges af fingerringen –kropstemperatur, åndedrætsfrekvens og hjerterytme – med daglige symptomundersøgelser for at identificere mønstre, der kan hjælpe med at forudsige start af covid-19, progression og bedring. 

Coronakrisen har understreget vigtigheden af nye teknologier i sundhedens tjeneste.

Sundhed, videnskab og teknologi er som altid i hastig udvikling i Silicon Valley. Og på Innovationscentret er vi i dialog med mange vigtige spillere i industrien, der står på spring til at udvide deres samarbejde med Danmark. Der er masser af inspiration at hente for danske sundhedsvirksomheder, som har ambitioner om at levere globale løsninger, også postcorona.

 

Forrige artikel De lukkede døre åbner ikke altid automatisk De lukkede døre åbner ikke altid automatisk Næste artikel Vi skal tøjle teknologien Vi skal tøjle teknologien
B&O gør elektronik langtidsholdbart

B&O gør elektronik langtidsholdbart

DIGITAL OMSTILLING B&O har netop lanceret en ny mobil højttaler, der er designet til at holde mange år – selvom den teknologiske udvikling løber hastigt videre. Apparatet er modulært opbygget, så delene let kan repareres eller udskiftes i takt med, at nye digitale formater og software stiller andre krav til elektronikken.

Kinas 300 millioner børn er et kæmpe marked for danske virksomheder

Kinas 300 millioner børn er et kæmpe marked for danske virksomheder

I Kina er det gode børneliv kommet på dagsordenen. Det giver forretningsmuligheder for en bred vifte af danske virksomheder – fra legetøjsproducenter over arkitekter til spiludviklere. Danske forskere kan være med til at åbne dørene, da der trækkes på en solid tradition for at undersøge tingene i børnehøjde, skriver det danske innovationscenter i Shanghai.

Dit klimamindset afgør din virksomheds fremtid

Dit klimamindset afgør din virksomheds fremtid

LEDELSE Corona har naturligt nok farvet lederes syn på verden det sidste år. Men hvis man vil fremtidssikre virksomheden, må klimaet nu udgøre en fremtrædende del af lederens mindset, skriver Anna Fenger Schefte og Anders Nolting Magelund.

Bæredygtig virksomhedsdrift er for alle

Bæredygtig virksomhedsdrift er for alle

LEDELSE Virksomheder skal vænne sig til at udarbejde samfundsregnskaber, hvor virksomheden nøje vurderer og redegør for, hvordan den bidrager positivt, og hvordan den belaster samfundet. Det bliver et krav fra myndigheder, investorer, långivere, partnere og kunder, skriver Steen Hildebrandt.

Sådan kan den digitale udvikling støtte den grønne omstilling

Sådan kan den digitale udvikling støtte den grønne omstilling

DIGITAL OMSTILLING Siger man ”grøn og digital omstilling”, så har man dækket de to måske væsentligste dagsordener de kommende ti år. Digitaliseringen og en bæredygtig økonomi kan støtte hinanden – men det er ikke sikkert, at de gør det. Vi ser på, hvad der skal til for at få de to udviklinger til at trække i samme retning.

Grøn + Digital = Danmarks store chance

Grøn + Digital = Danmarks store chance

DIGITAL OMSTILLING Grøn teknologi og digitale offentlige tjenester er begge danske styrkeområder. Men der er brug for koordinering og samarbejde på tværs af det offentlige og det private, hvis Danmark skal udnytte mulighederne for at bruge digital teknologi til at nå klimamålene. KMD’s direktør, Eva Berneke, opfordrer regeringen til at bringe parterne sammen. 

Den traditionelle fagbevægelse organiserer nu kun halvdelen af lønmodtagerne

Den traditionelle fagbevægelse organiserer nu kun halvdelen af lønmodtagerne

POLITIK OG VELFÆRD Fundamentet under den berømmede danske model på arbejdsmarkedet slår dybe revner. Medlemsflugten fra fagbevægelsen er langt større og mere dramatisk end hidtil antaget, viser ny opsigtsvækkende forskning. Fagbevægelsens topfolk ser dybt alvorligt på udviklingen og arbejdsmarkedsforsker opfordrer til politisk handling.

Lizette Risgaard: ”Den udvikling skal bare vendes”

Lizette Risgaard: ”Den udvikling skal bare vendes”

POLITIK OG VELFÆRD De klassiske fagforbund forhandler overenskomster på stribe men organiserer en stadig mindre del af de danske lønmodtagere. Formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation, Lizette Risgaard, vil finde nye måder at organisere lønmodtagerne på for at vende udviklingen.

Analyse af pandemiparathed skød helt forbi målet

Analyse af pandemiparathed skød helt forbi målet

POLITIK OG VELFÆRD Den kendte økonom Branko Milanovic har sammenlignet landenes vurderede pandemiparathed i rapporten ‘Global Health Security Index’ fra 2019 med de faktiske corona-dødstal. GHS-indekset var ikke bare ude af stand til at forudsige udfaldet – tendensen har nærmest været det modsatte af det forventede.

10 trends for sociale investeringer i 2021

10 trends for sociale investeringer i 2021

KOMMENTAR Det er svært at spå, især om en fremtid præget af coronakrisens uforudsigelige dønninger. Den Sociale Kapitalfond vover alligevel pelsen og giver her 10 uvidenskabelige men dog kvalificerede bud på trends, der vil kendetegne markedet for sociale impact-investeringer i 2021.

Anders Dybdal anbefaler

Anders Dybdal anbefaler

KULTURANBEFALING CEO i konsulentbureauet Operate, Anders Dybdal, dykker ned i systemisk tænkning og holder sig opdateret med Altingets nyhedspodcast, Altinget Ajour.

Støtten til systemet vakler

Støtten til systemet vakler

VINTERLÆSNING: Støtten til systemet vakler.

Mistroen og frustrationerne bobler frem fra neden.

Vi ser det i form af romerlys og sortklædte demonstranter i danske byer. Eller som et stormløb på Kongressen i Washington. Og som en endeløs strøm af vrede på sociale medier.

Vi har samlet artikler fra Mandag Morgens arkiv, der ser nærmere på den udfordring, vores demokrati står overfor.

Bliver økonomien ramt af senfølger?

Bliver økonomien ramt af senfølger?

VINTERLÆSNING: Økonomien får lige nu en ordentlig rusketur af coronakrisen.

Vil den være alvorligt forslået, når pandemien gradvist slipper sit tag i vores samfund?

Vi har samlet en række af Mandag Morgens artikler fra det seneste halvår, der ser på, hvilken vej de økonomiske tendenser peger.

Vær en ny leder efter krisen

Vær en ny leder efter krisen

VINTERLÆSNING: På mange arbejdspladser har coronakrisen på rekordtid knust vaner og principper, der ellers virkede som støbt i beton.

Meget er nyt, og vi famler os frem. Vi er i færd med at genskrive manualen.

I den forstand er coronakrisen også en invitation til fornyelse af ledelsesgerningen.

Det er ikke en nem proces. Her finder du fire ledelsesindlæg med hjælp og inspiration til opgaven.

Dystopisk Big Mother eller fagre nye verden?

Dystopisk Big Mother eller fagre nye verden?

VINTERLÆSNING: Algoritmer er ved at indtage den offentlige forvaltning.

På Mandag Morgen har vi gennem længere tid undersøgt, hvad der sker, når big data og kunstig intelligens kan blive hverdag i socialarbejdet, ved domstolene og fastsættelsen af vores ejendomsskat.

Det kan betyde bedre service til den enkelte og bedre udnyttelse af offentligt ansattes tid.

Men det kan også resultere i et koldt og kafkask system, hvor algoritmens uperfekte data vinder over det menneskelige skøn.

Så hvordan sikrer man, at den nye teknologi bruges til borgerne – og ikke blot til systemets – fordel?

De fattigste betaler prisen for to årtiers skattelettelser

De fattigste betaler prisen for to årtiers skattelettelser

POLITIK OG VELFÆRD Danmark er blevet et mindre omfordelende land, viser nye tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Uligheden er voksende, men der er lange udsigter til en ny politisk kurs. Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard maner til tålmodighed. 

2021 kan blive vendepunktet

2021 kan blive vendepunktet

POLITIK OG VELFÆRD Vi har alt for længe stået handlingslammede overfor globale kriser, som vi ved, kræver handling. Klimakrise. Mistillid til demokratiet. Global ulighed. Erfaringerne med at tackle pandemien har skabt et unikt momentum. Måske er 2021 det vindue for forandring, vi har ventet på.

Fagre grønne og digitale fremtidsteknologier

Fagre grønne og digitale fremtidsteknologier

DIGITAL OMSTILLING Blockchain, virtual reality og DNA-baseret hukommelse er blandt de stadig noget eksotiske teknologier, som vil brede sig i de kommende år, og som udmærker sig ved at være langt bedre redskaber til at gøre økonomien mere effektiv og mindre ressourcekrævende. 

ICDK: Den digitaliserede familielæge er mere tilgængelig

ICDK: Den digitaliserede familielæge er mere tilgængelig

DIGITAL OMSTILLING Med en stigende mangel på praktiserende læger kan nye teknologiske løsninger være med til at afhjælpe situationen i Danmark. Der er meget inspiration at hente i Silicon Valley, hvor konsultation via nettet, og selvbetjeningsløsninger til måling af helbredet, er blevet en del af hverdagen for mange. Det skriver Innovation Centre Denmark i Silicon Valley.

Gør klar til de arbejdende seniorer

Gør klar til de arbejdende seniorer

LEDELSE Den aldrende arbejdsstyrke betyder, at ledere vil skulle håndtere en voksende gruppe af aktive seniorer, og det stiller nye krav. Den klassiske aldersbaserede formular for afslutning af arbejdslivet kan ikke længere bruges, skriver Jesper Brask Fischer.

”Hvis du ikke er pissevred, er det fordi du ikke følger med”

”Hvis du ikke er pissevred, er det fordi du ikke følger med”

ØKONOMI Coronakrisen har forværret vilkårene for økonomisk pressede folk, der havde nok at slås med i forvejen. Højlydt utilfredshed og massedemonstrationer mod systemet er brudt ud og eskaleret i årets første uger. For at stoppe vredens vækstvilkår er politikerne nødt til at bevæge sig mentalt ud af 1980’erne og vende sig mod en ny økonomisk virkelighed, mener den britisk-amerikanske økonomiprofessor Mark Blyth.

Julie Arnfred Bojesen anbefaler

Julie Arnfred Bojesen anbefaler

KULTURANBEFALING Fra historiepodcast om mongolernes hærgen i Østeuropa til fantastiske fortællinger fra det enorme russiske grænseland. Ung frontperson bag nyt ukrainsk-dansk ungdomshus giver et indblik i hendes kulturelle forberedelser til jobbet.

Krisestyring for 31 milliarder:  Historisk mange trepartsaftaler under corona

Krisestyring for 31 milliarder: Historisk mange trepartsaftaler under corona

POLITIK OG VELFÆRD Det seneste år har budt på hele 15 trepartsaftaler, som har kostet milliarder af kroner og har reddet tusindvis af arbejdspladser. Coronakrisen har pustet nyt liv i selve hjertet af den berømmede danske model, treparts-institutionen. Førende forskere forudser, at trepartsfesten vil forsætte med aftaler om blandt andet grøn omstilling og de såkaldte andengenerationsreformer.

Lønmodtagere og arbejdsgivere klar til ny generation af reformer

Lønmodtagere og arbejdsgivere klar til ny generation af reformer

POLITIK OG VELFÆRD Efter 15 trepartsaftaler på et år har lønmodtagernes og arbejdsgivernes topfolk fået sult på mere. De er klar til at hjælpe regeringen med nye type af reformer. Lizette Risgaard og Jacob Holbraad har også andre ting på ønskesedlen til nye aftaler.

Algoritmer i socialarbejdet kan hurtigt umyndiggøre borgerne

Algoritmer i socialarbejdet kan hurtigt umyndiggøre borgerne

DIGITAL OMSTILLING Brug af algoritmer og prædiktive data i det borgernære velfærdsarbejde kræver, at vi overvejer nøje, hvordan det forandrer samarbejdet med de berørte familier. Faren er, at vi sætter systemet over borgerne, hvilket er det, vi netop prøver at komme væk fra, skriver Robin Vickery.

S fører klimakamp med skarp gul profil

S fører klimakamp med skarp gul profil

POLITIK Regeringen har gjort sin håndtering af den grønne omstilling til et centralt element i en værdipolitik, der handler om at være tæt på produktions- og provins-Danmark og at lægge afstand til det radikale storby-Danmark.

Ny stil: Blå rådgivere til røde ministre

Ny stil: Blå rådgivere til røde ministre

NYT JOB Både i Udlændinge- og Integrationsministeriet og i Finansministeriet har man ansat folk, der for ganske nyligt har været særlige rådgivere for blå toppolitikere.

Den cirkulære økonomi vil være intenst digital

Den cirkulære økonomi vil være intenst digital

DIGITAL OMSTILLING Den grønne omstilling og den gennemgribende digitalisering hænger uløseligt sammen. Risikoen er, at digitaliseringen fører til et fremmedgjort, overvåget forbrugersamfund. Muligheden er, at detaljerede data, kunstig intelligens og tæt digital sammenkobling skaber en cirkulær og energieffektiv økonomi til gavn for mennesker og natur.

ICDK: Sydkorea viser hvordan madspild kan håndteres

ICDK: Sydkorea viser hvordan madspild kan håndteres

KOMMENTAR Sydkorea har med en blanding af skrap lovgivning og avanceret digital teknologi reduceret madspild til nogle få procent. De koreanske løsninger kunne med fordel inspirere både fødevareindustrien og husholdningerne i Danmark, skriver det danske innovationscenter i Seoul. 

Hvad parforholdet kan lære os om coronaledelse

Hvad parforholdet kan lære os om coronaledelse

LEDELSE Vi skal tage de følelsesmæssige reaktioner efter mange måneders nedlukning alvorligt. Med inspiration fra parforholdet er der en række erkendelser og øvelser, som kan gøre en forskel, skriver erhvervs- og krisepsykolog Louise Dinesen.

Ud af EU, ind i ilden: Det globale Storbritanniens skæbneår

Ud af EU, ind i ilden: Det globale Storbritanniens skæbneår

POLITIK OG VELFÆRD På paradoksal vis er Storbritannien havnet forrest på den globale scene, netop som landet træder endeligt ud af EU. Som vært for klimakonferencen COP26 og årets G7-topmøde kommer premierminister Boris Johnsons ’Global Britain’-vision på omgående prøve. Men hvordan kan det globale Storbritannien gøre sig gældende i 2021? 

Danske virksomheder forsømmer den sociale bæredygtighed

GRØN OMSTIlLLING Danske virksomheder har på tværs af alle sektorer haft et stort fokus på de grønne verdensmål, men billedet er mere broget, når det gælder de sociale mål, viser ny rapport fra Danmarks Statistik.

Coronakrisen har blotlagt det opdelte samfund

Coronakrisen har blotlagt det opdelte samfund

POLITIK OG VELFÆRD For de i forvejen velbjergede danskere var 2020 et lidt begivenhedsløst år fyldt med hjemmearbejde, boomende aktieporteføljer og ekstra værdi på villaen. Andre vil huske året som et trist deja-vu – ufaglærte og udsatte blev endnu en gang ramt hårdest, også selv om politikernes krisehjælp afværgede de største katastrofer.  

Adfærdsændringer skal op på den klimapolitiske dagsorden

Adfærdsændringer skal op på den klimapolitiske dagsorden

GRØN OMSTILLING Vi er endnu langt fra at realisere de omfattende adfærdsændringer, som er en forudsætning for opfyldelsen af Parisaftalen. “CO2-afgift og mærkeordninger er de vigtigste virkemidler for at lykkes,” siger Bente Halkier, adfærdsforsker og medlem af Klimarådet.