IMF: Statsstøtte til fossil energi er chokerende

Verdensøkonomiens brug af fossile brændsler støttes årligt med 5.300 milliarder dollar eller 6,5 pct. af verdens samlede BNP, viser ny rapport fra Den Internationale Valutafond (IMF). Det ryster til myten om, at olie, kul og gas er billige energiformer, siger britisk topøkonom. Det er vand på møllen for den grønne omstilling.
Claus Kragh

Fossile brændsler bør hurtigst muligt fases ud af verdensøkonomien. Ikke alene fordi de ødelægger miljøet, men også fordi subsidier til fossile brændstoffer dræner verdens statskasser for milliarder, som i stedet kunne bruges på sundhed, uddannelse og vækst.[graph title="Statsstøtte til fossilenergi" caption="Figur 1  " align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/a92cd-cka_fig01_statsstotte-til-fossilenergi.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/ee713-cka_fig01_statsstotte-til-fossilenergi.png" text="Verdens statsstøtte til fossile brændsler, hvad end den er direkte i form af skattesubsidier eller indirekte i form af omkostninger på klima og miljø, udgør hvert år 5.300 mia. dollar.  "]Kilde: “How Large Are Global Energy Subsidies?”, IMF, 2015. [/graph]

Sådan lød budskabet i sidste uge i opsigtsvækkende ny rapport fra Den Internationale Valutafond, IMF. Rapporten konstaterer, at fossile brændsler lægger beslag på en langt større del af verdensøkonomien, end man hidtil har anslået. Verdens lande bruger hvert år 5.300 milliarder dollar på at understøtte brugen af fossile brændsler og på at imødegå skadevirkninger på lokalt og globalt miljø. Det svarer til 10 millioner dollar i minuttet.

Vítor Gaspar, der er direktør for afdelingen for finansielle anliggender i IMF og tidligere finansminister i Portugal, kalder de nye tal "chokerende".

Rapporten med titlen "How Large Are Global Energy Subsidies?" slår fast, at de fossile energier alt i alt understøttes for 6,5 pct. af det globale bruttonationalprodukt, BNP. I nogle lande i Asien er dette tal helt oppe på 16 pct. Se figur 1.

Når de samlede omkostninger ved fossile brændsler i dag vurderes til at være væsentlig højere, end man hidtil har anslået, skyldes det, at IMF prissætter lokale miljøskader og globale klimaskader højere end tidligere.

Nicholas Stern, en af verdens førende økonomer med speciale i klimaforandringernes økonomiske konsekvenser, kalder analysen fra IMF meget vigtig.

”Den ryster myten om, at fossile brændsler er billige, ved at vise, hvor høje de reelle omkostninger ved at bruge dem egentlig er,” siger Nicholas Stern til Financial Times og tilføjer, at IMF-rapporten efter hans opfattelse fortsat undervurderer de reelle omkostninger forbundet med den fossilt baserede globale energiøkonomi.

IMF-rapporten er det sidste i en række eksempler på, at vigtige internationale og nationale økonomiske institutioner forandrer deres grundlæggende parametre i deres energi- og klimaøkonomiske analyser. Tidligere har Bank of England opfordret landets finansielle virksomheder til at vurdere, om klimarisici og risici ved fossile investeringer er korrekt prissat. De nye analyser styrker på den anden side det økonomiske ræsonnement bag projekter inden for vedvarende energi og gør dermed disse projekter mere konkurrencedygtige.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu