Kunstig intelligens og data til alle: Her er EU’s planer for det digitale område

EU-Kommissionen præsenterede onsdag sine overordnede planer for det digitale område med fokus på især kunstig intelligens og datadeling. Konkrete lovforslag forventes senere på året.

Foto: EU-Kommissionen

Af Simon Holst Jensen
Journalist, Altinget Digital

EU skal gå forrest på det digitale område, udnytte mulighederne i kunstig intelligens og blive førende inden for dataøkonomi.

Det er hovedbudskaberne, der blev præsenteret onsdag, da EU-Kommissionen i form af formand Ursula von der Leyen, ledende næstformand Margrethe Vestager og kommissær for det indre marked Thierry Breton fremlagde planerne for Europas digitale fremtid.

Der kommer dog ikke til at ske ændringer lige med det samme, for det præsenterede er mest af alt et sæt af forholdsvis ukonkrete pejlemærker for, hvor Kommissionen gerne vil hen, og først senere på året kommer der konkrete lovforslag på området.

Kunstig intelligens på fremmarch

Kommissionen lægger stor vægt på kunstig intelligens, som den ser enorme muligheder i inden for stort set alle områder ”fra transport til energi og fra sundhed til landbrug”, som den formulerer det. Det er på dette område, der onsdag blev præsenteret de mest konkrete budskaber i en hvidbog.

EU skal strømline forskningen og skabe samarbejde mellem medlemslandene samt øge investeringerne i kunstig intelligens. Bidragene skal komme fra både den private og den offentlige sektor, ligesom udviklingen også skal gavne den brede befolkning.

Kommissionen er opmærksom på, at der også er store risici forbundet med brugen af kunstig intelligens, og derfor vil den arbejde for at skabe tillid til teknologien, som den i øvrigt byder velkommen i alle former, der indordner sig under EU's regler.

Det vil sige, at man også vil tage imod ansigtsgenkendelse til en vis grad. Den måde, hvorpå det bliver brugt i eksempelvis smartphones og ved grænsekontroller, er uproblematisk, mener Kommissionen. Den vil dog have en debat om mere overvågningslignende brug, som for eksempel hvis man overvåger en hel gade for at finde en enkelt person, hvilket som udgangspunkt ikke er tilladt.

Hvidbogen om kunstig intelligens er i høring indtil 19. maj.

Data skal flyde frit på kontinentet

På dataområdet har Kommissionen set sig varm på det ”uopfyldte potentiale”, den ser i industriel data. Derfor barsler den med planer om at lave et såkaldt ”Europæisk data space” ved at investere i ”teknologiske systemer og den næste generation af infrastruktur, som vil gøre EU og alle dens aktører i stand til at gribe mulighederne i dataøkonomi”.

Et Europæisk data space skal sikre, at ikke-personlig data fra virksomheder og offentlige instanser skal kunne flyde frit internt i EU, så det på en sikker måde bliver tilgængeligt for både virksomheder, forskere og offentlig administration.

Det vil ifølge EU-Kommissionen gøre ”borgere, virksomheder og organisationer i stand til at træffe bedre beslutninger baseret på indsigt i ikke-personlig data”.

På dette område vil Kommissionen foreslå en lovgivningsramme om datastyring, -adgang og -genbrug, som skal skabe incitamenter for at dele data samt skabe klare regler for, hvordan data må bruges i forhold til forbrugerbeskyttelse og konkurrence. Først derefter er det meningen, at der skal investeres i infrastrukturen, der gør det muligt.

Læs hele Kommissionens plan for det digitale område her, og læs planen for europæiske data spaces her.

Hovedpointer fra udspillene

 • Der er lavet en hvidbog på området for kunstig intelligens.
  Den indeholder forslag til lovgivning, der skal give befolkningen og virksomhederne tillid til teknologien. Senere på året og i løbet af næste år kommer der mere konkrete forslag på flere områder relateret til kunstig intelligens. Det er blandt andet digital kapacitetsopbygning, udrulning af 5G- og 6G-forbindelser, en cybersikkerhedsstrategi og en plan for digital uddannelse. 
 • EU vil være global leder inden for dataøkonomi.
  Det betyder, at der frem mod næste år løbende vil komme tiltag og forslag inden for datastyring. Konkurrencereglerne skal gennemgås og evalueres over de kommende fire år for at se, om de er klar til ”den digitale tidsalder”.
 • Europæiske data spaces er på vej.
  EU-Kommissionen vil i fjerde kvartal præsentere en lovgivningsramme, der skal lede hen imod, at anonym data kan flyde frit over hele kontinentet så alle kan benytte den data, der er samlet på europæisk jord.
 • Flere pointer i de to udspil.
  I 'Shaping Europe’s digital future' og 'A European strategy for data' kan man se mange flere af Kommissionens planer på området. Udspillene kan findes i bunden af artiklen.

Kilde: Europa-Kommissionen

Omtalte personer

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu
Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nuMandag Morgen logo
Læs mindre - forstå mere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 93 93 23[email protected]CVR nr.: 38253395

Mandag Morgen leveres af Mandag Morgen ApS, der ejes af Alrow Media ApS.

Ansv. ChefredaktørAndreas BaumannDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Mandag Morgen, 2024