“Konsensusledelse er en vigtig del af mit dna”

Han er tysker. Han er født ind i minedrift. Han har siddet lidt mere end 2,5 år på posten som CEO for den hæderkronede danske cement- og minedriftsvirksomhed FLSmidth. Til trods for sin tyske baggrund favner Thomas Schulz på mange måder ideen om den nordiske leder – han har konsensusledelsen som del af sin dna og fokuserer i høj grad på at skabe sammenhæng, fællesskab og fælles ånd i FLSmidth-familien, som i dag er spredt ud på mere end 50 lande. Denne type lederskab er set fra hans direktørstol afgørende for at udvikle den mere en 130 år gamle virksomhed i den rigtige retning. ”Vores hjerner har cirka den samme størrelse, så selvfølgelig tænker ti tusind hjerner bedre end en hjerne. Derfor er det vigtigt, at folk i virksomheden er med og tages med på råd,” siger Thomas Schulz.

Thomas Schulz rejser 200 dage om året. Destinationen for den øverste direktør for den mere end 130 år gamle danske cementvirksomhed FLSmidth er næsten altid et af virksomhedens mange kontorer, som breder sig ud over 50 lande på det globale landkort. Mellem kundemøder og strategiplanlægning inviterer den tyske topchef altid de lokale medarbejdere til såkaldte town hall-møder. Formen er 10-15 minutters oplæg fra direktøren selv efterfulgt af spørgsmål fra salen. Thomas Schulz går altid på scenen med én hovedregel: Han må ikke forlade scenen, før der er stillet minimum 12 spørgsmål fra de ansatte i salen.

Town hall-formatet er på mange måder sigende for Thomas Schulz’ ledelsesstil og den tilgang, han siden foråret 2013 har stået for på direktørgangen på FLSmidths hovedkontor i Valby. Her er det dyder som involvering, dialog og en vis portion handlekraft, der beskriver den tyske CEO som leder.

Blå bog: Thomas Schulz

50 år. Uddannet ingeniør og ph.d. med en afhandling inden for mineral mining & quarrying fra Det tekniske Universitet i Aachen, Tyskland.

1998-2001: Business Area Manager i Tyskland for det daværende svenske Svedala, som i 2001 blev opkøbt af den svenske industrikæmpe Sandvik.

2001-2013: Flere ledende stillinger i Sandvik – senest koncerndirektør for forretningsdivisionen Construction. Han var desuden medlem af koncernledelsen i Sandvik-koncernen.

2013-: Adm. direktør for FLSmidth.

Jobbet som topleder for cement- og minevirksomheden er på mange måder en drengedrøm, der gået i opfyldelse. Thomas Schulz har minedrift i blodet – det er hans store passion. Han voksede op med en kulmine på den ene side og en stor stålmine på den anden side af forældrenes hus, hans ph.d.-afhandling havde minidrift som omdrejningspunkt, og han har et CV, der vidner om årelang erfaring inden for minedrift i både Tyskland og Sverige. Med FLSmidth har Schulz fået muligheden for at repræsentere og forme en af de absolutte sværvægtere i branchen. Og så er han solgt til den nordiske ledelsesstil, som i høj grad er definerende for FLSmidth.

Han er da også efter eget udsagn faldet godt til rette i Danmark og trives som topleder af en global virksomhed, hvis historie er solidt plantet i den danske muld. Mandag Morgen satte Thomas Schulz stævne til en snak om, hvordan det er at være tysk topleder i en dansk virksomhed, og om hans erfaringer med den danske ledelses- og medarbejderkultur.

Hvad er det for værdier og kultur, der set fra din stol definerer FLSmidth?

”Vi er til stede lokalt i mere end 50 lande, så vi har i høj grad en global kultur. Samtidig hviler virksomheden på et dansk værdisæt, hvor åbenhed, samarbejdsvillighed, lydhørhed, tillid og ansvarlighed er nogle af nøgleordene for hele FLSmidth-samfundet. For en global virksomhed med mange nationaliteter er det, at vi har et stærkt, fælles værdisæt vigtigt – både for medarbejderkulturen og den interne udvikling af virksomheden, men også i forhold til samhandel og relationsopbygning verden over. I forhold til kunder i eksempelvis Afrika betyder det alverden, at vi ikke kun har et produkt, men også er en virksomhed, som de kan stole på, og som lytter til dem. Derfor skal vores værdisæt være gældende, hvad enten det er her i Valby eller på et kontor på den anden side af kloden. Så jeg har set det som en vigtig opgave fra starten at få formuleret vores værdier og brede dem ud i organisationen.”

Nordiske ledere er kendt for hellere at tage én snak for meget end én for lidt. Alle skal høres, alle skal lytte – også lederne. Er det sådan, du oplever ledelseskulturen i FLSmidth?

FLSmidth

FLSmidth er en global ingeniør- og industrikoncern, der blev grundlagt af maskinkonstruktør Frederik Læssøe Smidth i 1882. Virksomheden leverer i dag maskineri, servicer og rådgivning til både cement- og mineindustrien over hele verden. FLSmidth har hovedsæde i Valby og har 13.000 ansatte fordelt på mere end 50 forskellige lande.

”Den skandinaviske ledelsesform præger i høj grad FLSmidth. Det er en ledelsesform, som jeg personligt værdsætter højt, og som jeg trives med. Men den danske ledelseskultur adskiller sig dog fra eksempelvis den svenske, som jeg kender godt fra mine tidligere stillinger. I Sverige fylder konsensus mere end i Danmark, hvor ledelseskulturen er mere beslutningsdrevet. Når det er sagt, så er konsensuskulturen selvfølgelig stadig meget dominerende i Danmark, hvis man sammenligner med resten af verden. FLSmidth drager stor fordel af et miks mellem konsensus og medarbejderinddragelse, og at ledelsen har en vis grad af beslutningskraft. Vi har 120 forskellige nationaliteter. Alene i direktørteamet, som består af otte personer, er der seks forskellige nationaliteter. Det kræver noget at kombinere så mange nationaliteter og kulturer i en succesfuld virksomhed. Og her er min erfaring indtil nu, at blandingen mellem konsensus og beslutsomhed er vigtig. Det er jo ikke alle kulturer, der umiddelbart har tradition for og køber ind på ideen om inddragelse og medbestemmelse, så for os er det vigtigt, at vi også har det andet.”

Kan du prøve at sætte nogle ord på din egen ledelsesstil?

”Konsensusledelse er en vigtig del af mit dna som leder. Jeg tror meget på, at folk skal have muligheden for at bidrage med deres ideer, de skal have lov til fejle og fejre deres succeser. Det er vigtigt for mig at have en åben dør, så folk føler, at de kan komme til mig. Det er vigtigt for hele organisationen – derfor har jeg fra første dag forsøgt at gøre mig meget nærværende rundt omkring i verden. Det er vigtigt at give plads til, at folk kan stille spørgsmål, og jeg sætter stor ære i at komme med et brugbart svar. Det er en kultur, jeg forsøger at fremme i virksomheden, blandt andet gennem Q&A’s med mine kolleger og ved altid at holde town hall-møder, når jeg er ude på nogle af vores mange kontorer. Det er en måde for mig at få input og blive klogere og en måde at skabe motivation og engagement i organisationen. Det skal selvfølgelig ikke være en diskussionsklub.

[quote align="right" author="Thomas Schultz, adm. direktør i FLSmidth"]Vores forretning er ikke vores produkter, men vores medarbejdere.[/quote]

Derfor er det vigtigt for mig at kunne skære igennem og turde sige tak for input, nu har jeg valgt at gå denne vej, så vi kan komme videre. Særligt i den aktuelle situation, vi befinder os i, hvor vi rammes hårdt af mineindustriens største krise nogensinde – den kræver, at man som leder tør træffe beslutninger, for ellers misser vi toget.”

En af dine første større beslutninger som direktør var at sætte fokus på strategisk HR og ansætte en ny HR executive director i FLSmidth – hvorfor?

”Vores forretning er ikke vores produkter, men vores medarbejdere. Set fra min stol står og falder vores succes med de mennesker, vi har med i vores team. Når man tror på det, så skal man selvfølgelig have eksperter, som kan udvikle de mennesker. Og det er netop, hvad vi mener med strategisk HR. HR er ikke at betale lønninger. Det er ren administration. HR for os er udvikling. Vi skal styrke vores brain power – vi skal gøre folk bedre. Vi skal have en kultur, hvor investering i og kompetenceløft af den enkelte er vigtigt. Og for os i de nuværende krisetider med nedskæringer og usikkerhed er det vigtigt, at vi har dygtige folk, og at de er motiverede, og derfor er det endnu vigtigere at investere i dem.”

Forskere karakteriserer nordisk ledelsesstil med ord som: høj grad af kommunikation, konsensussøgning og flade hierarkier. Det er også nogle af de ord, du bruger i beskrivelsen af dit eget lederskab. Hvad kan den type lederskab i din optik?

”Det er en ledelsesform, som er en vigtig drivkraft i at skabe udvikling, motivation og en fælles kultur – og dermed stærkere virksomheder. Jeg tror, der i dag er flere udenlandske ledere, der kommer hertil, end der er danske ledere, der tager til udlandet for at lære om ledelse. Og det er der god grund til. Det handler om, hvad virksomheder skal kunne i dag, og hvilke typer miljøer de skal skabe omkring deres medarbejdere, hvis de vil være attraktive. Og her er den skandinaviske ledelseskultur langt fremme internationalt. Både i Danmark og resten af Skandinavien er ’ordreledelsen’ lagt på hylden – fordi top down-ledelse er en begrænsende faktor for udviklingen af en virksomhed.

[quote align="left" author="Thomas Schultz, adm. direktør i FLSmidth"]Det er vigtigt, at folk er med og tages med på råd, fordi det avler motivation og ejerskab.[/quote]

Det giver kun mulighed for én idé, og det er ikke godt for motivationen og engagementet og dermed heller ikke for udviklingsmulighederne i virksomheden. Og dertil synes nutidens medarbejdere heller ikke, at det er attraktivt at arbejde i en virksomhed, som ikke inkluderer.”

Kan du sætte ord på, hvad den skandinaviske ledelseskultur betyder for FLSmidth – hvad er det positive og det negative?

”Det er en ledelsesform med store muligheder, men som også er kompliceret. På den positive side er ledelseskulturen med til at løfte vores niveau og skabe et stort engagement og opbakning i organisationen. Dertil er vores værdier og kultur også et vigtigt positivt add-on i mange kunderelationer. På den mere negative side, så vil folk, der kommer ind i virksomheden med baggrund i en anden type ledelsesstil, nok påpege, at det er en ledelseskultur, der tager meget tid, og som kræver meget arbejde af ledelsen – specielt fordi vi er så mange forskellige kulturer i virksomheden.”

Forskere peger på, at den skandinaviske ledelsesmodel kan blive et globalt konkurrenceparameter. Blandt andet fordi den dialogbaserede ledelsestilgang gavner innovationen. Hvordan ser du sammenhængen mellem skandinavisk ledelsesstil og høj grad af innovation?

”Ledelseskulturen i FLSmidth er helt afgørende for vores succes og vores innovationskraft. Vores hjerner har cirka den samme størrelse, så selvfølgelig tænker ti tusind hjerner bedre end en hjerne. Derfor er det vigtigt, at folk er med og tages med på råd. Det er også vigtigt, fordi det avler motivation og ejerskab. Det skaber en langt stærkere kultur og lyst til at være med, som kan være en vigtig facilitator for at få innovation bredt ud. Sidder man som direktør med en idé og sender en ordre ud, er der langt større risiko for, at medarbejderne ikke vil tage ideen til sig. Og det handler ikke kun om den øverste ledelse – det går også på tværs i virksomheden. Det, at man møder en åben dør, hvis man eksempelvis går ned i vores forsknings- og udviklingsafdeling med en idé, betyder utroligt meget – hvis de er lydhøre, så vil det skabe en kultur, hvor det bliver normen at dele og diskutere tingene.”


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu