Lange energiforlig gør Danmark til grønt foregangsland

Regeringen og Socialdemokratiet er på vej mod endnu et bredt og langvarigt energiforlig, vurderer to førende energi- og klimapolitiske iagttagere. Danmark er stadig et grønt foregangsland, men der er plads til forbedringer, når det gælder transport, landbrug og borgerinddragelse.

Mens statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, i disse uger kæmper om at være landets grønneste toppolitiker, står det klart, at Danmark først og fremmest er et grønt foregangsland, fordi nationale politikere gennem årtier har været dygtige til at indgå og overholde brede og langvarige kompromisser om energi- og miljøpolitikken.

Dette skaber den tillid, som får virksomheder og private investorer til at investere penge i at opfylde de mål om mere vedvarende energi, energieffektivisering og lavere CO2-udledning, som politikerne på befolkningens vegne opstiller. 

Det vurderer både Klimarådets formand, økonomiprofessor Peter Birch Sørensen, og Connie Hedegaard, tidligere EU-kommissær, minister og formand for en række bestyrelser i Berlingske Media, tænketanken Concito og den Velux-finansierede grønne fond KR Foundation. Begge har i mere end 10 år deltaget i debatten om Danmarks energi- og klimapolitik, og de peger på, at man, efter regeringens energiudspil fra slutningen af april og Socialdemokratiets udspil om energi, klima og natur, der landede knap en uge senere, relativt let kan se en ny, bred og lang energipolitisk aftale for sig.

Login