Analyse af 
Torben K. Andersen

Javel, fru statsminister

ANALYSE: Mette Frederiksen vil ruske op i embedsværket, hvis hun vinder valget. Hun vil styrke Statsministeriet og tage stærkere politisk styring på prioriterede områder som børn. Men strategien er risikabel, og møgsager kan hobe sig op på hendes bord.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Der kommer til at blæse nye vinde ind over Slotsholmen i København, hvis Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, bliver statsminister efter næste valg.

Hun har længe haft et stort ønske om at få rusket godt og grundigt op i embedsværket og få sikret større politisk muskelkraft til de enkelte ministre. Nu står hun som favorit til at overtage nøglerne til Statsministeriet efter Lars Løkke Rasmussen (V) og kan måske realisere sin drøm.

Mette Frederiksen vil først og fremmest styrke Statsministeriet, hvis hun vinder valget. Hun vil bryde den danske tradition med at have et meget lille statsministerium og nogle stærke ressortministerier spredt rundt på Slotsholmen.

Hun vil rekruttere flere folk til Statsministeriet, opbygge et slags politisk sekretariat og sætte sig selv for bordenden på en række topprioriterede områder. Det vil udfordre de partineutrale embedsmænd. Men dermed vil hun sende et klart signal om, at hun tager ejerskab og politisk styring over nøje udvalgte projekter.

Visse andre S-ministre vil formentlig kunne rekruttere et team af erfarne faglige rådgivere og skarpe politikmagere, der skal hjælpe dem med at udvikle politik og finde på nye ideer til løsninger på både små og store udfordringer.

Citater af Mette Frederiksen

Tiden er moden

"Spørgsmålet er, om ikke tiden snart vil være moden til, at det eneste folkevalgte element i et ministerium styrkes."

- Mette Frederiksen i bogen ‘Lobbyistens lommebog’ af Susanne Hegelund og Peter Mose, september 2013

Utilstrækkelig

"Den politiske innovation i ministerierne er utilstrækkelig. Embedsmændene er ikke gode nok til at have et kritisk blik på det system, vi sammen har bygget op. Og de bliver jo egentlig heller ikke belønnet for at have det."

- Mette Frederiksen i bogen ‘Mette F.’ af Bent Winther og Peter Burhøi, september 2016

Børn ind i Statsministeriet

"Jeg ønsker en politiske styrkelse af Statsministeriet. Den her opgave (børn og børns rettigheder, red.) har jeg tænkt mig at hive ind i Statsministeriet, såfremt jeg skulle blive statsminister efter næste valg."

Mette Frederiksen i Politiken, 18. september, 2018

Statsministeriet er for lille

"Vi har et utrolig lille statsministerium, som ikke driver noget i det politiske arbejde, og det passer ikke sådan lige til mit temperament, hvis det er mig, der skal være landets statsminister. For så er det mit ansvar. Så er det ikke Finansministeriets ansvar eller et tredje ansvar, så derfor skal mere af den politiske proces starte og slutte hos den, der har det primære ansvar, ikke uddelegeres til alle mulige andre."

- Mette Frederiksen i sin tale på konferencen Arena Summit, som Altinget og Mandag Morgen arrangerede 28. marts 2019.

På denne måde vil en eventuel kommende S-regering forsøge at få en langt stærkere styring af den politiske ideudvikling, sikre større kreativitet og samtidig udfordre et bomstærkt og magtfuldt embedsværk. Se tekstboks.

Børn skal ind i Statsministeriet

Et af Mette Frederiksens topprioriterede områder, som hun vil tage stærkere politisk styring på i Statsministeriet, er børneområdet.

Hun går til valg på, at hun vil være børnenes statsminister, og hun vil måles på, at børn og unge kommer til at klare sig bedre i vores samfund, at alle børn har de samme muligheder, og at Danmark skal være verdens bedste land at være barn i.

Tanken er ikke, at der nu konkret skal oprettes et børnekontor i Statsministeriet, eller at ministeriet nu skal til at lave konkret sagsbehandling. Den skal fortsat ligge i ressortministeriet. Men Mette Frederiksen vil sikre sig større strategisk styring af området, påtage sig ansvaret for at føre partiets løfter om bedre vilkår for børnene ud i livet og afsætte de nødvendige ressourcer til opgaven. Hun vil formentlig også rekruttere en håndfuld embedsmænd fra Børne- og Socialministeriet for at føre visionerne ud i livet.

På samme måde har Danmarks måske kommende finansminister, gruppeformand Henrik Sass Larsen, luftet ambitionen om at sætte sig i spidsen for et stort grønt projekt. Han vil opbygge en grøn fond på 20 milliarder kroner i Finansministeriet til udvikling af energilagring, så der også er grøn energi til de mere vindstille og regnfulde dage.

Klimaet er den absolut største enkeltstående investering, som en S-regering vil foretage. Det er også et emne, som ligger Henrik Sass Larsen meget på sinde. Og han ville næppe kunne lufte den slags synspunkter om større politisk styring af det grønne i Finansministeriet så tæt på et folketingsvalg, medmindre det var klappet af med hans partiformand.

Risikabel strategi

Andre projekter, som Mette Frederiksen måske vil tage større politisk styring og ejerskab til som ny statsminister, er planerne om et sundhedsvæsen tættere på borgerne og en bedre udligning på tværs af kommunerne.

Det vil sende et signal til vælgerne om, at regeringen tager decentralisering og udfordringerne i Udkantsdanmark alvorligt. Det er højt prioriterede emner blandt S-vælgere. Og hun vil samtidig kunne påtage sig større ejerskab over sine løfter om mere uddannelse tættere på de unge, mere nærpoliti og nye nærhospitaler.

Men strategien indeholder også en stribe risici.

Ved for eksempel at gøre børn til en af sine hovedprioriteter som ny statsminister risikerer Mette Frederiksen at overtage en stribe politiske møgsager, som hun skal finde løsninger på for at leve op til sit løfte om at være børnenes statsminister.

Det kan være sager som den aktuelle strid om normeringer i daginstitutioner, den massive mistrivsel blandt børn på Udrejsecenter Sjælsmark eller det dramatisk stigende antal børn af fattige familier som følge af de lave sociale ydelser.

Alle sammen politisk dybt ømtålelige sager, som ikke lige kan løses med et fingerknips. Hun vil konstant blive udfordret af "vennerne" i de andre røde partier for at levere løsninger. Vokser bunken af den slags sager først på hendes bord, risikerer hun meget let at blive stemplet som løftebryder af både politiske venner og fjender. 

Stort ønske i over seks år

Tanken om at sikre flere politiske muskler til de ansvarlige ministre har længe været et stort ønske hos Mette Frederiksen.

Allerede da hun var beskæftigelsesminister, satte hun gang i debatten om embedsmændenes rolle i forsøg på at få mere innovation, kreativitet og iderigdom ind i ministerierne på Slotsholmen.

"Spørgsmålet er, om ikke tiden snart vil være moden til, at det eneste folkevalgte element i et ministerium styrkes," lød opfordringen fra hende i bogen ’Lobbyistens lommebog’ i 2013 skrevet af de to forfattere Susanne Hegelund og Peter Mose.

Det blev allerede dengang tolket som et stort ønske om at få lov til at rekruttere politiske udvalgte embedsmænd til ressortministerierne, som vi kender det fra mange andre lande, og satte gang i spekulationerne om viceministre og statssekretærer i Danmark. Men det blev dengang ved tankerne.

Mette Frederiksen opgav dog ikke sin plan om at udfordre embedsmændenes rolle og vanetænkning i ministerierne.

"Der er nogle mangler i den måde, systemet er indrettet på. Derfor gør vi os selvfølgelig tanker om, hvordan vi – hvis vælgerne på et tidspunkt betror os ansvaret for at lede landet – kan indrette det bedre, så embedsværket fortsat er fagligt dygtigt og kompetent, men samtidig bliver bedre til at forstå og håndtere omverdenen," sagde hun tre år senere i 2016 i bogen ’Mette F.’ af Bent Winther og Peter Burhøi.

Reformværksted

En god læresætning at skrive sig bag øret, når man færdes på Christiansborg, lyder: "Lyt aldrig til, hvad politikerne siger, men se, hvad de gør."

Hvis man ser på, hvad Mette Frederiksen har gjort siden 2011 som henholdsvis beskæftigelsesminister, justitsminister og formand for Socialdemokratiet, giver det et fingerpeg om, hvad vi kan vente os af hende, hvis hun bliver landets næste statsminister.

Hun begyndte allerede dengang som minister at gøre op med embedsværket og oprettede – ligesom andre tidligere S-ministre som Nicolai Wammen og Dan Jørgensen – en slags politiske sekretariater med et team af politisk tænkende typer, som var gode til at politikudvikle og få ministrene ud over rampen. Det spor vil hun nu fortsætte ud ad, hvis hun vinder folketingsvalget.

Hun begyndte også stort set fra dag et som ny minister at rive det beskæftigelsessystem ned, som embedsmænd havde brugt 10 år på at bygge op under VK-regeringen. Mange embedsmænd fik et mindre chok, da hun lavede et reformværksted, hvor spillere som Mødrehjælpen, Socialrådgiverne og andre organisationer, som ellers ikke havde stået højt på ministeriets balkort, pludselig blev hevet ind i varmen for at brainstorme om nye ideer og løsninger.

Det vidner ikke bare om hendes frustration over embedssystemets begrænsninger. Det vidner også om hendes arbejdsform med at inddrage en bred palet af interessenter.

Denne arbejdsform har hun brugt i mange andre sammenhænge og vil også tage med ind i Statsministeriet, hvis hun vinder valget. Den har gjort, at hun sjældent rager uklar med sit bagland. Og det er måske også hemmeligheden bag, at der ikke har været mere intern ballade om Socialdemokratiets udlændingepolitik på trods af partiets dramatiske kursskifte de senere år.

Mette Frederiksen har også vist, at hun kan være en hård negl, der ikke er bange for at tage et opgør med Djøf-laget. I hendes tid som beskæftigelsesminister forlod fire topembedsmænd deres poster – blandt dem departementschef Bo Smith - efter forskellige ophidsede kontroverser. Hun havde også kun siddet få dage som justitsminister, da departementschef Anne Kristine Axelsson blev forflyttet til Kirkeministeriet.

Nu er det som bekendt langtfra givet, at Mette Frederiksen overhovedet bliver statsminister efter næste valg.

Men hvis hun gør, vil hun komme til at stå i spidsen for et hold af ministre, der kommer til at udfordre embedsmændene på helt nye måder og skabe en helt ny styring af regeringens politikudvikling, som vi ikke tidligere har set i Danmark.

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu