Industrien tror ikke på den fuldautomatiske fabrik

Fremtidens robotter bliver fantastiske værktøjer. Men robotterne skal stadig fodres med ideer, og den menneskelige behændighed går aldrig af mode, lyder det fra både professor og industrikæmpe.

Debatten om automatisering handler meget ofte om alle de arbejdspladser, der forsvinder, når robotter og kunstige intelligenser tager over. Men selv hvis – eller når – den fuldautomatiske produktion bliver en realitet, vil menneskets rolle ikke være udspillet.

Det mener professor i virksomhedsteknologi på Aalborg Universitet og mangeårig robotforsker Ole Madsen. Han fremhæver, at mange virksomheder i dag taler om såkaldt human centered automation, når de arbejder med at implementere robotteknologi – altså automation med mennesket i centrum.

”Det kunne jo godt være et realistisk scenarie, at alting ender med at blive fuldautomatiseret, og et stykke ad vejen har det også været det fokus, der tidligere har været i automatisering, at det har handlet om at få mennesket ud. Men det er ikke det, der er det primære længere,” siger Ole Madsen.

I stedet arbejder virksomhederne med den optimale udnyttelse af de ’mennesketimer’, der bliver frigjort, når maskinerne klarer det tunge arbejde.

”Der vil selvfølgelig forsvinde funktioner, og der vil også være brug for færre medarbejdere. Men fokus er i dag på arbejdsprocesserne og forretningssystemerne og på at skabe det mest effektive flow. I den proces flytter menneskets rolle sig til at blive mere overvågende og idéskabende, men den bliver ikke udspillet, og mennesker har altså stadig en behændighed, som det bliver svært at efterligne,” siger han.

Flere får adgang til robotter

Ole Madsen understreger ligesom flere andre eksperter, at der er gigantisk potentiale for at sende flere robotter ind i den danske fremstillingsindustri. Det er der også stort politisk fokus på. I august lancerede regeringen det nye Erhvervspartnerskab for avanceret produktion, der over de næste fire år dels skal formidle viden, og dels uddele 42 mio. kr. til fremme af ny teknologi i danske produktionsvirksomheder.

Tiltaget er en udløber af Erhvervs- og Vækstministeriets ’Redegørelse om vækst og konkurrenceevne’ fra starten af året, som bl.a. viste, at de mest automatiserede virksomheder har næsten dobbelt så høj arbejdskraftproduktivitet som gennemsnittet og producerer værdi for op mod 1.600 kr. per arbejdstime per mand. Gennemsnittet ligger på omkring 800 kr.

Eksperter, rådgivere og selv fagbevægelsen tager derfor godt imod regeringens håndsrækning til robotiseringen. Det gælder også Ole Madsen, der i det hele taget ser en udvikling, hvor nye brancher og mindre virksomheder får lettere adgang til ny teknologi. Han fremhæver den kendte blå robot-arm til brug i industrien fra fynske Universal Robots, der er forholdsvis billig, yderst fleksibel og ikke mindst enkel at anvende.

”Den har været med til at sænke barrieren væsentligt, og samtidig kommer der i takt med digitaliseringen hele tiden nye fantastiske værktøjer, der er målrettet effektivisering i industrien,” siger han.

Ole Madsen forudser, at opfattelsen af robotter som netop værktøjer bliver mere udbredt. I den forbindelse fremhæver han to tendenser:

”For det første bevæger vi os mod, at robotterne bliver mere intelligente. Hvor vi i dag fortæller robotten, hvordan den skal løse en opgave, vil vi i fremtiden blot skulle fortælle den, hvad det er for en opgave, vi skal have løst, og så finder den mere eller mindre selv ud af hvordan.”

”For det andet handler det mere og mere om, hvordan teknologien kan understøtte medarbejderne og virksomheden i det hele taget. Man kan sige, at robotten bliver mere ligesom et klassisk håndværktøj; den kan nok ikke hænge på væggen, men man henter den, når man skal bruge den.”

Haldor Topsøe: Vi af-automatiserer også

Hos en af landets største virksomheder, katalysatorvirksomheden Haldor Topsøe, spiller robotter en naturlig stor rolle på virksomhedens i alt 15 fabriksanlæg i Danmark, USA, Kina og Brasilien. Alle steder har produktionen et meget højt automationsniveau, og mange processer foregår stort set uden menneskelig indvirkning.

Alligevel understreger produktionsdirektør Henrik Guldberg Pedersen, at netop det humane aspekt i automatiseringen er afgørende.

”Automatisering skal ikke bare iværksættes for at erstatte medarbejdere, men for at understøtte medarbejdere, og vores erfaring er klart, at det er det rigtige samspil mellem mennesker og maskiner, der skaber den højeste værdi,” siger Henrik Guldberg Pedersen og fortsætter:

”Det handler selvfølgelig om at arbejde mere systematisk og mere effektivt, men altid ud fra en holistisk tilgang.”

Han fastslår, at der endnu er meget lang vej til en produktion fuldstændig uden menneskelig indblanding. Samtidig anerkender han, at robotter naturligt medfører færre ansatte, men, endnu vigtigere, medfører de nye funktioner og skaber nye muligheder. Det afgørende er, at man gør det smart, når man implementerer ny teknologi, lyder det.

”Teknologien og robotterne spiller en afgørende rolle i fremtiden, men det gør medarbejderne altså også. Og nogle steder har vi endda af-automatiseret processer, fordi det havde skabt en stivhed i situationer, hvor fleksibiliteten var vigtigere,” siger Henrik Guldberg Pedersen.

Denne artikel er fra særtillægget “Når teknologien tager over, giver det plads til mennesket”, hvor vi sætter fokus på, hvordan teknologien i højere grad kan blive til muligheder end til trusler. Du kan læse hele tillægget her.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu