Kick ass-iværksætteren

“Man skal tro på sig selv, man skal kæmpe, og man må ikke give op. Det er karaktertræk, som jeg både finder afgørende hos mig selv, og som skal være til stede hos de iværksættere, jeg investerer i. Og et eller andet må jeg jo gøre rigtigt, for alt hvad jeg har involveret mig i hidtil, er jo fandeme overskudsgivende.”

Sådan lyder det kontant fra den 35-årige serie-iværksætter Jesper Buch. Sidste måned solgte han sine aktier i Just Eat, som har bygget op til et af verdens største sites for bestilling af take away-mad med repræsentation i hele Europa, Indien og Canada. Prisen lød på et trecifret millionbeløb.

Hvem har Væxt-factor?

Men Just-Eat er langtfra Jesper Buchs eneste projekt. Med en dyb forståelse for at skabe overskudsgivende forretning på nettet er han involveret i en række virksomheder med stort vækstpotentiale som f.eks. Mentaline, hvor man kan booke psykologer og terapeuter online, onlinetøjbutikken Miinto.dk, jobportalen Ungarbejde.dk og virksomheden Just-Brand, der hjælper virksomheder med branding og salg af onlineprodukter.

Netop karaktertræk som “dedikation” og “vedholdenhed” er ifølge Jesper Buch afgørende for, at iværksættere kan lykkes: “Jeg plejer at bruge flosklen: ‘What ever it fucking takes’,” som han siger.

Salget af Just-Eat markerer afslutningen på første kapitel i Jesper Buchs iværksætterliv, hvor han nu ikke længere selv vil skabe projekter fra bunden, men i stedet investere i “unge kick-ass-startups”, som han udtrykker det: “Jeg skal ikke være i operations mere. Jeg skal bruge mine 11 års interneterfaring på topplan på hvalpe, som vil frem i verden. Det vil ske på strategisk plan.”

Efter salget af Just-Eat er det afgørende for Jesper Buch ikke at falde for det “underbukse-syndrom”, som han for nylig har beskrevet på sin blog: “Den succesfulde iværksætter, som har fået lidt på bankbogen, og som nu står op mellem kl. 10 og 12, klør sig i røven og sætter sig ind foran computeren – i underbukser…”.

“Når folk har fået tocifrede millionbeløb på kontoen, så sker der et eller andet. Så falder de lidt fra hinanden. Det vil jeg for alt i verden undgå. Og jeg føler slet ikke, jeg er der. Tværtimod. Jeg synes, det er en gave, at jeg nu er i stand til at investere i unge folk, som har en idé, jeg tror på, og som brænder for den,” siger Jesper Buch.

[quote align="right" author=""]Når folk har fået tocifrede millionbeløb på kontoen, så sker der et eller andet. Så falder de lidt fra hinanden. Det vil jeg for alt i verden undgå[/quote]

Jesper Buch har allerede taget hul på det nye kapitel ved at investere i Miinto.dk, Ungarbejde.dk og Just-Brand. Her vil han bruge sit iværksættergen samt sin store interneterfaring og ditto pengepung til at udruge nye iværksættersucceser.

Ifølge Jesper Buch er de to første år af en startups liv de hårdeste. Iværksætternes indstilling har enorm betydning for om de magter at løfte forretningen fra nul til at blive en potentiel cash cow. Og det er en indstilling, Jesper Buch  bl.a. afdækker ved at se nærmere på budgetterne, før han sætter penge i et nyt projekt.

“Har de afsat store lønninger til sig selv, så glem det. Så gider jeg ikke have med dem at gøre. Pengene skal bruges til at generere et produkt og skabe noget omsætning, ikke til lønninger.”

Han synes også, det er vigtigt, at man er “relativt begavet”. Både hvad angår IQ, men i særlig grad også EQ – emotionel intelligens.

“Man skal være god til at begejstre og god til at tale med folk. Og så skal man selvfølgelig have forretningstække og gerne en god uddannelse,” siger Jesper Buch: “Handelsskolen er o.k. Men hvis du har en bachelor er det bedre. Jeg vil sige, man skal have tæsket Philip Kotlers ‘Principles of marketing’ igennem. Så har du ligesom den basis, der skal til for at drive forretning.”

Jesper Buchs Væxt-factor

Endelig er det afgørende for Jesper Buch, at han kan socialt sammen med de mennesker, han investerer i.

“Jeg plejer altid at spørge mig selv: ‘De her mennesker – er det nogen jeg kunne finde på at tage en uge til Ibiza sammen med?’ Og hvis det ikke er det, så skal man passe på.”

“Det er derfor, jeg kun vil arbejde sammen med kick-ass-folk. Er der et eller andet, der stresser mig i en længere periode. Væk med det. Jeg ønsker ikke at have det. Vi har kun et liv. Så det er med at udnytte det. Og have det sjovt på rejsen.”

Modellen for, hvordan han vil involvere sig, er formet af den succesopskrift, han har brugt til at udvikle Just-Eat til en global business, der formidler 100.000 måltider om dagen, og som i 2011 forventes at omsætte for omkring 50 mio. dollar. Det gælder blandt andet om at få alle forretningsprocesser beskrevet i detaljer, og at ansvaret for dem skal placeres klokkeklart.

“Procesbeskrivelse er nærmest religion for mig. Det er ekstremt vigtigt at procesbeskrive hele forretningen fra dag 1. Alle, lige fra sekretæren til direktøren, skal kunne slå processen op. Fordi, så er der ingen, der laver fejl,” siger Jesper Buch og afslører et andet dogme i sin succesopskrift: Gentagne fejl tolereres ikke.

”Man må meget gerne lave fejl. Det betyder bare, man er effektiv. Men man må kraftedeme ikke lave den samme fejl to gange. Og begår man mange fejl, er man ikke en del af mit team. Hvis folk de fucker op, så får de det at vide. Jeg ryger satanedeme lige i struben på dem mand, hvis de laver fejl, som koster penge. For hvis ikke de får det at vide, så er jeg jo svag. Så ønsker jeg jo ikke det her. Jeg gør det jo ikke for at være ondskabsfuld. Jeg gør det, fordi at jeg, sammen med dem, vil skabe en kæmpe forretning.”

Jesper Buchs mani med procesbeskrivelser lever videre i Just-Eat, selv om han i dag er helt ude af virksomheden.

[quote align="right" author=""]Procesbeskrivelse er nærmest religion for mig. Alle, lige fra sekretæren til direktøren, skal kunne slå processen op. Fordi, så er der ingen der laver fejl.[/quote]

Herfra har nuværende direktør i Just-Eat Danmark, Morten Larsen, kun rosende ord tilovers for “procesdillen” og for Buchs måde at involvere sig i arbejdet på gennem ugentlige skypemøder, ugerapporter og en række årlige “world meetings” mellem de ledende medarbejdere fra forskellige lande.

“Da jeg startede i Just-Eat i 2005, var alle små detaljer i arbejdsprocesserne skrevet ned i en flere hundreder sider lang manual, som både lå i hard copy og i elektroniske versioner. Det var et godt værktøj. Og det er vi nu ved at revidere ved at lave businessmanualer for hvert enkelt forretningsområde,” siger Morten Larsen, der også erkender, at han har haft sine ture med den bramfri stifter:

“Vi har virkeligt været oppe at toppes. Men det har altid været konstruktivt, og vi har altid været enige, når røret er blevet lagt på. Jeg kan godt lide ved Jesper, at du altid ved 100 procent, hvor du har ham. En spade bliver kaldt for en spade. Og lige så god han er til at sige sin mening – lige så god er han til at tage imod den anden vej. Han er rigtigt god til at se kreative kommercielle muligheder. Og han har en ganske speciel evne til at spotte de gode forretninger og den gode idé.”

De evner vil Jesper Buch udnytte fuldt fremover. Og han har allerede skelettet på plads for de næste fem år frem.

“Om fem år flytter jeg til London og starter et ventureselskab sammen med tre andre, som jeg forhåbentlig har gjort til mangemillionærer. Og så er vi et hold på fire i London, som ikke skal lave andet end at sidde og høre på pitches, forestå due dilligence og så investere i europæiske startups,” forudser Jesper Buch.

Rettelse: I en tidligere version af artiklen fremgik det, at Jesper Buch er stifter af Just-Eat.dk Jesper Buch indtrådte først efter selskabets oprettelse.

Forrige artikel Fattigdomsbekæmper med forretningsgen Næste artikel Turismens fyrtårne: Naturkræfterne skaber unik forbløffelsespark

Klima og miljø har overtaget den globale risikoagenda

Klima og miljø har overtaget den globale risikoagenda

NY VIDEN: World Economic Forums 'Risk Report' sætter hvert år dagsordenen i Davos. Mens det for 10 år siden var den finansielle og økonomiske krise, der dominerede, er det nu klima- og miljørisici, der har overtaget dagsordenen.

Tidligere topembedsmand: Politikerne må forklare befolkningen, at nu går den ikke længere

Tidligere topembedsmand: Politikerne må forklare befolkningen, at nu går den ikke længere

INTERVIEW: En ændret økonomi, begrænsede ressourcer og voksende krav om global omfordeling vil i de kommende årtier lægge en dæmper på de rige landes økonomiske vækstmuligheder. Det skal politikerne forberede deres befolkninger på, ellers underminerer vi tilliden til det politiske system, advarer tidligere departementschef Jørgen Ørstrøm Møller. Samfundets næste fase kræver en helt ny social kontrakt.

Set, læst og hørt: Katrine Lester

Set, læst og hørt: Katrine Lester

Katrine Lester har set Det Kongelige Teaters uhyggelige opsætning af ’Riget’, lyttet til indsigtsfuld podcast fra Altinget Sundhed og læst en voldsom og velskrevet roman om Det Arabiske Forår.

FN’s kvotesystem er brudt sammen – men handlen med CO2 boomer

FN’s kvotesystem er brudt sammen – men handlen med CO2 boomer

Selvom det globale system for kvotehandel ligger helt stille hos FN, så er handlen med kvoter i vækst på andre markeder. Flere stater har ligesom EU oprettet sine egne klimakvoter, og udbydere af klimaprojekter nyder godt af den stigende efterspørgsel på CO2-aflad på et privat marked helt uden regulering.

Et kvotesystem der belønner dem med de laveste klimamål

Et kvotesystem der belønner dem med de laveste klimamål

Klimakvoterne skulle begrænse landenes udledning af CO2, men systemet skævvrides af det, eksperterne kalder “perverse økonomiske incitamenter”. Her er de to FN-modeller, der fik selv de største kvoteoptimister til at gå nedtrykte hjem fra COP25.

Danske politikere har tabt troen på klimakvoter

Danske politikere har tabt troen på klimakvoter

Både det gamle CO2-kvotemarked under FN og forhandlingerne om det nye system er brudt sammen. Hverken FN's eller EU's kvoter nyder stor tillid i regeringens støttepartier, og dermed er køb og salg af klimakvoter reelt ude af dansk politik. I hvert fald indtil skoen begynder at trykke.

Danmark kan lære af Israels militærhackere

Danmark kan lære af Israels militærhackere

Unit 8200 under det israelske militær har gjort Israel til en af verdens absolutte hotspots for udvikling af cybersikkerhedsløsninger. Danske virksomheder kan med fordel lade danske it-ansvarlige træne i Israel, skriver Innovation Center Denmark.

Nu lurer frygten for klimapopulisme

Nu lurer frygten for klimapopulisme

KOMMENTAR: Målsætningen om at reducere udledningerne med 70 procent vil kræve enorme beløb og drastiske tiltag. Hvornår siger politikerne sandheden om den danske klimaplan?

Borgerne skal være politiske sparringspartnere på niveau med embedsmænd og lobbyister

Borgerne skal være politiske sparringspartnere på niveau med embedsmænd og lobbyister

KOMMENTAR: Borgerdeltagelse har i mange år handlet om at give borgere mulighed for at råbe op, fremsætte krav og stille forslag. Fremtidens borgerdeltagelse kan blive et langt tættere samarbejde mellem borgere og politikere om at finde kloge løsninger på vigtige samfundsudfordringer. Politikerne efterspørger det selv, men det kræver udvikling af nye institutionelle design, både lokalt, regionalt og nationalt.

Kina vinder Afrika med hård valuta og blød kultur

Kina vinder Afrika med hård valuta og blød kultur

Engang var det briterne, der koloniserede Kenya. Nu, knap 60 år efter selvstændigheden, har Kina travlt med at rykke ind – og de gør det med en type produkter og med en strategisk beslutsomhed, som vestlige lande har svært ved at matche. Peter Hesseldahl har fulgt en gruppe kinesiske investorer og ngo’ers færden i det østafrikanske land.

Vi er i et våbenkapløb om at hacke mennesker

Vi er i et våbenkapløb om at hacke mennesker

TECHTENDENSER: ”Man behøver ikke at sende soldater ind for at erobre et land. Man behøver ikke tanks og våben for at kontrollere det, hvis man har alle data om indbyggerne i et land,” sagde den israelske historieprofessor og forfatter Yuval Noah Harari til en propfyldt sal ved Davos-mødet.

Demokratikommissionen: Google og Facebook skal betale mere skat i Danmark

Demokratikommissionen: Google og Facebook skal betale mere skat i Danmark

Store udenlandske tech-giganter som Google, Facebook og Youtube sidder på over 60 procent af annonceomsætningen på internettet i Danmark. Det udfordrer de danske medier og kan true demokratiet. Nu vil Demokratikommissionen have disse virksomheder til at betale mere til danskernes samfundskasse.

Davos-manden skal på pension  – nu må værdikrigeren tage over

Davos-manden skal på pension – nu må værdikrigeren tage over

Værdikrigeren skal lede opgøret med den kapitalisme, der har skabt vores velstand, men som nu skal fornys for ikke at ødelægge sit eget værk. Det sker med opbakning fra World Economic Forum, som indleder opgøret i denne uge og markerer starten på værdiernes årti.

Investeringer i danske robotter tager fart

Investeringer i danske robotter tager fart

NY VIDEN: Fra 2017 til 2018 steg den samlede mængde af investeringer i den danske robotklynge med mere end to milliarder kroner – eller cirka 70 procent.

Du er en del af helheden – så tag ansvar for den

Du er en del af helheden – så tag ansvar for den

KOMMENTAR: Klimaforandringerne har gjort det åbenlyst, at vi ikke kan melde os ud af helheden. Men det er præcist, hvad vi gradvist har gjort på mange områder ud fra en fag-, kasse- og silotænkning, som vi gennem århundreder er blevet opdraget til at praktisere.

Set, læst og hørt: Jesper Nygård

Set, læst og hørt: Jesper Nygård

Jesper Nygård, administrerende direktør i Realdania, har ladet sig inspirere af både klassisk musik, politiske erindringer, fodbold og videnskabelige teorier.

Byråd gentænker lokaldemokratiet

Byråd gentænker lokaldemokratiet

Landets borgmestre lytter ikke bare til borgerne – de inddrager dem direkte i de politiske beslutninger. Ny undersøgelse viser, at flere og flere kommuner eksperimenterer med at lukke borgerne helt ind i det politiske maskinrum. ”Modigt”, siger professoren bag undersøgelsen, Ulrik Kjær fra SDU.

Borgerforslag uden effekt

Borgerforslag uden effekt

I tre ud af ti kommuner kan borgerne stille forslag til nye, lokale tiltag, hvis de kan samle underskrifter nok. Men når forslagene når frem til byrådssalen, stemmer politikerne dem bare oftest ned. ”Det skaber frustration hos borgerne og kan vaccinere dem mod at ville deltage en anden gang,” siger Jacob Torfing, professor ved Roskilde Universitet.

1.400 borgere giver Gentoftes politikere gode ideer

1.400 borgere giver Gentoftes politikere gode ideer

Den konservative højborg, Gentofte, har på få år oprettet 34 særlige udvalg, hvor borgere sammen med politikere har fundet nye og kreative løsninger på nogle af samfundets største udfordringer. Nu breder modellen sig til regioner og måske Folketinget og flere EU-lande.

Borgere får magt over kommunens skattekroner

Borgere får magt over kommunens skattekroner

Borgmestre og byråd lader i flere og flere kommuner borgerne disponere over en lille del af kommunernes budgetter. Det er et opgør med den traditionelle arbejdsdeling mellem borgere og lokalpolitikere, siger ekspert.

Højden til loftet og længden til døren

Højden til loftet og længden til døren

KOMMENTAR: Der er blevet iltfattigt i folketingsgrupperne med den meget stramme styring af den eksterne kommunikation, der er lagt ned over alle partierne i dag.

Danmark har vist, at det kan skabe forandringer i EU

Danmark har vist, at det kan skabe forandringer i EU

Selv om Danmark har forbehold, er det et vigtigt land i EU, fastslår den britiske politolog Mark Leonard, direktør i tænketanken ECFR, der nu styrker sin tilstedeværelse i København. Ifølge Leonard vil magten i EU i fremtiden ligge hos regeringer, der kan skabe alliancer med andre EU-lande og med EU’s institutioner i Bruxelles.

Fremtiden bliver i 'real time'

Fremtiden bliver i 'real time'

TECHTENDENSER: En stensikker prognose for fremtiden er, at vi kommer til at leve tættere på 'real time'. De informationer, vi bruger, vil blive indsamlet, analyseret og præsenteret stort set øjeblikkeligt. Det vil gøre vores forståelse af verden mere præcis – men det vil også gøre økonomien og samfundet mere omskifteligt og uforudsigeligt.  

Sådan undgår du, at din feedback bliver til feedbank

Sådan undgår du, at din feedback bliver til feedbank

KOMMENTAR: Selv de mest velkendte feedbackmodeller kan få dig til at fremstå som en djævel i forklædning. Og den feedback, du giver som leder, kan få den mest proaktive og udviklingsorienterede medarbejder til at blive defensiv eller gå i opposition.

Danske virksomheders optimisme er den laveste i fem år

Danske virksomheders optimisme er den laveste i fem år

NY VIDEN: Danske virksomheders optimisme omkring omsætning og jobvækst i det kommende år er den laveste siden 2015. Især virksomheder, der udelukkende afsætter til det danske marked, er betydeligt mindre optimistiske. 

Økonomer skal bruge ingeniørviden for at skrue grøn regnemodel sammen

Økonomer skal bruge ingeniørviden for at skrue grøn regnemodel sammen

Med den nye klimalov skal der træffes store beslutninger meget hurtigt for at accelerere den grønne omstilling. En ny grøn regnemodel skal styrke beslutningsgrundlaget for de fremtidige klimapolitikker. Og det betyder, at økonomerne skal helt tæt på energiforsyningens og klimaets virkelighed.

Set, læst og hørt: Tomas Therkildsen

Set, læst og hørt: Tomas Therkildsen

Tomas Therkildsen har hørt dansk stjerneviolinist, er blevet rørt af Herbert Pundik-podcast og har fået et stærkt indblik i den amerikanske masseovervågning fra Edward Snowdens selvbiografi.

Personligt netværk er hovedvejen ind i danske bestyrelser

Personligt netværk er hovedvejen ind i danske bestyrelser

Kun fire procent af bestyrelsesposterne i de danske SMV’er besættes ved åbne opslag, viser ny undersøgelse. Selvom det er fristende at udpege en, man i forvejen kender og har tillid til, så er det på tide med et kulturskifte i dansk erhvervsliv, siger bestyrelsesfolk. Trods årelang kritik af old boys-netværk, fortæller seks ud af ti bestyrelsesmedlemmer, at de har fået deres post gennem deres personlige netværk.

Hver fjerde bestyrelsespost pyntes med konsulentopgaver

Hver fjerde bestyrelsespost pyntes med konsulentopgaver

Det er med overhængende risiko for kasketforvirring og sammenblandede interesser, når bestyrelsesmedlemmer arbejder som konsulent i samme virksomhed, som de skal være med til at udstikke retningen for. Men det foregår i stor stil i danske små og mellemstore virksomheder, viser nye tal.

Regeringen kan tabe SMV'erne i klimakampen

Regeringen kan tabe SMV'erne i klimakampen

KOMMENTAR: Regeringens klimaalliance med 13 af de største virksomheder i Danmark er en kortslutning af den politiske beslutningsproces. Uden et bredere ejerskab til klimadagsordenen risikerer regeringen at misse målet om en reduktion af drivhusgasserne med 70 procent.

Iran er taberen i det internationale oliespil

Iran er taberen i det internationale oliespil

ANALYSE: Olieprisen er stabil trods krisen i Mellemøsten, fordi rekordproduktion i USA dækker den stigende globale efterspørgsel. Irans problemer med at sælge sin olie øger risikoen for social uro, og risikoen bliver forstærket af den grønne omstilling.

Derfor kom der ny topchef i Statsministeriet

Derfor kom der ny topchef i Statsministeriet

Mette Frederiksen fyrede sin departementschef for at få mere fart på sine politiske projekter. To vigtige opgaver venter på Slotsholmens nye, stærke kvinde, Barbara Bertelsen: Hun skal drive regeringen fremad og reformere embedsværket.

Det er tid til den digitale andelsbevægelse

Det er tid til den digitale andelsbevægelse

TECHTENDENSER: Vores personlige data bliver typisk brugt enten for meget eller for lidt. Tænk, hvis data fra apparaterne i vores hjem, vores smarte ure eller fra vores indkøb gik til en pulje, som vi selv havde indflydelse på brugen af, og hvor gevinsterne tilfaldt brugerne.

En grøn dansk vækstalliance i verdensklasse

En grøn dansk vækstalliance i verdensklasse

KOMMENTAR: Den sydkoreanske regering ynder at sige, at Sydkorea har tre vigtige alliancer: sikkerhedsalliancen med USA, handelsalliancen med Kina og den grønne alliance med Danmark.