København og Aarhus går forrest om ekstra milliard til ældre

Flere varme hænder til ældre. Det er det suverænt vigtigste punkt på borgmestrenes ønskeseddel, når de skal dele regeringens ene milliard kroner til en mere værdig ældrepleje. De vil ansætte flere på landets plejehjem i specielt morgen- og aftentimerne og sikre bedre pleje af demente. Kommunerne vil også ansætte flere i hjemmeplejen og give ældre større valgfrihed. Mandag Morgen har taget temperaturen i de 12 kommuner, som står til at få flest penge fra ”værdighedsmilliarden”, der fordeles efter antallet af ældre i landets kommuner. Kortlægningen viser, at stort set ingen kommuner har grebet opgaven ens an. Landets to største kommuner – København og Aarhus – er meget tæt på at være i mål med både at få vedtaget en ny værdighedspolitik og fordele deres andel af værdighedspuljen. Deres arbejde kan derfor komme til at danne skole for andre kommuner. Flere borgmestre frygter dog, at den ekstra milliard bliver spist op af regeringens besparelser de kommende år. Det trækker op til et nyt opgør mellem regeringen og borgmestrene om budgetstyringen.
Torben K. Andersen

Der skal ansættes mange flere varme hænder på landets plejehjem, så ældre kan få en mere værdig hjælp om aftenen, natten og i de hektiske morgentimer.

Bedre normeringer på landets plejehjem står højt på listen hos mange kommuner, som har fået 1 milliard kr. årligt til deling til at sikre en mere værdig ældrepleje i Danmark. Kommunerne vil også bruge pengene på bl.a. mere rengøring hjemme hos folk, større valgfrihed og flere sygeplejersker i hjemmeplejen, så folk kan blive længere i eget hjem.

Det viser Mandag Morgens kortlægning af de 12 kommuner, som har fået flest penge fra ”værdighedsmilliarden”. De tegner sig tilsammen for over 300 millioner kr.

Kortlægningen viser, at stort set ingen kommuner har grebet opgaven ens an, men at landets to største kommuner – København og Aarhus – er kommet længst. De er begge meget tæt på at være i mål med både at få vedtaget en ny værdighedspolitik og fordele deres andel af værdighedspuljen. Deres arbejde kan derfor komme til at danne skole for andre kommuner. Randers er også langt fremme, mens andre først lige er gået i gang.

”Værdighed i ældreplejen starter med, at der er tilstrækkeligt med hænder,” siger sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen (SF) fra Københavns Kommune og tilføjer: ”Vi kan se, at vi har de største udfordringer med normeringen om aftenen. Derfor er jeg meget tilfreds med, at vi nu får flere hænder.”

København og Aarhus fører an" caption="Figur 1

Figur 2" align="left" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/protected-files/2016/03/TKA_Fig02_Vaerdighed-paa-aarhusiansk.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/protected-files/2016/03/TKA_Fig02_Vaerdighed-paa-aarhusiansk.png | Forstør   Luk

Aarhus Kommunes bud på en værdighedspolitik tager afsæt i, at alle borgere ønsker at klare hverdagen selv, selv vil bestemme over deres eget liv og vil være sammen med andre mennesker.

Den ekstra milliard øremærket en mere værdig ældrepleje stammer fra finanslovsaftalen for 2016 mellem partierne i blå blok. Pengene bliver fordelt efter antallet af ældre. Det store beløb opvejer dog ikke de besparelser, som kommunerne står over for de kommende år, hvor de skal spare 2,4 milliarder kr. årligt frem mod 2019. Hvad de får på gyngerne, skal de med andre ord af med til karrusellerne – plus en hel del mere.

Den øremærkede milliard til ældreplejen betyder også, at Finansministeriet har sat sig tungt på styringen af kommunernes prioritering. Som borgmester Jacob Bundsgaard (S) fra Aarhus udtrykker det:

”Vi får, hvad der måske svarer til ca. 1 pct. af vores udgifter på ældreområdet, og så beder man os samtidig om at lave en værdighedspolitik for hele området. Også de 99 pct., man ikke har bidraget til. Det er med til at låse et af vores helt store velfærdsområder, og det er en meget speciel måde at styre på,” siger Jacob Bundsgaard.

Millioner til varme hænder

Sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) fremsatte for nylig sit lovforslag om, at hver eneste af landets 98 kommuner skal formulere en værdighedspolitik for ældre.

”Vores ældre medborgere fortjener en ordentlig og mere værdig pleje, der gør dem i stand til at leve det liv og gøre de ting, som de selv ønsker og har mulighed for. Det skylder vi dem,” sagde Sophie Løhde.

Samtidig har hver af landets kommuner modtaget en pose penge fra værdighedsmilliarden. Derfor er alle i disse uger i fuld gang med at formulere en værdighedspolitik og finde ud af, hvad pengene skal bruges til, i tæt dialog med de ældre, pårørende samt ansatte i ældreplejen.

Københavns Kommune er nu tæt på at være i mål. Her har man valgt at fordele sine 58 millioner kr. på 10 forskellige indsatser. Flere varme hænder og mere valgfrihed til de ældre er den røde tråd.

Langt de fleste af pengene, dvs. 30 millioner kr., går til at sikre et par timers ekstra normering i eftermiddags- og aftentimerne på alle byens plejehjemsafdelinger. De ekstra hænder skal udjævne noget af den store skævhed, der er i dag på de københavnske plejecentre. For mens der er cirka fire beboere per ansat i dagtimerne, er der om aftenen kun en enkelt ansat for hver ni beboere. Se figur 1.

Folk skal også have større valgfrihed til selv at bestemme, hvornår de vil i bad eller have gjort rent. Derfor bliver der afsat seks millioner kr. til at sikre en mere fleksibel hjemmepleje og mere faste hjælpere, så ældre ikke hele tiden skal forholde sig til nye ansigter i deres egen dagligstue.

En særlig klippekortsordning, som giver ældre mulighed for nogle ekstra timer med en medarbejder til f.eks. en shoppetur eller hjælp til at være vært for familiebesøg, bliver udvidet til 400 hjemmeboende med begrænset netværk.

Også bedre pleje af demente, mere indbydende mad og nye aflastningspladser til socialt udsatte ældre får del i midlerne.

Aarhus tæt på målstregen

Aarhus er også tæt på at have fordelt sin andel af værdighedsmilliarden. Her skal hovedparten af puljen på 44 millioner kr. også bruges på at ansætte flere varme hænder på plejehjem og i hjemmeplejen.

Der skal ansættes mere personale til at hjælpe folk i plejeboligerne i morgen- og formiddagstimerne. Disse vagter kan f.eks. udføres af pensionerede sosu’er, efterlønnere eller studerende. Der skal ansættes flere sygeplejersker til at hjælpe folk i plejeboligerne om aftenen og natten. Og folk i plejeboliger skal via klippekort have øgede muligheder for at få hjælp til lige præcis det, som er vigtigst for dem, som f.eks. at blive ledsaget til besøg hos familie og venner.

Der skal også skrues op for rengøringen til ældre i eget hjem. Hvor rengøring og tøjvask som hovedregel i dag sker hver tredje uge, skal det fremover være hver anden uge. Desuden bliver der afsat over 10 millioner kr. årligt til øget hjælp til ældre, der er socialt udsatte og/eller handicappede.

Sundheds- og omsorgsrådmand Jette Skive (DF) fremhæver de ekstra hænder og øget rengøring som de største ønsker.

”Det er ikke værdigt kun at få gjort rent hver 3. uge, når man er gammel, bruger sit hjem hver eneste dag og måske har en kat eller hund, der sviner. Vi andre går på arbejde hver dag, er kun hjemme om aftenen, og der kan hurtigt nok blive beskidt. Så flere hænder og rengøring hver 14. dag er oplagte ting, der giver et værdighedsløft,” siger Jette Skive.

Randers vil styrke faglighed

Randers er også en af de store kommuner, som er langt fremme med at udmønte millionerne. Her er fokus også på at ansætte flere varme hænder.[graph title="Værdighed på århusiansk" class="crb-wpthumb attachment-915-0 crb-graph-large" alt="" />

Kilde: “Værdighedspolitik”, Sundhed og Omsorg, Aarhus Kommune

Det kan være aften- og nattevagter i plejeboliger, flere sygeplejersker til folk med særlige behov efter udskrivning fra hospitalet, aktivitetsmedarbejdere og terapeuter samt tovholdere til borgere med mere komplekse behov.

Medarbejderne i Randers skal også klædes bedre på rent fagligt, så de kan hjælpe ældre til en bedre ernæring, styrke rehabilitering og sikre en mere værdig død. Derfor står kompetenceudvikling af flere faggrupper også højt på ønskesedlen, ligesom borgerne skal have øget selvbestemmelse.

Forslagene stammer fra Randers’ udkast til en ny værdighedspolitik, som for øjeblikket er til høring hos bl.a. ældre- og handicapråd, medarbejdere og ledergruppen. Præcis hvordan kommunens knap 18 millioner kr. fra værdighedspuljen skal udmøntes, skal Sundheds- og Omsorgsudvalget drøfte på et møde i næste uge.

Forskel på Erik, Jytte og Leif

Nu er der selvfølgelig stor forskel på, hvad ældre vil fremhæve som det allervigtigste, når de skal definere værdighed.

For Erik på 67 år handler det måske om selv at kunne klare trapperne. For Jytte på 65 år kan det være at få sit daglige morgenbad. Og for Leif på 63 år er det at føle sig pæn, ren og soigneret, når der kommer gæster.

De tre personer – Erik, Jytte og Leif – optræder i Aarhus Kommunes folder ”Værdighedspolitik”for at illustrere, hvordan kommunen konkret vil favne mangfoldigheden. Folderen er kort, letlæselig og hænger sammen med nogle af de ledetråde, som har gennemsyret Aarhus’ politik på området de senere år. Se figur 2.

Den nye værdighedspolitik er formet som en perlerække af statements fra de ældre selv. Den er også kraftigt inspireret af de 10 bud på en værdig ældrepleje, som den såkaldte Værdighedsalliance har lavet. Alliancen består af FOA, Ældresagen og Dansk Sygeplejeråd. Se tekstboks.

Den nye værdighedspolitik er godkendt af Magistraten, der består af borgmesteren, de fem rådmænd samt tre byrådsmedlemmer, og ventes at få endeligt grønt lys på et byrådsmøde 24. februar.

1.200 til borgermøde

Meget tyder dog på, at der kommer til at være stor forskel på de enkelte kommuners design af en ny værdighedspolitik. Københavns Kommunes bud på en ny værdighedspolitik er lige sendt til høring. Den er også inspireret af de 10 bud fra Værdighedsalliancen. Men i modsætning til Aarhus-modellen er den bygget slavisk op omkring de fem temaer, der som minimum skal indgå i henhold til regeringens lovforslag.

10 bud på en værdig ældrepleje

Værdighedsalliancen, der består af FOA, Dansk Sygeplejeråd og Ældre Sagen, har sammen formuleret 10 bud på en mere værdig ældrepleje:

1. En bolig, der passer til den enkeltes behov – også ved funktionstab

2.Mulighed for at komme ud

3. Mulighed for at være velsoigneret og klædt, som man ønsker

4. Varieret og ernæringsrigtig mad i rammer, der giver lyst til at spise

5. Lindrende behandling og en værdig død

6. Støtte til at kunne fungere i hverdagen og få relevant hjælp, når der er behov for det

7. Forebyggelse af sygdom samt kontinuitet og faglighed i omsorg, pleje og behandling

8. Mulighed for at bevare egen døgnrytme

9. Tilbud om eksistentielle samtaler og samvær med andre

10. Respekt, rummelighed og mulighed for udvikling

De fem temaer handler om 1) livskvalitet, 2) selvbestemmelse, 3) mad og ernæring, 4) kvalitet, tværfaglighed og sammenhæng i plejen, samt 5) en værdig død.

Den nye værdighedspolitik bygger oven på værdierne fra Københavns blot et år gamle ældrepolitik ”Lev stærkt – hele livet”. Og det er helt bevidst, for kommunen har brugt lang tid og investeret store ressourcer på at lave sin ældrepolitik.

Også den nye værdighedspolitik i Randers er bygget op om de fem temaer, som Sundheds- og Ældreministeriet har skitseret. På en workshop i sidste måned fik politikere, ældreråd, tillidsfolk og ledere mulighed for at komme med deres bud på indholdet i den kommende værdighedspolitik. Nu er det endelige udkast til, hvordan ældre i Randers kan få støre livskvalitet, øget selvbestemmelse og en mere værdig død, sendt til høring og ventes vedtaget senere på måneden.

Kommunerne ser også ud til at leve op til ministeriets krav om at involvere borgerne i processen. Det er Esbjerg Kommune et eksempel på. Her har man indkaldt til et stort borgermøde i næste uge for at få bud på en ny værdighedspolitik, og hvad de 20 millioner kr. fra milliardpuljen skal bruges til.

Arne Nikolajsen, sundheds- og omsorgsdirektør i Esbjerg Kommune, regner med, at der kommer op imod 1.200 til borgermødet, som alle vil blive inviteret til at deltage i et borgerpanel om en mere værdig ældrepolitik.

”Jeg har en forventning om, at vi vil få et panel med mindst 600 borgere, som vil indgå i en dialog og bidrage til at lave en ny værdighedspolitik i Esbjerg,” siger Arne Nikolajsen.

Gynger og karruseller

De mange penge fra værdighedsmilliarden bliver generelt modtaget med kyshånd ude i kommunerne. Men samtidig er der også en bekymring for, at de massive besparelser, som kommunerne står over for de kommende år, vil udhule gevinsten, og at bundlinjen bliver, at de ender med at skulle spare penge på ældreområdet. Stik imod de signaler, som bliver udsendt fra regeringen og specielt Dansk Folkeparti. Og stik imod de forventninger, som er ved at blive opbygget blandt diverse interesseorganisationer i disse uger.

For samtidig med at de blå partier i Folketinget vedtog at give 1 milliard kr. ekstra om året til en mere værdig ældrepolitik i kommunerne, vedtog flertallet at skære de kommunale udgiftslofter med 1 pct. om året fra 2017 til 2019 – det såkaldte omprioriteringsbidrag.

Det betyder, at kommunerne som udgangspunkt har 2,4 milliarder kr. mindre i 2017, stigende til 4,7 milliarder i 2018 og 7,1 milliarder i 2019. En del af disse besparelser skal hentes på ældreområdet, og derfor kan den meget omtalte værdighedsmilliard ende med at være ren symbolpolitik.

Flere organisationer – såsom Danske Handicaporganisationer, Ældre Sagen, Center for Sund Aldring og Selveje Danmark – udtrykker i deres høringssvar til regeringens lovforslag stor bekymring for, at omprioriteringsbidraget og kommunale besparelser sluger så mange penge, at de mange løfter om en mere værdig ældrepolitik ikke kan efterleves i praksis.

Alene Københavns Kommune skal spare omkring 250 millioner kr. i 2017 og årene frem som følge af regeringens omprioriteringsbidrag. Hvor mange af disse penge der skal hentes fra ældreområdet, er endnu usikkert. Men det kan sluge alle de ekstra penge, der ellers var lagt op til med den nye værdighedsmilliard. Som sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen (SF) fra Københavns Kommune udtrykker det:

”Man strør en lille gave ud i år. Men næste år risikerer vi at skulle spare endnu mere. Derfor er kommunikationen fra Folketingets side meget uærlig.”


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu