Innovationsfonden: Derfor poster vi millioner i sundhedsdata

Vi sidder i Danmark på en guldgrube af sundhedsdata, som langt fra udnyttes optimalt. Det skal der laves om på, mener direktør for Innovationsfonden Peter Høngaard Andersen, der både vil skabe mere sundhed for danskerne og værdi for erhvervslivet.

Direktør i Innovationsfonden Peter Høngaard Andersen.
Direktør i Innovationsfonden Peter Høngaard Andersen.Foto: Sophia Juliane Lydolph / Ritzau Scanpix
Jens Reiermann

MM Special: Den digitale sundhedsrevolution

  • Kunstig intelligens og data indsamlet med forbrugerelektronik kan styrke forebyggelsen i sundhedssektoren.
  • Apples ur kan nu måle hjerterytmen, og LEO Pharma-app diagnosticerer hudsygdomme bedre end lægen. 
  • Patienter får større indsigt og en mere aktiv rolle, hvilket kan frigøre sundhedspersonale til de mest krævende behandlinger.
  • Nyt dansk projekt vil samle borgernes egne data og offentlige data på en fælles platform for deling og brug af sundhedsdata.

Sundhedsrevolutionen starter på din smartphone

LEO Pharma-app diagnosticerer hudsygdomme bedre end lægen

Dansk platform skal demokratisere brugen af sundhedsdata

Innovationsfonden: Derfor poster vi millioner i sundhedsdata

App-oteket skal guide danskerne til de bedste sundhedsapps

Det danske sundhedsvæsen bugner af lagrede sundhedsdata om borgerne. Men vi er ikke i nærheden af at forløse det potentiale, som de mange data rummer.

Det mener Peter Høngaard Andersen, direktør i Innovationsfonden.

”Hvis du får tilstrækkelig store datamængder og bearbejder dem rigtigt, så kan man gå ind i et forebyggende arbejde på en lang række sygdomme. Det mener vi vil kunne spare sundhedsvæsenet for store beløb og spare den enkelte borger for en masse lidelser,” siger Peter Høngaard Andersen.

Derfor har Innovationsfonden netop givet 20 millioner kroner til projektet HealthD360, hvor formålet er at anvende data fra borgernes egne enheder – f.eks. smartphones – i kombination med eksisterende databaser til at give et samlet billede af en borgers situation.

”I Danmark er vi fantastisk gode til at samle data op i store databaser. Nu vil vi gerne være med til, at de data kan bruges mere proaktivt til gavn for alle parter,” siger han.

Han nævner bl.a. muligheder for at forebygge diabetes 2 eller forhindre, at sygdommen udvikler sig. Også mulighederne for at undgå, at unges angst udvikler sig til en kronisk lidelse, står højt på Peter Høngaard Andersens ønskeliste.

LÆS OGSÅ: Dansk platform skal demokratisere brugen af sundhedsdata

Et nyt sundhedsvæsen – med hjælp fra erhvervslivet

I såvel Danmark som i udlandet er der store forventninger til, at big data kombineret med kunstig intelligens har potentiale til at transformere sundhedsvæsenet, så forebyggende indsatser kan bygge på viden om tusinder og atter tusinder af borgeres forløb.

Kom til morgenmøde

Hvad kan en platform som HealthD360 og bedre brug af data og kunstig intelligens betyde for fremtidens sundhedsvæsen og danske virksomheder?

Få svar på dette og mange andre spørgsmål, når Jens Reiermann, Mandag Morgens velfærdsredaktør, interviewer Carsten Obel, professor på Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet og leder af projektet HealthD360, og Peter Høngaard Andersen, direktør i Innovationsfonden.

Det sker mandag d. 1. oktober kl. 8.00-9.00 i Mandag Morgens nye overdækkede gård i Ny Kongensgade 10, 1472 København K.  

Læs mere og tilmeld dig her

Og det er vigtigt at kunne starte forebyggelsen nu, fordi udgifterne til sundhedsvæsenet i alle udviklede lande stiger meget hurtigt.

”Sundhedssystemet er nødt til at ændre sig. Vi tror på, at man skal kunne samle de nye teknologier op hurtigere for at imødegå stigningen i omkostningerne. Vi skal udvikle et sundhedsvæsen, der er mere langtidsholdbart end i dag,” siger Peter Høngaard Andersen.

Disse nye teknologier kan danske virksomheder bidrage med.

Innovationsfonden har det seneste stykke tid fokuseret på at støtte sundhedsløsninger, da man dermed slår to fluer med ét smæk: de offentlige støttemillioner skaber både mere sundhed for danskerne og værdi for erhvervslivet.

Udover støtten til HealthD360 har Innovationsfonden også støttet en række projekter, der med brug af kunstig intelligens vil forbedre danskernes sundhed – og som samtidig åbner for, at danske it-virksomheder kan udvikle de anvendte løsninger.

Gode løsninger må ikke samle støv

I Peter Høngaard Andersens øjne har Danmark et godt udgangspunkt, fordi sygehuse, læger og andre offentlige instanser i flere årtier har indsamlet data om patienter og borgere. Det hjælper også, at en række danske it-virksomhed allerede leverer software til sundhedsvæsenet.

Vi har dog en svaghed, som ikke så meget handler om de løsninger, der skabes – men om den måde, de bruges på.

Lige så gode danskerne er til at samle data ind og til at udvikle nye it-løsninger, lige så dårlige er sundhedsvæsenet til at løfte erfaringer fra projekter som f.eks. HealthD360 ud til alle enheder i sundhedsvæsenet.

Alt for ofte ender resultaterne fra succesfulde projekter på en hylde – eller i bedste fald bliver de brugt af den kreds af aktører, der stod bag projektet. Det er man i Innovationsfonden opsat på at gøre noget ved.

”Her er vi en lille smule religiøse. Vi følger vores projekter ganske tæt for at sikre os, at løsningerne blive implementeret i kommunerne og i sundhedsvæsenet. Vi følger også med i, om virksomhederne kommer videre med de ting, de udvikler,” siger Peter Høngaard Andersen.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Mandag Morgen logo

Læs mindre - forstå mere

  • ChefredaktørAndreas Baumann
  • Adm DirektørAnne Marie Kindberg
  • CFOAnders Jørning
  • Ansv. ChefredaktørJakob Nielsen
  • Kommerciel direktørMichael Thomsen
  • Formand og udgiverRasmus Nielsen
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 93 93 23[email protected]CVR nr.: 38253395

Mandag Morgen leveres af Mandag Morgen ApS, der ejes af Alrow Media ApS.

Copyright © Mandag Morgen, 2024