Med kunsten slår vi Shanghai

Direktørerne skal læse Don Quijote, og improvisation skal på skemaet i folkeskolen. Et nystiftet netværk af kulturpersonligheder, forskere og erhvervsledere som Kasper Holten, Steen Hildebrandt og Jørgen Huno Rasmussen vil gøre op med ”den fremherskende regnearkslogik i samfundet”. Kunsten kan gøre os i stand til at slå Shanghai i den globale konkurrence.

Hvis du ikke kan dokumentere det, har det ingen værdi: Vi vurderer vores universiteter på, hvor hurtigt deres studerende kommer igennem studierne, og hvor mange kandidater de afsætter på arbejdsmarkedet. Vi bedømmer vores familier ud fra, hvor mange børn de får, og vores borgere på, om de betaler lige så meget til statskassen, som de får fra den.

Men ikke al værdi kan gøres op i tal og sættes på formel. Vi ved det godt, men vi har efterhånden glemt det, mener en række fremtrædende kulturpersonligheder, forskere og erhvervsledere, som nu blæser til kamp mod det, de ser som det herskende bundlinjeregime. De er gået sammen i netværket, SACRE (se tekstboks), som blandt andre tæller operachef Kasper Holten, manuskriptudvikleren Ingolf Gabold, erhvervslederen Jørgen Huno Rasmussen og ledelsesprofessorerne Steen Hildebrandt og Preben Melander. Se tekstboks.

Det ensidige fokus på tabeller og regneark er ikke kun et problem, fordi det begrænser borgernes rolle i samfundet til arbejdstagere og forbrugere. Det er også et problem, fordi det ødelægger samfundets muligheder for at udvikle sig – og uden udvikling taber vi dynamik og velstand.

Login