Karaktermordet på dannelsen

Der foregår et hidsigt karakterræs i det danske uddannelsessystem. De studerende på universiteterne betaler sig til bedre karakterer og køber ritalin, betablokkere og andre opkvikkere for at kunne præstere, mens historisk mange gymnasieelever er optaget af at få den stribe 12-taller, som stadig flere studier kræver for at komme ind. I forrige uge gjorde regeringen det lettere at sammenligne karakterniveauerne på landets folkeskoler, og i foråret planlægger regeringen en gymnasiereform, der indfører faste karakterkrav for at komme ind på gymnasiet. Karakterbladene fylder nu så meget, at de radikale erklærer, de har tabt værdikampen om uddannelsessystemet, mens uddannelsesforsker og professor på Københavns Universitet Jens Dolin kun ser tegn på, at de kommer til at fylde mere. Og det er et problem: ”Det eneste, der tæller i et karaktersystem, er karakteren. Alt andet bliver underordnet,” siger han. Uddannelsesminister Esben Lunde Larsen (V) ser intet problem i, at unge stræber efter gode karakterer. Men han planlægger et udspil, der skal sende et klart signal om, at der er et andet problem i uddannelsessystemet.

12, 10, 7, 4, 02, 00, -03. Det er ikke en forkvaklet nedtælling, men syv tal, der ifølge kritikere er med til skabe et forkvaklet uddannelsessystem. Karakterer fylder stadig mere for landets børn og unge, og intet tyder på, at de kommer til at fylde mindre de kommende år.

For et par uger siden meddelte undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V), at hun vil gøre det lettere at sammenligne, hvor gode eksamenspapirer eleverne kommer ud med fra forskellige folkeskoler, og i foråret genoptager hun forhandlingerne om en gymnasiereform, der højst sandsynlig kommer til at indeholde karakteradgangskrav som et hovedelement.

To skub mere i et karakterræs, som allerede drøner derudad. Flere og flere uddannelser kræver topkarakterer for at komme ind, og Københavns Universitet vil gerne have lov til at lave en karaktermur, så man minimum skal have 6 i gennemsnit for at komme ind. Gymnasieeleverne er mere optaget af karakterer end nogensinde, og på universiteterne køber de studerende sig til eksamenshjælp for at få højere karakterer, mens forbruget af ritalin, betablokkere og andre præstationsfremmende midler er steget voldsomt. Se figur 1.

Login