Iværksættere sætter planeten over profit

”Det er en illusion, at man har det godt, bare fordi man tjener penge. Jeg har før selv haft materialistiske mål. Men hvis jeg sammenligner med glæden ved at gøre en forskel, så er penge helt underordnet.”

Sådan lyder motivationen for den unge danske iværksætter Mads Lønnberg, der sammen med vennen og entreprenørkollegaen Frederik Trier står bag det nye iværksætterhus Greencubator. I et nyt kontorfællesskab på Nørrebrogade samler de nogle af landets idealistiske entreprenører, der har det til fælles, at de går mere op i at sikre en bæredygtig verden end i at fylde egne lommer med guld.

”Vi har i bund og grund det samme mål: en bedre planet. Det er så meget federe at kunne gøre en forskel end bare at tjene penge,” siger Mads Lønnberg og henviser til kontorfællesskabets mantra: Planet over profit.

[quote align="right" author="Mads Lønnberg, iværksætter"]Vi har i bund og grund det samme mål: en bedre planet[/quote]

Selv har han en plads i det nye kontorfællesskab med sin enkeltmandsvirksomhed nøddebazaren.dk, der på få er blevet en af landets mest populære webportaler for import af nødder og tørfrugt. Men frem for bare at vokse i størrelse og omsætning er ambitionen nu også at blive 100 pct. økologisk. For bare 6 måneder siden var virksomhedens importvarer slet ikke økologiske. I dag er han allerede cirka halvvejs i mål, idet knap 50 pct. af de importerede nødder og frugter nu er økologiske, selvom det ikke øger indtjeningen. Men det er underordnet, lyder det fra den unge iværksætter.

”Umiddelbart tjener jeg lidt mindre. Men det har jeg det fint nok med,” siger han.

Det er da også først og fremmest de bæredygtige og grønne ambitioner, der er drivkraften for den type af iværksættere, der arbejder i den nye Greencubator. Også selvom man arbejder på at udvikle en ikke-bæredygtig virksomhed, er man velkommen i fællesskabet, hvis man har en ambition om at blive bæredygtig eller på anden måde påvirke resten verden i en grønnere retning.

[quote align="left" author="Uffe Elbæk, Alternativet"]Jeg har ikke før set iværksættere definere sig så stærkt ud fra et grønt perspektiv[/quote]

Af de 22 kontorpladser er mere end halvdelen allerede afsat, og en af de små grønne virksomheder, der har sat sig på mere end bare en enkelt kontorstol, er GoGreenCopenhagen – en virksomhed, der specialiserer sig i grøn kommunikation, og som er i fuld gang med at udvikle en guide til det bæredygtige København og bl.a. arrangerer kurser, foredrag og guidede ture til den danske hovedstads grønne attraktioner.

Målet er at åbne et lignende sted i Aarhus inden for et år. Og så drømmer iværksætterne om også at åbne Greencubators i flere af Europas metropoler og på den måde inspirere andre iværksættere til at forfølge bæredygtige forretningsideer.

Den grønne bundlinje er vigtigst

Den politiske leder af Alternativet, Uffe Elbæk, er ambassadør for Greencubator og var med ved åbningen af stedet tidligere på måneden. Han betegner initiativet som en videreudvikling af noget velkendt, som alligevel er det første af sin slags.

”Jeg har ikke før set iværksættere definere sig så stærkt ud fra et grønt perspektiv,” siger Uffe Elbæk.

Han er selv iværksætter og betegner Greencubator som videreudviklingen af koncepterne bag hubs og business incubators, der vandt frem i USA særligt i 1980’erne og efterhånden har spredt sig til hele verden. Siden er også socialøkonomiske virksomheder blevet udbredt, hvor man ikke alene arbejder efter den økonomisk bundlinje, men også en social ved f.eks. at få handicappede i arbejde eller gøre noget godt for udsatte i samfundet.

”Og så har vi altså Greencubator, hvor det er den grønne bundlinje, der er vigtig. På den måde tror jeg, at de er eksponenter for en ny generation af iværksættere, der er meget mere meningsdrevne af at gøre en forskel for kloden,” siger Uffe Elbæk.

Alternativet har selv foreslået, at det offentlige skulle skubbe mere på for at skabe et grønt iværksættermiljø i byerne i Danmark. Men indtil videre er det ikke blevet til noget.

”Heldigvis har de ikke ventet på Christiansborg. De har bare lavet det selv,” siger han.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu