Kulturanbefaling af 
Ingeborg Gade

Kulturel eskapisme

I sin fritid giver Ingeborg Gade slip på den rationelle logik, der kendetegner hendes fag, og fordyber sig i magisk-realistiske fortællinger. Og så anbefaler hun en udstilling, der går tæt på en af de helt nære relationer, vi mennesker har.

Set for nylig

Ingeborg Gade

Hun har siden 2017 været direktør i Ankestyrelsen. Før da var hun underdirektør i Skat.

Jeg var i den grad klar, da museerne endelig slog dørene op, og jeg bookede straks et timeslot på Louisiana og et bord på restauranten. Det var fantastisk at sidde i skumringen og nyde udsigten fra restauranten, for derefter at gå rundt på et tyst og affolket Louisiana. Udstillingen ’Mor’ havde lokket mig med sine provokerende og decideret uhyggelige værker om moderdyret. Men hvis jeg skal være ærlig, var det, der gjorde størst indtryk på mig, de små sedler som besøgende havde skrevet om deres mor og hængt op på opslagstavler ved indgangen til udstillingen. Hver seddel fortalte en historie om en mor. Nogle sedler beskrev stærke og givende mødre. Andre beskrev mødre, der måske ikke levede op til forestillingen om en ”god” mor. Det, der stod tilbage, efter at jeg havde læst sedlerne og set udstillingen, var, at uanset hvilken mor man har (eller er), så fylder mor på godt og ondt.

Læst for nylig

Her burde muligvis stå en anbefaling af en ny bog om ledelse. Men sandheden er, at jeg læser skønlitteratur, når jeg selv kan vælge. Helst noget, der er langt fra den rationelle og logiske virkelighed, som kendetegner jura. En af de bøger, der senest har gjort indtryk, er ’The Night Swimmer’ af Matt Bondurant. Den handler om et par, der flytter fra USA til den irske vestkyst, men også om mærkelige væsner, overnaturlige hændelser og havsvømning under ekstreme forhold. De fleste af mine yndlingsbøger er af samme magisk-realistiske skuffe. Fra Haruki Murakamis ’Trækopfuglens krønike’ til Jón Kalman Stefánssons ’Sommerlys og så kommer natten’. Hvis jeg skal pege på én magisk-realistisk bog, som man skal læse, før man dør, er der ingen tvivl: ’100 års ensomhed’ af Gabríel Garcia Márquez. En virkelig god bog, der desuden giver et enestående indblik i Colombias omtumlede og farverige historie. 

Hørt for nylig

Roskilde Festival, hvor jeg har været fast gæst, siden jeg var 16 år, er nu for andet år i træk aflyst. Det var ikke uventet, men alligevel trist. For Roskilde er noget særligt. På Roskilde kan man – også når man er så gammel som mig – mærke samme frihed og fællesskab, som da man var på festival for første gang. Måske man kan se Roskilde Festival som en omgang magisk realisme, man kan tage og føle på. Jeg havde glædet mig til at høre ’The Strokes’, som med The New Abnormal præsterede et af de bedste album sidste år. Jeg havde også set frem til ’Idles’ og ’Cage the Elephant’. Nu krydser jeg fingre for, at de gæster Roskilde i 2022. Men jeg tager ingen chancer denne gang. Derfor har jeg allerede nu købt billet til ’Fontaines D.C.’ i april næste år. Og så ses vi på Roskilde i 2022!

Omtalte personer

Ingeborg Gade

Direktør, Ankestyrelsen
cand.jur. (Københavns Uni. 1996)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu