Kunsten at skabe forandringsbølger

[graph title="Mads Lebech" caption=" " align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/35a96-mads-lebech.jpg" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/7057c-mads-lebech.jpg" text="• Født den 26. oktober 1967"] [/graph]

Bestyrelsen i Industriens Realkreditfond skulle ikke lede længe, da de for fem år siden havde brug for en ny direktør. Den konservative borgmester på Frederiksberg, Mads Lebech, viste sig hurtigt som den ideelle kandidat til at lede en omfattende relancering af den store fond.

”Vi ledte efter en person, der ikke bare havde dybtgående kendskab til det danske samfund, men også god indsigt i dansk erhvervsliv og alle de faktorer, som definerer dansk konkurrencekraft,” siger bestyrelsesformand Sten Scheibye. 

”Vi skulle bruge en ny direktør, der netop kunne opbygge en organisation med alle relevante facetter. Og der må man sige, at Mads er af rette støbning.”

På kort tid havde fonden fået stor likviditet, og fra at være ret passiv skulle den pludselig opbygge helt nye arbejdsgange og procedurer. Den nye strategi skulle med ét gøre Industriens Fond til en ”moderne filantropisk erhvervsdrivende fond”.

I første omgang blev det besluttet at uddele omkring 100 millioner kr. årligt. Så blev fonden omdøbt til Industriens Fond. Og siden da har Mads Lebech projekt for projekt ført an i genfødslen af den tunge industrifond, der i dag har et stort fokus på engagement, samarbejde og forandring.

”Det her med at sætte en bølge i gang, det er grundsynspunktet i de fleste af de projekter, som vi udvikler. De gode eksempler kan jo sætte forandringer i gang, som andre kan lade sig inspirere af,” siger Mads Lebech.

Dét er ikke bare nøglen til at forstå arbejdet i Industriens Fond, men også til at forstå forandringslederen Mads Lebech.

Kongen af den konservative højborg

Mads Lebech kom fra en post som folkekær borgmester på Frederiksberg. I januar 2001 overtog han som 33-årig borgmesterkæden fra den konservative partikammerat John Winther. Senere samme år slog han sin position fast ved kommunalvalget, hvor han fik næsten 17.000 personlige stemmer – mere end fire gange så mange som de øvrige 22 konservative kandidater tilsammen. Da han i 2009 forlod kommunalpolitik for at blive direktør i Industriens Fond, gik partiet 6 pct. tilbage i Danmarks konservative højborg.

Evnerne fra det politiske arbejde har imponeret bestyrelsen i Industriens Fond. Lebechs politiske gen gør ham i stand til at gennemføre forandringer og opnå resultater, siger Sten Scheibye.

”Mads har næse for, hvad der kan lade sig gøre, og hvad det kræver at gennemføre forandringer. Og han har en utrolig god evne til at se muligheder, som måske ligger i en lidt anden retning, end hvad vi i bestyrelsen havde tænkt,” siger han. 

Evnen til at se alternative muligheder midt i en proces er vigtig for en privat filantropisk fond. Det er netop det, der adskiller de private fonde fra det offentlige.

”Vi skal have en anden risikovilje end staten, hvor intet må gå galt. Hos os skal der gerne være et eller andet, der kan gå skævt i forhold til projektets hypotese. Et projekt skal ikke nødvendigvis have et facit fra starten,” siger Mads Lebech.

Erhvervsfilantropi

Det filantropiske udgangspunkt i Industriens Fond handler mest om at udvikle konkurrenceevnen for dansk industri og erhvervsliv. Dette er afgørende både for den danske konkurrenceevne og for at fremtidssikre velfærdssamfundet.

”Hvis husholdningen Danmark skal klare sig, så skal både indtægtssiden og udgiftssiden være konkurrencedygtig. Den ene side kan ikke klare sig uden den anden. Det ligger i den danske samfundsmodel,” siger Mads Lebech. ”Industriens Fonds samfundsmæssige nytte og bidrag er, at vi hjælper med at gøre indtægtssiden stærkere.”

Fonden har en bred forståelse af denne opgave. Det afspejles i viften af støttede projekter, der både inkluderer det nyåbnede House of Green, der er et internationalt udstillingsvindue for den danske cleantech-branche, projekter til at fremme skolebørns interesse for naturvidenskab og et målrettet arbejde med at opkvalificere de kriseramte erhvervsskoler.

Samarbejdsevner er afgørende

Mads Lebech beskrives af nuværende og tidligere kollegaer som let og ligefrem at arbejde sammen med. Og samarbejde er da også helt centralt for de projekter, som Industriens Fond engagerer sig i.

”Vi går målrettet efter at skabe et bredt ejerskab af de projekter, vi lancerer. At den ene er med, betyder ikke, at den anden ikke også kan være det,” siger Mads Lebech. 

Det giver ganske enkelt mere brugbare løsninger, når man samarbejder om løsningerne, lyder det fra Lebech. ”Det danske arbejdsmarked og dermed vores samfundsmodel er jo kendetegnet ved aftalesystemet. Derfor er det vigtigt, at man får både arbejdsgiver og arbejdstager til at gå samme vej. Så er der en større sandsynlighed for, at politikerne på Christiansborg også vil gøre det,” siger Mads Lebech.

”Samfundsudvikling kan jo ikke foregå i lukkede og sterile laboratorier. Vi tager afsæt i den virkelige verden, og her er jo mange forskellige folk, som er relevante at samarbejde med,” siger Mads Lebech.

Forandring gennem bølger

Grundlæggende drejer Mads Lebechs arbejde sig om at søsætte projekter, der kan inspirere andre til at bevæge sig i samme retning. Det er en af de ting, der gør ham til en forandringsleder.

”Vores bølgetankegang i fonden handler om at skabe en fælles bevægelse, hvor mange går den samme vej, fordi folk kan se, at det nytter,” siger Mads Lebech.

Et projekt, der viser dette, har fået navnet ”Radikal Forenkling”. Her har DTU og Dansk Design Center med penge fra fonden udviklet en metode til at få virksomheder til systematisk at prioritere de mest værdiskabende elementer i deres produkter og processer og fjerne de mindre værdiskabende dele.

Gode erfaringer med denne metode i en enkelt virksomhed har allerede betydet, at 130 andre virksomheder nu undersøger at indgå i samme projekt.

Han peger på, at det handler meget om måden, man skaber forandringer på. 

”Der er to måder at skabe bevægelse på. Den ene er at slå med flad hånd på overfladen. Den anden er, at man tager bestik af vindretningen og søsætter en ide,” siger han. 

”Vi forsøger at gøre det sidste, fordi det skaber vedvarende forbedringer, der kan inspirere,” siger Mads Lebech.

Forrige artikel Videnskabens samfundsansvar Næste artikel Tryghed og social kapital

Essay: Et nyt Danmark på vind og brint

Essay: Et nyt Danmark på vind og brint

GRØN OMSTILLING Esbjerg boomer, Aalborg Portland er CO2-neutral, og Hobro fører på brint. Tag med på tur i det forandrede Danmark anno 2031, sådan som det tager sig ud i Mandag Morgens scenarie.

Derfor satser Danmark nu milliarder på brint

Derfor satser Danmark nu milliarder på brint

GRØN OMSTILLING Danmark vil i fremtiden kunne producere fire gange så meget strøm, som vi selv kan bruge. Derfor melder regeringen og Danmarks største virksomheder sig nu ind i udviklingen af det nye energiindustrielle kompleks i Europa, hvor grøn brint skal erstatte olie og gas. Danmarks brintsatsning er inspireret af Holland, der på sin side køber både vindmøller, fjernvarme og bedre klimastatistikker i Danmark.

Hollandsk diplomat:

Hollandsk diplomat: "Brint er the missing link i den grønne omstilling"

GRØN OMSTILLING Hollands særlige brintambassadør, Noé van Hulst, hilser Danmark velkommen som en ny og ambitiøs spiller i den hastigt voksende europæiske brintindustri. Hans vision er et transeuropæisk brintnetværk baseret på genbrugte gasrørledninger – og danske vindmøller spiller en central rolle.

Esbjerg bliver Nordeuropas centrum for havvind

Esbjerg bliver Nordeuropas centrum for havvind

GRØN OMSTILLING Esbjerg Havn er Europas absolut førende inden for udskibning af havvindmøller. Antallet af havvindmøller i Europa vil vokse til det 20-dobbelte over de næste tre årtier. Danmarks yngste storby står foran kraftig grøn vækst og en kraftig internationalisering.

Margrethe Vestager: Hurtigere politik giver færre resultater

Margrethe Vestager: Hurtigere politik giver færre resultater

LEDELSE Margrethe Vestager har en irritation: Moderne politik går djævelsk hurtigt, og politikeres kommunikation handler efterhånden om alt andet end selve politikken. På trods af at hun for mange er billedet på den moderne politiker, der er god på både Twitter og klassiske medier, betragter hun sig selv som gammeldags. Grundighed er en dyd, der bør bevares.

Fremtidens arbejde kalder

Fremtidens arbejde kalder

KOMMENTAR Industrialderens tid er for alvor sluttet med coronakrisen. Nu kan vi se, at digitale og fleksible løsninger er vejen frem for et sundt arbejdsliv. Derfor er det ikke nok at gøre noget for Arne – vi må også sørge for, at hans børn og børnebørn ikke ender ligesom ham. 

Innovationscenter: Indiens storbyer skal vokse – men også være til at bo i

Innovationscenter: Indiens storbyer skal vokse – men også være til at bo i

KOMMENTAR: Indiens byer vokser vildt, og det samme gør udfordringerne med at håndtere forurening, klimabelastning og den grundlæggende forsyning med vand og sanitet. Indiens smart city-program skal bruge ny teknologi til at stimulere vækst og udvikling, samtidig med at man undgår, at forureningen forværres yderligere.

Her er Mette Frederiksens pension til Arne og andre nedslidte

Her er Mette Frederiksens pension til Arne og andre nedslidte

POLITIK OG VELFÆRD Efter sommerferien fremlægger regeringen sit forslag til en tidlig ret til folkepension. Reformen bygger først og fremmest på, hvor længe danskerne har været på arbejdsmarkedet, og ikke på den branche, man har arbejdet i. Reformen tager ifølge Mandag Morgens oplysninger også højde for store kønsforskelle. Topledere i fagbevægelsen hilser forslaget velkommen.

Lederaktivisterne kommer

Lederaktivisterne kommer

LEDELSE De leder med deres meningers mod, føler sig frem gennem shitstorme og bryder grænser og logik for at gå forrest for hjertesagen. Det er ikke nemt at være lederaktivist, men gøres det rigtigt, er der gevinster at hente på bundlinjen, i arbejdslivet og for selvforståelsen, skriver Mads Thimmer, CEO i Innovation Lab.

Eksperter: Regeringens biomasselov får lille effekt på klimaet

Eksperter: Regeringens biomasselov får lille effekt på klimaet

GRØN OMSTILLING Regeringens nye biomasselov vil ikke sikre et bæredygtigt forbrug af biobrændslerSå langt er eksperterne enige. Men hvad skal der så til? Mandag Morgen har samlet 11 konkrete forslag fra eksperter i klima, energi og skovbrug.

Færre flygtninge kommer i job efter paradigmeskiftet

Færre flygtninge kommer i job efter paradigmeskiftet

POLITIK OG VELFÆRD Målet med det kontroversielle paradigmeskifte af udlændingepolitikken var at sende flere flygtninge tilbage til deres oprindelsesland, så snart det var muligt. Her godt et år senere ser kursskiftet nærmere ud til at have bidraget til lavere beskæftigelse.

Set, læst og hørt: Rane Willerslev

Set, læst og hørt: Rane Willerslev

Rane Willerslev er fascineret af de store paradokser i tilværelsen og anbefaler en podcast, der udfordrer lytteren til at undre sig over det åndelige.

En sløv grøn kickstart

En sløv grøn kickstart

KOMMENTAR Hvis den grønne omstilling og genopretningen af samfundsøkonomien efter coronaen skal spille konstruktivt sammen, så må regeringen vise omverdenen sine kort og fortælle, hvordan den forestiller sig processen.

Er robotter ved at indtage dansk politik?

Er robotter ved at indtage dansk politik?

KOMMENTAR Taktiske manøvrer og strategiske hensyn dikteret af særlige rådgivere og spindoktorer har overtaget styringen af magthaverne. ”Ingen kommentarer” er ved at blive et problem for folkestyret, skriver John Wagner.

Mange virksomheder forventer mere hjemmearbejde

Mange virksomheder forventer mere hjemmearbejde

NY VIDEN En rundspørge til DI’s Virksomhedspanel viser, at 70 procent af virksomhederne har øget brugen af hjemmearbejde under nedlukningen. Af dem ønsker 40 procent mere hjemmearbejde fremover.

Tidligere sikkerhedsrådgiver: USA's Kina-politik handler kun om Trumps genvalg

Tidligere sikkerhedsrådgiver: USA's Kina-politik handler kun om Trumps genvalg

EKSKLUSIVT UDDRAG Intet er helligt for Donald Trump. Hverken forfatning, Taiwan, demokratiet i Hong Kong eller millioner af kinesiske muslimer i genopdragelseslejre, skriver hans forhenværende sikkerhedsrådgiver. I en aktuel bog om sin tid i Det Hvide Hus beskriver John Bolton den amerikanske præsident som en mand, der svigter alle demokratiske værdier for at sikre sit eget genvalg.

Live: Virksomhederne og teknologi: Hvem har ansvaret for demokratiet?

Live: Virksomhederne og teknologi: Hvem har ansvaret for demokratiet?

TV: Under overskriften “Virksomhederne og teknologiens demokratiske ansvar” interviewer Mandag Morgens tværgående chefredaktør, Lisbeth Knudsen, først bestyrelsesformand i Novo Nordisk, Lars Rebien Sørensen, og efterfølgende, Matthew Prince, CEO, Cloudflare.

Klimagevinsten ved hjemmearbejde drukner i mere biltrafik

Klimagevinsten ved hjemmearbejde drukner i mere biltrafik

GRØN OMSTILLING Danskernes har fået smag for at arbejde fra distancen. Men det vil næppe give bedre plads på motorvejene, vurderer trafikforskere. Til gengæld kan det forstærke nedturen for den offentlige trafik, der er nødt til at tænke i helt nye baner. 

Nyt job: Rossens svære balancegang hos Danfoss

Nyt job: Rossens svære balancegang hos Danfoss

Statsministerens helt særlige rådgiver Martin Rossen bliver lobbychef hos Danfoss. Han vil gerne ud af rampelyset, men både oppositionen og medierne vil holde skarpt øje med hans ageren fremover.

Design af en uperfekt fremtid

Design af en uperfekt fremtid

KOMMENTAR Fremtidsscenarier kan give kød og blod til virksomhedens strategiarbejde. Men de er ikke meget værd, hvis de kun tegner et rosenrødt billede af fremtiden. Virkeligheden er ikke perfekt – hverken nu eller i fremtiden – og derfor er uperfekte fremtidsscenarier det bedste grundlag for at forestille sig, hvad der fører til succes.

Teknologi i den gode sags tjeneste

Teknologi i den gode sags tjeneste

Af og til møder man eksempler på teknologi, der kan mobilisere det bedste i mennesker, og som gør det muligt for os at skabe værdi, som var utænkelig uden teknologien.  

Økonomi alene lokker ikke ufaglærte tilbage på skolebænken, Hummelgaard

Økonomi alene lokker ikke ufaglærte tilbage på skolebænken, Hummelgaard

KOMMENTAR Hvis beskæftigelsesministeren vil have flere danskere til at efteruddanne sig, skal vi være bedre til at forstå, hvorfor så mange kortuddannede og ufaglærte ikke vil tilbage på skolebænken. Økonomiske incitamenter spiller ofte kun en mindre rolle, skriver konsulent Per Andersen.

Om at genforhandle det normale

Om at genforhandle det normale

LEDELSE Coronakrisen har haft omkostninger, men også vist nye veje. Nu handler det om at genforhandle rutinerne – med det bedste af det gamle og det nye. Der er bare den hage, at vi slet ikke er enige om, hvad det bedste er, skriver Klaus Majgaard.

Bæredygtig omstilling for lejernes penge

Bæredygtig omstilling for lejernes penge

GRØN OMSTILLING Et nyt forslag fra Københavns Kommune kræver bæredygtighedscertificering af alment boligbyggeri. Det åbner spørgsmålet, om samfundet kan tillade sig at kræve mere grøn omstillingsvilje af de fattigste lejere end af boligejerne. Boligforeningerne frygter, at dyre miljøkrav vil svække andelen af almennyttige boliger i byerne yderligere. 

Fire scenarier for dansk eksport til briterne

Fire scenarier for dansk eksport til briterne

Brexit vil ramme dansk eksport uanset udfaldet af de aktuelt fastkørte forhandlinger med EU, estimerer Copenhagen Economics i ny analyse. Med en frihandelsaftale forventes eksporten af varer og tjenester til Storbritannien i 2030 at være mellem 12 og 17 procent lavere, end hvis Storbritannien fortsat var medlem af EU.

Coronakrisen forværrer den høje ledighed blandt nyuddannede

Coronakrisen forværrer den høje ledighed blandt nyuddannede

POLITIK OG VELFÆRD Sol, sommer og studieafslutning. Men for mange af de kommende dimittender bliver festen blot startskuddet på en lang periode med arbejdsløshed. Før coronakrisen ramte Danmark, var der store problemer med at få nyuddannede – især akademikere – ud på arbejdsmarkedet trods rekordstor beskæftigelse. Det problem er kun blevet forværret de seneste måneder. Jobcentre frygter, at de unge bliver hængende i arbejdsløshed, og efterlyser initiativer fra regeringen.

Nyuddannede skal på efteruddannelse

Nyuddannede skal på efteruddannelse

POLITIK OG VELFÆRD Stærkt stigende arbejdsløshed blandt nyuddannede akademikere får borgmestre og jobcentre til at tænke nyt. De tilbyder kurser i de jobfunktioner, som nyuddannede efter fem års uddannelse ikke har tilegnet sig. Og så efterlyser de bedre muligheder for at etablere praktikforløb i virksomheder.

Fagforeninger frygter corona-generation af arbejdsløse nyuddannede

Fagforeninger frygter corona-generation af arbejdsløse nyuddannede

POLITIK OG VELFÆRD Coronakrisen kan kaste denne sommers nyuddannede akademikere ud i en sort sommer med høj ledighed og holde dem i mørket mange år frem. Fagforeningerne er klar med en lang ønskeseddel til regeringen for at holde hånden under nyuddannede ledige.

Partnerskaber mellem universiteter og virksomheder skal sende flere studerende i job

Partnerskaber mellem universiteter og virksomheder skal sende flere studerende i job

POLITIK OG VELFÆRD Særligt universiteter skal hjælpe studerende med at bygge bro fra uddannelse til job. Det siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen og bebuder forslag om etablering af nyt partnerskab mellem unge, universiteter og virksomheder efter sommerferien. Kommuner og jobcentre håber på invitation til at deltage i partnerskabet.

Revisorer har også følelser

Revisorer har også følelser

LEDELSE Hvis der er noget sted, hvor facaderne altid har været oppe, er det hos Deloitte. Det har været: på med uniformen, hav travlt, hast videre. Ingen tid til dyb snak. Efter mere end tyve år i revisionsforretningen fik partner Henrik Wellejus nok. Revisionsforretningen skal være bedre til at tale om følelser, og der skal sættes mere pris på værdiskabelse frem for timer.

Set, læst og hørt: Anja Philip

Set, læst og hørt: Anja Philip

Anja Philip lader sig inspirere af samarbejdet, der gjorde månelandingen mulig, og anbefaler en spændende serie, der dykker ned i New Yorks ultraortodokse jødiske miljø.

Hov, sagde vi lige farvel til konkurrencestaten?

Hov, sagde vi lige farvel til konkurrencestaten?

ØKONOMI Coronakrisen er også en økonomisk krise og en idékrise. På ingen tid er gamle dogmer styrtet i grunden, og for første gang i årtier har etik trumfet økonomi som det vigtigste politiske pejlemærke. Er det et farvel til den udskældte konkurrencestat?

Den grønne dagsorden har rejst sig fra coronaens aske

Den grønne dagsorden har rejst sig fra coronaens aske

Efter syv ugers dvale i skyggen af coronakrisen viser nye tal, at den grønne dagsorden igen er tilbage på fuld styrke. Specielt klimahandlingsplaner og pres fra Klimaråd og støttepartier fylder i omtalen postcorona.

Skal vi også løse fremtidens kriser med politisk mavefornemmelse?

Skal vi også løse fremtidens kriser med politisk mavefornemmelse?

POLITIK Fremtiden vil sandsynligvis byde på nye kriser, der rammer endnu voldsommere end corona. Og med den brusende digitale informationsstrøm bliver det stadigt sværere for politikere at reagere rationelt. Der er derfor brug for en grundlæggende afklaring af, hvordan vi træffer krisebeslutninger, skriver adfærdspsykolog Anders Colding-Jørgensen.

Vi skal læne os ind i teknologiens muligheder

Vi skal læne os ind i teknologiens muligheder

DIGITAL OMSTILLING De største forandringer fra digitaliseringen kommer ikke af, at vi kan gøre det samme, som vi plejer, på en lettere måde – men fordi vi kan gøre noget helt nyt, der slet ikke var muligt førhen, siger Anders Hvid, medforfatter til Sirikommissionens afsluttende rapport.

ICDK: Kina, kul og klima

ICDK: Kina, kul og klima

GRØN OMSTILLING Kina skal knække kurven for CO2 udledning inden 2030, men omstillingen er en udfordring i et land, hvor kul ikke kun er det vigtigste brændstof i økonomien, men også udgør en hjørnesten i beskæftigelsen. Hvis det skal lykkes, er der ikke kun brug for teknisk udvikling, men også forskning og innovation i forhold til de sociale konsekvenser af den grønne omstilling.