Jagten på de bedste bæredygtige løsninger

Hvilke 100 løsninger kan gøre et bæredygtigt samfund til en realitet? Mandag Morgens bæredygtighedsinitiativ Sustainia lancerer i denne uge den globale kampagne Sustainia100, der skal finde de bedste svar på dette spørgsmål.

I samarbejde med en række virksomheder og organisationer er målet at identificere verdens førende bæredygtighedsprojekter og -teknologier inden for sektorer som fødevarer, mode, energi, transport og byudvikling. Dermed vil løsningerne i Sustainia100 udgøre en omfattende guide til best practice inden for bæredygtig innovation.

”Sustainia skaber opmærksomhed om de menneskeskabte påvirkninger på vores miljø ved at give os 100 menneskeskabte løsninger. Med denne løsningsbaserede tilgang opfordrer Sustainia100 til handling hos et bredt publikum af politikere, virksomheder og almindelige borgere,” siger Rajendra K. Pachauri, der er formand for FN’s panel for klimaforandringer, IPCC, og med i den jury, der med udgangspunkt i Sustainia100 uddeler Sustainia Award til den bedste løsning. Prisen uddeles ved en ceremoni på Det Kongelige Teater d. 30. oktober 2014.

DU kan deltage

Juryen tæller desuden prominente personligheder såsom tidligere guvernør i Californien Arnold Schwarzenegger, EU-kommissær Connie Hedegaard og tidligere statsminister i Norge Gro Harlem Brundtland. Alle er de med i kampagen for at udpege den banebrydende innovation, der kan drive en bæredygtig omstilling af vores samfund.

Fra 3. februar til 14. marts inviterer vi DIG til at nominere bæredygtige projekter til Sustainia100. Alle nominerede løsninger skal falde inden for de ti udvalgte kategorier: bygninger, fødevarer, mode, transport, it, uddannelse, energi, sundhed, smart cities og ressourcer.

Du kan nominere løsninger her

Intelligente termostater, skyskrabere og solpaneler i Afrika

Det er tredje år i træk, at Sustainia udgiver en guide til 100 af verdens bedste bæredygtige løsninger. Sidste år bød den udvalgte samling af projekter blandt andet på energieffektive termostater til hjemmet, kinesiske skyskrabere med indbyggede vindmøller samt lamper lavet af genbrugte plastikflasker. Eftersom alle udvalgte løsninger er færdigudviklede og tilgængelige, giver de mange projekter tilsammen et indblik i, hvilke bæredygtige muligheder der kan realiseres her og nu.

”Vi har i mange år ventet på et politisk gennembrud, der kan sætte skub i den bæredygtige omstilling. Nu kan vi ikke vente længere. Med Sustainia100 identificerer vi de førende løsninger, der gør det muligt at begynde at bygge et bæredygtigt samfund allerede i dag,” siger Laura Storm, der er direktør for Sustainia.

Dette års Sustainia100 lanceres d. 14. juni i Oslo. Partnerne bag Sustainia100 omfatter WWF, International Federation of Housing and Planning, Philips Lighting, DNV GL, Novo Nordisk, Cisco, SAS, Rambøll, UBS Investment Bank og Gehl Architects.

Læs sidste års Sustainia100 her

Den bedste løsning hædres af Arnold Schwarzenegger

“Løsninger er i gang med at transformere vores hjem, genskabe vores byer og bringe nye ideer til alle dele af samfundet. Ved at dele det, der virker, og presse på for ny innovation sikrer vi bæredygtig vækst og jobskabelse på én og samme tid,” siger Arnold Schwarzenegger, der er formand for juryen bag Sustainia Award.

Sidste års vinder af Sustainia Award blev den israelske virksomhed TaKaDu, der har udviklet en ny vandbesparende teknologi. Ved hjælp af et avanceret softwaresystem kan TaKaDu hurtigt opdage og klassificere lækager og uregelmæssigheder i vandforsyningsnetværk og slå alarm til vandværket, hvis der opstår uregelmæssigheder. Som vinder af Sustainia Award har TaKaDu opnået endnu bredere opmærksomhed om deres banebrydende teknologi.

”At blive udvalgt til Sustainia100 og tilmed vinde Sustainia Award har åbnet dørene til et internationalt publikum af bæredygtighedsinteressenter såvel som til nye forretningsmuligheder. For en ung virksomhed som TaKaDu har det betydet en god mulighed for at sprede viden og kendskab til vores teknologi over hele verden,” siger Amir Peleg, stifter og direktør for TaKaDu.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu