Innovationscenter: Internationale investorer kigger nu mod Danmark

KOMMENTAR: Flere internationale investorer mener, at innovative virksomheder opstår i krisetider. Coronakrisen er ikke anderledes. Derfor investerer internationale investorer stadig i innovative startupvirksomheder. Og flere mener, at det danske startupmiljø er interessant.

Peter Hesseldahl

Af Louise Vibjerg Thomsen og Lasse Vinther-Grønning
Hhv. seniorrådgiver og administrerende direktør, Innovation Centre Denmark, Tel Aviv

Covid-19 har ikke blot krævet mange menneskeliv og kostet os dyrt. Nu følger en verdensomspændende økonomisk krise, som mange spår til at blive den værste siden Den store depression.

Særligt for startupvirksomheder uden meget sul på kroppen kan krisen få dødelige konsekvenser. Mange startupvirksomheder er nervøse for, at investorer nu trækker sig, og at det bliver udfordrende at rejse venturekapital i de kommende år. 

The worst of times, the best of times

Imod alle forventninger ser det dog ikke ud til, at internationale investorer lukker pengekassen i. Tværtimod. Krisen er tragisk, men samtidig åbner den for gyldne muligheder for innovationslande som Danmark, Israel og USA. Mange investorer ser innovation og teknologiudvikling som vejen ud af krisen. Og der er en voksende tro på, at startupvirksomheder er redningen. 

”Vi er vidner til en usædvanlig eksplosion af innovative ideer, gennembrydende teknologier og imponerende talenter, som kan revolutionere verden. Investorer ønsker at være en del af det,” forklarer Jonathan Medved.

Medved er administrerende direktør for israelske OurCrowd, der er verdens største crowdfundingplatform med investeringer for over 10 milliarder kroner siden 2013. OurCrowd investerer i startupvirksomheder over hele verden, og siden covid-19-udbruddet har OurCrowd oplevet en stigning i investeringer.

Naturligvis vil nogle investorer tabe penge under krisen. Nogle venturefonde vil have færre penge til nye investeringer, fordi partnere såsom pensionskasser mister lysten til at investere. Men generelt er kriser det bedste tidspunkt for nye investeringer, forklarer Jonathan Medved.

”Som investor kan man lige nu gøre en god handel, fordi mange startupvirksomheder er faldet i værdi. Seriøse investorer foretager under alle omstændigheder langsigtede investeringer. Krisen holder dem ikke tilbage. Hvordan lyder nul procent i rente? Investorer har ikke råd til at være tilbageholdende med investeringer netop nu.”

Den amerikanske iværksætter og investor Carey Smith solgte for et par år siden sin virksomhed for 3,5 milliarder kroner. Siden har han investeret i amerikanske og israelske startupvirksomheder via sin investeringsfond Unorthodox Ventures med kontor i USA og Israel.

”Intet er så skidt, at det ikke er godt for noget,” siger Carey Smith:

”Som enhver krise bringer også denne krise nye muligheder med sig, både for investorer og startups. Selvom krisen synes at ville vare i lang tid, er det kort tid i et investorperspektiv. En krise som covid-19 får ikke folk til at holde op med at investere, hvis de har penge, og det har mange stadig. Penge i banken gør ingen nytte.”

Make lemonade out of lemons

Både Medved og Smith mener, at startupvirksomheder har mulighed for at udnytte krisen til at skabe vækst. Virksomheder bør ikke kun tænke på at overleve, men på selv at vokse under krisen.

Jonathan Medved og Carey Smith er også enige om, at virksomheder selvfølgelig også skal spare, hvor de kan. Det siger sig selv. I krisetider er penge sparet nemlig penge tjent. Men nu er også tiden, hvor iværksættere er tvunget til at være agile, ellers bliver de irrelevante. Dette er tiden til forandring og genopfindelse. Til at udfordre antagelser og tilpasse produkter til de nye realiteter, understreger de.

Ifølge Medfved og Smith har man i mange år beskæftiget sig med nice to have. Men nu vil det være need to havefor en tid. Vi går fra at innovere for at få penge fra folk, som har penge til at innovere for folk, som ikke har penge. Størstedelen af de startupvirksomheder, som var relevante, inden corona bankede på vores dør, kan tilpasse sig og forblive relevante. Meget få af de virksomheder, som ikke tilpasser sig, vil overleve, forudser Medved og Smith.

Investorerne afliver dog samtidig tanken om, at man kan skabe et nyt produkt på fire uger, som man så ofte hører om i innovationskredse for tiden. Sådanne produkter er kun skabt for at score kassen og vil aldrig finde investeringer.   

Gyldne muligheder

Den dansk-israelske iværksætter og investor Dan Gelvan har udviklet adskillige startupvirksomheder i Israel inden for digital sundhed, og han har investeret i utallige israelske og danske startupvirksomheder.

Gelvan ser også krisen som en gylden mulighed for mange startupvirksomheder:

”Mange barrierer som industrien har forsøgt at fjerne i årevis er pludselig væk. Den danske konservatisme har været innovations største fjende. Særligt det offentlige har haft svært ved at prøve nye ting, så længe det, man havde, var godt nok. If it ain’t broken, don’t fix it.

”I Danmark stræber vi ikke efter det optimale, blot godt nok. Men nu har corona tvunget offentlige og private til at tænke i nye baner og agere anderledes uden for meget omsvøb og bureaukrati. Når først man har haft en positiv oplevelse, er det svært at gå tilbage til det gamle.”

Dan Gelvan følger op på svadaen:

”Er der nogen af os, som har lagt mærke til, at bankerne har været lukkede? Er der nogen, som har savnet at sidde i lægens venteværelse? Eller som ønsker at vente på elektrikeren, hvis man selv kan klare det med remote-hjælp? Millioner af mennesker har pludseligt haft en positiv oplevelse online. Startupvirksomheder kunne ikke have bedt om bedre markedsanalyse.”

Alt i alt spår de tre investorer, at 2020 bliver et gyldent år for investeringer, og at mange om fem-ti år vil se tilbage og spørge sig selv: ”Hvorfor investerede jeg ikke mere i 2020?”

Internationale investorer kigger mod Danmark

På innovationscenteret i Tel Aviv ser vi en stigende interesse blandt israelske og amerikanske investorer i at investere i danske startupvirksomheder. En af dem er netop Carey Smiths Unorthodox Ventures.

”Danmark er et cool sted. Investorer er tiltrukket af startupvirksomheder i lande som Danmark og Israel, hvor uddannelses- og innovationsniveauet er højt, og markedet er lille. Det tvinger gode startups til at tænke mere internationalt og mere fleksibelt,” forklarer Carey Smith.

”Danske iværksættere har et enormt drive til at gøre en forskel og break the glass ceiling. De er villige til at lære af andre og forstår, at de selv skal skabe deres egen succes. At være en startup fra Danmark er i sig selv noget, som enhver investor vil være tiltrukket af.”

Jonathan Medved tilføjer, at startupvirksomheder i lande som Israel og Danmark vil komme godt ud af krisen, fordi de ved, hvordan man når længere med færre midler:

”Både Israel og Danmark er førende i den sektor, som nu er mere relevant end nogensinde før, nemlig life science. Og dette er ikke den sidste pandemi. Nu byder mulighederne sig for mange startupvirksomheder, og det gælder om at smede, mens jernet er varmt.”

 


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu