Iværksætterstjerne: Vi prikker hul på danskerne tryghedsboble

”Danskerne er blevet alt for komfortable, men nu gør vi op med hele den kultur. Vi demokratiserer iværksætteriet,” erklærer den danske millionær og serieiværksætter Juha Christensen, der er kåret som en af de 25 mest indflydelsesrige tech-personer i Europa.
Jens Jørgen Madsen
MM Special: Mens vi venter på iværksætterboomet

I mere end ti år har skiftende regeringer proklameret, at Danmark skal være verdens bedste iværksætternation. Men de politiske ambitioner er ikke slået igennem.

Nu har Erhvervsminister Brian Mikkelsens (K) iværksætterpanel besluttet, at nu skal det være: Danmark skal i top, og de garanterer at blive ved, til de har løsningen.

Mandag Morgen gør status på ti års politiske iværksætterskåltaler og vurderer potentialerne for, at det denne gang lykkes.

Læs mere fra temaet:

Ti års politisk tomgangssnak om iværksætteri

Danmark rutsjer ned ad iværksætter-ranglisten

Danske top-iværksættere: Vi skal have Elon Musk til Danmark

Fast månedsløn trækker mere end det frie liv

Danskerne er lunkne over for iværksætteraktier

Ambitionen kunne næppe være meget større. Den gælder hele nationens fremtid, og Juha Christensen har besluttet at blive ved, indtil det lykkes. Sammen med flere kolleger fra regeringens Iværksætterpanel står han i spidsen for en vision om at demokratisere iværksætteriet i Danmark. Lysten skal med andre ord gøres til allemandseje.

”Uanset hvilke skiftende regeringer og regeringskonstellationer vi får, fortsætter vi vores arbejde. Målet er, at vi bliver en decideret iværksætternation. Det skal være sådan, at når vi spørger folk rundt omkring i hele verden: ’Hvem er top-3 iværksætternationerne i verden?’, at så svarer de øjeblikkeligt: Danmark. Det er dér, vi skal hen. Og det er muligt. Men det bliver en lang rejse. Det vil måske tage 10, 20, 30 år, før vi når det – end of game,” siger Juha Christensen.

Han er i København for en kort stund, og i princippet behøvede han ikke at bekymre sig om sit gamle fædrelands ve og vel. Juha Christensen har nemlig boet, studeret og arbejdet størstedelen af sit liv udenfor Danmark. Først otte år i London og derefter videre til Japan. De seneste godt 25 år har den 52-årige serieiværksætter haft base i USA og Silicon Valley, hvor han blandt andet i fem år arbejdede tæt sammen med Bill Gates, medgrundlægger og nuværende bestyrelsesformand for Microsoft.

For øjeblikket tilbringer Juha Christensen størstedelen af sin tid i Bayern, hvor han sikrer, at tyske Mittelstand-virksomheder, dvs. smv’er, lykkes med den digitale transformation. Men ellers er danskeren med det finske fornavn mest kendt som manden bag Symbian-softwaren, som var grundlaget for Nokias store succes, samt Microsofts mobilstrategi og senest har han været stifter og direktør for Cloudmade og Cogniance. Alle sammen internationale succeser, som meget tidligt i karrieren førte til, at Time Magazine kårede Juha Christensen som en af de 25 mest indflydelsesrige europæere i teknologibranchen.

Kærligheden til Danmark og danske værdier sidder dog stadig dybt i ham. Derfor takkede han også ja i foråret, da erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) kontaktede ham i Californien og bad ham blive en del af Iværksætterpanelet. Først undersøgte han dog, hvad der tidligere havde været af lignende initiativer og andre iværksætterpaneler, hvilket var en ”alarmerende” oplevelse, som han udtrykker det, da det gik op for ham, at det meste havde været ”spild af tid”.

”Derfor bragte jeg det op over for de andre i Iværksætterpanelet og sagde: ’Lad os i det mindste sørge for, at vi ikke gentager den fejl’,” siger han og påpeger, at han som udlandsdansker kan se fuldstændig nøgternt på behovene, fordi han ingen direkte interesser har i alle de hjemlige politiske og skattemæssige forhold.

Opgør med dansk magelighed

Når Iværksætterpanelet kommer med deres længe ventede udspil den 25. september, er det derfor kun første runde. En del af panelet har nemlig givet hinanden håndslag på at fortsætte indsatsen flere år frem, så man bid for bid får forbedret lovgivningen og hele iværksætterkulturen i Danmark.

”Vi ser os lidt som ham seriemorderen Freddy Krueger (fra gyserfilmen ’A Nightmare on Elm Street’, red.). Vi kommer på samme måde tilbage igen og igen – blot med iværksætterpanel 2, 3, 4 og 5, fordi arbejdet ikke er færdigt til efteråret,” siger Juha Christensen.

Juha Christensen

  • 52 år.

  • Stifter og direktør i teknologivirksomheden Cogniance.

  • Bestyrelsesformand og adm. direktør for it-selskabet Cloudmade, som han sidste år solgte halvdelen af til verdens største producent af komponenter til bilbranchen, franske Valeo.

  • Bestyrelsesmedlem i B&O og har tillige haft roller som stifter eller bestyrelsesmedlem i Netcompany, Brandworks, The Pad, Buttonwood Financial, Pelican Imaging og Lumigon m.fl.

  • Han er den hidtil højst placerede dansker i Microsoft, hvor han i fem år arbejdede sammen med Bill Gates.

  • Var i slutningen af 1990’erne med til at stifte Symbian, der udviklede styresystemer til over 1 mia. mobiltelefoner fra bl.a. Nokia.

  • Har desuden stået i spidsen for en del af Macromedia.

  • Uddannet fra London Business School, hvor han læste business management.

  • Vokset op i en klassisk socialdemokratisk familie i Aarhus, hvor både forældre og morfar var entreprenører og iværksættere.

  • Bosat i Silicon Valley.

  • Favoritpodcast: Monocle 24s ‘The Entrepreneurs’.

Hvis han og iværksætterkollegerne skal lykkes med at bringe Danmark i front, kræver det en massiv indsats og en omfattende række af tiltag og nye love – nu og i de kommende år. Og listen er allerede lang. Men helt overordnet handler det dog om, at danskerne skal få større smag for at kaste sig ud på dybt vand, turde tænke det utænkelige og føle iværksætteri som et kald.

”Det, der er så utroligt i Silicon Valley, er, hvordan alle taler om, at de skal lave en startup. Det er ikke et spørgsmål om, hvorvidt man skal, men om hvornår. Det er den rendyrkede version af den her amerikanske drøm om, at alle føler, det er noget, de kan opnå – at det er inden for rækkevidde. Og det er præcis det, vi skal have skabt i Danmark over de næste årtier. Vi skal have demokratiseret det her med at være iværksætter,” siger Juha Christensen og fortsætter:

”Jeg ser helt klart, at vi har det rigtige råmateriale. Vi har rigtig mange Ole Opfinder-typer, der kan finde på finurlige ting. Og der er masser af fantastiske fascinerende opfindelser, som er kommet ud af Danmark, men som aldrig rigtigt er blevet til noget på grund af nogle af de faktorer, som vi arbejder med i Iværksætterpanelet. Men vi har råmaterialet. Og janteloven står ikke længere i vejen, så det gælder om at få fjernet barriererne med beskatning og adgang til kapital, sikre talentmassen og så sørge for, at der er mange forskellige niveauer af iværksættere.”

Blandt de mange barrierer og potentielle hindringer for, at indsatsen skal lykkes, er der dog særligt ét område, som Juha Christensen frygter vil blokere for alt andet: Danskernes magelighed og det komfortable liv, som rigtig mange mennesker har.

”Jeg kan godt være bekymret for Danmark og være bange for, at folk er lidt for komfortable. Mange prøver konstant at undgå smerte og modgang,” siger han og peger på hele curlingkulturen som eksempel.

”Vi har derimod brug for en kultur, der hylder modgang. Og hylder det, at kæmpe, fejle og komme succesrig ud på den anden side. Den amerikanske kultur er helt fantastisk på det område,” siger han og nævner som eksempel, hvordan det rent faktisk er en kvalifikation i Silicon Valley, når man skal komme i betragtning til venturefondenes penge, at man åbent fortæller om sine ’failures’, og hvad man har lært af dem.

”Hvis du siger, du aldrig har fejlet, så ringer alarmklokkerne hos dem,” siger han og peger videre på andre amerikanske eksempler på folk, der har opnået ny styrke fra livskriser og strabadser – heriblandt ekspræsident Bill Clinton, der blev tilgivet og nærmest anset som en helt efter Monica Lewinsky-affæren. Eller piloten Chesley Sullenberger, der i 2009 lykkedes med at nødlande en Airbus 320 på Hudson River i New York, så alle 155 passagerer ombord overlevede.

”Vi har virkelig brug for at gøre op med den stigmatisering, der er i Danmark i forhold til at være ærlig om sine fejl og nederlag. Man skal forstå, at der er noget smukt over modgang.”

Måtte nødlande med fly

Selv har han da også fået både kampgejsten og iværksætterånden ind med modermælken. Han voksede op i et iværksætterhjem i Aarhus, hvor moderen var fyldt med gode ideer og en tro på, at alt var muligt. Og ikke mindst morfaren, der var gelændersnedker og bl.a. lavede gelændere til Aarhus Universitetsbibliotek, var han særligt inspireret af.

”Mine forældres iværksætteri handlede mest om fly. Jeg voksede faktisk op på en flyveplads, hvor det nogle gange gik godt, andre gange knap så godt. Vi havde et år, hvor vi skulle holde jul hos noget af familien i Aarhus og på vej dertil brændte transponderen (software på fly, der transmitterer oplysninger til kontroltårn, red.) på vores fly. På grund af tyk tåge mistede vi orienteringen og måtte tales ned i Tirstrup Lufthavn. Vi mærkede ikke landingsbanen, før det øjeblik vi ramte den,” siger han og slår hånden hårdt i bordet for at illustrere, hvordan flyet næsten crashede.

”Det var en nærdødsoplevelse, og jeg kunne mærke adrenalinen. Men det var sgu egentlig lidt fedt,” beretter Juha Christensen, der mener, at meget af hans egen succes kan føres tilbage til hans opvækst, der bød på både udfordringer og modgang.

Men derfra og så til at få hele den danske befolkning til pludselig at ændre mentalitet og opgive deres trygge og tilfredse lønmodtagertilværelse til fordel for et potentielt usikkert iværksætterliv, er der dog temmelig langt. Og det ved han også godt.

Derfor bliver det vigtigste i de kommende år at gøre det så nemt og attraktivt for mange flere at tage springet, at det rent faktisk ikke kan betale sig at lade være.

”Al friktion skal væk,” siger han.

”For befinder man sig i sin komfortboble med det her meget sikre liv og en rigtig god work-life balance, som de fleste danskere heldigvis er rigtig gode til, så er det så let at kigge ud på de her iværksættere og sige: ’Aaaarhhh – det gider jeg ikke’. I hvert fald hvis der ikke er nogen, som har helt enorm succes. Og hvis hinden på boblen er for tyk, så gør man det slet ikke. Så vi skal sørge for, at man kan prikke hul på hinden forholdsvis nemt. Og så skal vi have endnu flere historier i medierne om alle heltene, der får succes, flytter i de fede huse, tør købe Ferrarien og som stadig bevarer work-life balancen.”

Og det er her, de kommende udspil fra iværksætterkollegerne skal vise deres værd. Juha Christensen er dog temmelig optimistisk, hvad fremtiden angår, fordi det er blevet ’super cool’ blandt de unge at være iværksætter.

”Jeg kan virkelig mærke, at der er sket en ændring i Danmark. Når jeg er rundt og tale på iværksætterevents, møder jeg mange, som går med en lille iværksætter i maven. For ti år siden drømte mange om at få job hos McKinsey, Booz Allen eller IBM og Microsoft, men taler man med unge på DTU og CBS, så drømmer mange i dag om at være iværksætter. Så det er et godt tegn,” siger han.

Ifølge Juha Christensen handler det i sidste ende om at sikre, at Danmark forbliver et velfærdssamfund.

”Hvis vi ser defensivt på det, så skal alle de ting, jeg her taler om, og de forslag, iværksætterpanelet kommer med, sikre, at vi kan beholde den velfærd, som vi har nu. Men ser vi på det offensivt, så kan vi få endnu mere velfærd, bedre sygehusvæsen og endnu bedre infrastruktur. Og vi kan måske begynde at sikre vores fremtid. Så demokratiseringen af iværksætterkulturen er en forudsætning og en motivation for det danske samfund, hvis vi skal fortsætte med at have det godt”.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu