Konservativ klimasejr er mere pyntegrønt end stedsegrønt

De konservative oversælger deres grønne aftryk i det nye regeringsgrundlag. Samtidig bliver det op til ministre fra Venstre og Liberal Alliance at indfri de konservatives grønne ambitioner.
Claus Kragh

Det Konservative Folkeparti har haft stort held med at pleje partiets grønne profil i forbindelse med dannelsen af den nye trekløverregering. Spørgsmålet er imidlertid, om de grønne, konservative fingeraftryk i regeringsgrundlaget også bliver fulgt op af reel handling; om der er tale om stedsegrønt eller pyntegrønt.

Den største svaghed i de konservative bestræbelser på at ændre regeringsførelsen i Danmark fra den afgående Venstre-regerings såkaldte ’grønne realisme’ til noget, der ligner grønne ambitioner, ligger i, at partiet ikke har fået et eneste af de ministerier, hvori det konkrete arbejde med den grønne omstilling finder sted. De konservatives grønne ambitioner skal således opfyldes af ministre fra Venstre eller Liberal Alliance.

Esben Lunde Larsen bliver siddende som en magtfuld fødevare- og miljøminister, hvilket er en klar markering fra statsminister Lars Løkke Rasmussen af, at han agter at holde sit løfte til det konventionelle landbrugs magtfulde organisationer. Lars Chr. Lilleholt bliver siddende som energi- og klimaminister, mens Liberal Alliances Ole Birk Olesen bliver ny transport-, bygnings- og boligminister.

Danmarks helt store klimapolitiske udfordringer i perioden 2020-2030 ligger i at reducere udledningerne fra de sektorer, der ikke er underlagt EU’s kvotehandelssystem – populært sagt ’biler, bønder og boliger’. Og det er den aktuelle regering, der skal træffe beslutninger nu, hvis man skal nå de ønskede reduktioner af CO2 fra disse sektorer. Med andre ord bliver det Venstres Esben Lunde Larsen og Liberal Alliances Ole Birk Olesen, der skal varetage de konservatives grønne ambitioner på disse områder.

Det nærmeste, de konservative ministre kommer på den grønne omstilling, er Brian Mikkelsens post som erhvervsminister, hvor den konservative veteran har mulighed for at lægge en mere ambitiøs klimaorienteret linje end den, forgængeren, Troels Lund Poulsen, har arbejdet ud fra.

De konservative bryster sig først og fremmest af, at der er indskrevet et mål om 50 pct. vedvarende energi i Danmark i 2030. Det lyder godt, men er dybest set ikke særlig ambitiøst, eftersom Danmark ifølge Energistyrelsen allerede vil ligge på en andel over 40 pct. vedvarende energi i 2020.

I perioden 2020-2030 vil prisen på vedvarende energi falde betydeligt, ligesom væsentlige dele af energiforbruget i både transportsektoren og varmesektoren under alle omstændigheder vil skifte fra fossile brændsler til el.

En række af de grønne lobbyorganisationer som Danmarks Naturfredningsforening, Vindmølleindustrien, Verdensnaturfonden, Greenpeace og Dansk Energi hilser det velkomment, at Det Konservative Folkeparti har formået at gøre trekløverregeringens arbejdsgrundlag grønnere.

”Det skal den nye regering have ros for,” siger Jan Hylleberg, adm. direktør i Vindmølleindustrien i en kommentar.

Hos oppositionen er der generelt bekymring over, at de konservative ikke har fået nogle af de ’grønne’ ministerposter. Jacob Mark, gruppeformand i SF, mener således, at der er tale om et ’pyntegrønt’ og ikke et ’stedsegrønt’ regeringsgrundlag.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu