Konkursramt dansk spekulant er nøglefigur i amerikansk opkøbsraseri

Den konkursramte spekulant Nils Jansson har spillet en nøglerolle i de milliardopkøb af ejendomme i Danmark, som den amerikanske gigant Blackstone har foretaget de senere år.

Morten Johnsen

Den amerikanske gigant Blackstone har på ganske kort tid sat et solidt aftryk på det danske ejendomsmarked.

Finanskoncernen, der er en af verdens største kapitalforvaltere, har på blot et par år opkøbt omkring 70 danske ejendomme og sidder nu på ejendomme herhjemme for op imod 4 milliarder kroner.

Senest er det kommet frem, at Blackstone netop har opsnappet samtlige ejendomme i Thylander Gruppens femte fond til en pris på 800 millioner kroner, og de offensive amerikaneres appetit på danske ejendomme synes umættelig.

Nu viser det sig, at den amerikanske gigant benytter sig af noget kontroversiel konsulentbistand i forbindelse med sit omfattende opkøbsraseri.

Langt hovedparten af Blackstones danske ejendomskøb er nemlig sket i tæt samarbejde med den danske ejendomsinvestor Nils Jansson, der med sin koncern CPH Ejendomme forud for finanskrisen gjorde sig bemærket som en af de mest fantasirige spekulanter på det danske marked.

Jansson var blandt andet storkunde i den krakkede EIK Bank og havde nære forbindelse til flere andre af finanskrisens helt store ejendomsspekulanter, herunder Martin Klüts og Kenneth Schwartz Thomsen, der flittigt handlede ejendomme indbyrdes.

Akkurat som de fleste af sine samarbejdspartnere gik Jansson konkurs både personligt og med sin koncern, der på sit højeste havde en balance på en halv milliard kroner.

Kammeradvokaten, der i december 2009 fik til opgave at rydde op i den krakkede ejendomskoncern, kunne godt to år senere ikke overraskende melde, at der ikke var noget tilbage i koncernen til kreditorerne.

”Det var lidt underligt”

Den noget blakkede fortid har imidlertid ikke skræmt Blackstone fra at indgå i tæt samarbejde med Nils Jansson, der gang på gang dukker op, når den amerikanske gigant skal købe ejendomme.

Det undrer flere af de sælgere, der tidligere har handlet med Blackstone.

”Det er da klart, at vi syntes, det var lidt underligt, at han (Nils Jansson, red.) pludselig kom ind ad døren, men vi har som sådan ikke noget at udsætte på hans arbejde, selv om det helt klart vækker opsigt, at Blackstone bruger ham i så udpræget grad,” fortæller en af de købere, der tidligere har solgt en ejendom til den amerikanske kapitalforvalter.

Valby-virksomhed i centrum

Blackstone har i løbet af 2017 investeret massivt i Danmark.

I marts opkøbte de en portefølje med 25 ejendomme rundt omkring i provinsen. Samtidig har de overtaget stribevis af ejendomme i og omkring København, men modsat mange andre aktører foretrækker Blackstone at købe langt de fleste bygninger enkeltvis frem for at ende i budkrig om de helt store porteføljer.

Investeringerne sker typisk via enkeltstående selskaber, som stort set alle ejes via holdingselskabet Calder Holdco S.à.r.l., der har hjemme i Luxembourg. For Blackstones vedkommende er det Donatelli Fanti og Solveig Diana Hoffmann, der står opført som ledelse i langt hovedparten af Blackstones danske selskaber.

Nils Jansson er således ikke umiddelbart at spore nogen steder, men et nærmere blik på Blackstones danske aktiviteter afslører, at stort set samtlige opkøb er sket i samarbejde med det relativt nystiftede selskab 360 North Management, der har adresse i Valby.

Selskabet ejes blandt andet af Nils Janssons to døtre, ligesom selskabet står opført som ejer af Nils Janssons private bolig i Rungsted.

Har milliarder i ryggen

InsideBusiness har været i kontakt med Nils Jansson, der oplyser, at hverken han eller 360 North må udtale sig om deres samarbejde med Blackstone. Heller ikke den amerikansk gigant er meget for at uddybe baggrunden for det noget opsigtsvækkende makkerskab.

Blackstone, der i skrivende stund passer en pengetank på 700 milliarder kroner, har gennem de senere år været under stort pres fra gruppens investorer for at placere de mange milliarder, som blandt andet amerikanske pensionskasser hvert år får placeret via den enorme forvalter.

Her spiller ejendomme en afgørende rolle, og Blackstone har da også købt op overalt i Europa – især i Tyskland og altså Danmark.

Så sent som i juni sidste år etablerede Blackstone sin femte ejendomsfond med et samlet tilsagn på lige under 60 milliarder kroner, og det er blandt andet den formue, der nu bliver sat i spil på det i forvejen ophedede danske ejendomsmarked.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu