På kanten af konventionerne

De kommende udlændingestramninger bliver beskyldt for at være på kant med internationale konventioner, men i regeringen og de øvrige strammerpartier tager man kritikken som et kompliment.

”Kritikken tjener deres politiske interesser i det her tilfælde,” forklarer professor i statskundskab Rune Stubager.

Siden udlændingepolitikken fik en central plads i dansk politik i begyndelsen af nullerne, er konventionerne gået fra at være omgærdet af respekt til at blive betragtet med foragt. I 2001 sagde den nyudnævnte Integrationsminister Bertel Haarder, at ”ingen i Venstre kunne drømme om at komme på kant med konventionerne.”

I dag drømmer et bredt flertal i Folketinget om at gå helt til kanten af forpligtelserne, og de borgerlige partier kræver et opgør med dem.

”Det er ligefrem blevet et hædersmærke, når der kommer kritik fra FN- og EU-systemet. Og det er jo ikke kun Venstre, der har flyttet sig. Også Socialdemokraterne bakker op om kursen,” siger Lars Løkkes tidligere rådgiver Mikael Børsting.

”Ingen i Venstre kunne drømme om at komme på kant med de internationale konventioner.”

Det var ordene, da den nyudnævnte integrationsminister Bertel Haarder mødte pressen i 2001. Nu drømmer Venstre om at gå helt til kanten.

“Vi er gået til kanten af konventionerne, og det er korrekt, at der er en procesrisiko i forhold til spørgsmålet om familiesammenføringer, men det er en risiko, jeg er villig til at løbe,” siger udlændingeminister Inger Støjberg (V) om de 21 forslag til stramningerne på asyl- og udlændingeområdet, som regeringen forventes at sende til afstemning den kommende uge.

Login