Kick ass-iværksætteren

“Man skal tro på sig selv, man skal kæmpe, og man må ikke give op. Det er karaktertræk, som jeg både finder afgørende hos mig selv, og som skal være til stede hos de iværksættere, jeg investerer i. Og et eller andet må jeg jo gøre rigtigt, for alt hvad jeg har involveret mig i hidtil, er jo fandeme overskudsgivende.”

Sådan lyder det kontant fra den 35-årige serie-iværksætter Jesper Buch. Sidste måned solgte han sine aktier i Just Eat, som har bygget op til et af verdens største sites for bestilling af take away-mad med repræsentation i hele Europa, Indien og Canada. Prisen lød på et trecifret millionbeløb.

Hvem har Væxt-factor?

Men Just-Eat er langtfra Jesper Buchs eneste projekt. Med en dyb forståelse for at skabe overskudsgivende forretning på nettet er han involveret i en række virksomheder med stort vækstpotentiale som f.eks. Mentaline, hvor man kan booke psykologer og terapeuter online, onlinetøjbutikken Miinto.dk, jobportalen Ungarbejde.dk og virksomheden Just-Brand, der hjælper virksomheder med branding og salg af onlineprodukter.

Netop karaktertræk som “dedikation” og “vedholdenhed” er ifølge Jesper Buch afgørende for, at iværksættere kan lykkes: “Jeg plejer at bruge flosklen: ‘What ever it fucking takes’,” som han siger.

Salget af Just-Eat markerer afslutningen på første kapitel i Jesper Buchs iværksætterliv, hvor han nu ikke længere selv vil skabe projekter fra bunden, men i stedet investere i “unge kick-ass-startups”, som han udtrykker det: “Jeg skal ikke være i operations mere. Jeg skal bruge mine 11 års interneterfaring på topplan på hvalpe, som vil frem i verden. Det vil ske på strategisk plan.”

Efter salget af Just-Eat er det afgørende for Jesper Buch ikke at falde for det “underbukse-syndrom”, som han for nylig har beskrevet på sin blog: “Den succesfulde iværksætter, som har fået lidt på bankbogen, og som nu står op mellem kl. 10 og 12, klør sig i røven og sætter sig ind foran computeren – i underbukser…”.

“Når folk har fået tocifrede millionbeløb på kontoen, så sker der et eller andet. Så falder de lidt fra hinanden. Det vil jeg for alt i verden undgå. Og jeg føler slet ikke, jeg er der. Tværtimod. Jeg synes, det er en gave, at jeg nu er i stand til at investere i unge folk, som har en idé, jeg tror på, og som brænder for den,” siger Jesper Buch.

[quote align="right" author=""]Når folk har fået tocifrede millionbeløb på kontoen, så sker der et eller andet. Så falder de lidt fra hinanden. Det vil jeg for alt i verden undgå[/quote]

Jesper Buch har allerede taget hul på det nye kapitel ved at investere i Miinto.dk, Ungarbejde.dk og Just-Brand. Her vil han bruge sit iværksættergen samt sin store interneterfaring og ditto pengepung til at udruge nye iværksættersucceser.

Ifølge Jesper Buch er de to første år af en startups liv de hårdeste. Iværksætternes indstilling har enorm betydning for om de magter at løfte forretningen fra nul til at blive en potentiel cash cow. Og det er en indstilling, Jesper Buch  bl.a. afdækker ved at se nærmere på budgetterne, før han sætter penge i et nyt projekt.

“Har de afsat store lønninger til sig selv, så glem det. Så gider jeg ikke have med dem at gøre. Pengene skal bruges til at generere et produkt og skabe noget omsætning, ikke til lønninger.”

Han synes også, det er vigtigt, at man er “relativt begavet”. Både hvad angår IQ, men i særlig grad også EQ – emotionel intelligens.

“Man skal være god til at begejstre og god til at tale med folk. Og så skal man selvfølgelig have forretningstække og gerne en god uddannelse,” siger Jesper Buch: “Handelsskolen er o.k. Men hvis du har en bachelor er det bedre. Jeg vil sige, man skal have tæsket Philip Kotlers ‘Principles of marketing’ igennem. Så har du ligesom den basis, der skal til for at drive forretning.”

Jesper Buchs Væxt-factor

Endelig er det afgørende for Jesper Buch, at han kan socialt sammen med de mennesker, han investerer i.

“Jeg plejer altid at spørge mig selv: ‘De her mennesker – er det nogen jeg kunne finde på at tage en uge til Ibiza sammen med?’ Og hvis det ikke er det, så skal man passe på.”

“Det er derfor, jeg kun vil arbejde sammen med kick-ass-folk. Er der et eller andet, der stresser mig i en længere periode. Væk med det. Jeg ønsker ikke at have det. Vi har kun et liv. Så det er med at udnytte det. Og have det sjovt på rejsen.”

Modellen for, hvordan han vil involvere sig, er formet af den succesopskrift, han har brugt til at udvikle Just-Eat til en global business, der formidler 100.000 måltider om dagen, og som i 2011 forventes at omsætte for omkring 50 mio. dollar. Det gælder blandt andet om at få alle forretningsprocesser beskrevet i detaljer, og at ansvaret for dem skal placeres klokkeklart.

“Procesbeskrivelse er nærmest religion for mig. Det er ekstremt vigtigt at procesbeskrive hele forretningen fra dag 1. Alle, lige fra sekretæren til direktøren, skal kunne slå processen op. Fordi, så er der ingen, der laver fejl,” siger Jesper Buch og afslører et andet dogme i sin succesopskrift: Gentagne fejl tolereres ikke.

”Man må meget gerne lave fejl. Det betyder bare, man er effektiv. Men man må kraftedeme ikke lave den samme fejl to gange. Og begår man mange fejl, er man ikke en del af mit team. Hvis folk de fucker op, så får de det at vide. Jeg ryger satanedeme lige i struben på dem mand, hvis de laver fejl, som koster penge. For hvis ikke de får det at vide, så er jeg jo svag. Så ønsker jeg jo ikke det her. Jeg gør det jo ikke for at være ondskabsfuld. Jeg gør det, fordi at jeg, sammen med dem, vil skabe en kæmpe forretning.”

Jesper Buchs mani med procesbeskrivelser lever videre i Just-Eat, selv om han i dag er helt ude af virksomheden.

[quote align="right" author=""]Procesbeskrivelse er nærmest religion for mig. Alle, lige fra sekretæren til direktøren, skal kunne slå processen op. Fordi, så er der ingen der laver fejl.[/quote]

Herfra har nuværende direktør i Just-Eat Danmark, Morten Larsen, kun rosende ord tilovers for “procesdillen” og for Buchs måde at involvere sig i arbejdet på gennem ugentlige skypemøder, ugerapporter og en række årlige “world meetings” mellem de ledende medarbejdere fra forskellige lande.

“Da jeg startede i Just-Eat i 2005, var alle små detaljer i arbejdsprocesserne skrevet ned i en flere hundreder sider lang manual, som både lå i hard copy og i elektroniske versioner. Det var et godt værktøj. Og det er vi nu ved at revidere ved at lave businessmanualer for hvert enkelt forretningsområde,” siger Morten Larsen, der også erkender, at han har haft sine ture med den bramfri stifter:

“Vi har virkeligt været oppe at toppes. Men det har altid været konstruktivt, og vi har altid været enige, når røret er blevet lagt på. Jeg kan godt lide ved Jesper, at du altid ved 100 procent, hvor du har ham. En spade bliver kaldt for en spade. Og lige så god han er til at sige sin mening – lige så god er han til at tage imod den anden vej. Han er rigtigt god til at se kreative kommercielle muligheder. Og han har en ganske speciel evne til at spotte de gode forretninger og den gode idé.”

De evner vil Jesper Buch udnytte fuldt fremover. Og han har allerede skelettet på plads for de næste fem år frem.

“Om fem år flytter jeg til London og starter et ventureselskab sammen med tre andre, som jeg forhåbentlig har gjort til mangemillionærer. Og så er vi et hold på fire i London, som ikke skal lave andet end at sidde og høre på pitches, forestå due dilligence og så investere i europæiske startups,” forudser Jesper Buch.

Rettelse: I en tidligere version af artiklen fremgik det, at Jesper Buch er stifter af Just-Eat.dk Jesper Buch indtrådte først efter selskabets oprettelse.

Forrige artikel Fattigdomsbekæmper med forretningsgen Næste artikel Turismens fyrtårne: Naturkræfterne skaber unik forbløffelsespark

Trump øjner nyt ejendomseventyr: Grønland

Trump øjner nyt ejendomseventyr: Grønland

Præsidenten har under samtaler med sine medarbejdere – mere eller mindre seriøst – leget med idéen om, at USA skulle købe det selvstændige danske territorie.

Trumps besøg er risikabelt for Danmark

Trumps besøg er risikabelt for Danmark

ANALYSE: USA under Donald Trump arbejder målrettet på at splitte EU. Derfor skal statsminister Mette Frederiksen træde varsomt, når den amerikanske præsident kommer på besøg. De store EU-lande holder skarpt øje med, hvor Danmark placerer sig.

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

KOMMENTAR: Det er efterhånden bredt anerkendt, at virksomhedskultur er nøglen til at tiltrække og fastholde de rigtige medarbejdere. Her er, hvordan vi arbejder med det i Milestone Systems.

Danmark og Holland planlægger grøn guldfeber i Nordsøen

Danmark og Holland planlægger grøn guldfeber i Nordsøen

Statsejede virksomheder i Danmark og Holland har udviklet en masterplan for de næste 25 års massive vindboom i Nordsøen. Virksomhederne bag planen skal sikre integrationen af nye store mængder vindstrøm i det europæiske elnet. Investorer står i kø for at være med, siger aktieanalysechef i Sydbank.

Her er beskæftigelsespolitikkens bermudatrekant

Her er beskæftigelsespolitikkens bermudatrekant

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard vil undersøge, hvorfor andelen af danskere i beskæftigelse falder. For hvis der skal være råd til bedre velfærd, skal flere danskere arbejde mere. Ikke mindst blandt de tre grupper, der udgør beskæftigelsespolitikkens bermudatrekant: De udsatte unge, ikkevestlige indvandrere og de ufaglærte.

50.000 unge er i risikozonen på fremtidens arbejdsmarked

50.000 unge er i risikozonen på fremtidens arbejdsmarked

Den nye regering arver en stor udfordring med at få flere udsatte unge til at tage en ungdomsuddannelse. Knap 50.000 unge under 25 år har hverken er i gang med en uddannelse eller et job. De får det svært på fremtidens arbejdsmarked, forudser forsker.

Indvandrere kan bidrage med 15 milliarder på arbejdsmarkedet

Indvandrere kan bidrage med 15 milliarder på arbejdsmarkedet

Det går så godt med at sluse ikkevestlige indvandrere i job, at en forsker ligefrem taler om en ny succesfase i den danske integrationshistorie. Men der er fortsat store udfordringer. Specielt indvandrerkvinder udgør et stort økonomisk potentiale for at sikre velfærden.

Bjarne Corydon: Jeg kom væk fra politik, inden det åd mig op

Bjarne Corydon: Jeg kom væk fra politik, inden det åd mig op

INTERVIEW: Tabet af regeringsmagten i 2015 var et venligt puf til Bjarne Corydon, som dermed kunne slippe ud af den politiske osteklokke, han har set mange blive opslugt af. Men skiftet til det private erhvervsliv faldt folk for brystet, og kritikken haglede ned. Nu kritiserer han selv kritikerne for at puste til en farlig ild.

Hvad Trump egentlig skal i Danmark

Hvad Trump egentlig skal i Danmark

ANALYSE: Et eskalerende stormagtsspil i Arktis mellem USA, Rusland og Kina er den egentlige årsag til, at USA's præsident har bedt om et møde med den danske statsminister. Lige nu foregår en slags våbenkapløb i form af arktiske baser og isbrydere i farvandet omkring Grønland.

Kønsdebatten er rykket ind på chefkontorerne

Kønsdebatten er rykket ind på chefkontorerne

Fire af de helt tunge topchefer i dansk erhvervsliv slår nu et kraftigt slag for diversitet i direktioner og bestyrelser. Det skader simpelthen konkurrenceevnen for danske virksomheder, at Danmark et blevet overhalet indenom, lyder budskabet.

Problemet med populære medarbejdere

Problemet med populære medarbejdere

Popularitet kan påvirke beslutningstagning negativt og føre til ringere arbejdsindsats, fordi det fordrer overdreven selvtillid, skriver WSJ’s ledelsesekspert Marissa King

Estland er Europas digitale frontløber

Estland er Europas digitale frontløber

Estland har siden sovjettiden satset hårdt på digital teknologi som vejen til udvikling og vækst. Den offentlige sektors tjenester er blandt de mest avancerede i verden og på mange måder foran de tjenester, vi har i Danmark. Og borgerne har kontrol over egne data – og hvem der tilgår dem.

