Innovationscenter: Internationale investorer kigger nu mod Danmark

KOMMENTAR: Flere internationale investorer mener, at innovative virksomheder opstår i krisetider. Coronakrisen er ikke anderledes. Derfor investerer internationale investorer stadig i innovative startupvirksomheder. Og flere mener, at det danske startupmiljø er interessant.

Af Louise Vibjerg Thomsen og Lasse Vinther-Grønning
Hhv. seniorrådgiver og administrerende direktør, Innovation Centre Denmark, Tel Aviv

Covid-19 har ikke blot krævet mange menneskeliv og kostet os dyrt. Nu følger en verdensomspændende økonomisk krise, som mange spår til at blive den værste siden Den store depression.

Særligt for startupvirksomheder uden meget sul på kroppen kan krisen få dødelige konsekvenser. Mange startupvirksomheder er nervøse for, at investorer nu trækker sig, og at det bliver udfordrende at rejse venturekapital i de kommende år. 

The worst of times, the best of times

Imod alle forventninger ser det dog ikke ud til, at internationale investorer lukker pengekassen i. Tværtimod. Krisen er tragisk, men samtidig åbner den for gyldne muligheder for innovationslande som Danmark, Israel og USA. Mange investorer ser innovation og teknologiudvikling som vejen ud af krisen. Og der er en voksende tro på, at startupvirksomheder er redningen. 

”Vi er vidner til en usædvanlig eksplosion af innovative ideer, gennembrydende teknologier og imponerende talenter, som kan revolutionere verden. Investorer ønsker at være en del af det,” forklarer Jonathan Medved.

Medved er administrerende direktør for israelske OurCrowd, der er verdens største crowdfundingplatform med investeringer for over 10 milliarder kroner siden 2013. OurCrowd investerer i startupvirksomheder over hele verden, og siden covid-19-udbruddet har OurCrowd oplevet en stigning i investeringer.

Naturligvis vil nogle investorer tabe penge under krisen. Nogle venturefonde vil have færre penge til nye investeringer, fordi partnere såsom pensionskasser mister lysten til at investere. Men generelt er kriser det bedste tidspunkt for nye investeringer, forklarer Jonathan Medved.

”Som investor kan man lige nu gøre en god handel, fordi mange startupvirksomheder er faldet i værdi. Seriøse investorer foretager under alle omstændigheder langsigtede investeringer. Krisen holder dem ikke tilbage. Hvordan lyder nul procent i rente? Investorer har ikke råd til at være tilbageholdende med investeringer netop nu.”

Den amerikanske iværksætter og investor Carey Smith solgte for et par år siden sin virksomhed for 3,5 milliarder kroner. Siden har han investeret i amerikanske og israelske startupvirksomheder via sin investeringsfond Unorthodox Ventures med kontor i USA og Israel.

”Intet er så skidt, at det ikke er godt for noget,” siger Carey Smith:

”Som enhver krise bringer også denne krise nye muligheder med sig, både for investorer og startups. Selvom krisen synes at ville vare i lang tid, er det kort tid i et investorperspektiv. En krise som covid-19 får ikke folk til at holde op med at investere, hvis de har penge, og det har mange stadig. Penge i banken gør ingen nytte.”

Make lemonade out of lemons

Både Medved og Smith mener, at startupvirksomheder har mulighed for at udnytte krisen til at skabe vækst. Virksomheder bør ikke kun tænke på at overleve, men på selv at vokse under krisen.

Jonathan Medved og Carey Smith er også enige om, at virksomheder selvfølgelig også skal spare, hvor de kan. Det siger sig selv. I krisetider er penge sparet nemlig penge tjent. Men nu er også tiden, hvor iværksættere er tvunget til at være agile, ellers bliver de irrelevante. Dette er tiden til forandring og genopfindelse. Til at udfordre antagelser og tilpasse produkter til de nye realiteter, understreger de.

Ifølge Medfved og Smith har man i mange år beskæftiget sig med nice to have. Men nu vil det være need to havefor en tid. Vi går fra at innovere for at få penge fra folk, som har penge til at innovere for folk, som ikke har penge. Størstedelen af de startupvirksomheder, som var relevante, inden corona bankede på vores dør, kan tilpasse sig og forblive relevante. Meget få af de virksomheder, som ikke tilpasser sig, vil overleve, forudser Medved og Smith.

Investorerne afliver dog samtidig tanken om, at man kan skabe et nyt produkt på fire uger, som man så ofte hører om i innovationskredse for tiden. Sådanne produkter er kun skabt for at score kassen og vil aldrig finde investeringer.   

Gyldne muligheder

Den dansk-israelske iværksætter og investor Dan Gelvan har udviklet adskillige startupvirksomheder i Israel inden for digital sundhed, og han har investeret i utallige israelske og danske startupvirksomheder.

Gelvan ser også krisen som en gylden mulighed for mange startupvirksomheder:

”Mange barrierer som industrien har forsøgt at fjerne i årevis er pludselig væk. Den danske konservatisme har været innovations største fjende. Særligt det offentlige har haft svært ved at prøve nye ting, så længe det, man havde, var godt nok. If it ain’t broken, don’t fix it.

”I Danmark stræber vi ikke efter det optimale, blot godt nok. Men nu har corona tvunget offentlige og private til at tænke i nye baner og agere anderledes uden for meget omsvøb og bureaukrati. Når først man har haft en positiv oplevelse, er det svært at gå tilbage til det gamle.”

Dan Gelvan følger op på svadaen:

”Er der nogen af os, som har lagt mærke til, at bankerne har været lukkede? Er der nogen, som har savnet at sidde i lægens venteværelse? Eller som ønsker at vente på elektrikeren, hvis man selv kan klare det med remote-hjælp? Millioner af mennesker har pludseligt haft en positiv oplevelse online. Startupvirksomheder kunne ikke have bedt om bedre markedsanalyse.”

Alt i alt spår de tre investorer, at 2020 bliver et gyldent år for investeringer, og at mange om fem-ti år vil se tilbage og spørge sig selv: ”Hvorfor investerede jeg ikke mere i 2020?”

Internationale investorer kigger mod Danmark

På innovationscenteret i Tel Aviv ser vi en stigende interesse blandt israelske og amerikanske investorer i at investere i danske startupvirksomheder. En af dem er netop Carey Smiths Unorthodox Ventures.

”Danmark er et cool sted. Investorer er tiltrukket af startupvirksomheder i lande som Danmark og Israel, hvor uddannelses- og innovationsniveauet er højt, og markedet er lille. Det tvinger gode startups til at tænke mere internationalt og mere fleksibelt,” forklarer Carey Smith.

”Danske iværksættere har et enormt drive til at gøre en forskel og break the glass ceiling. De er villige til at lære af andre og forstår, at de selv skal skabe deres egen succes. At være en startup fra Danmark er i sig selv noget, som enhver investor vil være tiltrukket af.”

Jonathan Medved tilføjer, at startupvirksomheder i lande som Israel og Danmark vil komme godt ud af krisen, fordi de ved, hvordan man når længere med færre midler:

”Både Israel og Danmark er førende i den sektor, som nu er mere relevant end nogensinde før, nemlig life science. Og dette er ikke den sidste pandemi. Nu byder mulighederne sig for mange startupvirksomheder, og det gælder om at smede, mens jernet er varmt.”

 

Forrige artikel Offentlige virksomheder har stærkere mødedisciplin Offentlige virksomheder har stærkere mødedisciplin Næste artikel Corona-app er det perfekte overvågningsvåben Corona-app er det perfekte overvågningsvåben

Essay: Et nyt Danmark på vind og brint

Essay: Et nyt Danmark på vind og brint

GRØN OMSTILLING Esbjerg boomer, Aalborg Portland er CO2-neutral, og Hobro fører på brint. Tag med på tur i det forandrede Danmark anno 2031, sådan som det tager sig ud i Mandag Morgens scenarie.

Derfor satser Danmark nu milliarder på brint

Derfor satser Danmark nu milliarder på brint

GRØN OMSTILLING Danmark vil i fremtiden kunne producere fire gange så meget strøm, som vi selv kan bruge. Derfor melder regeringen og Danmarks største virksomheder sig nu ind i udviklingen af det nye energiindustrielle kompleks i Europa, hvor grøn brint skal erstatte olie og gas. Danmarks brintsatsning er inspireret af Holland, der på sin side køber både vindmøller, fjernvarme og bedre klimastatistikker i Danmark.

Hollandsk diplomat:

Hollandsk diplomat: "Brint er the missing link i den grønne omstilling"

GRØN OMSTILLING Hollands særlige brintambassadør, Noé van Hulst, hilser Danmark velkommen som en ny og ambitiøs spiller i den hastigt voksende europæiske brintindustri. Hans vision er et transeuropæisk brintnetværk baseret på genbrugte gasrørledninger – og danske vindmøller spiller en central rolle.

Esbjerg bliver Nordeuropas centrum for havvind

Esbjerg bliver Nordeuropas centrum for havvind

GRØN OMSTILLING Esbjerg Havn er Europas absolut førende inden for udskibning af havvindmøller. Antallet af havvindmøller i Europa vil vokse til det 20-dobbelte over de næste tre årtier. Danmarks yngste storby står foran kraftig grøn vækst og en kraftig internationalisering.

Margrethe Vestager: Hurtigere politik giver færre resultater

Margrethe Vestager: Hurtigere politik giver færre resultater

LEDELSE Margrethe Vestager har en irritation: Moderne politik går djævelsk hurtigt, og politikeres kommunikation handler efterhånden om alt andet end selve politikken. På trods af at hun for mange er billedet på den moderne politiker, der er god på både Twitter og klassiske medier, betragter hun sig selv som gammeldags. Grundighed er en dyd, der bør bevares.

Fremtidens arbejde kalder

Fremtidens arbejde kalder

KOMMENTAR Industrialderens tid er for alvor sluttet med coronakrisen. Nu kan vi se, at digitale og fleksible løsninger er vejen frem for et sundt arbejdsliv. Derfor er det ikke nok at gøre noget for Arne – vi må også sørge for, at hans børn og børnebørn ikke ender ligesom ham. 

Innovationscenter: Indiens storbyer skal vokse – men også være til at bo i

Innovationscenter: Indiens storbyer skal vokse – men også være til at bo i

KOMMENTAR: Indiens byer vokser vildt, og det samme gør udfordringerne med at håndtere forurening, klimabelastning og den grundlæggende forsyning med vand og sanitet. Indiens smart city-program skal bruge ny teknologi til at stimulere vækst og udvikling, samtidig med at man undgår, at forureningen forværres yderligere.

Her er Mette Frederiksens pension til Arne og andre nedslidte

Her er Mette Frederiksens pension til Arne og andre nedslidte

POLITIK OG VELFÆRD Efter sommerferien fremlægger regeringen sit forslag til en tidlig ret til folkepension. Reformen bygger først og fremmest på, hvor længe danskerne har været på arbejdsmarkedet, og ikke på den branche, man har arbejdet i. Reformen tager ifølge Mandag Morgens oplysninger også højde for store kønsforskelle. Topledere i fagbevægelsen hilser forslaget velkommen.

Lederaktivisterne kommer

Lederaktivisterne kommer

LEDELSE De leder med deres meningers mod, føler sig frem gennem shitstorme og bryder grænser og logik for at gå forrest for hjertesagen. Det er ikke nemt at være lederaktivist, men gøres det rigtigt, er der gevinster at hente på bundlinjen, i arbejdslivet og for selvforståelsen, skriver Mads Thimmer, CEO i Innovation Lab.

Eksperter: Regeringens biomasselov får lille effekt på klimaet

Eksperter: Regeringens biomasselov får lille effekt på klimaet

GRØN OMSTILLING Regeringens nye biomasselov vil ikke sikre et bæredygtigt forbrug af biobrændslerSå langt er eksperterne enige. Men hvad skal der så til? Mandag Morgen har samlet 11 konkrete forslag fra eksperter i klima, energi og skovbrug.

Færre flygtninge kommer i job efter paradigmeskiftet

Færre flygtninge kommer i job efter paradigmeskiftet

POLITIK OG VELFÆRD Målet med det kontroversielle paradigmeskifte af udlændingepolitikken var at sende flere flygtninge tilbage til deres oprindelsesland, så snart det var muligt. Her godt et år senere ser kursskiftet nærmere ud til at have bidraget til lavere beskæftigelse.

Set, læst og hørt: Rane Willerslev

Set, læst og hørt: Rane Willerslev

Rane Willerslev er fascineret af de store paradokser i tilværelsen og anbefaler en podcast, der udfordrer lytteren til at undre sig over det åndelige.

En sløv grøn kickstart

En sløv grøn kickstart

KOMMENTAR Hvis den grønne omstilling og genopretningen af samfundsøkonomien efter coronaen skal spille konstruktivt sammen, så må regeringen vise omverdenen sine kort og fortælle, hvordan den forestiller sig processen.

Er robotter ved at indtage dansk politik?

Er robotter ved at indtage dansk politik?

KOMMENTAR Taktiske manøvrer og strategiske hensyn dikteret af særlige rådgivere og spindoktorer har overtaget styringen af magthaverne. ”Ingen kommentarer” er ved at blive et problem for folkestyret, skriver John Wagner.

Mange virksomheder forventer mere hjemmearbejde

Mange virksomheder forventer mere hjemmearbejde

NY VIDEN En rundspørge til DI’s Virksomhedspanel viser, at 70 procent af virksomhederne har øget brugen af hjemmearbejde under nedlukningen. Af dem ønsker 40 procent mere hjemmearbejde fremover.

Tidligere sikkerhedsrådgiver: USA's Kina-politik handler kun om Trumps genvalg

Tidligere sikkerhedsrådgiver: USA's Kina-politik handler kun om Trumps genvalg

EKSKLUSIVT UDDRAG Intet er helligt for Donald Trump. Hverken forfatning, Taiwan, demokratiet i Hong Kong eller millioner af kinesiske muslimer i genopdragelseslejre, skriver hans forhenværende sikkerhedsrådgiver. I en aktuel bog om sin tid i Det Hvide Hus beskriver John Bolton den amerikanske præsident som en mand, der svigter alle demokratiske værdier for at sikre sit eget genvalg.

Live: Virksomhederne og teknologi: Hvem har ansvaret for demokratiet?

Live: Virksomhederne og teknologi: Hvem har ansvaret for demokratiet?

TV: Under overskriften “Virksomhederne og teknologiens demokratiske ansvar” interviewer Mandag Morgens tværgående chefredaktør, Lisbeth Knudsen, først bestyrelsesformand i Novo Nordisk, Lars Rebien Sørensen, og efterfølgende, Matthew Prince, CEO, Cloudflare.

Klimagevinsten ved hjemmearbejde drukner i mere biltrafik

Klimagevinsten ved hjemmearbejde drukner i mere biltrafik

GRØN OMSTILLING Danskernes har fået smag for at arbejde fra distancen. Men det vil næppe give bedre plads på motorvejene, vurderer trafikforskere. Til gengæld kan det forstærke nedturen for den offentlige trafik, der er nødt til at tænke i helt nye baner. 

Nyt job: Rossens svære balancegang hos Danfoss

Nyt job: Rossens svære balancegang hos Danfoss

Statsministerens helt særlige rådgiver Martin Rossen bliver lobbychef hos Danfoss. Han vil gerne ud af rampelyset, men både oppositionen og medierne vil holde skarpt øje med hans ageren fremover.

Design af en uperfekt fremtid

Design af en uperfekt fremtid

KOMMENTAR Fremtidsscenarier kan give kød og blod til virksomhedens strategiarbejde. Men de er ikke meget værd, hvis de kun tegner et rosenrødt billede af fremtiden. Virkeligheden er ikke perfekt – hverken nu eller i fremtiden – og derfor er uperfekte fremtidsscenarier det bedste grundlag for at forestille sig, hvad der fører til succes.

Teknologi i den gode sags tjeneste

Teknologi i den gode sags tjeneste

Af og til møder man eksempler på teknologi, der kan mobilisere det bedste i mennesker, og som gør det muligt for os at skabe værdi, som var utænkelig uden teknologien.  

Økonomi alene lokker ikke ufaglærte tilbage på skolebænken, Hummelgaard

Økonomi alene lokker ikke ufaglærte tilbage på skolebænken, Hummelgaard

KOMMENTAR Hvis beskæftigelsesministeren vil have flere danskere til at efteruddanne sig, skal vi være bedre til at forstå, hvorfor så mange kortuddannede og ufaglærte ikke vil tilbage på skolebænken. Økonomiske incitamenter spiller ofte kun en mindre rolle, skriver konsulent Per Andersen.

Om at genforhandle det normale

Om at genforhandle det normale

LEDELSE Coronakrisen har haft omkostninger, men også vist nye veje. Nu handler det om at genforhandle rutinerne – med det bedste af det gamle og det nye. Der er bare den hage, at vi slet ikke er enige om, hvad det bedste er, skriver Klaus Majgaard.

Bæredygtig omstilling for lejernes penge

Bæredygtig omstilling for lejernes penge

GRØN OMSTILLING Et nyt forslag fra Københavns Kommune kræver bæredygtighedscertificering af alment boligbyggeri. Det åbner spørgsmålet, om samfundet kan tillade sig at kræve mere grøn omstillingsvilje af de fattigste lejere end af boligejerne. Boligforeningerne frygter, at dyre miljøkrav vil svække andelen af almennyttige boliger i byerne yderligere. 

Fire scenarier for dansk eksport til briterne

Fire scenarier for dansk eksport til briterne

Brexit vil ramme dansk eksport uanset udfaldet af de aktuelt fastkørte forhandlinger med EU, estimerer Copenhagen Economics i ny analyse. Med en frihandelsaftale forventes eksporten af varer og tjenester til Storbritannien i 2030 at være mellem 12 og 17 procent lavere, end hvis Storbritannien fortsat var medlem af EU.

Coronakrisen forværrer den høje ledighed blandt nyuddannede

Coronakrisen forværrer den høje ledighed blandt nyuddannede

POLITIK OG VELFÆRD Sol, sommer og studieafslutning. Men for mange af de kommende dimittender bliver festen blot startskuddet på en lang periode med arbejdsløshed. Før coronakrisen ramte Danmark, var der store problemer med at få nyuddannede – især akademikere – ud på arbejdsmarkedet trods rekordstor beskæftigelse. Det problem er kun blevet forværret de seneste måneder. Jobcentre frygter, at de unge bliver hængende i arbejdsløshed, og efterlyser initiativer fra regeringen.

Nyuddannede skal på efteruddannelse

Nyuddannede skal på efteruddannelse

POLITIK OG VELFÆRD Stærkt stigende arbejdsløshed blandt nyuddannede akademikere får borgmestre og jobcentre til at tænke nyt. De tilbyder kurser i de jobfunktioner, som nyuddannede efter fem års uddannelse ikke har tilegnet sig. Og så efterlyser de bedre muligheder for at etablere praktikforløb i virksomheder.

Fagforeninger frygter corona-generation af arbejdsløse nyuddannede

Fagforeninger frygter corona-generation af arbejdsløse nyuddannede

POLITIK OG VELFÆRD Coronakrisen kan kaste denne sommers nyuddannede akademikere ud i en sort sommer med høj ledighed og holde dem i mørket mange år frem. Fagforeningerne er klar med en lang ønskeseddel til regeringen for at holde hånden under nyuddannede ledige.

Partnerskaber mellem universiteter og virksomheder skal sende flere studerende i job

Partnerskaber mellem universiteter og virksomheder skal sende flere studerende i job

POLITIK OG VELFÆRD Særligt universiteter skal hjælpe studerende med at bygge bro fra uddannelse til job. Det siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen og bebuder forslag om etablering af nyt partnerskab mellem unge, universiteter og virksomheder efter sommerferien. Kommuner og jobcentre håber på invitation til at deltage i partnerskabet.

Revisorer har også følelser

Revisorer har også følelser

LEDELSE Hvis der er noget sted, hvor facaderne altid har været oppe, er det hos Deloitte. Det har været: på med uniformen, hav travlt, hast videre. Ingen tid til dyb snak. Efter mere end tyve år i revisionsforretningen fik partner Henrik Wellejus nok. Revisionsforretningen skal være bedre til at tale om følelser, og der skal sættes mere pris på værdiskabelse frem for timer.

Set, læst og hørt: Anja Philip

Set, læst og hørt: Anja Philip

Anja Philip lader sig inspirere af samarbejdet, der gjorde månelandingen mulig, og anbefaler en spændende serie, der dykker ned i New Yorks ultraortodokse jødiske miljø.

Hov, sagde vi lige farvel til konkurrencestaten?

Hov, sagde vi lige farvel til konkurrencestaten?

ØKONOMI Coronakrisen er også en økonomisk krise og en idékrise. På ingen tid er gamle dogmer styrtet i grunden, og for første gang i årtier har etik trumfet økonomi som det vigtigste politiske pejlemærke. Er det et farvel til den udskældte konkurrencestat?

Den grønne dagsorden har rejst sig fra coronaens aske

Den grønne dagsorden har rejst sig fra coronaens aske

Efter syv ugers dvale i skyggen af coronakrisen viser nye tal, at den grønne dagsorden igen er tilbage på fuld styrke. Specielt klimahandlingsplaner og pres fra Klimaråd og støttepartier fylder i omtalen postcorona.

Skal vi også løse fremtidens kriser med politisk mavefornemmelse?

Skal vi også løse fremtidens kriser med politisk mavefornemmelse?

POLITIK Fremtiden vil sandsynligvis byde på nye kriser, der rammer endnu voldsommere end corona. Og med den brusende digitale informationsstrøm bliver det stadigt sværere for politikere at reagere rationelt. Der er derfor brug for en grundlæggende afklaring af, hvordan vi træffer krisebeslutninger, skriver adfærdspsykolog Anders Colding-Jørgensen.

Vi skal læne os ind i teknologiens muligheder

Vi skal læne os ind i teknologiens muligheder

DIGITAL OMSTILLING De største forandringer fra digitaliseringen kommer ikke af, at vi kan gøre det samme, som vi plejer, på en lettere måde – men fordi vi kan gøre noget helt nyt, der slet ikke var muligt førhen, siger Anders Hvid, medforfatter til Sirikommissionens afsluttende rapport.

ICDK: Kina, kul og klima

ICDK: Kina, kul og klima

GRØN OMSTILLING Kina skal knække kurven for CO2 udledning inden 2030, men omstillingen er en udfordring i et land, hvor kul ikke kun er det vigtigste brændstof i økonomien, men også udgør en hjørnesten i beskæftigelsen. Hvis det skal lykkes, er der ikke kun brug for teknisk udvikling, men også forskning og innovation i forhold til de sociale konsekvenser af den grønne omstilling.