Kan møllerne fortsat snurre uden Vestas og Siemens?

Den danske vindmøllesektor står foran en diger omstillingsproces, hvis Danmark skal fastholde sin nuværende position som førende vindenergination. Nye konkurrenter – især fra Kina – pres fra energiselskaber og overkapacitet i branchen presser priserne hos mølleproducenterne. De er ikke længere automatisk de lokomotiver for innovation, der ellers har gjort danske underleverandører og universiteter sublime på området. Det handler om 37.000 danske
job og et bidrag til BNP på 26 mia. kr.

Thyborøns indbyggere er i øjeblikket vidner til et eksperiment af de større. På kanten af Vesterhavet rejser den kinesiske vindmølleproducent Envision Energy en testvindmølle, der er uden historisk sidestykke. For det første har den kun to vinger frem for de normale tre. For det andet justeres de to vingers position i forhold til vinden halvvejs ude på møllevingen og ikke som traditionelt på vingenavet. For det tredje er møllen modulopbygget, så dens transformatorer og andre dele er pakket i separate containere, der kan udskiftes og leveres af forskellige leverandører. Fordelen? Den vil være nemmere og billigere at transportere og opstille som havvindmølle, hvor selve installationen i dag er en fordyrende faktor.

Alt dette naturligvis med forbehold. Der er tale om et eksperiment, og ingen siger, at møllen opfører sig, som den skal, i første forsøg. Til gengæld er den et meget konkret eksempel på en af de fortællinger, som danske politikere endnu har grund til at bryste sig af: At Danmark har en international førerposition inden for vindenergi.

CEO for Envision Energy Global Innovation Center i Silkeborg, Anders Rebsdorf, beskriver meget konkret Danmarks førerposition på denne måde:

Login