Kommuner i Hovedstaden

Albertslund | Allerød | Ballerup | Bornholm | Brøndby | Dragør | Egedal | Fredensborg | Frederiksberg | Frederikssund | Furesø | Gentofte | Gladsaxe | Glostrup | Gribskov | Halsnæs | Helsingør | Herlev | Hillerød | Hvidovre | Høje-Taastrup | Hørsholm | Ishøj | København | Lyngby-Taarbæk | Rudersdal | Rødovre | Tårnby | Vallensbæk |

Albertslund: Grøn kommune forbliver rød

Albertslund er en af landets grønneste kommuner – over halvdelen af arealet er skov og grønne områder. Men politisk er den rød. Her har Socialdemokraterne regeret siden kommunens dannelse i 1970. Og det vil de fortsat gøre efter valget.

Steen Christiansen (S) hedder borgmesteren, der skal forsvare bastionen. Han overtog ved sidste valg kæderne fra Finn Aaberg, der havde siddet på posten siden 1978 og fortsat sidder i kommunalbestyrelsen. Steen Christiansen har ikke længere absolut flertal, men sidder ”kun” med 9 mandater ud af 21. SF og Enhedslisten har dog tilsammen 7, og det bør være rigeligt til at beholde magten.

Ny borgmester: Steen Christiansen (S) Sikker

Allerød: Borgerligt drama i vente

Et nyt drama kan være i vente i Allerød. Ved sidste valg var den blandt de mange kommuner, som oplevede en tumultarisk konstitueringsproces, som sendte efterdønninger langt ind i valgperioden.

Både John Køhler (V) og Flemming Villadsen (S) så på forskellige tidspunkter ud til at blive borgmester, da de havde et konstitueringsflertal bag sig. Men i sidste ende kunne den siddende borgmester, Erik Lund (K), trække sig ud som sejrherre.

Den ballade har i år fået de to favoritter, Erik Lund og John Køhler, til at give hinanden hånd på, at det største parti udpeger borgmesteren. De er ikke i tvivl om, at Allerød først og fremmest er borgerlig. Venstre og Konservative var da også de to største partier i kommunen efter sidste valg. Men det var kun sølle 20 stemmer, som skilte dem. Så spørgsmålet er, om et håndslag også gælder, når magten kommer inden for rækkevidde og forhandlingerne i krogene begynder. Erfaringer fra sidste valg viser, at den slags håndslag ikke holder i mange timer, når valgstederne er lukket.

Byrådet har 21 pladser. De er i dag fordelt på seks partier, to lister – Det Nye Allerød og Blovstrød-Listen – samt løsgængeren Bitten Bloch, der forlod De Konservative i februar. Til gengæld tæller De Konservative nu Gurli Nielsen, der blev valgt ind for SF, mens Lea Herdal har forladt SF til fordel for S.

Alligevel har byrådet været overraskende samarbejdsdueligt, og de seneste to års budgetforlig har inkluderet alle partier. Den eneste opposition synes at være Det Nye Allerød.

[graph title="Borgmestrene forsvarer højborge." caption="Figur 1  " align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/02/40ba9-hovedstaden-2.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/9b643-hovedstaden-2.png" text=""]Kilde: Mandag Morgen. [/graph]

Kommunen har i mange år været borgerlig, først med to V-borgmestre i perioden 1970-94, og siden med de konservative borgmestre Eva Nejstgaard og fra december 2008 Erik Lund.

Om den fortsat er det efter valget, er meget usikkert. Valget bliver en gyser, men vi spår, at Erik Lund udnytter borgmestereffekten og kan samle flertal bag en konstitueringsaftale.

Ny borgmester: Erik Lund (K) Usikker

Ballerup: Arven efter Dalsgaard

Efter 31 år som borgmester var det slut. I maj sidste år afgav landets længst siddende borgmester, Ove E. Dalsgaard, de gyldne kæder til sin partifælle Jesper Würtzen (S). Han forærede også Würtzen et absolut flertal. S sidder i dag på 16 ud af 25 pladser, efter at Casper Brun Pedersen skiftede SF ud med S i april. SF har yderligere tre mandater.

Selv om den populære bykonges regeringstid er forbi, forbliver S ved magten.

Ny borgmester: Jesper Würtzen (S) Sikker

Bornholm: Innovativ og folkekær

Winni Grosbøll (S) er en populær borgmester på Bornholm. Flere målinger har vist, at vælgerne har et positivt syn på hende, og hun ser da også ud til at fortsætte som borgmester.

Socialdemokraterne står til at få over 40 pct. af stemmerne mod 28 pct. ved det seneste valg. Det viser flere meningsmålinger foretaget af bl.a. Jysk Analyse for TV 2/Bornholm og senest P4 Bornholm. Den seneste måling bringer hende tæt på absolut flertal med 13 ud af 27 pladser i kommunalbestyrelsen.

Winni Grosbøll blev for nylig kåret som en af landets fem mest innovative borgmestre i en stor undersøgelse blandt medlemmerne af Mandag Morgens Velfærdspanel. Hun bliver bl.a. fremhævet for sine mange aktier i det store og succesrige folkemøde hvert år på Bornholm.

SF står til at gå markant tilbage, men tabet bliver delvist suget op af Enhedslisten. Venstres spidskandidat, Steen Colberg Jensen, vil næppe kunne hive en kanin op af hatten og skabe overraskelsen med støtte fra De Konservative, Dansk Folkeparti og Carl Ilsøe fra Bornholmerlisten.

Ny borgmester: Winni Grosbøll (S) Delvis sikker

Brøndby: Her regerer Ib

Det kan godt være, at hjemmeholdets tilskuere og Brøndbys fodboldspillere regerer på byens stadion. Men i kommunalbestyrelsen er det Socialdemokraterne, der styrer spillet. Sådan har det altid været. Og sådan vil det sandsynligvis også være efter valget.

Socialdemokraten Kjeld Rasmussen – Kong Kjeld – sad for bordenden i imponerende 39 år og overlod posten til sin partifælle Ib Terp i 2005. Han sidder i dag på 9 mandater ud af 19 mandater. SF har 2, og Demokratiske Socialister et enkelt.

S har indgået valgforbund med SF, Enhedslisten, Demokratiske Socialister og De Radikale. Det vil være en af valgkampens store sensationer, hvis det skulle lykkes Venstres Mette Engelbrecht eller andre at bryde Socialdemokraternes magtbastion.

Ny borgmester: Ib Terp (S) Sikker

Dragør: Vil DF få sin første borgmester?

En af de mest usikre svingkommuner ved dette valg er Dragør. Sådan er det også historisk, hvor borgmesterkæden siden 1970 nærmest er gået på skift mellem De Konservative, den lokale Tværpolitisk Liste og Socialdemokraterne.

Men uforudsigeligheden synes alligevel at være større i år, ikke mindst efter at Venstre og Dansk Folkeparti har droppet støtten til den siddende socialdemokratiske borgmester, Allan Holst, og har indgået valgforbund med Liberal Alliance for at få en borgerlig borgmester i Dragør.

Venstre står relativt svagt i alliancen, fordi man udskiftede sin spidskandidat tidligere i år. Så hvis Morten Dreyer (DF) spiller sine kort rigtigt, kan han tage borgmesterposten og sikre en historisk triumf for Dansk Folkeparti. Han er den hidtil eneste DF-politiker indvalgt i Dragørs kommunalbestyrelse, men han har vist sig som temmelig driftssikker i samarbejdet med V og S. Derudover har han et godt tag i byens ældre og strutter af selvtillid med henvisninger til en stor medlemstilgang til DF i byen. Han bliver skuffet, hvis ikke DF høster 2-3 ekstra mandater.

Både Tværpolitisk Liste og De Konservative er historisk vigtige magtfaktorer, og begge har tidligere borgmestre på stemmesedlen: Birgitte Rinhart (1994-2001) fra Tværpolitisk Liste og Asger Larsen (2002-2006) fra De Konservative. Ingen er dem er dog spidskandidater, og selv om begge partier i dag har tre mandater, har de i den seneste valgperiode haft sparsom politisk indflydelse. ”Lokalkonservatismen” er i stedet ved at blive erobret af DF. SF har helt opgivet at opstille i Dragør. De stemmer håber Socialdemokraterne derfor at nuppe.

Allan Holst (S) har siddet på borgmesterposten siden 2007, men kun på 4 ud af 15 mulige mandater. Og en upopulær skolesammenlægning har skabt nogen uvilje imod de siddende magthavere. Spørgsmålet er, om borgmestereffekten kan dæmme op for stemmeflugten til DF.

Samtidig har det nye parti Amagerlisten meldt sig på banen med ønsket om en sammenlægning med Tårnby Kommune. Det virker som et dødfødt projekt i det lokalpatriotiske Dragør, men måske kan valgforbundet med De Radikale udløse stemmer nok til et enkelt mandat, som i en deadlock-situation pludselig kan få meget vigtig betydning.

Valget er meget usikkert. Men Allan Holst kan måske udnytte sin borgmestereffekt og -erfaring til at finde flertal i en konstituering på valgnatten.

Ny borgmester: Allan Holst (S) Usikker

Egedal: Kriminalinspektøren vinder igen

Venstre sidder med et solidt greb om magten i Egedal. Partiet sidder i dag på 7 ud af 21 pladser i kommunalbestyrelsen. De Konservative har 4, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti hver ét.

Det vil da også være en af de helt store overraskelser, hvis det ikke skulle lykkes den tidligere kriminalinspektør Willy Eliasen (V) at fortsætte som borgmester. Han var borgmester i Stenløse Kommune inden kommunalreformen og var partiets spidskandidat ved valget til den nye Egedal Kommune i 2005.

Men efter et meget dramatisk konstitueringsforløb valgte partifællen Svend Kjærgaard Jensen at lave en konstituering uden om Willy Eliasen. Det kostede Eliasen borgmesterposten og Svend Kjærgaard Jensen partimedlemskabet.

Willy Eliasen tilbageerobrede borgmesterposten i 2009, og han vil næppe heller denne gang blive slået af De Konservatives spidskandidat, Jens Jørgen Nygaard.

Ny borgmester: Willy Eliasen (V) Sikker

Fredensborg: Borgmestereffekten

Det tegner til at blive et tæt opgør mellem den nuværende borgmester, Thomas Lykke Pedersen (S), og Venstres spidskandidat, Thomas Elgaard.

Det lykkedes Thomas Lykke Pedersen at erobre borgmesterposten fra Venstres Olav Aaen, da han formåede at lande en bred konstitueringsaftale for fire år siden.

Socialdemokraterne har denne gang indgået valgforbund med Dansk Folkeparti og den lokale liste Fokus Fredensborg. Det andet valgforbund består af De Radikale, SF og Enhedslisten. Og det tredje valgforbund består af Venstre, De Konservative, Liberal Alliance og den lokale liste Borgernes Stemme.

Det bliver et tæt ræs – hvor borgmestereffekten kan sikre Socialdemokraterne fire år mere ved magten.

Ny borgmester: Thomas Lykke Pedersen (S) Usikker

Frederiksberg: Konservativ højborg består

Det vil være en af valgkampens helt store historier, hvis det ikke lykkes den konservative Jørgen Glenthøj at bevare borgmesterposten på Frederiksberg. Partiet har nærmest haft monopol på magten i over 100 år, hvor borgmestre som John Vinther, Mads Lebech, Arne Stæhr Johansen og Aksel Møller har regeret.

Men monopolet er truet. De nye indbyggere er ikke konservative kernevælgere, og partiet står til en kæmpe vælgerlussing. Den er dog næppe så stor, at partiet mister magten, for De Konservative har indgået valgforbund med De Radikale samt Venstre, Liberal Alliance, Kristendemokraterne og Frederiksberg Borgerliste, og partierne har aftalt, at de vil pege på spidskandidaten fra det parti med flest stemmer som ny borgmester. Og det tegner til at blive Jørgen Glenthøj.

De Radikales spidskandidat, Morten Jung, kunne ellers have haft en stor chance for at stå med de afgørende mandater på valgaftenen. R står – sammen med Enhedslisten – til at blive en af valgets store sejrherrer.

Men partiet har vurderet, at de kan opnå størst indflydelse ved at indgå i det borgerlige valgforbund.

Derfor vil Socialdemokraternes spidskandidat, Katrine Lester, næppe skabe sensationen denne gang. Og derfor vil Jørgen Glenthøj efter al sandsynlighed fortsætte som borgmester på trods af en stor tilbagegang.

Ny borgmester: Jørgen Glenthøj (K) Delvis sikker

Frederikssund: Stauning eller – Andersen

Efter 16 år slutter Ole Find Jensen (S) sin karriere som borgmester – først i Jægerspris og siden kommunalreformen i Frederikssund. Nu bliver det op til Socialdemokraternes Tina Tving Stauning at forsvare posten, i kamp mod bl.a. vicepolitikommissær John Schmidt Andersen fra Venstre og Pia Adelsteen fra Dansk Folkeparti, som også er medlem af Folketinget.

Fronterne er på forhånd trukket skarpt op i kommunen ved Roskilde Fjord og Isefjorden. Socialdemokraterne har indgået valgforbund med SF, De Radikale, Enhedslisten og den lokale Fjordlisten. Venstre er i valgforbund med De Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance.

S og SF har tilsammen 13 pladser ud af 23 i byrådet. Venstre har 7, inklusive to konservative afhoppere, Jette Christensen og Morten Skovgaard, mens K kun har én plads tilbage. Dansk Folkeparti har to, nemlig Pia Adelsteen og ægtefællen Kasper Andersen.

En joker i hele valgkampen er spørgsmålet om brugerbetaling på broen over Roskilde Fjord, som har præget en stor del af valgkampen. Selv om det bliver et tæt ræs, ser det ud til, at Tina Tving Stauning forsvarer magten.

Ny borgmester: Tina Tving Stauning (S) Usikker

Furesø: S holder fast

Ole Bondo Christensen (S) brød en borgerlig epoke, da han for fire år siden vandt slaget om Furesø efter tvangsægteskabet mellem Værløse og Farum, der begge havde haft borgerligt styre siden 1980’erne: Værløse fra 1982, Farum fra 1986, hvor Peter Brixtofte i 16 år var en af landets mest populære og senere omstridte borgmestre.

De fleste analyser peger på, at Furesø igen vil få en borgerlig borgmester. Men det er langtfra sikkert. I dag er de to blokke stort set lige store. S er suverænt det største parti med otte pladser efter et rekordvalg i 2009 med over 30 pct. af stemmerne. Sammen med SF og De Radikale har Ole Bondo Christensen 11 ud af byrådets 21 pladser.

I år har S dannet et rødt valgforbund med SF, De Radikale og Enhedslisten, og meget tyder på, at han også vil få støtte fra Dansk Folkeparti. Og derfor er han favorit til at tage endnu en tur på borgmestertaburetten. Spørgsmålet er, om DF kan finde på at springe fra aftalen med S, hvis der kommer et godt tilbud fra de borgerlige.

Venstres bud på en ny borgmester er den tidligere vært i TV3’s program Luksusfælden, Gustav Juul, der noget overraskende vandt slaget om at blive spidskandidat i en meget tæt kamp med Nick Allentoft, som siden valgte at blive løsgænger og ikke stiller op ved kommunalvalget denne gang.

Venstre er i valgforbund med De Konservative og Liberal Alliance, så ingen borgerlige stemmer går tabt. Men De Konservative har deres egen borgmesterkandidat i Susanne Mortensen, som er nuværende viceborgmester og har noget mere politisk erfaring end Juul. Ved sidste valg blev de to borgerlige partier næsten lige store.

Selv om Furesø historisk er borgerlig, kan borgmestereffekten give Socialdemokraterne et godt valg, så Ole Bondo Christensen med opbakning fra partierne i sit valgforbund – og Dansk Folkeparti – kan blive siddende som borgmester.

Ny borgmester: Ole Bondo Christensen (S) Usikker

Gentofte: Det uindtagelige fort

Hvis Det Konservative Folkeparti skal fremhæve en succes, kan partiet altid pege på Gentofte. Partiet har siddet på magten siden 1888, da posten hed sognerådsformand og partiet hed Højre.

Hans Toft har været borgmester siden 1993, og det vil han efter al sandsynlighed også være efter valget. Partiet sidder i dag på 11 ud af 19 pladser i byrådet. Og De Konservative er gået i valgforbund med Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne.

Venstres spidskandidat, Mogens Vad, håber på at kunne overtage borgmesterposten og er gået i valgforbund med De Radikale og Liberal Alliance. Men han vil næppe få held til at vippe Gentoftes ukronede bykonge af pinden.

Ny borgmester: Hans Toft (K) Sikker

Gladsaxe: S forsvarer mønsterkommunen

Karin Søjberg Holst (S) har været borgmester siden 2002 og vil formentlig får fire år mere ved magten. Gladsaxe er traditionelt en socialdemokratisk kommune. Det var den, som Erhard Jakobsen ønskede at gøre til en socialdemokratisk mønsterkommune i den fremvoksende velfærdsstat, da han regerede fra 1958 til 1974, indtil han stiftede CD.

Karin Søjberg Holst har i dag 9 mandater ud af de 25 i byrådet. Hun har lavet valgforbund med SF og De Radikale. Tilsammen har de tre partier i dag 15 mandater, og dertil kommer Enhedslistens ene.

Selv om både De Konservatives spidskandidat, Lars Abel, Venstres Ebbe Skovsgaard og Dansk Folkepartis Kristian Niebuhr gerne vil have fingrene i borgmesterposten og er gået i valgforbund med Liberal Alliance, vil S formentlig bevare magten.

Ny borgmester: Karin Søjberg Holst (S) Sikker

Glostrup: Payback time

Næsten 80 års dominans sluttede ved sidste valg, da det lykkedes Venstres John Engelhardt at vippe den siddende socialdemokrat Søren Enemark (S) af pinden på en højst utraditionel måde.

Ganske vist havde S og SF tilsammen 10 af de 19 mandater, men John Engelhardt fik alligevel borgmesterposten, da SF’eren Charlotte Brangstrup brød med partiet, anbefalede Engelhardt som borgmester og selv blev viceborgmester. Siden blev Søren Enemark (S) idømt 30 dages ubetinget fængsel for at have hentet fortrolige og personfølsomme oplysninger om hende.

Siden 1929 har Socialdemokraterne ellers siddet på posten som først sognerådsformand og siden borgmester – bortset fra en kort periode fra 1968 til 1970. Nu er det payback time, og det bliver partiets nye spidskandidat, Peter Sørensen, der skal forsøge at tilbageerobre posten. Partiet har lavet valgforbund med SF, Enhedslisten og De Radikale.

John Engelhardt har fire mandater bag sig og har indgået valgforbund med De Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti.

En joker i valgkampen er Dansk Folkepartis spidskandidat, Flemming Ørhem. Hvis mandaterne falder rigtigt, og han spiller sine kort optimalt, kan han i sidste ende løbe med borgmesterposten for næsen af John Engelhardt.
Èn ting er sikker: Valget bliver en gyser.

Ny borgmester: Peter Sørensen (S) Usikker

Gribskov: Røre i Venstres velfærdslaboratorium

Venstres gamle velfærdslaboratorium kan efter fire års konservativt styre atter komme tilbage på V-hænder.
Selv om Venstre suverænt blev det største parti med 38 pct. af stemmerne ved valget for fire år siden, blev Lars Løkke Rasmussens tidligere hjemkommune alligevel erobret af den konservative skibsmægler Jan Ferdinandsen med hjælp fra Socialdemokraterne, så Bo Jul Nielsen (S) nu er 1. viceborgmester.

Men siden valget er et helt nyt parti – Nyt Gribskov – kommet til og er blevet det tredjestørste parti i det 23 mand store byråd. Det nye parti består af to overløbere fra SF, Flemming Møller og Cannot Kroner, den tidligere Venstre-mand Morten Jørgensen, samt partiets borgmesterkandidat, Anders Gerner Frost, som forlod De Konservative efter et opgør med partiledelsen.

Borgmester Jan Ferdinandsen er dermed den eneste konservative tilbage i byrådet, og han står derfor svækket og kan få svært ved at lave samme manøvre som for fire år siden. Modviljen mod ham er særlig tydelig hos Dansk Folkeparti, der har kørt en negativ annoncekampagne rettet direkte imod ham med store gule kryds over hans profilbilleder.

Venstre og Dansk Folkeparti har i dag 10 mandater tilsammen, og derfor skal der ikke flyttes mange stemmer, før Venstres spidskandidat, den økonomiske rådgiver Kim Valentin, kan tilbageerobre borgmesterposten. Også selv om det næppe bliver med samme vælgeropbakning, som da den folkekære Jannich Petersen regerede (1990-2009).

DF synes dog parat til at gøre alt for at forhindre De Konservatives indflydelse, og spørgsmålet er derfor ikke kun, om de er villige til at pege på forbundspartneren Kim Valentin (V), men også om de kunne finde på at bakke op om valgets joker, Anders Gerner Frost fra Nyt Gribskov, som er den egentlige udfordrer til Venstres dominans.

Med lidt held kan Kim Valentin mobilisere de nødvendige mandater bag en ny konstitueringsaftale.

Ny borgmester: Kim Valentin (V) Usikker

Halsnæs: Alt er åbent

Helge Friis (S) har været borgmester siden 1998. Først i Frederiksværk, siden i den nye kommune Halsnæs. Men nu er han ude i en hård kamp om at fortsætte.

Socialdemokraterne og SF har kun 11 pladser ud af 21 i byrådet. Derfor skal der ikke flyttes mange stemmer, før Helge Friis bliver vippet af pinden.

Venstre har i dag fem mandater, og partiets spidskandidat, Steen Hasselriis, står med gode kort på hånden til at blive ny borgmester. Venstre har indgået et borgerligt valgforbund med De Konservative, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og den lokale Visionslisten.

En joker i spillet er Dansk Folkepartis spidskandidat, Ole Søhøj Nielsen. Partiet har i dag tre mandater. Han kan evt. overtage borgmesterposten med støtte fra Socialdemokraterne. Men Helge Friis har en lille fordel.

Ny borgmester: Helge Friis (S) Usikker

Helsingør: Nyt drama i vente

Hvis du er til gys og dramatik, så hold øje med valget i Helsingør.

16 partier og lister stiller op, og hvem der i sidste ende render med borgmesterposten, er meget usikkert.
Kommunen var for fire år siden skueplads for en af valgets mest kaotiske konstitueringer, som fortsat præger det politiske miljø i byrådet.

På valgnatten tydede alt på, at Henrik Møller (S) løb med borgmesterposten, da han fik Dansk Folkeparti med i en aftale med venstrefløjen. Næste morgen fik den siddende borgmester siden 1994, Per Tærsbøl (K), så hevet Dansk Folkeparti tilbage og troede dermed, at han kunne fortsætte fire år mere. Men på det konstituerende møde brød Johannes Hecht-Nielsen (V) med sin gruppe og blev borgmester på venstrefløjens mandater. Han havde blot fået 232 personlige stemmer mod Per Tærsbøls 5.779.

Længe så kupmageren ud til at blive smidt ud af sit parti. Men han beholdt partibogen og skal nu ud i en ny nervepirrende valgkamp mod Socialdemokraternes spidskandidat, Henrik Møller, og den tidligere konservative socialminister Benedikte Kiær.

De Radikales spidskandidat, Christian Holm Donatzky, samt Jan Ryberg fra Lokaldemokraterne kan ende som outsidere til borgmesterposten, hvis mandaterne falder til deres fordel.

Malene Carmel forlod i sidste måned De Konservative i utilfredshed over ikke at blive partiets borgmesterkandidat, da hun fik ca. dobbelt så mange personlige stemmer som Benedikte Kiær. Dermed blev hun den fjerde ud af den oprindelige konservative gruppe på otte, der skiftede parti, og stiller nu i stedet op for Lokaldemokraterne. To af de øvrige afhoppere har meldt sig ind i Venstre, mens den fjerde har sluttet sig til Helsingør Borgerliste.

Flere meningsmålinger dømmer dødt løb. Dog tegner det til, at Socialdemokraterne bliver det største parti med 8 ud af 25 mandater. De Konservative står til at få 7 ifølge en meningsmåling foretaget af Jysk Analyse for blandt andet Frederiksborg Amts Avis.

Umiddelbart ser borgmesterfavoritterne ud til at være Henrik Møller og Benedikte Kiær. Og det vil ikke være den helt store overraskelse, hvis valget ender i en koalition mellem de to største partier i byrådet. Men hvis ikke S og K finder hinanden, kan det blive temmelig grumset.

Venstre står til at få 3 mandater, SF går tilbage til 2, Dansk Folkeparti 2, Enhedslisten 1, Lokaldemokraterne 1 og De Radikale 1.

Henrik Møller vil formentlig have et lille forspring med støtte fra SF, Enhedslisten, Dansk Folkeparti og måske også Lokaldemokraterne.

Ny borgmester: Henrik Møller (S) Usikker

Herlev: Sikkert valg til kritikeren

Den røde højborg består. Socialdemokraterne har siddet på magten siden 1970 og gør det også efter valget.
Thomas Gyldal Petersen (S) overtog borgmesterposten i december 2011 efter bykongen Kjeld Hansen. Han har i dag absolut flertal med 11 ud af 21 pladser i kommunalbestyrelsen. SF har fire mandater. Det samme har Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti – tilsammen.

Thomas Gyldal Petersen har markeret sig stærkt i medierne på en række områder, lige fra betalingsring til asylpolitik. Han har også været en skarp kritiker af den siddende regering og har efterlyst stærkere socialdemokratisk profil og lederskab.

Ny borgmester: Thomas Gyldal Petersen (S) Sikker

Hillerød: Kirsten mod Klaus

Venstres spidskandidat, Klaus Markussen, ser ud til at få et kanonvalg og udbygge positionen som Hillerøds suverænt største parti. Men om det er nok til at erobre borgmesterposten, er mere usikkert.

Ved sidste valg stod de to blokke helt lige med 13 mandater hver, mens De Radikale sad på det sidste og afgørende mandat. Partiets nyvalgte og uerfarne byrådsmedlem Christina Thorholm fik tilbudt borgmesterposten af V og K, men afslog. Hun var i valgforbund med rød blok og støttede den siddende borgmester, Kirsten Jensen (S).
Denne gang er De Radikale hverken i valgforbund med rød eller blå blok. Og skulle Christina Thorholm stå med det afgørende mandat, vil hun måske blive en af valgets store overraskelser som ny borgmester.

Kisten Jensen overtog borgmesterposten midt i sidste valgperiode efter den populære Nick Hækkerup (S), der hellere ville i Folketinget. Hun har formået at rette op på kommunens økonomi, samle bred opbakning til budgettet og vende et stort underskud til overskud. Kun 14 pct. af vælgerne mener, at hun har klaret sig dårligt, viser en meningsmåling foretaget af Jysk Analyse for TV 2 Lorry.

Men trods de flotte resultater, kan den borgerlige blok for første gang i 16 år vinde borgmesterposten.

Venstre er i valgforbund med De Konservative, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og den lokale Petersen-listen. Får blå blok flertal, vil Venstres Klaus Markussen være favorit til at blive borgmester.

Nu kan alt som bekendt ske i kommunalpolitik. Og Hillerød kan blive et eksempel på, at Socialdemokraterne støtter den konservative spidskandidat, Dorte Meldgaard, for at holde Venstre fra fadet. Èn ting er sikker: Valget bliver tæt. Vi spår, at Klaus Markussen bryder Socialdemokraternes 16 år ved magten og bliver ny borgmester.

Ny borgmester: Klaus Markussen (V) Usikker

Hvidovre: Rød højborg er truet

Socialdemokraterne har siden 1944 siddet tungt på magten i Hvidovre, og kommunen har i mange år været præget af politisk stabilitet. Kun seks forskellige S-borgmestre havde haft de gyldne kæder i løbet af 63 år, da Britta Christensen (S) grundet helbredsproblemer måtte trække sig fra posten i oktober 2007.

Hendes afløser, den nu afdøde Milton Graff Pedersen, sad i fem år, indtil også han trak sig af helbredsårsager. Og nu er det så op til Helle Adelborg (S) at forsvare den røde højborg.

Det bliver svært.

Den røde blok sidder i dag på 11 ud af 21 pladser i kommunalbestyrelsen, og Socialdemokraterne er i valgforbund med De Radikale, SF og Enhedslisten. Helle Adelborg er oppe imod et stærkt valgforbund bestående af alle de øvrige syv partier og lister, herunder Venstre, De Konservative, Hvidovrelisten og Dansk Folkeparti.

Spidskandidaten, Arne Bech fra Hvidovrelisten, som i dag sidder på fire mandater, kan komme til at sidde i en nøgleposition.

Det samme kan Dansk Folkepartis Mikkel Dencker, der også sidder i Folketinget. Han har markeret sig stærkt i sager om f.eks. svinekød i maden og blev for nylig citeret i New York Times for, at ”Danmark er ved at miste sin identitet”. Partiet har i dag tre mandater, og langt op i partiets topledelse er der spirende optimisme om, at Mikkel Dencker kan bryde over 60 års S-styre i Hvidovre.

Det bliver kamp fra hus til hus, til valgstederne lukker. Et godt bud er, at Helle Adelborg bevarer magten, men med snæver margen.

Ny borgmester: Helle Adelborg (S) Usikker

Høje-Taastrup: Præsidentvalgkamp på Vestegnen

Det peger i retning af endnu en tvekamp i Høje-Taastrup mellem borgmester Michael Ziegler (K) og hans udfordrer, Thomas Bak (S).

Ved sidste valg vandt Ziegler en smal sejr, men høstede en stor personlig triumf. Han fik næsten 7.000 personlige stemmer – ca. 30 pct. af samtlige afgivne stemmer. Hans markante rolle som KL’s chefforhandler i lærerkonflikten, hvor han næsten dagligt optrådte i tv, kan have givet Ziegler nogle knubs.

Men næppe nok til at svække hans popularitet afgørende. De Konservative vandt 9 ud af byrådets 21 pladser ved valget for fire år siden. Ziegler konstituerede sig med Venstre, Dansk Folkeparti og De Radikale og nåede dermed op på 12 mandater sammenlagt. S og SF fik tilsammen 9.

Socialdemokraternes spidskandidat, Thomas Bak, har denne gang indgået valgforbund med De Radikale og Miljøpartiet Fokus. Men det er tvivlsomt, om han kan suge stemmer nok op til at fravriste Ziegler borgmesterposten.

Ny borgmester: Michael Ziegler (K) Delvis sikker

Hørsholm: Borgerligt lokalopgør

De Konservative har siddet tungt på Hørsholm. Kommunen har haft en konservativ borgmester siden 1970, hvis man lige ser bort fra en kort periode med løsgængeren Uffe Thorndahl efter kommunalreformen.

En af landets mest velhavende kommuner vil også have en borgerlig borgmester efter valget.  Men om det er den nuværende konservative borgmester, Morten Slotved, eller en anden kandidat, er usikkert. Slotved synes dog at være favorit.

Han har 7 ud af 21 pladser i kommunalbestyrelsen, mens Venstre har 6. Hans største konkurrent kan blive Venstres spidskandidat, Annette Wiencken, hvis hun får et kanonvalg. De to partier er i valgforbund med Liberal Alliance.

Borgerlisten i Hørsholm er i valgforbund med Socialdemokraterne, De Radikale, SF og Kristendemokraterne. Disse partier har tilsammen fem mandater i dag. Borgerlisten vil ikke på forhånd sige, hvem de peger på som borgmester. Men De Konservative synes også at have støtte fra S og SF.

Ny borgmester: Morten Slotved (K) Usikker

Ishøj: Fire år mere til de røde

Den røde kommune Ishøj fortsætter med at være rød efter valget. Her, hvor Helle Thorning-Schmidt voksede op og gik i gymnasiet, har Socialdemokraterne regeret siden 1970.

Partiet har 11 af de 19 pladser i byrådet, SF har 3. Ole Bjørstorp (S), der overtog borgmesterposten efter Per Madsen i januar 2001, får fire år mere.

Ny borgmester: Ole Bjørstorp (S) Sikker

København: All bets are off

Hvis man havde været hurtig ved havelågen, kunne man på et tidspunkt have spillet 1.000 kr. på, at Frank Jensen (S) beholder overborgmesterposten i København, og vinde 200 kr. Sådan er det ikke mere. Hos flere bookmakere er odds nu nede omkring 1,02 – dvs. at man skal satse en tusse for at vinde en tyver. Det gør Socialdemokraterne til en større favorit end f.eks. Juventus på hjemmebane mod FCK.

Selv Venstres spidskandidat, Pia Allerslev, synes at have opgivet kampen om overborgmesterposten og går nu mere efter at få en lukrativ borgmesterpost.

På grund af Københavns særlige magistratstyre er der seks borgmesterposter i spil ud over overborgmesterposten, og det giver gode betingelser for rævekager i konstitueringen. Det mest berømte eksempel er Klaus Bondam (R), der i 2009 fik en borgmesterpost på Dansk Folkepartis stemmer – efter at have ført valgkamp på at holde DF uden for indflydelse.

Socialdemokraterne står i flere meningsmålinger til at få en lille tilbagegang fra de nuværende 30 pct. af stemmerne. Enhedslisten tegner til gengæld til at få et kanonvalg med næsten en fordobling af mandattallet, mens SF, der i dag har to borgmesterposter, kommer til at styrtbløde.

Enhedslistens spidskandidat, Morten Kabell, har dog for længst bebudet, at han ikke er interesseret i overborgmesterposten. Men Enhedslisten kan få to borgmesterposter, hvilket vil være en kæmpetriumf for partiet. Dansk Folkeparti har også gode chancer for at kunne få en borgmesterpost.

Ny overborgmester: Frank Jensen (S) Sikker

Lyngby-Taarbæk: Borgmester i stormvejr

Søren P. Rasmussen (V) formåede at bryde med 60 års konservativt styre ved valget for fire år siden efter en af valgnattens mest dramatiske konstitueringer. Men han får svært ved at bevare borgmesterposten i Lyngby-Taarbæk.

I 2009 valgte den siddende konservative borgmester, Rolf Aagaard-Svendsen, overraskende at gå sammen med Socialdemokraterne om at pege på SF’s spidskandidat, Hans Henrik Madsen, som ny borgmester. Men i de følgende dage fandt de borgerlige partier sammen igen, så Aagaard-Svendsen så ud til at kunne fortsætte på posten.

Først et stykke inde i det konstituerende møde gik det op for ham, at Venstre og Socialdemokraterne pludselig havde fundet sammen, og Søren P. Rasmussen kunne løbe med borgmesterposten.

Søren P. Rasmussen har været i hårdt politisk stormvejr i sin borgmesterperiode. Tilliden til ham er forsvindende lille på begge fløje, og han blev ydmyget for et par måneder siden, da et flertal bestående af De Konservative, Socialdemokraterne, SF og De Radikale lavede budgetforlig uden om Venstre. Hvis han skal fortsætte, kræver det et forrygende valg.

Den drabelige konstitueringsproces i 2009 har fået flere partier til at lave en gentleman-aftale om ikke at melde noget ud om konstitueringen på valgnatten. Men det betyder ikke, at forhandlingerne er braklagt, og der kan derfor meget vel være endnu et drama i vente. Ikke mindst fordi De Radikale er splittede i deres opbakning til Venstre-borgmesteren.

Det ligner et opgør mellem Søren P. Rasmussen og Socialdemokraternes frontfigur, Simon Pihl Sørensen, med de konservatives Sofia Osmani som dark horse. Hun vil sikkert selv gå efter borgmesterposten – men også strække sig langt for at undgå, at Venstrestyret fortsætter.

Venstre sidder i dag på 7 ud af 21 pladser, efter at Jørn Moos kom til fra De Konservative i 2010.  De konservative har 3 pladser, SF og Socialdemokraterne har 4 pladser hver, og de Radikale har 2. Det kunne ligne en borgmesterpost til Socialdemokraterne for første gang siden 1950.

Ny borgmester: Simon Pihl Sørensen (S) Usikker

Rudersdal: En epoke slutter

Venstre har et sikkert greb om magten i Rudersdal, hvor den tidligere KL-formand Erik Fabrin (V) har været borgmester siden 1986 – først i Søllerød og siden Rudersdal. Han gennemførte sidste år et vellykket generationsskifte, da han meddelte sin afsked og overgav borgmesterposten til Jens Ive (V).

Venstre gik tilbage ved sidste valg og har ikke længere absolut flertal i Rudersdal. Men partiet sidder trods alt på 9 ud af 23 pladser.

De Konservative gik frem ved sidste valg fra to til fire mandater ved sidste valg. Den konservative Christian Kjær stiller ikke længere op. Men han fik sat rav i debatten, da han blev citeret i Frederiksborg Amts Avis for, at Venstres borgmester Jens Ive er bedst egnet til at lede kommunen. De Konservatives frontfigur er ligesom for fire år siden Birgitte Schjerning Povlsen. Hun vil dog næppe kunne true Jens Ive.

Ny borgmester: Jens Ive (V) Sikker

Rødovre: Magtbastionen består

Socialdemokraterne sidder sikkert på magten i Rødovre. Erik Nielsen får fire år mere i spidsen for den gamle socialdemokratiske højborg.

Han sidder i dag på 11 ud af 19 pladser, og SF har 3.

Selv om alle de borgerlige partier – Venstre, De Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance – er gået sammen i valgforbund med De Radikale, vil de ikke kunne true KL-formandens magtbastion.

Ny borgmester: Erik Nielsen (S) Sikker

Tårnby: Største trussel er DF

Siden 1970 har der kun været to borgmestre i Tårnby, begge socialdemokrater. Den første, Torkild Feldvoss, sad i 24 år – den nuværende, Henrik Zimino, har kun siddet i 20, men har udsigt til at tangere rekorden.
Det gamle arbejderparti sidder i dag på 8 ud af 19 pladser. SF på 4. Der skal med andre ord flyttes en del stemmer, før Ziminos borgmesterpost er i farezonen.

Han største trussel er formentlig Dansk Folkepartis spidskandidat, Arne Hansen. Han sidder i dag på 3 pladser, efter at Mathias Grøning blev ekskluderet fra partiet for tre år siden. V og K har tilsammen 3 mandater.

Ny borgmester: Henrik Zimino (S) Sikker

Vallensbæk: Konservativ skanse holder

De Konservative har siddet tungt på magten siden 1970 og vil fortsat gøre det efter valget. Det eneste spørgsmål er, om partiet vil bevare sit absolutte flertal.

Henrik Rasmussen (K) overtog borgmesterposten, da Kurt Hockerup (K) døde i marts 2010. Kurt Hockerup havde været borgmester siden 1994. Partiet sidder i dag på 8 ud af 15 pladser i kommunalbestyrelsen.

Socialdemokraterne er det næststørste parti med fire pladser, mens Venstre, Dansk Folkeparti og SF hver har en enkelt plads. Det ligner en sikker sejr til Henrik Rasmussen.

Ny borgmester: Henrik Rasmussen (K) Sikker

Forrige artikel Kommuner i Midtjylland Næste artikel Kommuner på Sjælland

Internettet er en slagmark mellem Kina og USA

Internettet er en slagmark mellem Kina og USA

Verdens to digitale supermagter står for vidt forskellige tilgange til ny teknologi og 5G. Det kan blive afgørende for vores digitale liv, om det bliver den amerikanske eller den kinesiske tilgang, der vinder.

Danske medier har valgt deres Trump

Danske medier har valgt deres Trump

KOMMENTAR: Den danske presse har givet Klaus Riskær Pedersen en flyvende start på hans politiske karriere. Fortsat kritik mod hans kandidatur kan ovenikøbet styrke hans chancer. Det handler om at vinde kampen om opmærksomheden, og det mestrer han.

Ny udlændingepolitik kan koste virksomheder 8.700 ansatte

Ny udlændingepolitik kan koste virksomheder 8.700 ansatte

Det danske arbejdsmarked risikerer at miste tusindvis af aktive hænder som konsekvens af paradigmeskiftet i udlændingepolitikken. Men Inger Støjberg vil hellere hente ny arbejdskraft i udlandet end at lade flygtningene løse behovet for hænder i danske virksomheder eller kommuner.

Rengøringsgigant: Vi jagter arbejdskraft alle steder

Rengøringsgigant: Vi jagter arbejdskraft alle steder

Facility service-koncernen ISS jagter arbejdskraft alle steder. Dels for at løse manglen på arbejdskraft; dels fordi flere og flere analyser internt hos ISS viser, at mangfoldighed målt på køn, alder og etnisk baggrund i sig selv har en lang række forretningsmæssige fordele.

Den agile organisation – en illusion, du skal jagte

Den agile organisation – en illusion, du skal jagte

KOMMENTAR: Omstillingen til en fleksibel og forandringsparat organisation er en uendelig rejse mod et evigt bevægeligt mål. Derfor kræver det en høj grad af selvindsigt, når du som leder samtidig har som opgave at få andre til at trives under de konstante forandringer.

Set, læst og hørt: Mathias Linnemann

Set, læst og hørt: Mathias Linnemann

Mandag Morgen har bedt iværksætter Mathias Linnemann om tre kulturanbefalinger. Han fortæller blandt andet om en podcast, der fik Teslas aktiekurs til at falde med ti procent, og så er han blevet dybt rørt over en fotobog af krigsfotograf Jan Grarup.

Nyt job: Stina Vrang Elias er ny NFA-formand

Nyt job: Stina Vrang Elias er ny NFA-formand

Stina Vrang Elias er udpeget som ny formand for Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. Hun tager over fra Kjeld Møller Pedersen, der har siddet på posten siden 2001.

Danmark løfter en mindre del af flygtningebyrden

Danmark løfter en mindre del af flygtningebyrden

Kun fem ud af tusind asylsøgere, der kommer til Europa, søger asyl i Danmark. Det er tredje år i træk, Danmark holder sig på det historisk lave niveau. Danmark er nu sunket til nummer 75 på FN’s rangliste over lande, der modtager flest flygtninge set i forhold til deres økonomisk velstand.

Her er de mest (u)populære danske statsministre

Her er de mest (u)populære danske statsministre

Nyt studie kortlægger danske ministres popularitet fra de allerførste ministermålinger i 1978 og frem til i dag. Som statsminister var Poul Schlüter mere populær end nogen anden i embedet i den 40-årige periode. Lars Løkke Rasmussen og Helle Thorning-Schmidt indtager fælles bundplacering.

Den største danske erhvervssucces du aldrig har hørt om

Den største danske erhvervssucces du aldrig har hørt om

Det er en af de største danske erhvervssucceser i nyere tid. Siden starten i 2000 har firmaet været på én lang og stejl vækstkurve. I dag er de to stiftere begge blandt de 25 rigeste danskere, og firmaet er verdens førende på deres marked. Men de færreste har hørt om 3Shape.

På kommunal bootcamp for borgerfokus

På kommunal bootcamp for borgerfokus

Borgmesteren, byrådet og kommunaldirektøren i Kolding vil ikke styre alting fra toppen. Med projektet ”Borgerens Centrum” skal medarbejderne tænke med på udviklingen af løsninger, der tager udgangspunkt i borgerens behov og ikke i lovgivningens regler.

Valgpanik skaber hovsaløsninger

Valgpanik skaber hovsaløsninger

ANALYSE: Politikere på Christiansborg vil haste store reformer af sundhedsvæsenet, udlændingepolitikken og pensionssystemet igennem inden valget. Det kan komme til at koste Danmark dyrt. Meget dyrt.

Tjek dit sundhedsfællesskab

Tjek dit sundhedsfællesskab

Mandag Morgen har kortlagt det skæve Sundhedsdanmark. Find din kommune på kortet, og se sundhedsprofilen for det sundhedsfællesskab, du vil tilhøre under regeringens bebudede reform. Du kan også sammenligne sundhedsfællesskaberne på 15 udvalgte parametre.

Flydende bydele kan lette presset på verdens storbyer

Flydende bydele kan lette presset på verdens storbyer

Ved at bygge boligkvarterer, kontorbygninger og hele bydele på store, flydende pramme kan man afhjælpe noget af pladsmanglen i verdens storbyer, mener en hollandsk arkitekt. I det statslige norske energiselskab Equinor undersøger man, om flydende byer kan være en stor ny forretningsmulighed.

Italiens stærke mand er populær som aldrig før

Italiens stærke mand er populær som aldrig før

"En krigsmaskine". "Algoritmernes mand". Vicepremierminister Matteo Salvini er stjernen i den italienske koalitionsregering. I kontinuerlig valgkamp på platforme som Facebook og Twitter er han en kommunikator, der matcher Donald Trump. Selvom han ligesom Marine Le Pen i Frankrig har opgivet modstanden mod euroen, bliver Salvini en udfordring for hele EU.

Sundhedsreform deler Danmark i et A- og B-hold

Sundhedsreform deler Danmark i et A- og B-hold

De mest belastede sundhedsfællesskaber i Udkantsdanmark får svært ved at tilbyde samme niveau i sundhedsbehandlingen som storbyernes sundhedsfællesskaber, hvor borgerne er raskere, yngre og har en sundere livsstil. Mandag Morgen har kortlagt danskernes skæve sundhedsprofil.

Her er danskernes ønskeseddel til en sundhedsreform

Her er danskernes ønskeseddel til en sundhedsreform

Halvdelen af danskerne mener, der er for stor forskel på kommunale sundhedstilbud. De efterlyser handling fra alle parter i sundhedsvæsenet, fast kontaktperson og overblik over egen behandling, viser stor undersøgelse blandt 3.000 danskere foretaget af Tænketanken Mandag Morgen.

Sundhedsreform flytter magten: Ellen Trane kan blive superminister

Sundhedsreform flytter magten: Ellen Trane kan blive superminister

Sundhedsreformen kan afgøre, hvem der skal være landets nye statsminister efter næste valg. Sundhedsminister Ellen Trane Nørby spiller en hovedrolle. Reformens centrale mål om 500.000 færre ambulante besøg og 40.000 indlæggelser bygger på usikre tal, viser notat fra Sundhedsstyrelsen. Der er "ikke meget solid evidens at basere sig på", erkender styrelsen i notatet.

København og Lolland: En verden til forskel i sundhed

København og Lolland: En verden til forskel i sundhed

København og Lolland. To kommuner med hver sin sundhedsprofil. Dobbelt så mange lollikkere får kræft, tre gange så mange får en blodprop i hjertet, og fem gange så mange er på førtidspension. Sundhedsreformen skal sikre mere ens behandling. Men det tvivler de to borgmestre på vil lykkes.

Vi er nødt til at tale om den skjulte ulighed i sundheden

Vi er nødt til at tale om den skjulte ulighed i sundheden

KOMMENTAR: Lighed i behandling har været et centralt mål for dansk sundhedspolitik gennem årtier. Men Rigsrevisionens nye beretning indikerer, at der forekommer ulighed i sundhedsvæsenets behandling, som relaterer sig til bl.a. alder, køn, geografi og socioøkonomisk baggrund.

Set, læst og hørt: Anette Christoffersen

Set, læst og hørt: Anette Christoffersen

Mandag Morgen har bedt Anette Christoffersen om tre kulturanbefalinger. Hun fortæller blandt andet om en juletradition i Trinitatis Kirke og om en bog, der aldrig forlader hendes natbord.

Knud Romer: Præstationssamfundet er min fjende nr. 1

Knud Romer: Præstationssamfundet er min fjende nr. 1

Da han skrev sin debutroman, var den så perfekt, at den indbragte ham stående ovationer og litteraturpriser. Men så indtraf derouten, da den svære to’er blev for svær. Og nøjagtigt som kunstnermyten foreskriver, gik Knud Romer destruktivt i hundene – ligesom det sker for så mange andre.

Et lille skridt for Danmark – et kæmpe skridt for verdensmålene

Et lille skridt for Danmark – et kæmpe skridt for verdensmålene

KOMMENTAR: Arbejdet med FN’s verdensmål kræver, at vi finder ud af, hvad vi skal måle os på, hvad angår deres opnåelse. Med rapporten ’Baseline for verdensmålene. Verdensmål 11: Bæredygtige byer og lokalsamfund’ har Danmark taget det første vigtige skridt.

Da verdenseliten kastede sig over Faaborg-Midtfyn

Da verdenseliten kastede sig over Faaborg-Midtfyn

KOMMENTAR: Når man følger den årlige virak om World Economic Forums årsmøde i den schweiziske bjergby Davos, skal man ikke lade sig blænde af, hvad der kan synes som varm luft i metermål. Danmark kan sagtens bruge WEF i praksis, hvis vi gør det rigtigt. Et godt eksempel findes i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Kom til læsermøde: Dogmeregler for Danmark 4.0

Kom til læsermøde: Dogmeregler for Danmark 4.0

INVITATION: Kom til læsermøde den 6. februar og deltag i debatten om Danmarks og den teknologiske fremtid med bl.a. Berlingskes politiske kommentator Thomas Larsen, formanden for ATV’s tænketank, professor Maja Horst, og Mandag Morgens redaktør for digital omstilling, Peter Hesseldahl.

Tyskernes farvel til kul sker alt for sent

Tyskernes farvel til kul sker alt for sent

ANALYSE: Tyskland er Europas største klimaproblem. Hvis tyskerne skal klare sig uden kul og atomkraft, kræver det, at de får åbnet for meget mere grøn strøm fra Danmark og resten af Norden.

Politikerne bør få systematisk efterkritik

Politikerne bør få systematisk efterkritik

KOMMENTAR: Det er et hul i vores politiske beslutningsproces, at der ikke foretages flere og mere systematiske analyser af konsekvenserne af ny lovgivning, efter den er indført. Hvis vi ikke lærer af vores fejltagelser, bliver vi jo aldrig klogere.

Industrisamfundet synger på sidste vers

Industrisamfundet synger på sidste vers

Den industrielle økonomi er gået fra 1.0 til 4.0 – fra kulkraft og dampmaskiner til digital koordination af alle aspekter af produktionen. Nu er vi ved at bevæge os så langt fra den oprindelige form for masseproduktion, at det ikke længere giver mening at kalde det industri.

Robot-pioner: Fremtidens værdiskabelse er ’anti-industriel’

Robot-pioner: Fremtidens værdiskabelse er ’anti-industriel’

Vi er knap nået i gang med industri 4.0, men Universal Robots' tekniske direktør og medstifter Esben Østergaard har allerede blikket rettet mod fremtidens produktionsform. Han forventer, at avancerede robotter i fremtiden vil frisætte og støtte mennesker i en form for fremstilling, der er præget af personlighed, håndværk og variation snarere end masseproduktion.

Tue Mantoni: Sådan revolutionerer 3D-print forretningen

Tue Mantoni: Sådan revolutionerer 3D-print forretningen

3D-print gør det muligt at skabe værdi på tværs af de sædvanlige forretningsområder. Det skal man forstå, hvis man for alvor vil udnytte fordelene ved teknologien, siger Tue Mantoni, tidligere CEO for Triumph Motorcycles og B&O. 

Topøkonomer: Ny velstand afhænger af, at vi alle lærer hele livet

Topøkonomer: Ny velstand afhænger af, at vi alle lærer hele livet

Livslang læring er afgørende, hvis vi skal drage nytte af nye teknologier. Sådan lyder det fra to topøkonomer, hvis analyse lagde en af grundstenene under Disruptionrådets arbejde. Nu håber de, at politikerne og virksomhederne husker udfordringen: At det kræver massiv omskoling, når 40 procent af arbejdsopgaverne bliver automatiseret.

Set, læst og hørt: Ida Auken

Set, læst og hørt: Ida Auken

Mandag Morgen har spurgt Ida Auken om, hvad hun har set, læst og hørt for nylig. Hun anbefaler blandt andet en westernserie med et kvindetwist og en underholdende podcast om klassisk musik.

Unlock! Tid til at komme videre med Brexit

Unlock! Tid til at komme videre med Brexit

KOMMENTAR: Kun med et meget stærkt folkeligt mandat i ryggen kan en britisk regering udskrive en ny folkeafstemning. Og hvis ingen politikere er parate til eller i stand til at opnå det mandat, må briterne gennemføre Brexit så hurtigt som muligt.