John Kerry: Markedet – ikke politikerne – driver den grønne omstilling

FN’s klimakamp fortsætter, uanset hvad USA gør.
Claus Kragh

Det vil ramme USA’s nationale økonomi, dets virksomheder og dets lønmodtagere hårdt, hvis Donald Trump gør alvor af sine valgløfter om at bremse den grønne omstilling, når han indtager Det Hvide Hus den 20. januar.

Det slog USA’s afgående udenrigsminister, John Kerry, fast under FN’s klimakonference COP22 i Marokko i sidste uge. Markedet for ren energi forventes ifølge Kerry at nå en værdi på flere tusind milliarder dollar.

”Det er det største marked, verden nogensinde har kendt. Ingen nation vil gøre klogt i at sætte sig på sidelinjen og derved handicappe sine virksomheder i forhold til at drage fordel af cleantech-eksplosionen,” sagde Kerry, som tilføjede, at det er ’markedspladsen, ikke politikerne’, der driver omstillingen til renere energikilder.

Kinas politiske ledelse har samtidig gjort det klart, at man agter at leve op til sine løfter, uanset hvad Trump vælger at gøre.

COP22 markerede et mellemår i FN’s klimaforhandlinger, men det står ifølge det internationale energiagentur, IEA, fast, at den grønne omstilling har nået et så kraftigt momentum, at investeringer i vedvarende energi i 2015 på verdensplan nåede 350 mia. dollar, det højeste tal nogensinde. Dette skyldes ikke mindst, at priserne på sol- og vindenergi er faldet med henholdsvis 80 og 40 pct. siden 2009. Nogle af de væsentligste internationale klimapolitiske fremskridt i 2015 har været, at international luft- og skibsfart nu er på vej mod seriøse aftaler i 2017 eller 2018 om kraftige reduktioner i udledningerne af CO2.

Valget af Donald Trump som USA’s præsident har skabt usikkerhed om, hvorvidt USA vil leve op til de løfter, Barack Obama afgav på USA’s vegne i den globale klimaaftale fra Paris sidste år. Aftalen er ikke bindende og derfor ikke godkendt i Kongressen, så Trump kan gå sine egne veje, hvilket han allerede har gjort ved at udpege den omdiskuterede klimalobbyist Myron Ebell til kommende leder af USA’s miljø- og energistyrelse, EPA.

En række af USA’s førende virksomheder, såsom DuPont, Gap, General Mills, Hewlett Packard, Kellogg, Levi Strauss & Co., Nike, Mars, Starbucks og Unilever USA, har appelleret til Trump om at opretholde de aktuelle energi- og klimapolitikker, som efter deres opfattelse bidrager markant til at opretholde amerikanske virksomheders konkurrenceevne.

”Hvis ikke man opbygger en økonomi, der bygger på færre fossile energikilder, bringer man amerikansk velstand i fare, mens rigtig handling nu skaber job og styrker USA’s konkurrenceevne,” lød det i udtalelsen fra de i alt 360 virksomheder.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu