Kan man arbejde i verdens mest bæredygtige virksomhed og samtidig investere sine egne penge i olieindustrien?

Chr. Hansen topper Corporate Knights’ liste over bæredygtige virksomheder – ikke bare i Danmark, men i hele verden. Mandag Morgen har spurgt Alice Larsen, som er global HR-direktør for Chr. Hansen, hvordan bæredygtigheden afspejles i firmapensionen til de ansatte.

Foto: Arthur Cammelbeeck

MM Special: Sorte investeringer af grønne firmaers pensionsmilliarder

  • Selv ikke de mest bæredygtige virksomheder stiller kontante kli­makrav til deres egne firmapensioner
  • PFA foretrækkes af mange bæredygtige virksomheder, men også her investeres der i olie
  • Også Exxon, der er kendt for sin lobbyvirksomhed mod Parisafta­len, er på positivlisten i de danske firmapensioner
  • Hansen – der er kåret til verdens mest bæredygtige virksom­hed – vil nu overveje at tilbyde de ansatte en grøn pensionsløsning
  • Nystartede Matter har opfundet en ordning, der motiverer ansatte til at investere pensionen bæredygtigt.

Bæredygtige virksomheder har sorte pensionsordninger

Der skal også bruges olie i en klimavenlig verden

Kan man arbejde i verdens mest bæredygtige virksomhed og samtidig investere sine egne penge i olieindustrien?

Snart kan du swipe dig til en bæredygtig pension

Chr. Hansens globale HR-direktør kan egentlig sige det helt kort, for ifølge Alice Larsen har det at drive en bæredygtig virksomhed ikke noget med medarbejdernes pensioner at gøre.

"Jeg synes, det er to forskellige ting, hvis jeg skal være helt ærlig. Aftalen med PFA er en del af det at være en fornuftig virksomhed og give sine medarbejdere et tilbud. Hvordan vores medarbejdere så vælger at benytte sig af det tilbud, det er så en anden historie. Så jeg synes ikke, der er en konflikt."

"82 procent af vores produkter er bæredygtige og understøtter FN’s udviklingsmål. Så du zoomer ned på en meget, meget lille del af den helt store bæredygtighedsagenda."

Men hvis det er så lille en del af agendaen, er I så ikke store nok til at kræve af PFA, at jeres firmaaftale ikke indeholder nogle af verdens største olieselskaber?

"Så vil jeg så sige, at hvis du kortlægger alle danske pensionsselskaber, så vil du få svært ved at finde et, der kan håndtere en kunde som os, og som er 100 procent grønne i deres investeringsprofil."

"For os handler en pensionsordning ikke kun om, hvor pengene bliver investeret. Det handler også om, hvilken pensionsordning det er, vi tilbyder vores medarbejdere. Og på investeringsdelen er der jo en stor grad af medarbejderfrivillighed i, hvad de gerne vil gøre med deres penge."

"Det primære for os er, at PFA er med på Parisaftalen og derved har committed sig til at lægge sine investeringer over i virksomheder, der arbejdere for mere grøn energi."

Undrer det dig ikke, at det som virksomhed kan være svært at finde et pensionsselskab, der ikke investerer i olie, kul og gas?

"Godt spørgsmål, men dybest set nej. Det er jo noget historik, der skal gøres op med. Det er jo en transformation, som virksomheder som vores er inde i, og som pensionsselskaberne også er inde i. Jeg tror, det er svært at gå fra den ene til den anden fra dag til dag."

"Jeg forventer, at dem, vi arbejder sammen med, har en agenda for, hvordan de skal lave denne transformation. Hvis der ikke var en bevægelse i den rigtige retning, ville jeg være bekymret. Men jeg ser faktisk en bevægelse hos de store selskaber."

Hvad ser du konkret af bevægelse hos Exxon?

"Jeg kender ikke nok til Exxon til at kunne udtale mig om det."

Chr. Hansen er kåret til verdens mest bæredygtige virksomhed. I er også et meget stort selskab og har derfor indflydelse. Synes du ikke, I har et ansvar for at fortælle pensionskasserne, at de skal sørge for, at jeres medarbejdere får bæredygtige pensioner?

"Jeg synes bestemt, vi skal udnytte vores position til at påvirke dem. Det mener jeg også, vi gør, via vores dialog med dem. Vi har jo selv oplevet, hvordan vores investorer har påvirket os med til stadighed kritiske spørgsmål til, hvordan vi bidrager til FN’s verdensmål. Det er derfor, vi er begyndt at kortlægge vores produkter og derfor har fået denne synlighed. Vi har oplevet, at hvis man lægger pres, så kan der godt ske ændringer. Det samme vil vi gerne gøre med PFA."

Du nævnte tidligere, at jeres medarbejdere selv har mulighed for at vælge, hvilke fonde de vil investere i via aftalen med PFA. Hvor mange benytter sig faktisk af den mulighed?

"En og en halv procent af vores medarbejdere investerer selv deres midler. Resten har valgt en af de eksisterende profiler."

Hvorfor beder I ikke bare PFA om at lave en bæredygtig pensionsordning, som jeres medarbejdere kan vælge, så de slipper for at skulle følge aktiemarkedet og have særlig viden om de selskaber, de investerer i?

"Der er fuld transparens omkring vores aftale med PFA og deres investeringspolitik, så det kan medarbejdere jo selv gå ind og undersøge. Hvorvidt vi skal bede PFA om en ren grøn profil, det er ikke noget, vi har tænkt over, men det kan være, at det er noget, vi kunne tænke os at snakke med dem om."

Undrer det dig ikke, at PFA ikke kan tilbyde jeres medarbejdere en bæredygtig pension. I er trods alt en stor virksomhed?

"Det er jo ikke en efterspørgsel, vi får fra medarbejderne. Vi vil gerne tilbyde dem noget, der er på rejse over mod de mere klimavenlige investeringer, men vi oplever ikke et pres fra vores medarbejdere, og det tager vi selvfølgelig højde for. Din pensionsordning er jo heller ikke noget, du ser på hver dag. Så vi oplever, at bare det at få dem til at tage det alvorligt og kigge på, hvordan deres penge bliver investeret, er noget, vi går i gang med nu. Så vi opfordrer folk til at have en dialog med PFA om det."

Vil man kunne overbevise Chr. Hansen om, at I skulle udfase jeres salg af bakterier i løbet af de næste 20 år?

"Det er jo en hypotese. Vi har eksisteret siden 1874, og vi har altid arbejdet med gode bakterier. Så jeg kan godt forstå dit provokerende spørgsmål, men du rammer ind i selve kernen af vores forretning. Hvis det skulle ske, så skulle det ikke være Chr. Hansen, men et helt andet firma.

Men PFA mener jo rent faktisk, at de kan overbevise olieselskaberne om at udfase deres kerneforretning.

"Jeg synes ikke, det er sammenligneligt."

"Chr. Hansen har valgt en leverandør, PFA, der har implementeret FN’s Paris-aftale i sin investeringsproces. Selv om det ikke var et direkte krav i processen, da vi senest skulle vælge pensionsleverandør, spillede det en rolle, at den valgte leverandør allerede havde forpligtet sig til en klimavenlig investeringsprofil." 


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu