IMF: Statsstøtte til fossil energi er chokerende

Verdensøkonomiens brug af fossile brændsler støttes årligt med 5.300 milliarder dollar eller 6,5 pct. af verdens samlede BNP, viser ny rapport fra Den Internationale Valutafond (IMF). Det ryster til myten om, at olie, kul og gas er billige energiformer, siger britisk topøkonom. Det er vand på møllen for den grønne omstilling.

Fossile brændsler bør hurtigst muligt fases ud af verdensøkonomien. Ikke alene fordi de ødelægger miljøet, men også fordi subsidier til fossile brændstoffer dræner verdens statskasser for milliarder, som i stedet kunne bruges på sundhed, uddannelse og vækst.[graph title="Statsstøtte til fossilenergi" caption="Figur 1  " align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/a92cd-cka_fig01_statsstotte-til-fossilenergi.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/ee713-cka_fig01_statsstotte-til-fossilenergi.png" text="Verdens statsstøtte til fossile brændsler, hvad end den er direkte i form af skattesubsidier eller indirekte i form af omkostninger på klima og miljø, udgør hvert år 5.300 mia. dollar.  "]Kilde: “How Large Are Global Energy Subsidies?”, IMF, 2015. [/graph]

Sådan lød budskabet i sidste uge i opsigtsvækkende ny rapport fra Den Internationale Valutafond, IMF. Rapporten konstaterer, at fossile brændsler lægger beslag på en langt større del af verdensøkonomien, end man hidtil har anslået. Verdens lande bruger hvert år 5.300 milliarder dollar på at understøtte brugen af fossile brændsler og på at imødegå skadevirkninger på lokalt og globalt miljø. Det svarer til 10 millioner dollar i minuttet.

Vítor Gaspar, der er direktør for afdelingen for finansielle anliggender i IMF og tidligere finansminister i Portugal, kalder de nye tal "chokerende".

Login