Kolding viser vej: fra velfærd til selvværd

Ud med velfærdssamfundet og ind med selvværdssamfundet. Sådan siger de i Kolding Kommune, der går nye veje for at få flere borgere til at tage ansvar for deres eget liv og klare flere opgaver uden hjælp fra kommunen. Kolding ”skærer bjørnetjenesterne væk” ud fra devisen, at folk helst vil selv. Den nye selvværdsstrategi skal også udnytte frivillige og pårørende i langt højere grad end i dag, øge samarbejdet med erhvervslivet og socialøkonomiske virksomheder og styrke forebyggelse. Det nye selvværdssamfund kan danne skole for andre kommuner, der har vist interesse for modellen.

Vivi Autzen er mor til en handicappet dreng. Hun har fået utallige afslag fra sin sagsbehandler i Kolding Kommune, når hun bad om hjælp. Nu kunne det lyde som indledningen til endnu en klassisk tårevædet historie om et offer, der er kommet i klemme i en spareøvelse i velfærdssamfundet. Men det er ikke tilfældet.

Vivi Autzen er faktisk taknemmelig for de mange afslag, hun har fået. Det har motiveret hende til i højere grad at klare sig selv og har givet hende større selvværd. Hun er så taknemmelig, at hun nu har sendt en stor buket blomster til sin kommunale sagsbehandler sammen med et takkebrev, hvori hun skriver:

”Kære Alice. Jeg vil først og fremmest sige dig tak for de mange afslag, der i den grad har forhindret mig i at dumpe ned i den offerrolle, der ellers ligger lige til højrebenet for os forældre til handicappede børn. Tak for en god og professionel sagsbehandling og for at have set mig som en ressourcestærk forælder, der godt kan klare det selv, og for at have givet mig ”blå måne” – et udtryk fra Smølfe-filmen, som mine piger elsker – det vil sige det, som jeg havde brug for, i stedet for det, som jeg bad om,” skriver Vivi Autzen i sit brev til sagsbehandleren.

Login