Løkkes dilemma: Hård opposition eller samarbejde

Den afgående statsminister står med et valg mellem to fundamentalt forskellige strategier for oppositionstiden. Han vil være fristet til at føre samme benhårde oppositionspolitik, som den borgerlige blok havde stor succes med i Nyrups tid, og som lagde grunden for systemskiftet i 2001. For denne strategi taler, at Thornings røde koalition er skrøbelig, og at decimeringen af Konservative får hendes alternative flertalsmuligheder til at fortone sig. Men meget har ændret sig siden 90’erne. Vigtigst er, at Løkkes blå alternativ er mindst lige så fragmenteret som den røde blok. Realistisk set genvinder han ikke regeringsmagten uden støtte fra De Radikale.

Der er ingen tvivl om, at det tætte Folketingsvalg vil gøre livet vanskeligt for den kommende socialdemokratiske statsminister. Men valgresultatet ligner også et endeligt farvel til VKO-blokken, og den nye oppostionsleder, Lars Løkke Rasmussen, får det ikke meget nemmere.

Mens Helle Thorning-Schmidt i den kommende uges tid skal søge at forhandle et regeringsgrundlag for en S-R-SF-regering på plads, skal Folketingets største parti, Venstre, blive enige med sig selv om, hvorvidt man vil føre barsk oppositionspolitik eller gøre alvor af sine ord fra valgkampens sidste fase om at samarbejde hen over midten.

Den første model er velkendt. Den blev anvendt i det meste af Nyrups regeringsperiode – ofte personificeret af daværende næstformand Anders Fogh Rasmussen og inkarneret i hans omkvæd om, at “pengene fosser ud af statskassen”.

Login