Iværksættere sætter planeten over profit

”Det er en illusion, at man har det godt, bare fordi man tjener penge. Jeg har før selv haft materialistiske mål. Men hvis jeg sammenligner med glæden ved at gøre en forskel, så er penge helt underordnet.”

Sådan lyder motivationen for den unge danske iværksætter Mads Lønnberg, der sammen med vennen og entreprenørkollegaen Frederik Trier står bag det nye iværksætterhus Greencubator. I et nyt kontorfællesskab på Nørrebrogade samler de nogle af landets idealistiske entreprenører, der har det til fælles, at de går mere op i at sikre en bæredygtig verden end i at fylde egne lommer med guld.

”Vi har i bund og grund det samme mål: en bedre planet. Det er så meget federe at kunne gøre en forskel end bare at tjene penge,” siger Mads Lønnberg og henviser til kontorfællesskabets mantra: Planet over profit.

[quote align="right" author="Mads Lønnberg, iværksætter"]Vi har i bund og grund det samme mål: en bedre planet[/quote]

Selv har han en plads i det nye kontorfællesskab med sin enkeltmandsvirksomhed nøddebazaren.dk, der på få er blevet en af landets mest populære webportaler for import af nødder og tørfrugt. Men frem for bare at vokse i størrelse og omsætning er ambitionen nu også at blive 100 pct. økologisk. For bare 6 måneder siden var virksomhedens importvarer slet ikke økologiske. I dag er han allerede cirka halvvejs i mål, idet knap 50 pct. af de importerede nødder og frugter nu er økologiske, selvom det ikke øger indtjeningen. Men det er underordnet, lyder det fra den unge iværksætter.

”Umiddelbart tjener jeg lidt mindre. Men det har jeg det fint nok med,” siger han.

Det er da også først og fremmest de bæredygtige og grønne ambitioner, der er drivkraften for den type af iværksættere, der arbejder i den nye Greencubator. Også selvom man arbejder på at udvikle en ikke-bæredygtig virksomhed, er man velkommen i fællesskabet, hvis man har en ambition om at blive bæredygtig eller på anden måde påvirke resten verden i en grønnere retning.

[quote align="left" author="Uffe Elbæk, Alternativet"]Jeg har ikke før set iværksættere definere sig så stærkt ud fra et grønt perspektiv[/quote]

Af de 22 kontorpladser er mere end halvdelen allerede afsat, og en af de små grønne virksomheder, der har sat sig på mere end bare en enkelt kontorstol, er GoGreenCopenhagen – en virksomhed, der specialiserer sig i grøn kommunikation, og som er i fuld gang med at udvikle en guide til det bæredygtige København og bl.a. arrangerer kurser, foredrag og guidede ture til den danske hovedstads grønne attraktioner.

Målet er at åbne et lignende sted i Aarhus inden for et år. Og så drømmer iværksætterne om også at åbne Greencubators i flere af Europas metropoler og på den måde inspirere andre iværksættere til at forfølge bæredygtige forretningsideer.

Den grønne bundlinje er vigtigst

Den politiske leder af Alternativet, Uffe Elbæk, er ambassadør for Greencubator og var med ved åbningen af stedet tidligere på måneden. Han betegner initiativet som en videreudvikling af noget velkendt, som alligevel er det første af sin slags.

”Jeg har ikke før set iværksættere definere sig så stærkt ud fra et grønt perspektiv,” siger Uffe Elbæk.

Han er selv iværksætter og betegner Greencubator som videreudviklingen af koncepterne bag hubs og business incubators, der vandt frem i USA særligt i 1980’erne og efterhånden har spredt sig til hele verden. Siden er også socialøkonomiske virksomheder blevet udbredt, hvor man ikke alene arbejder efter den økonomisk bundlinje, men også en social ved f.eks. at få handicappede i arbejde eller gøre noget godt for udsatte i samfundet.

”Og så har vi altså Greencubator, hvor det er den grønne bundlinje, der er vigtig. På den måde tror jeg, at de er eksponenter for en ny generation af iværksættere, der er meget mere meningsdrevne af at gøre en forskel for kloden,” siger Uffe Elbæk.

Alternativet har selv foreslået, at det offentlige skulle skubbe mere på for at skabe et grønt iværksættermiljø i byerne i Danmark. Men indtil videre er det ikke blevet til noget.

”Heldigvis har de ikke ventet på Christiansborg. De har bare lavet det selv,” siger han.

Forrige artikel Rigtige kammerater Næste artikel 3D-printere skaber disruption og øger kopivarekriminalitet

Danskernes værdier anno 2019: Lighed, tillid, frisind – og nej til snyd

Danskernes værdier anno 2019: Lighed, tillid, frisind – og nej til snyd

”Hvem vil vi være? Hvad vil vi kendes for?” spurgte Lars Løkke Rasmussen, da han udskrev valget. Nu har vi en del af svaret: Vi vil være mere lige, vi orker ikke skattesnyd, vi vil have et samfund med frisind – og vi savner tillidsvækkende politikere. Det viser en stor undersøgelse af danskernes værdier.

Betal din skat, og ryg din hash

Betal din skat, og ryg din hash

Tre ud af fire danskere finder det nu totalt uacceptabelt at snyde i skat, hvilket er en historisk høj andel. Når det gælder personlige forhold som brug af hash eller seksuel adfærd er danskerne til gengæld blevet mere tolerante og frisindede. Regeringen bør se på de forbudte, men bredt accepterede handlinger, mener forsker.

Politikernes krisehåndtering har udhulet danskernes tillid

Politikernes krisehåndtering har udhulet danskernes tillid

Mens danskernes tillid til en række institutioner såsom Forsvaret og uddannelsessystemet stiger, står det anderledes til med tilliden til medier og de politiske systemer, der de sidste ti år har lidt et knæk. Sund skepsis er godt, men mistillid kan underminere vores institutioner, og derfor skal udviklingen tages alvorligt, advarer forskere. 

Set, læst og hørt: Bjørn Bredal

Set, læst og hørt: Bjørn Bredal

Bjørn Bredal anbefaler det nyoversatte epos Gilgamesh, hvis man lider af undergangsbevidsthed og så skal du høre Herbert Pundiks livshistorie som podcast.  

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Meditation breder sig fra hjørnekontoret

Meditation breder sig fra hjørnekontoret

Meditation er det nye sort blandt internationale topledere. I den danske virksomhed Able praktiserer stifter og CEO Martin Bjergegaard det hver dag – og hans ansatte kan gå til det hver fredag, mens de er på arbejde. Forskning taler positivt om meditations gavnlige effekter.

Fremtidens europæiske socialdemokrati: dansk eller spansk?

Fremtidens europæiske socialdemokrati: dansk eller spansk?

Mette Frederiksen præsenteres som en model for Europas socialdemokrater med stram udlændingepolitik og offensiv velfærdspolitik. I Spanien har partikammeraten Pedro Sanchez succes med en anden vej, der appellerer til unge og kosmopolitiske vælgere. Sanchez er stærkt EU-engageret, mens såvel Frederiksen som store dele af Danmark har store forbehold.

Klimaet kræver lederskab, Mette!

Klimaet kræver lederskab, Mette!

KOMMENTAR: Danmark skal gennemføre en bæredygtig transformation, der kræver historisk lederskab. Hvis Mette Frederiksen vil og tør, kan hun danne verdens første verdensmålsregering og blive et forbillede for resten af kloden. En væsentlig mission for ’børnenes statsminister’.

Degrowth: En verden uden vækst

Degrowth: En verden uden vækst

Vi har travlt, hvis kloden skal være beboelig i år 2100. Derfor må vi stoppe udvindingen af naturressourcer, stoppe forbruget og stoppe stigningen i BNP. Væksten må aflyses, bremsen skal i bund. Det er ekstremt, men ekstremt nødvendigt, lyder det fra degrowth-bevægelsen og de økologiske økonomer, der står bag dem.

10 veje til en vækstfri verden

10 veje til en vækstfri verden

Det kan ikke lade sig gøre at bremse væksten uden fundamentale ændringer af hele den måde, vi har indrettet vores samfund på, påpeger degrowth-folket.

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Økonomisk vækst og CO2-reduktioner er ikke modsætninger – tværtimod. Verden har brug for, at det går ekstremt stærkt med omstillingen af energien, transporten, byggeriet, landbruget osv. Derfor skal speederen i bund nu, lyder det fra både ngo'er, McKinsey og World Economic Forum.

12 teknologier  der kan redde klimaet

12 teknologier der kan redde klimaet

Skal vi redde klimaet gennem grøn vækst, bliver en række nuværende og fremtidige teknologier helt afgørende for, om det lykkes. Her er 12 af dem.

Derfor bør Frederiksen støtte Vestager nu

Derfor bør Frederiksen støtte Vestager nu

KOMMENTAR: Mette Frederiksen vil tjene Europas, Danmarks, Socialdemokratiets og sine egne interesser ved at støtte Margrethe Vestagers realistiske bestræbelser på at blive formand for EU-Kommissionen, skriver europaredaktør Claus Kragh.

Sådan ligger landet for de 13 partiledere

Sådan ligger landet for de 13 partiledere

ANALYSE: Mette Frederiksens sejr er den største til rød blok i næsten 50 år. Udfordringerne ved at danne en S-regering synes overskuelige. Imens er fremtiden for flere blå partiledere usikker. Mandag Morgen analyserer valgets konsekvenser for samtlige 13 partiledere.

Dansk Folkepartis storhed og fald

Dansk Folkepartis storhed og fald

ANALYSE: Dansk Folkeparti bløder vælgere til både højre og venstre og har udsigt til sit tredje valgnederlag i træk. Deres nedtur er den væsentligste årsag til, at syv ud af ti storkredse har udsigt til at blive røde efter valget.

Kvinder, højtuddannede og unge trækker Danmark mod venstre

Kvinder, højtuddannede og unge trækker Danmark mod venstre

En storsejr til Socialdemokratiet kan blive enden på en æra med Venstre som statsministerparti. En omfattende analyse af strømninger i vælgerhavet viser, at den kommende statsminister, uanset farve, skal stå i spidsen for en befolkning, der i stigende grad er politisk opdelt på køn, uddannelse og alder.

De kortuddannede trækker mod blå blok

De kortuddannede trækker mod blå blok

Vælgernes uddannelsesniveau er den største skillelinje i dansk politik. Næsten hver tredje kortuddannede vælger stemmer på Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige eller Stram Kurs. Blandt de højtuddannede er det mindre end hver tiende.

Set, læst og hørt: Kigge Hvid

Set, læst og hørt: Kigge Hvid

Kigge Hvid fortæller Mandag Morgens læsere, hvad hun har set, læst og hørt for nylig. Hun anbefaler blandt andet en bog om planter og Netflix-serien 'Queer Eye'.

Mød Socialdemokratiet og kom til debat om cybersikkerhed

Mød Socialdemokratiet og kom til debat om cybersikkerhed

Mandagens valgarrangementer hos Mandag Morgen og Altinget byder på et morgenmøde om truslen fra cyberspace, hvor forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen deltager. Senere overtager Socialdemokratiet gården til et valgmøde.

Ny FN-rapport kræver barsk omstilling af virksomheder

Ny FN-rapport kræver barsk omstilling af virksomheder

Internationale forskere dokumenterer i en ny FN-rapport, at vi er ved at tabe verdensmålene, og foreslår en hurtig, barsk og effektiv genopretningsplan. Det konfronterer virksomheder i hele verden med skelsættende og eksistentielle valg.