Kick ass-iværksætteren

“Man skal tro på sig selv, man skal kæmpe, og man må ikke give op. Det er karaktertræk, som jeg både finder afgørende hos mig selv, og som skal være til stede hos de iværksættere, jeg investerer i. Og et eller andet må jeg jo gøre rigtigt, for alt hvad jeg har involveret mig i hidtil, er jo fandeme overskudsgivende.”

Sådan lyder det kontant fra den 35-årige serie-iværksætter Jesper Buch. Sidste måned solgte han sine aktier i Just Eat, som har bygget op til et af verdens største sites for bestilling af take away-mad med repræsentation i hele Europa, Indien og Canada. Prisen lød på et trecifret millionbeløb.

Hvem har Væxt-factor?

Men Just-Eat er langtfra Jesper Buchs eneste projekt. Med en dyb forståelse for at skabe overskudsgivende forretning på nettet er han involveret i en række virksomheder med stort vækstpotentiale som f.eks. Mentaline, hvor man kan booke psykologer og terapeuter online, onlinetøjbutikken Miinto.dk, jobportalen Ungarbejde.dk og virksomheden Just-Brand, der hjælper virksomheder med branding og salg af onlineprodukter.

Netop karaktertræk som “dedikation” og “vedholdenhed” er ifølge Jesper Buch afgørende for, at iværksættere kan lykkes: “Jeg plejer at bruge flosklen: ‘What ever it fucking takes’,” som han siger.

Salget af Just-Eat markerer afslutningen på første kapitel i Jesper Buchs iværksætterliv, hvor han nu ikke længere selv vil skabe projekter fra bunden, men i stedet investere i “unge kick-ass-startups”, som han udtrykker det: “Jeg skal ikke være i operations mere. Jeg skal bruge mine 11 års interneterfaring på topplan på hvalpe, som vil frem i verden. Det vil ske på strategisk plan.”

Efter salget af Just-Eat er det afgørende for Jesper Buch ikke at falde for det “underbukse-syndrom”, som han for nylig har beskrevet på sin blog: “Den succesfulde iværksætter, som har fået lidt på bankbogen, og som nu står op mellem kl. 10 og 12, klør sig i røven og sætter sig ind foran computeren – i underbukser…”.

“Når folk har fået tocifrede millionbeløb på kontoen, så sker der et eller andet. Så falder de lidt fra hinanden. Det vil jeg for alt i verden undgå. Og jeg føler slet ikke, jeg er der. Tværtimod. Jeg synes, det er en gave, at jeg nu er i stand til at investere i unge folk, som har en idé, jeg tror på, og som brænder for den,” siger Jesper Buch.

[quote align="right" author=""]Når folk har fået tocifrede millionbeløb på kontoen, så sker der et eller andet. Så falder de lidt fra hinanden. Det vil jeg for alt i verden undgå[/quote]

Jesper Buch har allerede taget hul på det nye kapitel ved at investere i Miinto.dk, Ungarbejde.dk og Just-Brand. Her vil han bruge sit iværksættergen samt sin store interneterfaring og ditto pengepung til at udruge nye iværksættersucceser.

Ifølge Jesper Buch er de to første år af en startups liv de hårdeste. Iværksætternes indstilling har enorm betydning for om de magter at løfte forretningen fra nul til at blive en potentiel cash cow. Og det er en indstilling, Jesper Buch  bl.a. afdækker ved at se nærmere på budgetterne, før han sætter penge i et nyt projekt.

“Har de afsat store lønninger til sig selv, så glem det. Så gider jeg ikke have med dem at gøre. Pengene skal bruges til at generere et produkt og skabe noget omsætning, ikke til lønninger.”

Han synes også, det er vigtigt, at man er “relativt begavet”. Både hvad angår IQ, men i særlig grad også EQ – emotionel intelligens.

“Man skal være god til at begejstre og god til at tale med folk. Og så skal man selvfølgelig have forretningstække og gerne en god uddannelse,” siger Jesper Buch: “Handelsskolen er o.k. Men hvis du har en bachelor er det bedre. Jeg vil sige, man skal have tæsket Philip Kotlers ‘Principles of marketing’ igennem. Så har du ligesom den basis, der skal til for at drive forretning.”

Jesper Buchs Væxt-factor

Endelig er det afgørende for Jesper Buch, at han kan socialt sammen med de mennesker, han investerer i.

“Jeg plejer altid at spørge mig selv: ‘De her mennesker – er det nogen jeg kunne finde på at tage en uge til Ibiza sammen med?’ Og hvis det ikke er det, så skal man passe på.”

“Det er derfor, jeg kun vil arbejde sammen med kick-ass-folk. Er der et eller andet, der stresser mig i en længere periode. Væk med det. Jeg ønsker ikke at have det. Vi har kun et liv. Så det er med at udnytte det. Og have det sjovt på rejsen.”

Modellen for, hvordan han vil involvere sig, er formet af den succesopskrift, han har brugt til at udvikle Just-Eat til en global business, der formidler 100.000 måltider om dagen, og som i 2011 forventes at omsætte for omkring 50 mio. dollar. Det gælder blandt andet om at få alle forretningsprocesser beskrevet i detaljer, og at ansvaret for dem skal placeres klokkeklart.

“Procesbeskrivelse er nærmest religion for mig. Det er ekstremt vigtigt at procesbeskrive hele forretningen fra dag 1. Alle, lige fra sekretæren til direktøren, skal kunne slå processen op. Fordi, så er der ingen, der laver fejl,” siger Jesper Buch og afslører et andet dogme i sin succesopskrift: Gentagne fejl tolereres ikke.

”Man må meget gerne lave fejl. Det betyder bare, man er effektiv. Men man må kraftedeme ikke lave den samme fejl to gange. Og begår man mange fejl, er man ikke en del af mit team. Hvis folk de fucker op, så får de det at vide. Jeg ryger satanedeme lige i struben på dem mand, hvis de laver fejl, som koster penge. For hvis ikke de får det at vide, så er jeg jo svag. Så ønsker jeg jo ikke det her. Jeg gør det jo ikke for at være ondskabsfuld. Jeg gør det, fordi at jeg, sammen med dem, vil skabe en kæmpe forretning.”

Jesper Buchs mani med procesbeskrivelser lever videre i Just-Eat, selv om han i dag er helt ude af virksomheden.

[quote align="right" author=""]Procesbeskrivelse er nærmest religion for mig. Alle, lige fra sekretæren til direktøren, skal kunne slå processen op. Fordi, så er der ingen der laver fejl.[/quote]

Herfra har nuværende direktør i Just-Eat Danmark, Morten Larsen, kun rosende ord tilovers for “procesdillen” og for Buchs måde at involvere sig i arbejdet på gennem ugentlige skypemøder, ugerapporter og en række årlige “world meetings” mellem de ledende medarbejdere fra forskellige lande.

“Da jeg startede i Just-Eat i 2005, var alle små detaljer i arbejdsprocesserne skrevet ned i en flere hundreder sider lang manual, som både lå i hard copy og i elektroniske versioner. Det var et godt værktøj. Og det er vi nu ved at revidere ved at lave businessmanualer for hvert enkelt forretningsområde,” siger Morten Larsen, der også erkender, at han har haft sine ture med den bramfri stifter:

“Vi har virkeligt været oppe at toppes. Men det har altid været konstruktivt, og vi har altid været enige, når røret er blevet lagt på. Jeg kan godt lide ved Jesper, at du altid ved 100 procent, hvor du har ham. En spade bliver kaldt for en spade. Og lige så god han er til at sige sin mening – lige så god er han til at tage imod den anden vej. Han er rigtigt god til at se kreative kommercielle muligheder. Og han har en ganske speciel evne til at spotte de gode forretninger og den gode idé.”

De evner vil Jesper Buch udnytte fuldt fremover. Og han har allerede skelettet på plads for de næste fem år frem.

“Om fem år flytter jeg til London og starter et ventureselskab sammen med tre andre, som jeg forhåbentlig har gjort til mangemillionærer. Og så er vi et hold på fire i London, som ikke skal lave andet end at sidde og høre på pitches, forestå due dilligence og så investere i europæiske startups,” forudser Jesper Buch.

Rettelse: I en tidligere version af artiklen fremgik det, at Jesper Buch er stifter af Just-Eat.dk Jesper Buch indtrådte først efter selskabets oprettelse.

Forrige artikel Fattigdomsbekæmper med forretningsgen Næste artikel Turismens fyrtårne: Naturkræfterne skaber unik forbløffelsespark

Nu ruller den cirkulære økonomi

Nu ruller den cirkulære økonomi

Ny lovgivning fra både Folketinget og EU presser på for mere fokus på reparationer og genanvendelse af materialer. Produkter og forretningsmodeller, der bygger på de samme principper, vælter frem. Den cirkulære økonomi er en ide, hvis tid er kommet.

Vi bruger afsindigt meget plastik

Vi bruger afsindigt meget plastik

Pludselig hader vi plastik. På få år er der kommet langt større bevidsthed om, at vores plastikaffald havner i maven på fisk og fugle eller i gigantiske plastik-øer i verdenshavene. Alligevel vokser forbruget støt. Det arbejder politikere, erhvervsfolk og civilsamfundet på at ændre.

Plastik fra danske husholdninger får nyt liv i Langå

Plastik fra danske husholdninger får nyt liv i Langå

Dansk Affaldsminimering sorterer, renser og tørrer plastik fra danske husholdninger på deres anlæg i Langå uden for Randers. Virksomheden giver plastikken nyt liv ved at smelte den om, så den kan sælges videre til producenter.

Brød bliver til øl bliver til brød

Brød bliver til øl bliver til brød

Det økologiske bageri Jalm&B har sammen med Carlsbergs bryggeri Jacobsen indgået en industriel symbiose, hvor de aftager hinandens restprodukter til at bage brød og brygge øl.

Dansk svineproducent satser stort på bæredygtige larver

Dansk svineproducent satser stort på bæredygtige larver

Den danske virksomhed Enorm Biofactory vil dyrke larver til produktion af insektprotein, som vil kunne anvendes som tilskud i fødevarer og i fiskefoder. ”Vores mål er at komme så tæt som muligt på et nulspildsanlæg,” siger administrerende direktør Carsten Lind Pedersen

Set, læst og hørt: Julie Rokkjær Birch

Set, læst og hørt: Julie Rokkjær Birch

Julie Rokkjær Birch er ny direktør på Kvindemuseet. Mandag Morgen har spurgt hende om, hvad hun har set, læst og lyttet til for nylig, og hendes anbefalinger byder på alt fra historie til science fiction og spiritualitet.

EU rører på sig som global stormagt

EU rører på sig som global stormagt

EU-landene aftvang før påske historiske handelspolitiske indrømmelser fra Kina. Det er kun det seneste eksempel på, at EU så småt begynder at træde i karakter som en global stormagt.

Brug verdensmålene effektivt til forretningsudvikling

Brug verdensmålene effektivt til forretningsudvikling

KOMMENTAR: Hvordan tager man som virksomhed verdensmålene til sig og bruger dem konkret i forretningsudviklingen? 13 danske virksomheder har fundet svarene gennem FN’s Udviklingsprogram SDG Accelerator. Lederen af programmet giver her et bud på, hvad andre kan lære af det.

Javel, fru statsminister

Javel, fru statsminister

ANALYSE: Mette Frederiksen vil ruske op i embedsværket, hvis hun vinder valget. Hun vil styrke Statsministeriet og tage stærkere politisk styring på prioriterede områder som børn. Men strategien er risikabel, og møgsager kan hobe sig op på hendes bord.

Så meget fylder den private velfærd i din kommune

Så meget fylder den private velfærd i din kommune

Danmark oplever i disse år en gradvis privatisering af velfærden. Her kan du se andelen af private daginstitutioner, andelen af elever i private skoler og antallet af private plejeboliger i din kommune.

Politisk aristokrati A/S

Politisk aristokrati A/S

Den postpræsidentielle klubs p.t. største stjerne, Michelle Obama, sælger millioner af bøger og taler for fulde huse. Et fragmenteret mediebillede gør, at folk hungrer efter en koncentreret aften i selskab med fascinerende mennesker, mener dansk festival-direktør. Det er blevet en millionforretning for ekspolitikere og deres fruer.

Europas gamle stormagter er i en elendig demokratisk forfatning

Europas gamle stormagter er i en elendig demokratisk forfatning

ANALYSE: Frankrigs demokrati er lige så sygt som det britiske. Hverken i Paris eller London er parlamenterne i stand til at skabe folkelig konsensus om nødvendige politikker. Theresa Mays håndtering af Brexit vil sætte dybe spor i årtier. Præsident Macron overlever kun takket være Frankrigs autoritære system.

Den stille privatisering: Dansk velfærd træder ind i en ny epoke

Den stille privatisering: Dansk velfærd træder ind i en ny epoke

Hver syvende nye plejebolig drives af private. Antallet af fri- og privatskoler er højere end nogensinde. Antallet af børn i privatinstitutioner er tredoblet på få år. Danmark er på vej ind i en ny epoke, hvor den private velfærd vil fylde mere, forudser professor.

Over 30.000 børn bliver passet af private

Over 30.000 børn bliver passet af private

Private vuggestuer og børnehaver skyder frem over hele landet i disse år. Hver syvende daginstitution er i dag privat. I nogle kommuner er det op mod halvdelen. Eksperter forudser, at antallet vokser, i takt med at der skal oprettes op imod 6.000 flere pladser årligt.

Flere private plejeboliger til ældre aflaster kommunerne

Flere private plejeboliger til ældre aflaster kommunerne

Hver syvende nye plejebolig i Danmark bygges for private penge og skal drives af private operatører. Det stigende antal ældre er også blevet et marked for millioninvesteringer i private velfærdstjenester. Borgmestre i en stor og en lille kommune hilser de nye byggerier velkommen.

Set, læst og hørt: Rasmus Kjeldahl

Set, læst og hørt: Rasmus Kjeldahl

Mandag Morgen har bedt Rasmus Kjeldahl om tre kulturanbefalinger. Med musik fra unge, upcoming bands, en bog om Europas tilstand og et teaterstykke om parforholdet er der lidt for enhver smag.

Storhedstid for departementschefer

Storhedstid for departementschefer

Hvis en departementschef kan få en for departementet vigtig sag med i et regeringsgrundlag, er det en næsten-garanti for, at en ny minister vil tage sagen videre. Derfor bruger topembedsmændene tiden lige op til et folketingsvalg på at gennemgå såvel skuffesager som organisation.

Tag et opgør med de anonyme donationer

Tag et opgør med de anonyme donationer

KOMMENTAR: Politikere modtager mere offentlig støtte end nogensinde, men alligevel føler flere partier sig berettigede til at skjule deres private donorer. Det er demokratisk betænkeligt.

Regnearksledelsen har fejlet

Regnearksledelsen har fejlet

KOMMENTAR: Problemerne i Skat er et symptom på mange års fejlbehæftet tænkning i den offentlige sektor, hvor regneark udarbejdet af konsulenthuse har fået lov at diktere alt for meget alt for længe. Der er brug for færre konsulenter og mere ledelse.

Endnu en lærerreform, der svigter børn og unge med særlige behov

Endnu en lærerreform, der svigter børn og unge med særlige behov

KOMMENTAR: Uddannelsesministeren har nedsat en kommission, der skal komme med udspil til en ny læreruddannelse. Men der er ikke en eneste ekspert med forstand på specialpædagogik med ved bordet. Et signal om, at ministeren overser et af folkeskolens grundlæggende problemer.

Den demokratiske samtale med politikeren som cybersherif

Den demokratiske samtale med politikeren som cybersherif

En stor del af den politiske debat herhjemme begynder og foregår i dag på politikernes egne profiler på de sociale medier, og dermed er det også i politikernes magt at blokere de brugere, de ikke ønsker, skal blande sig i den demokratiske samtale.

Set, læst og hørt: Marie-Louise Boisen Lendal

Set, læst og hørt: Marie-Louise Boisen Lendal

Mandag Morgen har bedt Marie-Louise Boisen Lendal om tre kulturanbefalinger. Som direktør i den fødevarepolitiske tænketank Frej er hun dybt optaget af bæredygtighed, og det skinner igennem i anbefalingerne, der rummer tanker om kapitalisme, klimakamp og grøn virksomhedsledelse.

Start med at evaluere dig selv som mødeleder

Start med at evaluere dig selv som mødeleder

KOMMENTAR: En vej til at blive en bedre mødeleder er at evaluere sine egne møder på en systematisk måde, mener en af dem, der underviser kommende mødeledere. Det er i foreningen af teori og praksis, at guldet ligger.

Dampen er gået af privatiseringstoget

Dampen er gået af privatiseringstoget

Regeringen drømte for få år siden om at sælge el-, vand- og varmeværker for milliarder. Nu er privatiseringsbølgen bremset op i Danmark og mange andre steder i Europa. Det handler både om politik og økonomi.

Lilleholt: Målet var aldrig at sælge forsyningssektoren til en udenlandsk kapitalfond

Lilleholt: Målet var aldrig at sælge forsyningssektoren til en udenlandsk kapitalfond

Forsyningssektoren skal gøres mindre afhængig af tilskud og mere båret af markedskræfter. Men regeringen har ikke som mål, at der skal sælges ud af sektorens aktiver, fastslår energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt. "Jeg har som minister – og det gælder også regeringen – ingen planer om at blande mig i ejerskabet."

Dueller på analyse og tal afgør forsyningssektorens fremtid

Dueller på analyse og tal afgør forsyningssektorens fremtid

Tænketanke, analyseinstitutter og interessenter på tværs af det politiske spektrum har de senere år bidraget til debatten om forsyningssektorens fremtid med argumenter for og imod involvering af private kræfter. Mandag Morgen kortlægger argumenterne fra et bredt felt af aktører.

Forbrugerejet fjernvarme kan blive centralt for Danmarks grønne omstilling

Forbrugerejet fjernvarme kan blive centralt for Danmarks grønne omstilling

Næsten to ud af tre boliger bliver varmet op af fjernvarme. Det nærmer sig europæisk rekord. Nu opfordrer dansk topekspert til, at vi for alvor bruger fjernvarmen i den grønne omstilling. ”Det bliver dyrere at lade være,” siger Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet.

Nyt job: Torben Möger Pedersen bliver formand for CBS

Nyt job: Torben Möger Pedersen bliver formand for CBS

Som ny bestyrelsesformand på Copenhagen Business School skal Torben Möger Pedersen i samarbejde med rektor Nikolaj Malchow-Møller forsøge at sikre universitetet en plads blandt verdens bedste erhvervsuniversiteter.

"Den største fare ved maskinerne er at vi bliver som dem"

INTERVIEW: Teknologien byder på enorme gevinster, og hvis ikke vi kaster os ind i udviklingen, bliver vi udkonkurreret af dem, der gør. Men jo mere vores samfund og vi selv præges af teknologien, des mere mister vi af det, som gør os til mennesker og giver mening for os, advarer den tyske fremtidsforsker Gerd Leonhard.

Global topfeminist: Danmark sakker bagud på ligestilling

Global topfeminist: Danmark sakker bagud på ligestilling

INTERVIEW: Verden bliver rigere, sundere og mere sikker, hvis alle regeringer prioriterer ligestilling højere, mener Katja Iversen, leder af ngo'en Women Deliver. Hun skoser Danmark for at svigte ligestilling og for at have misset #MeToo-debatten.

Mødes I – eller holder I bare møder?

Mødes I – eller holder I bare møder?

KOMMENTAR: Møder er et nødvendigt, men ofte også udskældt element på mange arbejdspladser. Som leder er det din opgave at undgå, at subtile udelukkelsesmekanismer, alliancer og snævert fokus på egne agendaer blokerer for, at deltagerne kan samles om en fælles sag.

Ældres ensomhed kan også bygges væk

Ældres ensomhed kan også bygges væk

KOMMENTAR: Hvordan kan velfærdssamfundet bruge filantropiske fonde som en del af løsningen på presserende problemer? Udviklingen af seniorbofællesskaber er et godt eksempel på en opgave, hvor det giver god mening, og på en helt ny form for filantropi.

Et lille job har også ret

Et lille job har også ret

REPORTAGE: Aalborg Kommune inviterede sammen med Fokus Folkeoplysning lokale virksomheder og en håndfuld kontanthjælpsmodtagere på middag hos den socialøkonomiske restaurant Kaffefair. ’Et måltid med mening’ hed aftenen, der gik ud på at finde små deltidsjob til kommunens borgere på kanten af arbejdsmarkedet.

Politikere er blevet deres egne massemedier

Politikere er blevet deres egne massemedier

Højere partistøtte giver nye kommunikationsmuligheder hos danske politikere, som søsætter egne medier som aldrig før. Det har ændret nyhedernes fødekæde og vil give mere støj ved det kommende folketingsvalg. Måske bliver 2019 valgåret, hvor de traditionelle medier mister magten over dagsordenen.