Innovationstørke bag den danske produktivitetskrise

Danmarks produktivitetskrise er i praksis en innovationskrise. Stort set hele Danmarks produktivitetsefterslæb i forhold til nationer som USA, Sverige og Finland skyldes, at danske virksomheder ikke formår at innovere sig til højere produktivitet. Det viser en ny opsigtsvækkende analyse fra Erhvervsministeriets forskningsenhed FORA. “Danmark har i praksis ikke fået noget bidrag til produktivitetsvæksten fra innovation de sidste 10 år,” vurderer analysechef i FORA, Andreas Blohm Graversen. Skal Danmark indhente det forsømte, kræves en massiv opgradering af satsningen på serviceinnovation samt udvikling af specialiserede klynger, fastslår flere økonomer, produktivitets- og innovationseksperter over for Mandag Morgen. ”Der er ingen tvivl om, at virksomheder bliver mere produktive af at have innovationsaktiviteter,” konstaterer professor i økonomi ved CBS, Anders Sørensen.

Den danske produktivitetskrise er i sin kerne en innovationskrise. Der findes en tæt sammenhæng mellem virksomheders innovationsevne og en nations produktivitet, og danske virksomheder er ganske enkelt for dårlige til at nytænke produkter og processer til at kunne følge med i den globale konkurrence, som tingene ser ud i dag.

Det viser Mandag Morgens gennemgang af de nyeste analyser og benchmarks af produktivitet og innovation, samt samtaler med økonomer, produktivitets- og innovationseksperter.

Og situationen er alvorlig. Danmark er ved at blive hægtet af det tiltagende globale økonomiske opsving. Vi halter langt efter vore nabolande Tyskland og Sverige, som nu begge er ved at indhente krisens BNP-tab. I Danmark ligger BNP fortsat 4,5 procent fra 2008-niveauet.

Login