Nordea solgte dårlig swapaftale til Region Nordjylland

Helt frem til 2029 skal Region Nordjylland betale Nordea en fast rente på 5,85 procent som følge af en gammel renteswap. Aftalen var skæv fra starten, vurderer eksperter.

Regionerne hænger på dyre lån

Mens danskerne kappes om at låne penge til noget nær nul i rente, hænger flere af landets regioner fast i gamle aftaler om tårnhøje faste renter mange år frem i tiden. Det gælder blandt andet Region Nordjylland, der helt frem til 2029 betale Nordea en fast rente på 5,85 procent som følge af en gammel renteswap. Resultatet er svært at tage fejl af: Flere penge til bankerne og færre til hospitalerne. 

Flere penge til bankerne og færre til hospitalerne: Regionerne hænger på dyre lån

Nordea solgte dårlig swapaftale til Region Nordjylland

Regionsrådsformand Ulla Astman (S) skrev i januar 2011 under på en aftale, der har vist sig at være særdeles bekostelig for Region Nordjylland.

I aftalen, som Mandag Morgen er i besiddelse af, forpligtede Astman og hendes daværende direktør regionen til at betale en fast rente på 5,85 procent om året til Nordea i forbindelse med et lån på 355 millioner kroner. Selvom renten i resten af samfundet længe har ligget tæt på nul, er regionen derfor bundet til at betale høje renter til banken helt frem til november 2029.

Da aftalen blev indgået, var den aktuelle rente på regionens variabelt forrentede lån blot 1,1 procent. Siden da er renten kravlet helt ned under nul.




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu