Kunsten at skabe forandringsbølger

Andreas Baumann
[graph title="Mads Lebech" caption=" " align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/35a96-mads-lebech.jpg" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/7057c-mads-lebech.jpg" text="• Født den 26. oktober 1967"] [/graph]

Bestyrelsen i Industriens Realkreditfond skulle ikke lede længe, da de for fem år siden havde brug for en ny direktør. Den konservative borgmester på Frederiksberg, Mads Lebech, viste sig hurtigt som den ideelle kandidat til at lede en omfattende relancering af den store fond.

”Vi ledte efter en person, der ikke bare havde dybtgående kendskab til det danske samfund, men også god indsigt i dansk erhvervsliv og alle de faktorer, som definerer dansk konkurrencekraft,” siger bestyrelsesformand Sten Scheibye. 

”Vi skulle bruge en ny direktør, der netop kunne opbygge en organisation med alle relevante facetter. Og der må man sige, at Mads er af rette støbning.”

På kort tid havde fonden fået stor likviditet, og fra at være ret passiv skulle den pludselig opbygge helt nye arbejdsgange og procedurer. Den nye strategi skulle med ét gøre Industriens Fond til en ”moderne filantropisk erhvervsdrivende fond”.

I første omgang blev det besluttet at uddele omkring 100 millioner kr. årligt. Så blev fonden omdøbt til Industriens Fond. Og siden da har Mads Lebech projekt for projekt ført an i genfødslen af den tunge industrifond, der i dag har et stort fokus på engagement, samarbejde og forandring.

”Det her med at sætte en bølge i gang, det er grundsynspunktet i de fleste af de projekter, som vi udvikler. De gode eksempler kan jo sætte forandringer i gang, som andre kan lade sig inspirere af,” siger Mads Lebech.

Dét er ikke bare nøglen til at forstå arbejdet i Industriens Fond, men også til at forstå forandringslederen Mads Lebech.

Kongen af den konservative højborg

Mads Lebech kom fra en post som folkekær borgmester på Frederiksberg. I januar 2001 overtog han som 33-årig borgmesterkæden fra den konservative partikammerat John Winther. Senere samme år slog han sin position fast ved kommunalvalget, hvor han fik næsten 17.000 personlige stemmer – mere end fire gange så mange som de øvrige 22 konservative kandidater tilsammen. Da han i 2009 forlod kommunalpolitik for at blive direktør i Industriens Fond, gik partiet 6 pct. tilbage i Danmarks konservative højborg.

Evnerne fra det politiske arbejde har imponeret bestyrelsen i Industriens Fond. Lebechs politiske gen gør ham i stand til at gennemføre forandringer og opnå resultater, siger Sten Scheibye.

”Mads har næse for, hvad der kan lade sig gøre, og hvad det kræver at gennemføre forandringer. Og han har en utrolig god evne til at se muligheder, som måske ligger i en lidt anden retning, end hvad vi i bestyrelsen havde tænkt,” siger han. 

Evnen til at se alternative muligheder midt i en proces er vigtig for en privat filantropisk fond. Det er netop det, der adskiller de private fonde fra det offentlige.

”Vi skal have en anden risikovilje end staten, hvor intet må gå galt. Hos os skal der gerne være et eller andet, der kan gå skævt i forhold til projektets hypotese. Et projekt skal ikke nødvendigvis have et facit fra starten,” siger Mads Lebech.

Erhvervsfilantropi

Det filantropiske udgangspunkt i Industriens Fond handler mest om at udvikle konkurrenceevnen for dansk industri og erhvervsliv. Dette er afgørende både for den danske konkurrenceevne og for at fremtidssikre velfærdssamfundet.

”Hvis husholdningen Danmark skal klare sig, så skal både indtægtssiden og udgiftssiden være konkurrencedygtig. Den ene side kan ikke klare sig uden den anden. Det ligger i den danske samfundsmodel,” siger Mads Lebech. ”Industriens Fonds samfundsmæssige nytte og bidrag er, at vi hjælper med at gøre indtægtssiden stærkere.”

Fonden har en bred forståelse af denne opgave. Det afspejles i viften af støttede projekter, der både inkluderer det nyåbnede House of Green, der er et internationalt udstillingsvindue for den danske cleantech-branche, projekter til at fremme skolebørns interesse for naturvidenskab og et målrettet arbejde med at opkvalificere de kriseramte erhvervsskoler.

Samarbejdsevner er afgørende

Mads Lebech beskrives af nuværende og tidligere kollegaer som let og ligefrem at arbejde sammen med. Og samarbejde er da også helt centralt for de projekter, som Industriens Fond engagerer sig i.

”Vi går målrettet efter at skabe et bredt ejerskab af de projekter, vi lancerer. At den ene er med, betyder ikke, at den anden ikke også kan være det,” siger Mads Lebech. 

Det giver ganske enkelt mere brugbare løsninger, når man samarbejder om løsningerne, lyder det fra Lebech. ”Det danske arbejdsmarked og dermed vores samfundsmodel er jo kendetegnet ved aftalesystemet. Derfor er det vigtigt, at man får både arbejdsgiver og arbejdstager til at gå samme vej. Så er der en større sandsynlighed for, at politikerne på Christiansborg også vil gøre det,” siger Mads Lebech.

”Samfundsudvikling kan jo ikke foregå i lukkede og sterile laboratorier. Vi tager afsæt i den virkelige verden, og her er jo mange forskellige folk, som er relevante at samarbejde med,” siger Mads Lebech.

Forandring gennem bølger

Grundlæggende drejer Mads Lebechs arbejde sig om at søsætte projekter, der kan inspirere andre til at bevæge sig i samme retning. Det er en af de ting, der gør ham til en forandringsleder.

”Vores bølgetankegang i fonden handler om at skabe en fælles bevægelse, hvor mange går den samme vej, fordi folk kan se, at det nytter,” siger Mads Lebech.

Et projekt, der viser dette, har fået navnet ”Radikal Forenkling”. Her har DTU og Dansk Design Center med penge fra fonden udviklet en metode til at få virksomheder til systematisk at prioritere de mest værdiskabende elementer i deres produkter og processer og fjerne de mindre værdiskabende dele.

Gode erfaringer med denne metode i en enkelt virksomhed har allerede betydet, at 130 andre virksomheder nu undersøger at indgå i samme projekt.

Han peger på, at det handler meget om måden, man skaber forandringer på. 

”Der er to måder at skabe bevægelse på. Den ene er at slå med flad hånd på overfladen. Den anden er, at man tager bestik af vindretningen og søsætter en ide,” siger han. 

”Vi forsøger at gøre det sidste, fordi det skaber vedvarende forbedringer, der kan inspirere,” siger Mads Lebech.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu