Læren fra de 50 mest innovative virksomheder

Innovation er ubetinget et af de vigtigste svar på, hvordan virksomheder styrker konkurrenceevnen – eller i det hele taget forbliver i gamet.

For at sætte spotlight på netop innovationsdimensionen kårer det amerikanske iværksættermagasin Fast Company hvert år midt i februar de mest innovative virksomheder. Listen er efterhånden blevet til en vigtig inspirationskilde i det amerikanske iværksættermiljø.

Ranglisten forandrer sig nemlig meget fra år til år. På listen findes udelukkende virksomheder, der inden for det seneste år har demonstreret nytænkning. Eksempelvis røg tøjfirmaet Nike helt ud af listen i fjor, fordi koncernens innovationsevne havde haltet i det forgangne år. I år er Nike tilbage – på førstepladsen – bl.a. på grund af nyskabelsen FuelBand, der er et elektronisk armbånd, som måler en persons aktivitet i løbet af dagen.

Et andet eksempel på, at der kræves mere end et hot brand for at komme på listen, er fraværet af virksomheder som Twitter og Facebook. Forklaringen er – ifølge Fast Company – at de to virksomheder ikke har leveret innovationer, der er værd at fejre.

Listen vidner om, at nytænkning foregår overalt, men også om, at der er nogle fællestræk for innovationer anno 2013. Chefredaktør Robert Safian har kondenseret læren fra nogle af de mest innovative virksomheder. Her er hans vigtigste observationer:

Sociale medier tænkes ind. Nikes FuelBand er ikke bare et nyt og banebrydende produkt. Aktivitetsarmbåndet gør det også muligt at udgive en aktivitetsrapport til venner og bekendte på sociale medier som Facebook og Twitter. På den måde medvirker brugerne hele tiden til at promovere Nikes produkt.

Software er wauw-faktoren. Fundamentet i form af hardware som smartphones og tablets er overalt, og derfor er smarte applikationer blevet centrum for mange nye forretninger. Den amerikanske virksomhed Uber nytænker transport i bymiljøer ved at gøre det muligt at rekvirere alt lige fra en taxa til større køretøjer fra en smartphone. Airbnb revolutionerer hotelindustrien med brug af applikationer ved at være formidler for private, der gerne vil udleje boliger. Selv en virksomhed som Ford har gjort software til en helt central del af forretningen ved at udsende opdateringer til bilernes computere på små usb-stik til bilejerne.

At genopfinde sig selv er essentielt. Fab er en onlinebutik, der først bød på stribevis af hotte tilbud, men som siden har udvidet til at være en netbutik, der også sælger designprodukter til nichesegmenter som mad-entusiaster og dyreelskere. BuzzFeed blev stiftet i 2006 og blev et sted, hvor man kunne dele sjovt indhold – eksempelvis katte i forskellige sære situationer. Katte dominerer fortsat BuzzFeed, men nu er det også et seriøst nyhedssite, der lægger journalistiske kræfter i at dække politik, teknologi, musik og popkultur.

Hastighed er et konkurrenceparameter. Amazon hævede i løbet af året baren for e-forhandlere ved at garantere levering samme dag. Googles introduktion af Google Fiber – ultrahurtigt bredbånd, som er 100 gange hurtigere end almindeligt bredbånd – i Kansas City er et andet eksempel på, at hastighed er et konkurrenceparameter.

Big Data. Analysevirksomheden Splunk har nu en markedsværdi på 3 milliarder dollar og lever af det lukrative Big Data-marked ved at hjælpe virksomheder med at finde hoved og hale i de mange kilder, der kan give et praj om kundeadfærd: klik på websites, kreditkorttransaktioner og samtaler på sociale medier. Risikoanalysefirmaet OpenGamma har ligeledes budt ind med et værktøj baseret på data, der beskytter mod fremtidige finansielle nedsmeltninger.

Forskning og udvikling giver afkast. GE Healthcare har i løbet af året genereret flere biotekgennembrud. Corning er et andet eksempel. Virksomheden står bag det såkaldte gorillaglas – ridseresistent glas til smartphones.

Kilde:
Fast Company

Forrige artikel Helle Thornings modige offensiv Næste artikel Danmark skal have en ny europapolitik

Set, læst og hørt: Ellen Riis

Set, læst og hørt: Ellen Riis

Højskoleforstander og filmproducer Ellen Riis anbefaler islandsk litteratur om at genfinde livsglæden, en norsk tv-serie om en fodboldkvinde i en mandeverden og så skal du høre melodiske Barselona, hvis du vil smage på ungdommen. 

Sandhedens time for Vestager som EU-formand

Sandhedens time for Vestager som EU-formand

Tirsdag mødes Lars Løkke Rasmussen, Emmanuel Macron og Angela Merkel med lederne af de 25 andre EU-lande for at finde EU’s ledere for de kommende fem år. Tyskland og Frankrig synes på vej mod en forståelse, der kan gavne Vestager i bestræbelserne på at blive EU-Kommissionens første kvindelige leder.

Det betaler sig at tage EU alvorligt

Det betaler sig at tage EU alvorligt

ANALYSE: Europa kan være en vindersag, hvis man tager det alvorligt, og det modsatte, hvis ikke man er ordentligt forberedt. Det ser ud til at blive læren, når stemmerne til Europa-valget er talt op sent søndag aften.

Her er Mette Frederiksens tre første udfordringer

Her er Mette Frederiksens tre første udfordringer

KOMMENTAR: Med sammenbruddet i blå blok er Lars Løkke ikke længere Mette Frederiksens største udfordring. De tre mennesker, der står mellem hende og magten, er Pia Olsen Dyhr, Morten Østergaard og Henrik Sass Larsen.

Gør Danmark til talenternes stormagt

Gør Danmark til talenternes stormagt

KOMMENTAR: Visionen om Danmark som talenternes stormagt er et oplagt og nødvendigt “velfærdsløfte” til næste generation. Det er også en mulighed for at undgå en kompetencenedslidning af fremtidens arbejdskraft og bør være et hovedpunkt i næste regeringsgrundlag.

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

De fleste chefer tror, at de har alle svarene. Men de bedste chefer formår at stille spørgsmål, der inspirerer til nytænkning. Her er seks råd til, hvordan du kan stille bedre spørgsmål.  

Modeindustrien kører på klima-frihjul

Modeindustrien kører på klima-frihjul

KOMMENTAR: Vi taler om at mindske CO2-udledningen fra fly, biler og kød, men indtil videre lader politikerne modeindustrien slippe for at bidrage til klimaomstillingen. De danske kandidater til europaparlaments- og folketingsvalget burde derfor begynde at beskæftige sig med tøj, skriver Laura Terkildsen.

Velfærdsløfter for milliarder dækker over historisk opbremsning

Velfærdsløfter for milliarder dækker over historisk opbremsning

Både Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen vil bruge flere penge på velfærd. Men velfærdsmilliarderne dækker reelt over en minimal vækst målt per indbygger, viser ny beregning. Velfærdsstaten er gået ind i en ny epoke, mener professor Jørgen Goul Andersen.

Sophie Løhde har gjort rent bord

Sophie Løhde har gjort rent bord

Innovationsminister Sophie Løhde kan sætte flueben ud for alle seks dele i sin sammenhængsreform af den offentlige sektor. De fleste reformer ser ud til at overleve uanset resultatet af det kommende folketingsvalg.

Set, læst og hørt: Franciska Rosenkilde

Set, læst og hørt: Franciska Rosenkilde

Københavns kulturborgmester, Franciska Rosenkilde (ALT) fortæller, hvad hun har set, læst og hørt for nylig. Hun kan blandt andet anbefale danseforestillingen 'Carrying a Dream' og et rørende interview med Master Fatman.

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

En af klodens største klimasyndere er stort set gået under radaren, når politikerne taler grønne afgifter og regulering. Men nu er alle Mette Frederiksens støttepartier klar til at bruge afgifter til at sætte en bremse på tøjforbruget.

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

I et helt årti har Copenhagen Fashion Summit været modeindustriens eget internationale klimatopmøde. Men det har ikke for alvor gjort tøjbranchen mere bæredygtig, lyder kritikken fra en lang række forskere, som beskylder organisationen for greenwashing. Forskerne ser kun én vej frem: Færre varer af bedre kvalitet.

En brændende platform, der kan rykke forbrugsvaner

En brændende platform, der kan rykke forbrugsvaner

Er tøjbranchen i virkeligheden i gang med at bruge klimakrisen til at skabe nye behov hos forbrugerne, som nu skal skifte garderoben ud med ’grønt’ tøj, der får dem til at føle sig mere bæredygtige?

Men hvad skal vi leve af?

Men hvad skal vi leve af?

KOMMENTAR: Valgkampen har indtil nu kun handlet om den ene side af medaljen. Nu bør vi også tale om den anden. Hvordan skaber vi mere vækst i den private sektor og klarer den digitale omstilling?

Den kinesiske kapitalisme giver globale rystelser

Den kinesiske kapitalisme giver globale rystelser

Vi står midt i et historisk skifte i Europas – og dermed Danmarks – forhold til Kina. EU’s markant skærpede tone over for styret i Beijing udgør både en trussel og en mulighed for danske virksomheder, mener dansk Kina-veteran.

Ny dyr medicin eller 2.000 sygeplejersker?

Ny dyr medicin eller 2.000 sygeplejersker?

Alene det seneste år har Medicinrådet anbefalet ny medicin, der kan komme til at koste samfundet over en milliard kroner. Det svarer til lønnen til 2.000 sygeplejersker. Men det er ikke Medicinrådets opgave at se på de samlede økonomiske konsekvenser af sine beslutninger. I næste uge skal Danske Regioner evaluere Medicinrådets praksis.

Danske Patienter: Ny medicin skal måles på livskvalitet

Danske Patienter: Ny medicin skal måles på livskvalitet

"Vi træffer beslutninger på dybt problematisk grundlag," siger Morten Freil, direktør for Danske Patienter og medlem af Medicinrådet, og efterlyser viden om, hvilke forbedringer i patienters livskvalitet ny medicin skaber.

Sådan måler man patienters livskvalitet

Sådan måler man patienters livskvalitet

Patienters svar på nøglespørgsmål kan afgøre, om ny medicin eller anden behandling tilfører patienterne mere livskvalitet – eller ej. Det sker på en række områder inden for sundhedsvæsenet, men endnu ikke, når det gælder ny medicin.

Regionsrådsformand: Behov for skarpe prioriteringer af ny medicin

Regionsrådsformand: Behov for skarpe prioriteringer af ny medicin

Regionernes formand er godt klar over, at der er et stykke vej til den ideelle prioritering af midlerne i sundhedsvæsenet. Men hun mener, Medicinrådet er et skridt på vejen. Det er trods alt kun en valgkamp siden, vi hørte to statsministerkandidater afvise at prioritere overhovedet, bemærker Stephanie Lose (V).

S og V vil oprette behandlingsråd

S og V vil oprette behandlingsråd

Prioriteringer kommer til at fylde mere i fremtidens sundhedsvæsen. Fremover skal nye behandlin­gers pris og effekt vurderes af et ekspertråd, mener både V og S. Men der hører enigheden også op.

Set, læst og hørt: Steen Bording Andersen

Set, læst og hørt: Steen Bording Andersen

Formand for Danmarks Biblioteksforening, Steen Bording Andersen, anbefaler en amerikansk radiokanal for rockelskere, en overbevisende udstilling på Louisiana og en biografi, der vækker minder fra hans ungdom i 1970'erne.

Nyt job: Lars Sandahl Sørensen bliver DI's nye direktør

Nyt job: Lars Sandahl Sørensen bliver DI's nye direktør

Dansk Industri har løftet sløret for, hvem der fremover skal stå i spidsen for organisationen. Valget er faldet på Lars Sandahl Sørensen, hvis største udfordring som ny direktør bliver at kombinere vækst med bæredygtighed.