Færøerne har valgt den estiske model

Færøerne har valgt den estiske model

Da Færøerne i 2015 lavede en digitaliseringsstrategi, valgte de at bruge Estlands X-road som den grundlæggende infrastruktur for udveksling af data i det offentlige. Tendensen peger mod større integration og dataudveksling mellem de nordiske landes systemer.

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

I en gennemført digital offentlig administration behøver borgerne ikke at gøre opmærksomme på deres situation for at blive betjent – systemet ved allerede, at der er et behov. Det er filosofien bag det offentlige system i Estland, hvor man også er opmærksomme på risikoen for kafkaske bivirkninger.

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Den danske offentlige sektor ligger i den internationale top, hvad digitalisering angår. I de nærmeste år skal tjenesterne forbedres yderligere gennem den såkaldte digitaliseringspagt. Mange af de kommende digitale tilbud svarer til tjenester, som allerede findes i Estland.

Set, læst og hørt: Anne Skovbro

Set, læst og hørt: Anne Skovbro

Anne Skovbro anbefaler dig at læse om dyrene i afrika, se Benedict Cumberbatch arbejde for at få Storbritannien ud af EU, og så skal du høre Kalaha, ikke spille det. 

CO2-neutralt København i 2025:  Hvornår kan man kalde en by klimaneutral?

CO2-neutralt København i 2025: Hvornår kan man kalde en by klimaneutral?

København skal være CO2-neutralt inden 2025 − som den første hovedstad i verden. Biomasse, vind og energibesparelser er hovedfokus i planen, og målet har skaffet byen international berømmelse. Spørgsmålet er, om København vitterligt kan noget, som ingen andre kan, eller om politikerne har skåret opgaven og målene rigeligt smart til.

Frank Jensen: Vi vil gøre det nødvendige

Frank Jensen: Vi vil gøre det nødvendige

Hvis det skal lykkes at gøre hovedstaden CO2-neutral i 2025, kræver det justering af byens klimaplaner og nye investeringer – og de vil komme, lover overborgmester Frank Jensen (S). 

Peter Wibroe: Min næste exit bliver den største og sidste

Peter Wibroe: Min næste exit bliver den største og sidste

INTERVIEW: Reklamekongen, der ikke længere ønskede den titel, begik den ultimative exit og forlod arbejdsmarkedet helt. Det var under opsejling over mange år, og strategien har set ud på adskillige måder. Det endte med en smuk have. Og nu, 19 år efter, spøger endnu en exit hos Peter Wibroe: den sidste.

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

KOMMENTAR: Det havde været på tide at få en digitaliseringsminister, der kunne lægge en kurs for et retfærdigt Danmark på den digitale front. Men i mangel af sådan en, så må man håbe, at statsminister Mette Frederiksen har en plan.

Fik du læst? Klædeskabet er en større klimasynder end flyrejsen

Fik du læst? Klædeskabet er en større klimasynder end flyrejsen

SOMMERLÆSNING: Dagens anbefaling er en artikel fra vores tema om en ureguleret og forurenende modeindustri, som står for ikke mindre end ti procent af verdens udledning af drivhusgasser. Mens det lykkes andre brancher at begrænse udledningen af drivhusgasser, så stiger udledningen fra tøjindustrien år for år. FN forventer, at modeindustriens udledninger stiger med over 60 procent frem mod 2030. En regulær bombe under verdens anstrengelser for at få klimaet under kontrol.

God læselyst og god sommer,

Mikkel Lind Sorgenfrey, journalist

Fik du læst? Klimakampen skaber større ulighed

Fik du læst? Klimakampen skaber større ulighed

SOMMERLÆSNING: Kun Finland har i dag en mere ambitiøs klimapolitik end Danmarks 70 procent reduktion i 2030. Det kommer til at gribe ind i alle områder af samfundet – og dybt ind i vores hverdag. Og det kan skabe mere ulighed i samfundet. Det skrev vi om i januar.

