Kina løsner forsigtigt på grebet

Efter et par måneders storstilet, konsekvent og til tider hårdhændet indsats for at bremse coronaepidemien er de kinesiske myndigheder nu begyndt at løsne lidt på grebet. Men hvor meget tør man slække på kontrollen? Og bliver hverdagen nogensinde den samme igen? De dilemmaer, man nu ser i Kina, vil vi formentlig også se i Danmark, når epidemien har toppet.

Kinesiske Alice Wang, der arbejder i en miljøorganisation i Beijing, har holdt sig hjemme i sin lejlighed og inden for det afgrænsede beboelsesområde, hun og hendes familie bor i, gennem seks uger. Men i sidste uge var hun for første gang i byen med tre veninder, og de kunne fejre, at de igen kunne mødes og give hinanden en krammer.

”Hvordan er det at komme ud igen? Luften er så frisk, og jeg tager billeder af træerne, og hvordan de skifter farve. Jeg er mere opmærksom på naturens skønhed,” fortæller hun over en upåklagelig WeChat-forbindelse.

Hverdagen ændrede sig særdeles hurtigt i Kina i slutningen af januar, og situationen blev yderligere tilspidset, fordi accelerationen af epidemien faldt sammen med det kinesiske nytår, årets vigtigste ferie, hvor hundreder af millioner kinesere rejser hjem til familien.

Login