De jyske banker skulle tage en kop kaffe med Lizette Risgaard

En fusion mellem Sydbank, Jyske Bank og Spar Nord vil kunne skabe et stærkt alternativ til Danske Bank og Nordea, men det er næppe realistisk. Her kunne bankerne lære noget af LO og FTF.

Henrik Ørholst

I morgen kommer regnskaberne fra to af landets største banker, Sydbank og Jyske Bank. I flere omgange er der blevet spekuleret i, om de måske vil gå sammen. Nogle gange bliver Spar Nord også nævnt. 

Der ville ellers være store besparelser at hente ved en fusion, fordi især de fysiske filialnet ville kunne barberes ned, og der ville også komme massive fyringsrunder. Tilsammen ville det både kunne give større overskud for bankerne og lavere priser for kunderne.

Det kommer imidlertid ikke til at ske. Alle tre banker er kendetegnet ved stærke virksomhedskulturer og stor selvfølelse, og de strutter af sundhed. Et kritisk besøg fra Finanstilsynet ville teoretisk set kunne ændre på det, hvis forholdene var anderledes økonomisk skrøbelige, men det er de ikke.

For mange banker

Der er udbredt enighed om, at der er for mange banker i Danmark. Også hos bankerne selv. Allerede i 2012 talte Anders Dam fra Jyske Bank om, at antallet af banker ville blive halveret i 2020. Det er især de mindre banker, som vil komme i klemme. Det er EU’s og de danske myndigheders krav, som betyder, at der er brug for compliance-ekspertise, som banker har svært ved at matche.

I slutningen af oktober sidste år meddelte Nordea-topchefen, Casper von Koskull, at der skal afskediges 6.000 ud af storbankens 31.800 medarbejdere. Digitaliseringen gør mange overflødige. I et interview har von Koskull sagt, at der i fremtiden vil være brug for det halve antal medarbejdere. Derfor er der endnu en gang udsigt til flere fyringsrunder.

De tre jyske storbanker har de samme digitaliseringsmuligheder som Nordea og alle de øvrige banker. Og her kan digitaliseringen være med til at modvirke tendensen i retning af flere store banker.

Prisen på den bagvedliggende teknologi er faldende, og det kan være med til at holde liv i de mindre banker. Men størrelse betyder noget i banksektoren, både i forhold til at kunne tiltrække store kunder, og når det gælder om at få adgang til finansiering. Også de voldsomt stigende omkostninger til compliance trækker i den retning.

Derfor vil det være et offensivt strategisk tiltag, hvis trekløveret vælger at gå sammen, selv om stærke virksomhedskulturer og stærk lokal forankring vil være den cocktail, der bremser for en fusion.

Her kan topcheferne Karen Frøsig fra Sydbank, Anders Dam fra Jyske Bank og Spar Nords Lasse Nyby hente inspiration hos fagbevægelsen, der tænker rationelt og lader de store følelser blive nede i skuffen.

En stor jysk bankfusion vil skabe et alternativ til Danske Bank og Nordea, der tegner sig for knap halvdelen af bankforretningerne i Danmark.

LO og FTF viser vej

En fusion mellem LO og FTF er på vej. Det vil give en samlet arbejdstagerorganisation med 1,5 mio. medlemmer. Det er et klogt træk, fremskyndet af det faldende antal medlemmer hos især LO. Samtidig stiger antallet af medlemmer i fagforeningerne generelt. Danskerne søger over i de gule fagforeninger, der er billigere, men også Akademikernes Centralorganisation, AC, oplever fremgang. De traditionelle fagforeninger holder stærkt på overenskomsterne som det primære formål for at være medlem hos dem.

Forretningsmæssigt er det en god strategi at opbygge en større organisation, som kan give medlemmer bedre tilbud. Der er næsten altid stordriftsfordele, som kan gøre medlemskab mere attraktivt. En fagforening er en forsikringsordning, hvor man med en stærk organisation i ryggen kan få hjælp mod urimelige arbejdsgivere. 

Der er store fusionsgevinster i vente for fagbevægelsen. Der forventes et fald i de samlede løn- og personaleudgifter på 25 pct. og en effektivisering af de samlede administrative udgifter på 30 pct. Det dækker administration, lokaleudgifter, afskrivninger, møder og kongres.

Derfor bør de tre bankdirektører og deres bestyrelsesformænd tage en snak med topfigurerne fra LO og FTF. Ikke mindst LO-formanden, Lizette Risgaard, er en handlekraftig leder, der har den brutalitet og viljestyrke, der er nødvendig. Der gik tre dage, fra hun var blevet valgt på kongressen i 2015, før hele forbundets daglige ledelse var fortid.

Det vil være klogt, hvis de tre banker selv vælger at beholde initiativet. Det vil være godt for konkurrencen, hvis der bliver etableret en ny stærk bank, som kan give Danske Bank og Nordea kamp til stregen. 

I et af de største forbund under LO, 3F, er der i hovedbestyrelsen blevet mumlet utilfredst over fusionsplanerne. Ironisk nok eftersom 3F selv er en fusion mellem forskellige forbund. Også blandt fagforeninger er der stærke følelser på spil, hvor de dårligst uddannede ofte opfatter sig som lillebroren i den store familie. 

Det er tankevækkende, at fagforeningsbosserne bruger argumentet om, at de ved en fusion bliver en stor og stærk organisation. 

Når forslaget om en stor jysk bankfusion gentages i medierne, bliver det rutinemæssigt skudt ned af de tre bankers ledelser. Det er ikke overraskende. Ingen vil stå på den lokale generalforsamling og meddele, at Aabenraa, Silkeborg eller Aalborg ikke længere er epicentret i en storbank. Der er stærke følelser forbundet med den slags beslutninger.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu