Kulturanbefaling af 
Karsten Lauritzen

Koldkrigsbunker, Hugorm og Hemingway

Karsten Lauritzen har dvælet ved krigens grusomheder i Koldkrigsmuseet i Rold Skov og i nyoversat roman af Ernest Hemingway. Og så har han fundet et vigtigt budskab i en sang fra gruppen Hugorm.

Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Set 

Om

Direktør, DI Transport, forhenværende skatteminister (V)

I en tid med krig i Europa er Koldkrigsmuseet Reagan Vest i Rold Skov en påmindelse om, at den fredelige periode, vi har haft, er undtagelsen. Vi troede, at bunkeranlægget Reagan Vest havde en hemmelig placering i Rold Skov til hele regeringstoppen, hvis tredje verdenskrig brød ud – de skulle i øvrigt tage toget sammen derover. Eftertiden har vist, at Rusland havde planer om at smide en bombe netop på det sted i Rold Skov – det var nok ikke helt tilfældigt. Til gengæld havde man planlagt, at kongefamilien skulle spredes ud over Europa og USA. Det tror jeg var klogt, for i en krisetid har vi brug for at huske, hvad der kitter os sammen som nation, og her er kongefamilien en meget vigtig kulturbærer. 

Hørt

Hugorms sang ‘Folk skal bare holde deres kæft’ har nogle år på bagen, men den siger noget præcist om tidsånden, nemlig at alting bliver politiseret i dag. Folk har holdninger til alting – og jeg ved, det kan lyde mærkeligt, når det kommer fra mig som tidligere politiker og minister – men det dur ikke, at alt, hvad vi gør og siger, hele tiden skal vejes på en guldvægt. Når det er legitimt at have holdninger til alting, så glemmer vi at bruge tid og kræfter på at diskutere de vigtige ting. Som Tim Walz, Kamala Harris’ valg til vicepræsident, sagde for nylig: ”In Wisconsin we respect our neighbours and the personal choices they make, even if we wouldn’t make the same choices for ourselves, because we know there is a golden rule; mind your own damn business.” Vi kunne godt bruge at følge rådene fra Hugorm og Walz lidt mere. 

Læst

Ernest Hemingways bog ‘Farvel til våbnene’ i dansk nyudgivelse er en meget pacifistisk fortælling, som fremstiller alt det forfærdelige ved første verdenskrig og krig i det hele taget. Hemingway viser – som kun han kan – at krig har høje omkostninger, og at man skal undgå det, hvis man kan. Ikke mindst fordi det sjældent er dem, der træffer beslutningen, som betaler prisen: tabte år af ungdommen, kedsomhed i skyttegravene, førlighed, familie og relationer. Og for nogle den ultimative pris, døden. Den tidligere udgivelse var dårligt oversat, og på den måde får værket en større respekt med nyudgivelsen. 


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Mandag Morgen logo

Læs mindre - forstå mere

  • ChefredaktørAndreas Baumann
  • Adm DirektørAnne Marie Kindberg
  • CFOAnders Jørning
  • Ansv. ChefredaktørJakob Nielsen
  • Kommerciel direktørMichael Thomsen
  • Formand og udgiverRasmus Nielsen
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 93 93 23[email protected]CVR nr.: 38253395

Mandag Morgen leveres af Mandag Morgen ApS, der ejes af Alrow Media ApS.

Copyright © Mandag Morgen, 2024