God læselyst og god sommer

Jens Reiermann, velfærdsredaktør

Fik du læst? Nina Smith: Kvinder skal droppe perfekthedskonkurrencerne

Fik du læst? Nina Smith: Kvinder skal droppe perfekthedskonkurrencerne

SOMMERLÆSNING: Perfekthedskravene anno 2019 står tydeligt for professor Nina Smith. De studerende på universitetet spørger hende, hvordan de kan opnå en topkarakter, og de bryder grædende sammen – nogle bliver ligefrem aggressive – hvis en karakter er dårligere end det, de forventede. Særligt pigerne. Selv ville Nina Smith aldrig have klaret sig i dag, fortalte hun mig i januar, da hun modigt stillede op til serien 'Uperfekte Interview'. Hun har for eksempel ingen formel ph.d.-titel. Hun brugte de første ti år af sit arbejdsliv på noget, der var ”spild af tid”, og hun fik flere gange afslag, da hun tilbage i 80’erne søgte stillinger på Økonomisk Institut ved Aarhus Universitet.

God læselyst og god sommer,

Laura Ellemann-Jensen, journalist

Fik du læst? Industrisamfundet synger på sidste vers

Fik du læst? Industrisamfundet synger på sidste vers

SOMMERLÆSNING: Industrisamfundet er under afvikling og en ny økonomisk logik er ved at overtage. I januar i år beskrev jeg i et tema, hvordan vi går fra produkter til løsninger, fra fabrikker og faste forsyningskæder til platforme og netværker af co-creators. Gamle kategorier som ”fastansatte”, ”forbrugere” og ”ejerskab” bliver udfordret. Hotelbranchen, taxa-selskaberne og medieindustrien var de første til at mærke omstillingen.

God læselyst og god sommer

Peter Hesseldahl, redaktør for digital omstilling

Fik du læst? Tommy Ahlers: Det handler om at prøve ting af

Fik du læst? Tommy Ahlers: Det handler om at prøve ting af

SOMMERLÆSNING: I starten af 2019 satte vi på Ugebrevet Mandag Morgen fokus på den præstations- og perfekthedskultur, der har bidt sig fast hos særligt de unge. Det kan aflæses i stress, selvværdsproblemer psykiske nedbrud og generel mistrivsel. Der er desværre over lang tid blevet skabt et forvrænget billede af det gode liv, som skal være fejlfrit og fyldt med høje karakterer. Men sådan ér livet jo ikke, og det satte jeg mig for at illustrere gennem en interviewserien 'Uperfekte Interview', hvor jeg udfordrede forbilleder, der i mediebilledet kan virke perfekt, til at blotte deres mere uperfekte sider. Første modige person var daværende uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers, der tilbage i december fortalte mig om en lang række af mindre perfekte episoder i sit liv. 

God læselyst og god sommer,

Laura Ellemann-Jensen, journalist

Fik du læst? Dansk rigmand: Beskat verdens rigeste og brug pengene på verdensmålene.

Fik du læst? Dansk rigmand: Beskat verdens rigeste og brug pengene på verdensmålene.

SOMMERLÆSNING: Dagens anbefaling er et interview med millionæren fra Brønshøj, Djaffar Shalchi. Selv siger han, at hans succes skyldes det danske velfærdssamfund og grundtanken om, at de bredeste skuldre skal løfte mest. Derfor arbejder han for, at verdens rigeste mennesker, det vil sige folk som ham selv, beskattes hårdere på deres formuer. Pengene skal bruges til opfyldelsen af FN’s 17 verdensmål. Han er selv godt i gang ved at have doneret over halvdelen af sin formue til velgørende formål.

God læselyst og god sommer,

Mikkel Lind Sorgenfrey, journalist

Fik du læst? ”Jeg opsøger ikke kolbøtter, det virker som om de opsøger mig”

Fik du læst? ”Jeg opsøger ikke kolbøtter, det virker som om de opsøger mig”

SOMMERLÆSNING: Stort set enhver branche står overfor det, vi for et par år siden kaldte disruption. Men hvordan er det sådan helt personligt at leve et liv i hastig og radikal forandring? I april talte jeg med Erick Thürmer, som har taget flere kolbøtter end de fleste, og han fortæller meget personligt om at lede en gammel familieejet produktionsvirksomhed på den snoede vej mod den digitale fremtid. 

God læselyst og god sommer

Peter Hesseldahl, redaktør for digital omstilling

Fik du læst? 33.000 danske virksomhedsbestyrelser består kun af mænd

Fik du læst? 33.000 danske virksomhedsbestyrelser består kun af mænd

SOMMERLÆSNING: Dagens anbefaling er en artikel fra vores tema i årets første nummer om kønsdiversiteten i danske bestyrelser. Den viser, at Danmark står over for langt større udfordringer med at sikre flere kvinder i bestyrelserne end hidtil antaget. Over 33.000 bestyrelser – svarende til 56 pct. af samtlige danske virksomhedsbestyrelser – består kun af mænd. Tusindvis af bestyrelser er besat med ægtefæller, søskende og andre familiemedlemmer. Danmark risikerer at gå glip af vækst og job, hvis der ikke satses meget mere målrettet på fødekæden af kvalificerede kvinder.

God læselyst og dejlig sommer,

Torben K. Andersen, politisk redaktør

Fik du læst? Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

Fik du læst? Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

SOMMERLÆSNING: Dagens anbefaling er en historie fra marts om, at politikere i Danmark, Tyskland og andre europæiske lande bevilger sig selv stadigt flere penge i statsstøtte. Pengene bruges ofte til at skabe mediekanaler, der gør det muligt for politikerne at undgå spørgsmål fra kritiske journalister.

God læselyst og god sommer,

Claus Kragh, europaredaktør

Fik du læst? Velfærdsløfter for milliarder dækker over historisk opbremsning

Fik du læst? Velfærdsløfter for milliarder dækker over historisk opbremsning

SOMMERLÆSNING: Glem gaveboden. Mette Frederiksen og Socialdemokratiet er generøse på vegne af velfærdssamfundet. Men de lovede ekstra mia. dækker over en meget lille vækst i det offentlige forbrug målt per indbygger. Velfærdsstaten er gået ind i en ny epoke, hvor det bliver sværere at tilfredsstille borgernes behov, vurderer professor Jørgen Goul Andersen. Det første opgør om velfærden kommer, når Mette Frederiksens nye regering forhandler budgetter for 2020 med kommuner og regioner. De begynder nu.

God læselyst og god sommer

Jens Reiermann, velfærdsredaktør

Fik du læst? Da Dong (næsten) blev overhalet af den grønne omstilling

SOMMERLÆSNING: Det er faktisk en fantastisk historie. "Halvdelen af den CO2-reduktion, som Danmark som land har realiseret over de sidste 10 år, er kommet som følge af beslutninger, der er truffet i den her virksomhed,” fortalte Jacob Askou Bøss, der er strategichef i Ørsted, i et interview med Mandag Morgen i maj. Han har været med hele vejen, mens DONG, der hentede olie og gas og fyrede med kul, forvandlede sig til Ørsted, der snart producerer fossilfri energi. 

God læselyst og god sommer

Peter Hesseldahl, redaktør for digital omstilling

Fik du læst? Volvos nye liv som succesrig kineser

Fik du læst? Volvos nye liv som succesrig kineser

SOMMERLÆSNING. Der er et forståeligt fokus på, hvad kineserne vil med sine mange investeringer i europæiske virksomheder. Men de kinesiske penge kan skabe job og sikre virksomheder. Det er svenske Volvo et eksempel på. Efter ti år med kinesiske ejere er produktionen fordoblet. Den historie fortæller det danske medlem af Volvos bestyrelse Lone Fønss Schrøder til min kollega Peter Hesseldahl.

God læselyst og god sommer

Jens Reiermann, velfærdsredaktør

Fik du læst? Europas grønne omstilling har social slagside

Fik du læst? Europas grønne omstilling har social slagside

SOMMERLÆSNING: Dagens anbefaling er en analyse fra januar, som viser, at EU-landenes klimapolitikker er ikke socialt bæredygtige, fordi de gavner industrier og kapitalejere, mens forbrugere straffes. Her advarede Margrethe Vestager også om, at hvis vi fortsætter klimapolitikken i samme spor, vokser uligheden.

God læselyst og god sommer,

Claus Kragh, europaredaktør

Fik du læst? Den stille privatisering: Dansk velfærd træder ind i en ny epoke

Fik du læst? Den stille privatisering: Dansk velfærd træder ind i en ny epoke

SOMMERLÆSNING: Dagens anbefaling handler om et overset tema i den danske velfærdsdebat. Danmark oplever i disse år en glidende privatisering af velfærden. Hver syvende nye plejebolig drives af private. Antallet af fri- og privatskoler er højere end nogensinde. På få år er antallet af børn i privatinstitutioner tredoblet. Det kan betyde en banebrydende forandring af velfærdsstaten af den slags, vi kun ser 1-2 gange pr. århundrede. Fortsætter udviklingen, vil opbakningen til velfærdsstaten i sin nuværende form formentlig smuldre.

God læselyst og dejlig sommer,

Torben K. Andersen, politisk redaktør