Kommuner vil have del i velfærdsteknologisk eksporteventyr

En ny tendens med store perspektiver er i al ubemærkethed ved at vinde indpas i den danske velfærdsmodel. Kommuner stifter nye virksomheder sammen med private partnere for at få andel i den potentielle milliardeksport af sundheds- og velfærdsteknologi. Det første selskab har allerede set dagens lys, og flere er på vej. Det kan bane vej for et dansk eksporteventyr på et globalt marked i dramatisk vækst. Men lovgivningen kan bremse udviklingen.

Forestil dig, at du er lam fra nakken og ned. Du sidder i kørestol og skal have hjælp til stort set alt. Du kan ikke selv nå den øverste hylde i skabet, åbne vinduet eller tænde for fjernsynet.

Men nu kan der være hjælp på vej. Ny avanceret stemmestyringsteknologi gør, at du ikke længere behøver være afhængig af andres hjælp 24 timer i døgnet. Med din stemme kan du fra kørestolen få det teknologiske isenkram til at åbne og lukke vinduer og skabe, tænde og slukke for tv eller radio osv.

Den nye teknologi, der er blevet testet med stor succes, udspringer af et usædvanligt samarbejde mellem Aarhus Kommune og det private erhvervsliv. Parterne, der ud over kommunen tæller privataktør Max Jensen samt Østjysk Innovation, der investerer på vegne af den danske stat, vil stifte selskabet Human Technologies – det første af sin art på det velfærdsteknologiske område.

Login