Lars Tvede: Teknologi stjæler ikke job, men skaber supermennesker

I dag har vi overmenneskelige kræfter, når vi sætter os bag rattet i bilen, og med mobilen i hånden og adgang til internettet har vi overnaturlig viden. På samme måde vil kunstig intelligens give os adgang til overnaturlig tankevirksomhed, vurderer milliardær, iværksætter og debattør Lars Tvede.

På samfundsplan er der ikke noget at være bange for. Hvis teknologien historisk virkelig havde kostet arbejdspladser, var arbejdsløsheden på 99 pct. allerede i dag. På det individuelle plan er der måske større grund til bekymring – hos alle de sundhedsfaglige, rådgiverne, bankfolkene eller nogen af de mange andre, der lige om lidt bliver kørt over af et stykke software i form af kunstig intelligens, der med afsæt i alverdens viden langt hurtigere og med en i bogstavelig forstand umenneskelig nøjagtighed leverer det svar eller den vurdering, disse mennesker i dag modtager en fyrstelig gage for at levere.

Eksemplerne er Lars Tvedes, iværksætter, investor, milliardær og forfatter til flere bøger, herunder fremtidsvisionen ’Supertrends’ fra 2010.

”Der er alligevel alt for mange mennesker oppe på kommunen, der bruger tid på at lægge dokumenter i bunker i alfabetisk rækkefølge. Og de må naturligvis finde på noget andet at lave, når nu computere snart kan gøre det bedre, nonstop, uden fagforening. Men der bliver også penge i samfundet til at skabe nye job til dem. Det er dét, der sker, når teknologien frigør ressourcer i den ene branche – så sætter samfundet ressourcerne i praktisk anvendelse i en anden,” siger Lars Tvede.

Ifølge en spådom fra McKinsey Global Institute står verden på brinken af ’The Artificial Intelligence Revolution’. Og påvirkningen af vores samfund vil ske 10 gange hurtigere og være 3.000 gange mere omfattende end den, verden oplevede ved den industrielle revolution, vurderer instituttets eksperter.

”Teknologi gør samfund rigere. Med en så voldsom digitalisering og effektivisering af vores samfund er der udsigt til, at vi bliver langt, langt rigere. Det betyder naturligvis også, at vi bliver nødt til at omstille os. Det lyder så banalt at sige, at vi må sigte på livslang uddannelse og læring, men det er utvivlsomt den bedste vej at gå i en fremtid, hvor et menneske kommer til at have mange forskellige karrierer i løbet af sit liv,” vurderer Lars Tvede.

Som et eksempel peger han på de ansatte, der i dag sidder og kigger på overvågningsvideoer. Morgendagens computer kan sagtens selv gennemskue, at personen, der hiver i 15 forskellige bildøre på parkeringspladsen, nok ikke har rent mel i posen og så slå alarm. Og han peger på investeringsfolkene og rådgiverne, der i dag foretager deres beslutninger på baggrund af en mindst 10 sekunder gammel viden. Den kunstige intelligens skal ikke bruge 10 millisekunder på at træffe en mere velfunderet beslutning.

Det emotionelle bliver in

Men den kunstige intelligens klogere og hurtigere valg gør os kun rigere, mener Lars Tvede.

”Og den rigdom kommer vi som mennesker til at investere i det sublime håndværk. Det unikke. Luksus. Tag de schweiziske urfabrikker som eksempel. De har kronede dage trods det faktum, at de kinesiske masseproducerede ure koster under en hundrededel og er mere præcise. Derfor har Europa en helt fantastisk chance for at møde fremtidens efterspørgsel. Vi har de længste traditioner og huser de største firmaer inden for mode, design og håndværk,” siger han.

I Danmark finder vi klasseeksemplet inden for restaurationsbranchen, der i den øverste ende af den finkulturelle skala har oplevet eksplosiv vækst i de seneste ti år. Men andre brancher som personlige trænere, skønhedsklinikker og kunstnerne vil også nyde godt af digitaliseringen, mener Lars Tvede:

”Efterspørgslen bevæger sig i retning af det emotionelle; noget, der forlænger os som mennesker, og som kun kan leveres af andre mennesker. Der er måske nok ikke altid vildt mange penge i disse brancher, men der er til gengæld mange job.”

Disse bliver altså blandt fremtidens vækstbrancher, der trives som følge af den generelle stigning i velstand parallelt med de teknologiske industrier, som skaber denne stigning. Og som mennesker bliver vi i stand til langt vildere ting end ’bare’ at gå på månen.

”Ingen havde fantasi til at forestille sig, hvad internettet kunne bruges til, da det først blev lanceret. I dag er det vores forlængede arm på de fleste områder af vores tilværelse. Vi ved alt og kan lynhurtigt afsløre den misinformerede – bedrageren – ved middagsbordet med en hurtig Google-søgning. På samme måde kommer kunstig intelligens til at give os helt overnaturlige evner. Og dem, der for alvor formår at trække på den kunstige intelligens, bliver fremtidens superhelte.”

Denne artikel er fra særtillægget “Når teknologien tager over, giver det plads til mennesket”, hvor vi sætter fokus på, hvordan teknologien i højere grad kan blive til muligheder end til trusler. Du kan læse hele tillægget her.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu